Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engeli olmayan ve %90 altı raporlar için ÖTV indirim hakkı..?

xenofx

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Öncelikle tüm engellilere güzel mutlu huzurlu bir yaşam dilerim,

Forumu epey okudum ama net bilgi bulamadım yada okuduklarımı anlamadım,

Annemin skleroderma (Raynaud fenomeni) ve buna bağlı olarak gelişen yan hastalıkları var. Fakat ortopedik olarak bir rahatsızlığı yok. Ehliyeti var ama 25 sene öncesine ait ve zaten araç kullanamıyor. En önemli rahatsızlığı akciğer solunum fonksiyonu %56 durumda ve %45 altında olursa en ileri derece solunum yetmezliği anlamına geliyor ve sonuç olarak yürümede veya en ufak bir eforda nefesi yetmiyor.

Tahminimce minimum %40 rapor verirler.

Soruma gelirsek; %20-30-40 veya daha üstü ama %90 altında olursa ve ortopedik engeli olmaz ise ÖTV indirimli araç alma hakkı olur mu? Olursa aracı sadece kendimi kullanır ?

teşekkürler.

Konu için ek düzenleme:
Soruma gelen cevaplar:
* %90 altındaki durumlarda ortopedik rahatsızlık yok ise ötv indirimi alamaz malesef
* Sadece ortopedik engelliler %90 altı engellilik oranı ile ÖTV'siz araç alabilir. Dolayısıyla Anneniz alamaz.

Gelen cevaplar üzerine ek soru:
Cevaplar için teşekkür ederim, annem ellerini kısıtlı olarak kullanabiliyor çünkü derisi sert ve açma kapatma tam yapamıyor, diyelim ki sadece ellerinden %5-10 gibi az bilse olsa rapor alırsa bu durumda bu hakkı kullanma imkanı olurmu ? Bu soru biraz detay oldu muhakkak ki hekimler karar verecek duruma fakat böyle olduğu zaman tam olarak ötv den faydalanır mı yoksa rapor yüzdesi az olduğu için azda olsa bir ötv mi ödenir.?

şöyle örnek verelim.

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : hiç ötv ödemez gibi.

veya

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : %25 ötv öder. gibi.

veya

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : her halukarda tam ötv der gibi.

Son düzenleme:
%90 altındaki durumlarda ortopedik rahatsızlık yok ise ötv indirimi alamaz malesef xenofx

xenofx

Sadece ortopedik engelliler %90 altı engellilik oranı ile ÖTV'siz araç alabilir. Dolayısıyla Anneniz alamaz.

ötv indirimleri rapor oranına göre olmalı (%90 altı raporlu olan engelli değilmi)

Ben %75 engelliyim .ötv indiriminden faydalanamıyorum.bizim engelimiz yokmu yani.bu bize uygulanan çok büyük bir haksızlıktır.
%90 üstü raporu olup ötvden yararlananlar kendileride değil eşi dostu oluyor.
Indirimler rapor oranına göre olmalı ve rapordaki orana göre indirim yapılmalı.
Benim gibi düşünenler lütfen cimer den istek başvurusu yapsınlar belki ilgilenir bir yasa çıkartırlar.saygılarımla

Optopedik engelli değilseniz ne yazıkki faydalanamıyorsunuz, ben de %65 engelliyim ancak ötv indirimi kapsamına girmiyorum.

biliyorum arkadaşım mesela senin rapor %65 bu orana göre indirim alsan daha adil olmaz mıydı.

Kesinlikle katılıyorum, bu konuda yapılabilecek şeyleri zorlayalım.

Ortabetik engeli olmayan alamıyor %90 üstü olması lazım ne kadar saçma yasalar var halka vermemek için ellerindem geleni yapıyorlar.

Alamayacağını biliyoruz ama değiştirmek için bir şeyler yapmak gerek değil mi.

xenofx StratoS sssss2777 Ortopedik engelli kardeşlerimle hiç engeli yokmuş gibi gözüken kardeşlerimi aynı kefeye koymadan fikrimi belirteyim. Bizler (ortopedik engeli olmayanlar) engelli haklarını kullanmak istediğimizde dolandırıcı gibi düşünülüyoruz. Toplum fiziksel bir engelini göremediği insanların iç organlarında nasıl bir illet olduğunu bilmeden seni hemen yargılamaya başlıyor. Ortopedik engeli olanlara ötv indirimi avantajı sağlanması çok yerinde bir karar. Suistimal etmeyen herkes güle güle kullansın aracını, suistimali engellemek ise devletin görevi. Diğer yandan ortopedik engeli olmayan kişilerde %90 rapor sınırı konulması başka bir engelli grubunda mağduriyet yaşanmasına sebep oluyor. Benim düşüncem bu yönde.

Arkadaşlar türkiye'de 8,5 milyon engelli varmış.biraz hakkımızı arayıp istekte bulunursak belki yasayı değiştirme girişimleri olur .şimdi başvuru istekleride artık internetten yapılıyor sadece girip cimer , bimer,engelli derneği siteleri bir istek atıp başvuru yapın şansımızı deneyelim.

EVET MESELA BEN ÜLSERATİF KOLİT HASTASIYIM UZUN YOLLCULUKLARA ÇIKAMIYORUM KARNIM AĞRIDIĞI İÇİN TUVALET İHTİYACI OLUYOR GELDE YETKİLİLERE ANLAT.

Sizler, bizler hakkımızı aramazsak kimse gelip kendiliğinden size yardım etmez, kimse de acımaz.

Son düzenleme:
Cevaplar için teşekkür ederim, annem ellerini kısıtlı olarak kullanabiliyor çünkü derisi sert ve açma kapatma tam yapamıyor, diyelim ki sadece ellerinden %5-10 gibi az bilse olsa rapor alırsa bu durumda bu hakkı kullanma imkanı olurmu ? Bu soru biraz detay oldu muhakkak ki hekimler karar verecek duruma fakat böyle olduğu zaman tam olarak ötv den faydalanır mı yoksa rapor yüzdesi az olduğu için azda olsa bir ötv mi ödenir.?

şöyle örnek verelim.

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : hiç ötv ödemez gibi.

veya

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : %25 ötv öder. gibi.

veya

solunum raporu %40, el ortopedik raporu %5 : her halukarda tam ötv der gibi.

Son düzenleme:
Ben %75 engelliyim .ötv indiriminden faydalanamıyorum.bizim engelimiz yokmu yani.bu bize uygulanan çok büyük bir haksızlıktır. %90 üstü raporu olup ötvden yararlananlar kendileride değil eşi dostu oluyor.

Indirimler rapor oranına göre olmalı ve rapordaki orana göre indirim yapılmalı. Benim gibi düşünenler lütfen cimer den istek başvurusu yapsınlar belki ilgilenir bir yasa çıkartırlar.saygılarımla

hcm

Hikayenin başına dönelim mi? Bana göre engellilerden ÖTV alınmamasını geçtim, ÖTV vergisi saçma. Deprem sebebiyle dönemlik olduğu söylenen vergi, Özel Tüketim adında hayatımızda kullanmak zorunda olduğumuz şeylere girdi ve çıkmıyor. Hatta o kadar saçma hale geldi ki ÖTV sayesinde verginin de vergisini verir olduk.

Böyle bir kanunu sorgulamak varken, tüm engellilerden ÖTV alınmamasını sorgulayamıyorum.

Ama bu tartışma için kaçırdığınız bir konu var: 90 altı sadece ortopedik engellilerde ÖTV alınmamasının bir şartı var. Özel tertibat...

Yani araçta özel donanım var. Ve Devlet bu donanım olduğu için almıyor. Ama örneğin %70 engelli raporu olan bir şeker hastasında araca ne tür bir tertibat yapabilirsiniz?

90 üstünden sorgusuz sualsiz ÖTV alınmaması ayrı bir konu. Sınırlar her zaman sıkıntı. Ama bu konuya da girdiğimizde onların toplu taşıma bile kullanamaz durumda olduklarını düşündüğünüzde bir zorunluluk gibi gözüküyor. Peki niye 90? İşte bu sınır tartışması da niye 40, niye 60, niye 50 gibi diğer hak sınırlarını da sorgulamamızı gerektiriyor. O zamanda işin içinden çıkamıyoruz.

xenofx

Ellerin kullanımında belirttiğiniz problem varsa özel tertibatla ÖTV siz araç alabilir. Önce sağlık raporunuzda bu olacak. Ancak ehliyeti olmak kaydı ile bu olabilir. Yani başvuruda bulunduğunuzda Sağlık raporu ve Annenizin ehliyetini isteyecekler. Ve artık ne tertibat olacaksa, eğer diğer sürücülerin kullanımını engelleyecek bir tertibat değilse, TSE raporu ile sizinde aracı kullanmanız sağlanabilir. Ama dediğim gibi, başvuruda annenizin ehliyeti gerekecek. (Özel tertibata uygun alınmış yeni ehliyet, H ehliyeti yoksa. )

konuyla alakalı tüm soru işaretleri ortadan kalkmış oldu böylece, çok teşekkür ederim. tüm bu süreç ve 3 kuruşluk ötv indirimi için annemi yormaya değmez, tedaviye bile giderken perişan oluyor. zaten normalde aracımız var ama böyle bir hakkımız varsa kullanayım istedim hem daha yeni daha düzgün bir araç olurdu diye düşündüm ama gerçekten değmez. en azından sağlık sistemi yani bizim aldığımız sağlık hizmeti her ne kadar istisnalar olsa da iyi çalışıyor bence, umarım diğer sorunlarda bir gün hallolur.

Sevgili StratoS, Yaptığın çalışmaları takdir ediyorum, bu konuda samimi olduğunu da biliyorum. Açıkçası senin böyle bir yorum yapmanı beklemiyorum. Sınırlar tabiki var ve altındakiler mağdur oluyor ya da öyle hissediyorlar. Engellilik haklarından faydalanmak için %40 sınırı ne kadar gereksiz ve hoş karşılamadığım bir sınır ise ÖTV için olan % 90 sınırı da bana mantıklı gelmeyen bir sınırdır. Şunu da belirtmemde fayda var, belki ne için çabaladığımı daha iyi anlatabilmem adına. Ben Hipertrofik kardiyomiyopati hastasıyım ve 1. evreye %50, 2. evreye ise %100 alınan bir hastalık bu. Bu hastalıktan ölmek üzereyken ameliyat olduğum için hala yaşıyorum. Ve tabloya göre ameliyat olduğum halde hastalık devam ettiği ve semptomatik olduğu için %100 almam gerekiyor. Yani uğraşsam %100 alırdım. Emeklilik için rapor aldığım için çok da önemsemedim açıkçası. Anlatmak istediğim çabamdaki anafikir şahsımın menfaati değil. Ortada bir mağduriyet varsa bunun çözülmesi için yazıyorum ve mevcut sınır bir çok hastayı hakkın dışında bırakıyor. Evet sınırlar var ama bunları sorgulamanın işin içinden çıkılmaz bir hal aldığını düşünmeniz açıkçası beni üzdü. Sınırlar varsa mücadele ettikçe azalacak ya da ortadan kalkacak. Sevgi ile kalın.

hcm

Abi üzülme.

Ben şuan sistemde, hepimize daha nasıl fayda sağlayabiliriz, mevcut faydaları nasıl yaşanabilir fayda haline getiririz, onun mücadelesini veriyorum.

Yukarıdaki yazımdan bu sistemi desteklediğimi anlaman beni üzer asıl. Ben bu sistemi kesinlikle desteklemiyorum. Ama yapacağım bir şey var mı? Bu kabul edip, buna göre mücadele veriyorum. Yoksa yel değirmeni ve tahta kılıçtan ileri gidemiyoruz ve bu sefer hiçbir anlamı olmuyor.

Belki şunu sağlayabiliriz. 90 altına sadece ortopedik engellilere avantaj sağlanıyor. Ve bunun da özel tertibattan ileri geldiğini söyledik. Otomatik vitesinde ortopedik bazı engellilere özel tertibat sayıldığını da biliyoruz. Bu noktada, engelli arkadaşların rahatsızlıklarını otomatik vites kullanmayı gerektirecek bir rahatsızlık olarak tanımlatırsak, ortopedik olsun olmasın onlarda ÖTV'siz araç alabilsinler...

Bu sağlanabilir. Ama bakın buda bir mahkeme/meclis süreci. Çok iyi bağlantılar kurulması gerekiyor.

Bu arada sadece sizin için çok kısa bir şey de paylaşmak istiyorum.

MTV Konusunda Vergi Dairesini mahkemeye verdim. Geçtiğimiz Cuma günü Noterde avukat vekaletnamesi çıkartıyorum. Noter beyde çalıştığımız kurumda sıkı ilişkide olduğumuz birisi ve işlemler yapılırken, sohbet etme imkanımız oldu.

Hemen kendisine, noter işlemlerinde engellilere indirim için ne yapabiliriz diye sordum. Adalet Bakanlığı vb yol gösterdi. O yazımın konusu değil. Dedi ki, Burak bey, engellilere ÖTV'siz araç veriliyor biliyorsunuz. Onda bile biz engelli rağlık raporlarının sahte olup olmadığını hastaneyi arayıp teyit ediyoruz. Emniyet bize yazı gönderdi, engellilere dikkat edin diye. Kusura bakmayın da, engelliler tarafında işler usulüne uygun gitmiyor dedi. Sahte raporlar, oynanmış raporlar. Haftada en az 1 tane bu şekilde rapor tespit ediyoruz, dedi. Ve ekledi, noter konusunda örneğin her hizmetten %x indirim gibi bir çalışma olursa, bu konuda usulsüzlükler çıkacağını söyledi. Ve çekincelerini anlattı.

Yani düşünün, bir kamu otoritesine engelliler ile ilgili çalışma yapalım dediğim de önce usulsüzlükleri düşünün diyor. Sonra çalışma yapalım...

Böyle olduğunda karşımıza sınırlar çıkıyor, limitler alınıyor, bir sürü prosedür çıkıyor, engel çıkıyor. Emekli oluyoruz, kontrol muayenesine çağrılıyoruz. ÖTV'siz araç alıyoruz, vergi dairesi görüş soruyor. En önceden sadece cüzdanımdaki engelli kartının sluetini gösterip girdiğim bir yerde polis, lütfen çıkarıp resminizi gösterir misiniz diyor...

Biz maalesef çok zor bir iş yapıyoruz...

En üzücü yanı da düzenbazlık peşinde olan insanlar yüzünden gerçek hak sahiplerinin zan altında kalması. Engelli insan bunu hak etmiyor. Sahtekarlık varsa yasa ve uygulama ile çözülmeli ve ortadan kaldırılmalı. Senin memurun, senin doktorun, heyetin, başhekimin onaylıyor raporları; nasıl olur da sahtekarlığa göz yumulur. Benim memuriyeti tercih etmememin en büyük sebebi bu ağırlık. Her vatandaşın hakkı var o meslekte. Titiz çalışmak lazım. İşini düzgün yapan memur kardeşlerimi tenzih ederim, başımın tacı onlar. Menfaat işin içine girince ahlakını kaybeden insanların yüzünden başkaları mağdur olmamalı. Bu gerçekten hazmedemediğim bir konu.
StratoS Senin yaptığın çalışmaları bildiğim için yerin çok başka, takdir etmeye ve destek olmaya da devam edeceğim. Otomatik araç önerinin de üzerine gidilebilir. Sonuçta engellinin hayatını kolaylaştıracak her şey faydadır ve bir, sıfırdan her zaman fazladır. Sıfırla yetinmeden birleri, birler çoğaldıkça onları, yüzleri zorlamak gerektiğini düşünenlerdenim. Sevgi ile kalın.

StratoS

En çok bu noter ve diğerlerinin boş konuşmalarına sinirleniyorum, suistimal var diyorsan istatistiğini koyarsın, belgelerle konuşursun, böyle boş boş konuşmazsın, bunlara inananlara da kızıyorum.

Engelli araçlarında suistimal var diye güya sınır getirildi, MAKAM ARAÇLARINDA SUİSTİMAL YOK MU, bunlar da niye sınır yok, bu soruyu kimse sormadı, kaldı ki makam araçları devletin cebinden, engelli araçları engellinin cebinden çıkıyor.

MAKAM ARAÇLARINDAKİ SINIR NİYE ENGELLİDEKİ SINIR İLE AYNI DEĞİL, BU SINIRI GEÇEN HER MAKAM ARACI BENİM GÖZÜMDE HARAMDIR. ( Cumhurbaşkanı, Bakanlar hariç )

Bir dönemde Ambulansları gereksiz arayanlar yüzünden geç kalındığı gibi argümansız bir şey ortaya attılar, hiçbir istatistik veri, belge, kayıt yok, geç kalmalarının tek nedeni bu telefonlar, o yüzden geç kalıyorlar

Forumda 1 sayfa yazı yazıyorum, yol gösteriyorum, bak o iş öyle olmaz diyorum, adam hala şuraya yazı yazalım, belki kanun çıkarırlar diyor, baktım ki adam hala bildiğini okuyor, ben de kaldırdım yazıyı, çünkü değmez.

Forum köşelerinde yazı yazarak, yorum yaparak size kimse kanun, yasa yapmaz, herkes kendini sağlama alır, geçer, doktorlar yazar, geçer,Türkiyede sorun kanunlarda değil, uygulanmasında olur genellikle, Sürücü Olamaz Raporları mevzuata uymadan veriliyor, çünkü hesap soran yok, siz hakkınızı resmi kanallardan aramazsanız BOŞ BOŞ KONUŞUP SUÇU ENGELLİYE ATAN ÇOK OLUR, HİÇBİR ŞEY DE DEĞİŞMEZ.

Konuşan adam belgesiyle, kayıtıyla, argümanıyla konuşacak, ama suistimaller çok derse boş boş, sizler de buna inanırsanız kusura bakmayın hakediyorsunuz demektir bu sonuçları.

metin13

1- O kadar yazıyı alıntılamanıza gerek yok.

2- Yazımda istatislik var. Hafta 1 rapor usulsüz çıkıyor dedi noter ve yazdım. Daha ne istatistiği olsun?
% çıkartıp vereyim mi size? Bana kızıp kızmamanız da gerçekten çok umurumda değil!

3- Araştırırsanız, söylediğiniz ilgisiz konularda paylaşılan rakamları bulabilirsiniz. Geçen gün bir haberde vardı, 112 acile gelen telefonlar, yanıt süreleri, ilgisiz aramalar vb. bilgiler vardı. Biraz araştırın!

4- Yol gösterecek bilginiz varsa, siz yapın da görelim... Forumda toplam 30 mesaj atarak, "Yol Gösteriyorum" diyerek yardımcı olunmaz. Ne yazdım çalışmama ben? Alın listeyi, kullanın, kendi bildiğinizi yapın dedim. Niye yapmıyorsunuz?

Pardon, böyle "Yol Göstermek" daha kolay değil mi?

5- "Türkiye'de sorun kanunlarda değil, uygulamasında olur genellikle" diyerek elinizde bir istatistiği resmi veri var mı? Neye dayanarak böyle yazdınız? Böyle istatistik paylaşmayanlara ben çok sinir oluyorum!

6- Ben şuan hakkımı resmi kanallardan arayıp vergi dairesini mahkemeye verdim. Ve Otomatik vites kullanan engelli arkadaşların MTV ödemesine dava sonucu bir emsal olacak. Sizin var mı böyle mücadeleniz? BOŞ BOŞ KONUŞUP ENGELLİYE LAF ATMAYAN, GERÇEK MÜCADELENİZ VAR MI?

Biz hak etmediğimiz için mücadele veriyoruz ve birbirimize destek oluyoruz. Ama sizin bu yazınızla bence siz hak etmiyorsunuz.

Sevgiler size, ihtiyacınız var gibi.

Mahkemeye verip hak aramak lazım.

CHP'li Emir'den engelliler ile İlgili 7 kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, engelliler hakkında ÖTV, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası, Devlet Memurları, Harçlar, Karayolları Trafik, Nüfus Hizmetleri, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında, Gümrük, KDV Kanunlarında değişiklik yapılmasına dair 7 ayrı kanun teklifi verdi.

Emir, "Resmi kayıtlara göre nüfusumuzun yüzde 6,9'u, kimi kaynaklara göre yüzde 12'si engelli olarak kabul edilmektedir. Engelli bireylerin yüzde 70-80'i işsizdir, aynı oranlarda eğitim olanaklarından faydalanamamaktadır. Engellilerin en büyük sorunları, eğitim olanaklarından faydalanamamak, işsizlik, fiziksel, teknolojik, sosyal ve sağlık hizmetlerine, sanatsal ve kültürel hayata, kısacası günlük toplumsal hayata erişememektir" açıklamasında bulundu.

Murat Emir'in hazırladığı kanun teklifleri; EKPSS sınavından, değerli belgelerin harç ücretlerinin alınmamasına kadar, engellinin bakımını üstlenen 1. derece yakınlarından birisinin sigortalı yapılarak SGK ve GSS kapsamına dâhil edilmesinden kullandığı protez, ortez ve diğer iyileştirici araç/gereç ücretlerinin, herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanması, tüm sağlık hizmetlerinden katkı payı alınmamasına kadar geniş bir yelpazededir.

Kanun teklifleriyle; Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı'nın 2 yerine her yıl yapılması, ÖSYM'nin yaptığı sınavlardan giriş ücretinin alınmaması, araç ehliyeti, pasaport, kimlik kartı alımlarındaki harçlardan muaf tutulması, tarımsal alet ve ekipmanların satın alınması ve kiralanmasında ÖTV alınmaması, aldıkları ilaç, rapor, muayene vb. sağlık hizmetlerinde katkı payı alınmaması, traktör, biçerdöver gibi tarımda kullanılan araçların erişilebilirliğine uygun olması, temel ihtiyaç maddelerinin üzerine içerik ve kullanımına ilişkin etiketler konulması, yeni yapılacak olan yapılarda rampa, asansör, sesli ve görsel uyarı sistemlerinin zorunlu tutulması, sinema ve tiyatro faaliyetlerinde belirli ücretsiz kontenjan ayrılması, bakımını üstlenen 1. derece yakınlarından birisinin sigortalı yapılarak SGK ve GSS kapsamına dâhil edilmesi, protez, ortez ve diğer iyileştirici araç ve gereç ücretlerinin, herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin SGK tarafından karşılanması, belli bir engellilik oranını aşanların evindeki şebeke suyunun ücretsiz olması, engelli plakalı araç satışlarında yapılan istismarın ve AVM, hastane, banka vb. yerlerde engelli araç parkının diğer araçlar tarafından kullanılmasının önüne geçilmesi, devlet memurluğuna yerleştirilmesinde; engellinin öğrenim durumuna ve niteliklerine göre kadro unvanı belirlenmesi, sporlarında kullanılan araç, gereç ve malzemelerden ithal olanların gümrük vergisinin sıfırlanması, her türden tekerlekli sandalye alımının KDV ve ÖTV'den muaf tutulması sağlanmak istenmektedir.

1- O kadar yazıyı alıntılamanıza gerek yok.

Alıntı butonu kaldırılabilir rahatsızlık veriyorsa, yönetime başvurun, forumun işleyişini ben bilemem.

2- Yazımda istatislik var. Hafta 1 rapor usulsüz çıkıyor dedi noter ve yazdım. Daha ne istatistiği olsun?
% çıkartıp vereyim mi size? Bana kızıp kızmamanız da gerçekten çok umurumda değil!

Noterin lafını % 100 doğru kabul edip burada paylaşıyorsun, varsa belgeleri paylaşılır, kaldı ki her yerde suistimal olur, var diyorsan belgesiyle konuşulur, noterin lafı ile değil.

3- Araştırırsanız, söylediğiniz ilgisiz konularda paylaşılan rakamları bulabilirsiniz. Geçen gün bir haberde vardı, 112 acile gelen telefonlar, yanıt süreleri, ilgisiz aramalar vb. bilgiler vardı. Biraz araştırın!

Haberleri sorgusuz sualsiz kabul edenlere yazdım zaten onu, medya, gazeteler her zaman doğruyu yazmaz, çoğu zaman bir amaca hizmet eder, istatistik, veri varsa koyarsın linkini izleriz biz de, var sa yanlışımız düzeltiriz, o ambulansların geç kalmasının tek nedeni o telefonlar olduğunu düşünmek istiyorsanız düşünebilirsiniz.

4- Yol gösterecek bilginiz varsa, siz yapın da görelim... Forumda toplam 30 mesaj atarak, "Yol Gösteriyorum" diyerek yardımcı olunmaz. Ne yazdım çalışmama ben? Alın listeyi, kullanın, kendi bildiğinizi yapın dedim. Niye yapmıyorsunuz?

Forumdaki mesaj sayısı ile bilgi ölçülüyorsa yorum yapmaya gerek yok. Ayrıca şablon dilekçeyi hazırlayıp buraya koymayı teklif ettim, başvuru mercilerini de yazdım, kimseden ses çıkmadı, adam hala belki yasa çıkarırlar diyor, aranızda birliktelik yok, yardımlaşma sıfır.

5- "Türkiye'de sorun kanunlarda değil, uygulamasında olur genellikle" diyerek elinizde bir istatistiği resmi veri var mı? Neye dayanarak böyle yazdınız? Böyle istatistik paylaşmayanlara ben çok sinir oluyorum!

Şehit olan ailelerin çocukları arasında neden bir Bakanın, miletvekilinin, zengin ve ünlü bir işadamının oğlu yok, İl Belediye Başkanlarının bile yoktur, bunu hiç düşündünüz mü, şehitlik mertebesi yoksullara mı özel sadece.

Bunun yanında sürücü olamaz raporlarının keyfi verildiğini kanunları okuduktan sonra yazdım, doktorlar kendilerini sağlama almak isterken yanlış raporlar veriyor, kimse de hesap sormadığı için aynen devam ediyor, bu bir örnektir sadecece, forumdan bu kadar yazmak yeterli, anlamak isteyen anlar, anlamak istemeyen de anlamaz.

6- Ben şuan hakkımı resmi kanallardan arayıp vergi dairesini mahkemeye verdim. Ve Otomatik vites kullanan engelli arkadaşların MTV ödemesine dava sonucu bir emsal olacak. Sizin var mı böyle mücadeleniz? BOŞ BOŞ KONUŞUP ENGELLİYE LAF ATMAYAN, GERÇEK MÜCADELENİZ VAR MI?

Bu forumda biraz yoklama yaptım ve sonuç alınamayacağını anlamam çok uzun sürmedi, Sürücü Olamaz Raporu verilen HER ENGELLİ AĞIR ENGELLİ STATÜSÜNDEDİR, bu engelliye kafadan ÖTV indirimi verirsin Sosyal Devlet, Engellileri Topluma Kazandırma Yönetmeliği vs gereğince, uygulamada hata var dedik, şablon dilekçe hazırlayalım, ama sizler de başvurun dedim, bir tane cevap alamadığım gibi forumda engelli olan arkadaşların engelli yakınlarına tek bir yorum yazmadığını gördüm.

Ben engelli değilim, bir yakınımın ehiyet alması icap etti, bu forumla tanıştık, yardımcı olmak için de birkaç şey yazdık, istisnalar hariç tek bir yardım almadık,sadece daha önce yazılan yorumlardan yararlandık.

Aranızda birlik, beraberlik yok, net olarak yazayım, size suistimal var diyenler neden makam araçlarında bir düzenleme getirmedi en basitinden, onlar daha üstünler mi, samimiyse getirsin oraya da bir düzenleme, yok, niye yok, hiç düşündünüz mü ?

Suistimal sadece engelli raporlarında mı var, kaldı ki sıkı denetimi, kontrolü var, her yerde var, bunlarla ilgili ne düzenleme yapılmış, sorgulamayan bir toplumu yönlendirmek kolaydır.

Akşam haberler izlediğinizde iki farklı görüşten izleyin en basitinden, bununla başlayabilirsiniz, bu kadar yeter, yazım sizin şahsınızda herkese yazılmıştır, sadece size değil.

Bu konu ile ilgili son mesajımdır, uzatacak değilim, siz yazın, okurum, cevap yazmayacağım,

Not:
Genellikle pasif üye olarak takip etmeye karar verdim forumu, gördüğümü yazdım sadece, çok istisnai durumlar hariç foruma yazmam, ister yol gösterici yazı olarak kabul edin, isterseniz başka türlü değerlendirin, nasıl isterseniz, engellilerin engelli yakınlarına yorum yazmamasına bile şahit oldum şu forumda ilginç bir şekilde, iyi günler.

Ayrıca sizin davanız hiçbir şeyin emsali olmaz, sadece siz mahkemeyi kazanır ya da kaybedersiniz, her mahkeme kendi şartlarını taşır, bir kararın emsal olabilmesi için yüksek mahkemenin ilgili dairesinden çıkması gerekir, bunu da ekleyeyim.

Sevgiler falan yazmışsın, ihtiyacın var demişsin, şimdi gördüm, toplum o kadar çok poh pohlanmaya alışmış ki birisinin fikirleri hoşuna gitmediğinde küçümseme, küfürleşme, hakaret başlıyor, sizin ki küçümsemeye girer, gidişat hiç iyi değil ne yazık ki.

%90 altı olursa rahatsızlığınıza göre il sağlık komisyonuna giriyorsunuz. Özeti bu. Sadece ortapedik diye bir şey yok. Nörolojik tedavi görüyorum ve elden tertibatlı kullanıyorum. Oran %69

Doktor kararı önemli bu durumlarda.

Mhr43

Nörolojik rahatsızlıklar ortapedik rahatsızlık yaratıyor ki siz elden tertibatlı araç kullanıyorsunuz. Engelli sağlık raporunuzda "Ortapedik Engelli" yazmıyorsa ÖTV indirimi için direk raporu geri gönderiyor vergi dairesi. Kanun gereği onun işaretli olması gerekiyor. Benim bu yüzden raporum geri gönderildi, Başkhekim imzası ortapedik engelim, raporda düzeltildi.

metin13

Hiç üşenmeden cevap vereceğim. İçinizdeki nefret o kadar büyümüş ki saracak yer arıyorsunuz. Daha iyi bazı şeyleri size anlatabilmek için maddeleri farklı sıralayacağım bu sefer:

a) "Ayrıca sizin davanız hiçbir şeyin emsali olmaz, sadece siz mahkemeyi kazanır ya da kaybedersiniz, her mahkeme kendi şartlarını taşır, bir kararın emsal olabilmesi için yüksek mahkemenin ilgili dairesinden çıkması gerekir, bunu da ekleyeyim." çok bilgili eklemelerinize hayranım. Da siz benim üst mahkemeye gitmeyeceğimi nereden biliyorsunuz? Şimdide hakim mi oldunuz?

Bu arada, her dava bir emsaldir. Sadece şu sitede, otomatik vitesli aracına MTV ödememek için sök/tak aparat yapan ya da mecburen MTV ödeyen arkadaşlar var. Ben davamı kazanırsam, o arkadaşlar da mahkemeye gideceklerini yazıyorlar özel mesajdan. Bu mücadeledir işte, sizin yapmadığınız ama sadece konuştuğunuz mücadele...

b) "toplum o kadar çok poh pohlanmaya alışmış ki birisinin fikirleri hoşuna gitmediğinde küçümseme, küfürleşme, hakaret başlıyor, sizin ki küçümsemeye girer, gidişat hiç iyi değil ne yazık ki." Siz önce bir kendinize bakın. Yazılarınızda aşağılayıcı tona bakın. Sürekli bi rşeyler öğretme adabınıza bakın. Toplumsal analiz yapmak yerine önce kendinizi analiz edin, ben neden bunları görüyorum/yaşıyorum/neden böyle yazıyorum/düşünüyorum diyin. Önce kendinizi değiştirin ki, toplumdan bir beklentiniz olsun... Bu arada bu başlıkta küfür nerede? Kim kime küfür etti? Hayal mi okuyorsunuz acaba? Örnek olarak verdiyseniz, bu örneğin bizim yazılarımızda ne yeri var? Hiç bir zaman saygımı bozmam hele sizin gibi arkadaşlara... Çünkü ben inanıyorum ki böyle çatışa çatışa sizde doğru yolu bulacaksınız ve bizim gibi mücadele edenler kazanacak.

c)"Akşam haberler izlediğinizde iki farklı görüşten izleyin en basitinden, bununla başlayabilirsiniz, bu kadar yeter, yazım sizin şahsınızda herkese yazılmıştır, sadece size değil." Herkes beni ilgilendirmiyor. Ben şuan size yazıyorum.

d)"Suistimal sadece engelli raporlarında mı var, kaldı ki sıkı denetimi, kontrolü var, her yerde var, bunlarla ilgili ne düzenleme yapılmış, sorgulamayan bir toplumu yönlendirmek kolaydır." Bizde bundan bahsediyoruz. Yazılarımı tekrar okuyun. Suistimal var ki denetim var, sıkı kontrol var, çağırma var diye yazmışım. Zaten konu bu. Yine toplumsal analiz...

e)"Aranızda birlik, beraberlik yok, net olarak yazayım, size suistimal var diyenler neden makam araçlarında bir düzenleme getirmedi en basitinden, onlar daha üstünler mi, samimiyse getirsin oraya da bir düzenleme, yok, niye yok, hiç düşündünüz mü ?"
Net olarak yazayım, birlik beraberlik olmasa bu forum olur muydu? Benim çalışmamda ben birlik oluşturayım, çoğunluk kurayım, yığınlar yaratayım gibi bir idealim yok ki. Bir sürü dernek, bir sürü vakıf var bu konuda. Onlar birlik olsunlar. Ben hak aramaktan bahsediyorum. Tüm engelli arkadaşlarımıza örnek olursak hepsi hakkını ararsa, mevcut kuralları uygulatırsa, zaten birçok sorun düzelecek. Yazım da da yazdım amaç mücadele etmeyi göstermek...

f) Ortada bir avantaj var. ÖTV indirimli araç. Ve konusu geçen otorite bunu kontrol ediyor. Usulsüzlükler var diyor. Bunu neden o düzeltsin? Bu avantajdan faydalanan biziz, sorun varsa biz takipçisi olacağız. Adam noter bunu niye düzeltsin, nasıl düzeltsin? Emniyetin görevi uyarmak, onlarda bunu yapıyor. Emniyet mi düzeltecek bu suistimali?

g)"Ben engelli değilim, bir yakınımın ehiyet alması icap etti, bu forumla tanıştık, yardımcı olmak için de birkaç şey yazdık, istisnalar hariç tek bir yardım almadık,sadece daha önce yazılan yorumlardan yararlandık." Önceki yazılardan yararlanmak birlik beraberlik olmuyor mu? Ya da şöyle sorayım, burada bu forum birlikteliği olmasaydı siz bir yazıdan faydalanabilir miydiniz?

h)"Bu forumda biraz yoklama yaptım ve sonuç alınamayacağını anlamam çok uzun sürmedi, Sürücü Olamaz Raporu verilen HER ENGELLİ AĞIR ENGELLİ STATÜSÜNDEDİR, bu engelliye kafadan ÖTV indirimi verirsin Sosyal Devlet, Engellileri Topluma Kazandırma Yönetmeliği vs gereğince, uygulamada hata var dedik, şablon dilekçe hazırlayalım, ama sizler de başvurun dedim, bir tane cevap alamadığım gibi forumda engelli olan arkadaşların engelli yakınlarına tek bir yorum yazmadığını gördüm."

Dediklerinize katılıyorum ama cevap alamamanız sizin probleminiz. İnsanlar neden suçluyorsunuz? Ben basit bir liste çalışması yapıyorum, yığınla cevap aldım. Destekleyen, sizin gibi olumsuz yaklaşan bir sürü kişi var. Yap çalışmanı, söyle bide nereye gönderilecekse gönderelim diyen 6 kişi ezberden sayarım şuanda. Sorunu kendinizde arayın...

ı) "Bunun yanında sürücü olamaz raporlarının keyfi verildiğini kanunları okuduktan sonra yazdım, doktorlar kendilerini sağlama almak isterken yanlış raporlar veriyor, kimse de hesap sormadığı için aynen devam ediyor, bu bir örnektir sadecece, forumdan bu kadar yazmak yeterli, anlamak isteyen anlar, anlamak istemeyen de anlamaz." Aynı şeylerden bahsedip, anlamak/anlamamaya bağlıyorsunuz. Suistimal sadece engelli suistimali değildir. Sistem suistimallerle doludur. Engelli ne kadar kötü niyetli olsa da, doktor idealist olsa, o raporu vermese engelli hiç birşey yapmaz... Yani tek taraflı bir şey yok. Her taraftan dökülüyoruz. Ben sizin de anlamadığınız yazımda, otoritelerde bilinçli ya bilinçsiz bu algıyı yaratmışız ki bunları duyuyoruz diyorum. Ve bu algı değişmedikçe, bize sunulanları almakta zorlanır hale geldik.

j) "Şehit olan ailelerin çocukları arasında neden bir Bakanın, miletvekilinin, zengin ve ünlü bir işadamının oğlu yok, İl Belediye Başkanlarının bile yoktur, bunu hiç düşündünüz mü, şehitlik mertebesi yoksullara mı özel sadece."

Konu ile alakası olmadığından cevap vermedim. Sistemin kokuşmuşluğuna örnek olarak verdiyseniz, katılırım.

k) "Forumdaki mesaj sayısı ile bilgi ölçülüyorsa yorum yapmaya gerek yok. Ayrıca şablon dilekçeyi hazırlayıp buraya koymayı teklif ettim, başvuru mercilerini de yazdım, kimseden ses çıkmadı, adam hala belki yasa çıkarırlar diyor, aranızda birliktelik yok, yardımlaşma sıfır."

Maşallah her şeyi anlamak istediğiniz gibi anlıyorsunuz. Mesaj sayısı konusu yok yazımda. 30 tane mesaj yazmış bir kişi bana yardımlaşmadan bahsediyor diye imada bulundum. Ama siz dediğim gibi, kötü niyetli bir şekilde hep karşınızdakini suçlayıcı ve aşağılayıcı şekilde anlayıp, yazıyorsunuz.

l) "Haberleri sorgusuz sualsiz kabul edenlere yazdım zaten onu, medya, gazeteler her zaman doğruyu yazmaz, çoğu zaman bir amaca hizmet eder, istatistik, veri varsa koyarsın linkini izleriz biz de, var sa yanlışımız düzeltiriz, o ambulansların geç kalmasının tek nedeni o telefonlar olduğunu düşünmek istiyorsanız düşünebilirsiniz."

Yine maşallah 1 paragrafta herkese yazmışsınız. Ben zaten bu yorumunuz ile ilgili yukarıda "Araştırın" dedim. Araştırın, sonuçlarını paylaşın gerçek verilerle bilelim bizde. Sizde gerçek verileri savunuyorsunuz ya...

m) "Noterin lafını % 100 doğru kabul edip burada paylaşıyorsun, varsa belgeleri paylaşılır, kaldı ki her yerde suistimal olur, var diyorsan belgesiyle konuşulur, noterin lafı ile değil."

Noter benimle birşey konuştu. %100 doğru arkadaşlar falan demedim. Adam hafta da 1 böyle bir olay yaşıyoruz, Engellilerin Noterlerde avantaj sağlaması için çalışmanızda butür suistimalleri engelleyici öneride bulunursanız daha iyi olur diyor. Bende burada paylaştım. Ne var bunda? Hani yardımlaşma/paylaşım yoktu? Paylaşıyoruz ona da laf söylüyorsunuz? Forumda her paylaştığımız şeyde size belgemi sunacağız. Katılmıyorum der geçersiniz, bu kadar saçma bir yorum görmedim gerçekten...

n) "Alıntı butonu kaldırılabilir rahatsızlık veriyorsa, yönetime başvurun, forumun işleyişini ben bilemem."

Burada yazıyorsanız, Forum Kurullarını bilmeniz gerekiyor. Her şeyi çok iyi biliyorsunuz ama işinize gelmeyeni ben bilmem diyip geçmeyin. Kurallarda art arda alındı yapılmaması (@) işareti ile kişiye yazılması gerektiği söylenmiş. Dediğim gibi sizin probleminiz aslında araştırmamak...

İnşaallah dediğiniz gibi son yazınızdır ve bana cevap hakkı doğmaz. Çünkü ben bu yazıları yazmaktan hiç mutlu olmadım, bilesiniz.

Dediğim gibi, sevgiyle kalın.

Yasaya göre
Engelliler Hakkında Kanun

Kanun Numarası: 5378
Kabul Tarihi: 1/7/2005
Yayımlandığı R.Gazete: Tarih: 7/7/2005 Sayı : 25868

Genel esaslar*
Madde 4- (Değişik:6/2/2014-6518/64 md.)*
b) Engelliliğe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır.
c) Engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eşitliğinin sağlanması esastır

Üst Alt