Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Orta derecede uyku apnesiyle ehliyet alan var mı?

jsmaster

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba.

Ehliyet almak istedim, yönetmelik değişti dediler.

1- Aile hekimine gittim uzman tabibe (KBB) yolladı kilo fazlalığından dolayı.
2- KBB Nörolojiye yolladı, Nöroloji 1 sene sonraya gün verdi.
3- Özel hastaneye gittim Göğüs bölümü uyku testine soktu.
4- Uyku testinde orta derecede uyku apnesi çıktı (28,6 AHI)
5- Tekrar CPAP cihazıyla teste girmem gerektiğini söylediler, param olmadığı için girmedim. Elimdeki raporla devlet hastanesi KBB uzmanına gittim.
6- KBB uzmanı sürücü komisyonuna sevki uygundur yazdı.
7- İl sağlık müdürlüğüne gittim, uyku testiyle beraber evraklarımı aldılar ay sonunda komisyona gireceğim.

Yaşadıklarım bu şekilde. Herhangi bir tedavi başlatmadım, cpap cihazıyla teste de girmedim. Orta derecede uyku apnesiyle sürücü komisyonuna gideceğim. Kimsenin bilgisi yok ne olacağından ne doktorlar, ne sürücü kursu, ne sağlık müdürlüğü ne olacağını bilmiyor ve yol göstermiyor.

Benim durumumda olup ehliyet alabilen oldu mu? Bilgisi olan varsa komisyona çıkmadan önce yapmam gereken birşey var mı veya komisyonda durum ne olur bilgi verirse çok sevinirim.

jsmaster

Sürücü yönetmeliği'ne göre değerlere bakılır:

(5) Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu ile ilgili olarak;

a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15<AHI<30) ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler tedavi görmeden sürücü belgesi alamazlar.

b) Uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; en az bir uyku sertifikalı doktor (göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, KBB uzmanı) ve bir KBB uzmanı olan üçlü heyet tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebilir. Hastalığın şiddeti, tedaviden alınan cevap, hasta PAP tedavisi uyumu gibi faktörler dikkate alınarak; ikinci grup sürücü belgesi sınıflarından alıp alamayacağı ile ambulans, resmi veya ticari araç kullanıp kullanamayacağı raporda belirtilir.

c) Vücut kitle endeksi (VKE) 33 ve üzerinde olan kişilerden şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

ç) Tanıklı apnesi ve gündüz uyuklama hali olan kişilerden vücut kitle endeksine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

Uyku Bölümü olan Devlet hastesi yokmu bulunduğunuz yerde?
Ben Uyku bölümünde çalışıyorum, son 1 yılda ehliyet için gelen ve sağlık raporuna uyku apnesi ekletmek için gelen çok fazla hasta geliyor.

OturanBoğa

Yönetmelik o şekilde evet ancak uyku testine göre özel hastane tekrar teste sokup, cihaz kullanımı başlatıp ehliyet alabilirsin diyor (yönetmelikte de bu şekilde geçiyor) ancak devlet hastanesi doktoru cihaz kullanıp kullanmayacağına sürücü komisyonu karar verir diyerek oraya yönlendiriyor. Bu konuda bir karışıklık var 4 gün sonra komisyona gireceğim ne yapmam gerektiğini hala çözemiyorum.

yasinankon

Bulunduğum yerde devlete ait tek yer var tıp fakültesinde o da 1 yıl sonraya gün verdi mecbur özelde yaptırdım testi.

Son durumu anlatayım ve toparlayayım bilmeyenler için;

Boy kilo endeksine takılarak uyku testine girmek zorunda olacaklar sırayla;

1. Aile hekimine gidilerek 2 foto ile sürücü olur raporu alacaksınız. Aile hekimi KBB veya Göğüse sevkedecek
2. Uyku testine gireceksiniz.
3. Ağır apne çıkarsa ehliyet alamıyorsunuz. Hafif veya orta apneniz varsa ikinci bir teste giriyorsunuz.
4. İkinci testten sonra cihaz kullanımı sizin için uygunsa size cpap cihazı veriliyor ve 1 ay boyunca evde kullanmak zorundasınız. Cihaz kullanımı uygun değilse yine ehliyet alamıyorsunuz.
5. 1 ay sonrasında cihaz içindeki hafıza kartını doktora götürüyorsunuz size bununla beraber tedavi başlangıcı yapıldığını ehliyet almaya engel olmadığını belirtir rapor veriyor.
6. Bu raporla sürücü komisyonuna gidiyorsunuz. Sürücü komisyonu için il sağlık müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

Ben tedavi başlangıcı yapmadığım için komisyona giremedim maalesef. Zaman aşımına uğradığım için de her şeyi baştan yapmam gerekecek. Doktorlar mevzuattan habersiz olduğu için bu duruma düştüm.

jsmaster

Ağır uyku apnesi olanlar ehliyet alamaz diye bir durum yok.Buranın doğrulanması ya da düzeltilmesi gerek.

Uyku apnesi

Ağır uyku apnesi olanlar ehliyet alamaz diye bir durum yok.Buranın doğrulanması ya da düzeltilmesi gerek.
Bir kişi ehliyet almak için sağlık raporu almak istediğinde sanki uyku apnesi olup olmadığına mi bakılıyor
Uyku apnesi tedavisi görenler ehliyet alamaz tedavi görmeye n daha ağır durumdakiler ehliyet alıp araç kullanması enteresan bir durum

Beyan Formu'ndaki "Uyku bozukluğu (Obstrüktif uyku apnesi sendromu) ve gündüz aşırı uyuklama hali var mı?" sorusuna evet/hayır diye doğru yanıt vermek zorundasınız.

Her uyku apnesi hastası gündüz uyuklar diye birşey söz konusu değil.

Yönetmelik de (üstte OturanBoğa vermiş) ağır derecede olanlar ve orta derecede olup da gündüz uyuklama hali olanlar tedavi olmadan ehliyet alamaz deniliyor.Buna komisyon karar verecek.Yani mutlaka cihaz kullanılmış olması ve geçmişe yönelik cihaz kayıtlarının doktora gösterilmesi gerekiyor.

Hafif ve orta derecede olupta gündüz uyuklama hali olmayanlardan herhangi bir cihaz kullanımı kayıt vb. istenmemesi gerek.

Konu biraz eski ama yeniden yazayım. Kamuda memurum Engelli raporu için başvuru yapacağım.Ağır uyku apnesiyim.Sürekli takip altındayım ve cihaz kullanıyorum.2027 de ehliyet yenilemem var. Kontrol altında olduğum için ehliyet iptali olmaz umarım

Üst Alt