Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Organik olmayan psikoz teşhisi koydular. Ne yapmalıyım?

xdedahii

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
196
Merhaba Arkadaşlar

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür, herkes görüşünü yazarsa sevinirim.

35 yaşımdayım geçirdiğim bir atak sonucu başlıktaki psikoz teşhisini koyup durum bildirir sağlık raporunda vasi tayin ettiler. Raporda sürekli yazıyor. Bazı kavramları bilmiyorum ilk defa karşılaştığım için beni bilgilendirirseniz.

*Engelli raporu degil*

Vasi tayini annem ilaçlarımı almadığım için ve doktora gitmediğim için dilekçe vermiş o yüzden oldu. Birisi öyle yönlendirmiş. Doktorda vasi tayini uygun demiş. Hastanedeki durumuma göre ilaç yan etkileri altında karar verilmiştir. Tekrar iptal ettirmek istediğimizde belli bir süre beklememiz gerektiğini iletti. (En az 6 ay) Bu süreç kolay olmuyor. Önce mahkeme sevk ediyor. Sonra hastanede heyet tekrar muayene ediyor.

Daha önce hastalık sırasında bir devlet kurumunda sözleşmeli çalışıyordum. Tam kadroya geçeceğim zaman hastalandım ve sözleşmem iptal edildi. İşimde de oldum. Tekrar dönebilir miyim?

Uzun süre özel sektörde ve birazda kamuda çalıştım. İyi bölümden ve iyi bir mesleğim var.(BT) Biraz uzak kaldım.

“Tedavi sonucunda tamamen iyileştim.”
Ancak şu an iş aramaktayım. Görüşmelerimde olmakta. Vasim varken çalışma nasıl oluyor. Özel sektörde yada kurumsal bir firmaya bu bilgiyi vermelimiyim gerek var mı ?

Muayene olduğum doktor çalışabilirsin dedi. Ağır ve tehlikeli işler haricinde benim işim yukarıda belirtiğim gibi Bilişim.

Biraz halsizlik dışında hiçbir problemim kalmadı.

Herkes engelli raporundan bahsetmiş ben engelli raporu almak istemiyorum. Vasimi iptal edip hayatıma devam etmek istiyorum. Ancak kısa süre içinde bu mümkün görünmüyor.

Çalışmayada ihtiyacım var. Bu durumda ne yapabilirim?
Vasimin olması yada engelli raporu olmaması ne anlama geliyor? Raporda vasi gerektiği kendine bakamaz yazıyor.
Durum tamamen yanlış bu hastanede ilaçların yan etkisi olduğundaki durumdu 6 ay geçmediği için raporu değiştirmedi.

Heyetteki doktorun dediğine göre çalışmak ve vasiliği kaldırmak için çok erken diyor. Kendi doktorum öyle düşünmüyor. Tekrar mahkemeye başvurup vasiyetini gerekmediği raporu almak istiyorum. Sizce en kısa şekilde bunu nasıl gerçekleştirebilirim.

Sizce ne yapmalıyım ? hayatımın bundan sonrası için çünkü bu durumu izah etmek kolay olmuyor.

Hiçbirşeyim kalmamasına rağmen doktorun neden ? Böyle beklediğini anlamlandıramadım?

Vasi durumu varken evliliğe engel mi ?

Bana fikirlerinizi yazarsanız çok yardım etmiş olacaksınız.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Son düzenleme:
engelli raporu alarak ekpss ye girebilir ve memur olabilirsiniz.gerçi artık memur çok az alıyorlar ama şansını deneyebilirsin .

faux

Cevabınız için öncelikle teşekkürler

Böyle bir rapor almamın bana artıları eksileri ne olur?

Ben tekrar eskisi gibi raporsuz olarak hayatıma devam etmek istiyorum ama bu süreç ne kadar sürecek bilemiyorum.

iyi günler hocam.ben kendimden örnek vererek açıklayacak olursam ben 2007 2011 yılları avustralya da(kıta olan) hem öğrenim görüp hem de aşçı olarak çalışıyordum.süresiz oturma iznini aldıktan bir ay sonra atak geçirdim ve türkiye ye dönmek zorunda kaldım.o süreç çok zordu çünkü ilaçlarım çok ağırdı.2015 e kadar bitkisel hayatta yaşadığımı söyleyebilirim.fakat teknoloji gelişti ve ilaçlarımız hayatımızı normal olarak idame ettirebilecek bir düzeye geldi(sedasyon olmaması vs.)2016 yılında engelli raporu aldım.raporda tedaviyle çalışabilir ibaresi vardı.o zamanlar eşim engelli raporunu istememişti sizin gibi düşünerek ama ekpss ye giriş için zorunlu olduğunu öğrendiğimde hemen aldım.benimki %45 ti ama bir prof bana senin engelin %80 demişti.bilmiyorum ama sağlık kurulundan engelli raporunu alıp direk ekpss ye başvurdum ve 55000 kişi arasından 1700. olup izmire hizmetli olarak atandım.7 yıl hizmetlilik yaptım ve son olarak 9 temmuzda yapılan görevde yükselme sınavını geçerek memur oldum.şu kadar söyleyeyim engelli raporu asla bana herhangi bir yük yada engel oluşturmadı.çünkü bu adli sicil kaydı gibi bişey değil.herhangi bir yerde siz istemedikçe ispatlanamaz.şu ana kadar benim özellikle söylemediğim hiçkimse engelli olduğumu bilmiyordu.size tqavsiyem engelli raporu alın.her açıdan işinize yarar ( ücretsiz ulaşım,ekpss vs) şunu unutmayın ruhsal duygusal açıdan engeller siz garip davranmadıkça veya söylemeyi istemedikçe bilinmez.engelli raporu her zaman artınızdır

Cevabın için çok teşekkürler benim için umut oldu

Raporda çalışıp çalışamayacağınız yazıyor. Bendede vasi kararı vardı kalktı, mahkemeye çıkıyor vasiniz. İş için sözleşmeli ayrıldıysanız bir idare davalarına bakan avukatla görüşün sağlık nedenlerini öne sürebilirsiniz, raporunuzla geri dönüş için bişeyler çıkabilir. Evlilik konusunu doktora sordum evlenebilirsin demişti. Tam iyileştim yazmışsınız ama bu hastalık bulaşınca kalıyor gibi benim araştırmalarım o yönde remisyonda kalıp tekrar nüksedebiliyor. İlaçları düzenli kullanın bende organik olmayan psikozum sizin gibi geç yaşta yakalandım. Ekpss soruları kpss den kolay girip memur olmanız iyi olur davayla uğraşmak istemezseniz . Hepimize kolay gelsin

hiker

Hiker Bey cevabınız için çok teşekkürler vasi kalkması ne kadar süre sürüyor. Bu işlem için özel bişe yapmam gerek var mı ?

vasiliği çok sorun etme.vasilik o kadar kötü birşey değil ki.sana hakim zoruyla yapıldığı için kötüye yoruyorsun.hiçkimse senin adına kredi çekemez,online olarak senin adına yapılan hiçbirşeyden hiçbir işlemden sorumlu değilsin vs.çok artısı var.ayrıca ben hayatımın hiçbir döneminde iş ararken vasiniz var mı diye bir soruyla karşılaşmadım.sen pimpiriklik yapıyorsun gibime geliyor.hatta ben eşimi vasi olarak yaptırmayı düşünüyorum çünkü kredi limitlerimi durmadan artırıyorlar korkuyorum

faux

Haklısın ama kafaya takıyorum. En kısa sürede eskisi gibi. Kendi işlemlerimi kendim yapmak istiyorum.

Herşeyim kısıtlandığı için işe girişte sorun olur mu ?

O yüzden pinpirikleniyorum.

Bu sürecinin nasıl bişe olduğunu bilmiyorum

vasilik işe girişinde engel değildir.vasilik hukuki ve mali açıdan sorumsuz olma durumudur.bu konularda vasiniz sorumlu oluyor.mesela bir kredi çekecekseniz banka vasinize verir krediyi size değil.yada birisi sizin rahatsızlığınızı manipüle ederek ve kandırarak bi senet imzalattı .siz o senetten sorumlu olmuyorsunuz. dış etkiye açık stabil olmayan ve akli dengesi bozuk hastalar için hukuki bir kalkan vasilik.kötü birşey değil kesinlikle

faux

Ben hiçbir zaman o durumda bir hasta olmadığım için itirazım.
Aslında gerek yok sadece hastanladığımda birkaç ağır ilaç verildi. O kadar ağır durumda bile öyle olmadım.

İtirazım birde buna yani böyle bir durumda olmamama rağmen böyle bir rapor çıkmış.

Tüm hayatımı etkiliyor ayrıca ihtiyaç yok.
Tamamen doktorun kendi tasarrufuna bir karar oldu.
Şimdi ben uğraşıyorum. Maalesef

Son düzenleme:
anladım geçmiş olsun o zaman.nasıl kaldırılacağıyla ilgili bir bilgim yok.bir avukatla görüşebilirsin ama bişey yapacağını zannetmiyorum çünkü bu doktorun görüşüne bağlı.yasalara aykırı birşey de değil

Moderatör tarafında düzenlendi:
faux

Danıştığım bir avukat arkadaşım var. Dediğiniz gibi doktora bağlı.

Süreç basit mahkemeye dilekçe veriyorsunuz. Ben iyileştim yada vasiniz adayı oda sizi tekrar hastaneye sevk ediyor.

Tekrar heyete çıkıyorsunuz doktor kararı veriyor.

Benim mahkemem bitmediği için direk sevk etti.

Ancak doktor neye göre karar veriyor? Nasıl karar veriyor bilmiyorum.

Tek bir ilaç kullanıyorum? Onunda dozu düşmesine rağmen
Doktor çok erken diyip eski kararda bulunanları hiç değiştirmeden yeni rapora yazdı.

Bu süreç nasıl işliyor. Vasisi olupta iptal ettiren arkadaşlar varsa bana yazarsalar çok yardımcı olmuş olacaklar.

Hangi hastaneye sevk ettirmeliyim vs

sorunda burada zaten.belki gerçekten o kadar sorunlu değilsinizdir fakat bunu ben bilemem.sadece size başka bir persfektiften baktırmaya çalışıyorum.ayrıca psikiyatride lack of insight yani içgörü eksikliği denen bir olay var. hastanın ne kadar hasta olduğunu bilmediği yada hasta oldupunu kabul etmediği duruma deniyor.belki de öyle bir olayınız var o yüzden doktorunuzla konuşmanızda fayda var.
iyi günler

faux

Kendi doktorum ile görüştüm. Herhangi bir sorununuz kalmadı ama heyete girdiğiniz doktorlar önlem olarak bazen böyle kararlar verebiliyor dedi. Kontrole bile çağırmadı. Tekrar uğramamam için İlaçları 2-3 aylık yazdı. Hastalığı zaten kabul ettim(atak) kısmında anlamış oldum. Öncesinde kabul etmiyordum. Böyle bişeyi (atağı) tam yaşamadığım için

anladım hocam.hocam kusura bakmayın ben fazla tavsiye veremeyeceğim.sizi yanlışlıkla yanlış yönlendirirsem sizin için çok maliyetli olabilir bu durum hem sağlık hem mali açıdan.bence doktorunuzu dinleyin.sonuç olarak bende sizin kullandığınız ilacı kullanıyorum ve çok memnunum.geçmiş olsun

faux

Tavsiyeleriniz için teşekkürler yinede faydalı oldu.

Psikoz teşhisim yanlış olabilir mi?

Doktorumun psikoz dediği durumu anladım. Xeplion ile tedavim sağlandı. Şuan xepliona devam ediyorum.

Ancak hastalığım var mı yok mu ? Farkında bile değilim

Hiçbir belirti kalmadı. İlacın yorgunluk ve halsizlik yan etkisinden başka hiçbirşey yok eski 35 yıllık halimdeki gibiyim.

Teşhis yanlış yada farklı bişe olabilir mi? Doktorum çok ağır rapor verdi. Hatta vasi atadı.

Ama şuan hiçbirşeyim yok hatta mental olarak eskisinden daha iyiyim.

Yorumlarınızı bekliyorum

Geçirdiğim Atak farklı birşey olabilir mi ?

xdedahii İyi olman ilaçların etki ettiğini gösterir teşhisin yanlış olduğunu göstermez.
İlaçları bıraktığın an eskisinden kötü olursun.
Teşhis yanlış olsa ilaçları kullanınca düzelme yaşamazsın ilacı kullanınca düzelmen teşhisin doğru olduğunu gösterir.

kara duman

Cevabınız için teşekkür ederim.

Tamamen düzeldim. Hiç anlamıyorum dediğim gibi.
Sadece xeplionun yan etkisi var ?

İlaçlar herkeste böyle hızlı etki gösteriyor mu ? Bilemedim

Doktorum bile 6 aydan önce vasiliğini veremeyiz dedi.

Şüpheye düştüm. Bu kadar ağır rapora karşılık böyle olmam

Çünkü tüm hayatım mahvoldu bu atak yüzünde herşeyimden oldum

xdedahii Doğru ilacı ve dozu bulunca psikozun pozitif olan yani olmaması gerekip te olan etkileri hızlıca kaybolur.
Ama bazı hastalarda doğru ilacı ve dozu bulmak yılları bulabiliyor çünkü deneme yanılma yönteminden başka yol yok siz ilk denemede uygun ilacı bulduğunuz şanslısınız.
Zor tedavi olan negatif yani olması gerekip te olmayan etikler onlara antipsikotikler de değil de genelde deprosyon ilaçları faydalı oluyor.

kara duman

Yan etkilerde için dediğiniz gibi destekleyici ilaçlar verildi. 2. Aydan sonra hepsini bıraktırdı. Ativan gibi.

Son olarakta 150 den 100 e düştü iğneyi

Ama halsizlik ve yorgunluk çok ağır bunun için bir ilaç arıyorum

Doping gibi.

Yurdışındaki akademik makaleleri okuyorum. Doktorumdan istemek için

Bende xeplion kullanıyorm muhtemelen psikozdan cıktın farkındalık oluştu psikozda insan kendinde olmaz o yüzden yaptıklarını hatırlamıyorsun

tb2nhf

Aslında hatırlıyorum garip bir durum oldu ama açıklaması zor bir durum.

Dediğim gibi aşırı yorgunluk ve halsizlikten başka bişe yok

xdedahii

İlaçları kullandığın için ve ilaçları kullandığın sürece iyi olmaya devam edersin. Hakan'In dediği gibi, şimdi biraz ayırdına varıyorsun muhtemelen o atak dönemimin.
Yorgunluk ve halsizlik ilaçların yan etkisidir. İki şey yapmamalısın: 1) Makaleler okuyup teşhis ya da ilaç ismi peşinde koşmamalısın. Bu kafanın karışmasına neden olur. 2) Enerji verici ilaçlar asla ama asla almamalısın! Sana iyi gelen ilacın yaptığı şeyi tersine çevirir. Senin şu anda enerjiye değil, sakinliğe ihtiyacın var muhtemelen. Çok odaklanmadan, derin düşünmeden, Google'dan uzak durarak, mümkünse yürüyüş, doğa içinde geziler yapmalısın. Sapsakin bir dönem geçirmelisin yani. Zamanla daha da iyi olacaksın.

OturanBoğa

Öncelikle cevabınız için teşekkürler

Hastalığa çok yabancı olduğum için bende forumda okuyarak biraz bilgi sahibi oldum.

Hastalanmadan önce memurdum. Bir anda hastalanıp işimden olunca ne olduğunun farkına varamadım.

Forumda ilk yazdığımda muhtemelen psikoz durumumdan yeni çıkmıştım.

Çok hızlı bir şekilde geliştiği için sanki böyle grip olup iyileştim hadi işe başlayıp devam edecekmişim gibi sanıyordum.

Şimdi anladım, ağır ve belli bir sürecin geçmesi gerektiğini

Ve ne yapacağımı bilemedim vasi atandığı içinden paniğe kapıldım.

5 ay bile olmadı. Kendime iyice geldim.

Ancak günümüz koşulları ufakta olsa bir iş yapayım. Biraz giderlerimi karşılayım diyorum. Bunun için çok erken olduğunu anladım. Forumda yazılanlardan sonra

Psikoz durumunu bildiğim için bazı arkadaşların bu durumdan çıkamadığını forumdan okudum.

Sanırım ben şanşlıyım ilacım iyi geldiği için

IT uzmanıyım uzaktan bir işler yapayım dedim. Alanımda çok ama vasi atandığı için engel oluyor iş bulmama

Vasilik süreci hakkında da bilginiz varsa cevaplayabilir misin?

Tavsiyelerinize uyacağım.

KISACA NE YAPACAĞIMI BİLEMEDİM(bir anda böyle olunca)

Cevaplarınız için çok teşekkürler

xdedahii geçmiş olsun. Yazdıklarını okudum, aklı başında birisine benziyorsun. Ne oldu da vasi atanacak kadar aniden hastalandın? Sakıncası yoksa açıklayabilirmisin.

kobra

İş stresi mobing aslında başka hiçbir şey yok atak geçirmem öyle stress mobing tetikledi.

Hastalandığımı iletince arkadaşlarım o dönem doktora gitmek aklınıza gelmiyor gitmekte istemiyorsunuz.

Anneme böyle olduğunu duyunca dilekçe vermiş ilaçlarını kullanmıyor, doktora gitmiyorum diye o süreçtede hastanede atak geçirdim. (İşimden olduğum için)

Annemi birisi öyle yönlendirmiş, oda bilmeden dilekçe vermiş

Doktorların takipli hastası olmadığım için o durumda da görünce sanırım ondan dolayı.

Temel neden ? İş stresi mobing böyle başladı. Sonrasında işimden olunca kaldıramadım.

İş yerimdeki arkadaşlarımda biliyor nedenini

Ama bu hastalığın hiçbir nedeni olmadan olabilirmiş doktorun dedikleri böyle (aşırı stress vardı) sadece banada değil. Herkes aynı şeyleri yaşadı ama herkes kaldıramıyor

Prosedür böyle hastanede tedavi olmak istemiyorsanız ailenizde hasta olduğunuza kesin kanaat getirdiyse daha fazla ilerlemesin diye tedavi amaçlı koruma kararı olarak sizi hastaneye alıyorlar ? Ağır olmasanızda psikozdan çıkabilmeniz için yada anlamak için sizi kontrol altında tutmak için karar o yönde olmasa bile bu şekilde çıkıyor.

Yoksa tedavi edemiyorlar

Benim ailem bilmeden vermiş, yönlendirme ile yoksa ağır degildim.

Bilgilendirme için yazıyorum. Mayıs sonu haziran başında kaldım hastanede.

Foruma yazdığımdan hala psikozun etkisi vardı.
İlaçların etki edip iyileşme sürecim 6-7 ayı buldu.

Toplamda hasta olmam 2.5 yılımı almış oldu. Sanırım 2021 ortalalarından belirtiler başladı. Ben 2023 yılında hastaneye yatış yaptım. İlaçsız geçirdiğim 2 yıl süresince bunları yaşadım.

Şuan iyiyim tamamen normale düşünce olarak döndüm.

Hastalığın negatif belirtilerini ve ilaç yan etkilerinin farkında vardım. Halsizlik isteksizlik ve bilişsel olarak yavaşladım. Eskisi gibi leb demeden leblebiyi anlayamıyorum. Birde duygusuzlaştırdı.

Tüm hayatımdan alt üst olduğu için ne yapacağımı bilmiyorum.

Vasilik kısmına gelirsek doktor en az bir yıl kontrol şartı koyduğunu söyledi. Nisan mayıs gibi iptali için başvuru yapacağım.

Üst Alt