Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engelli bireyler yurtdışından hangi araçları ithal edebilir?

Ferhat Nom

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
3
2025 limit ile 2023 Skoda Kodiaq , 2023 Mercedes GLB 200 gibi araçlar. İlgilenenler için detaylı bilgilendirme yapılır.

1. Ortopedik bir engeliniz bulunmalıdır.
2. Engeliniz Sağ ayak / Sağ-Sol kol Olması gerekmektedir.
3. Sol Ayak Engeli bulunanlar Araç ithal edemez, Sol ayak engeli olan GAZiLER Araç İthalatı yapabilir
4.Engelli raporunuzda mutlaka "TERTiBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR " İbaresi olmalıdır.
5. Ehliyetiniz Yeni Tip çipli olmalı ve arka yüzeyinde tertibat kodlarının bulunması gerekmektedir (ÖRN. 25.08 20.03)

Gümrük ithal işlemleri ve aşamalar için detaylı bilgilendirme yapılır.

Bir misal verebilir misiniz. Mesela söylediğiniz Mercedes GLB 200 2023 model arac, ortalama ne kadar fiyata sahip? Bir ilan sitesinden örnek gösterin. Sonra da onun ötv kdv ve gümrük masrafını ekleyip toplam bize ne kadara geldiğini söyleyebilir misiniz? Ve tabii sizin de talep ettiğiniz bir bedel vardır, onu da yazarsanız memnun oluruz.

Mesela Mobil.de araç satış programında 2023 GLB 200 Almanya'da ortalama 40.000 Euro civarında satış fiyatı. Bu araç için fatura bedeli limit dahilinde olması halinde %20 KDV, damga vergisi ve TRT bandrol gibi ücretler dahil 55.000 Euro ya (yaklaşık 2.000.000 TL) firmalar getiriyor. Yani gümrük çıkışlı teslim fiyatı.

@crzylvr,
Yurtdışından getirilen araçlar, mutlaka Tertibatlı olmalı, sol ayak için sadece otomatik vites kodu verildiği için, araca tertibat takılmadığı için olumsuz.

Çok yuvarlak bir cevap olmuş lakin kazın ayağı öyle değil demiş atalar. Yurtdışı ithal araçlardan artık ötv de alınıyor. Hadi varsayalım 2 milyon oldu araç, buna %80 ötv de ekleniyor. Gümrük, ilgili bayiyi arayarak aracın güncel TR fiyatını öğrenip o fiyat üzerinden ÖTV hesaplıyor. Siz isterseniz aracı 500 bine alın farketmez.

Sol elinizdeki engel durumunuz nedir. Parmak, bilek hareketleri nelerdir.

Yanlış bilgilendirme yapmayın lütfen, limit aşımında ÖTV ve KDV alınıyor, araç alınırken fatura bedellerinden düşük kesilmişse veya hibe olarak alınmış ise distribütörden araç ile ilgili fiyat talep ediliyor, engelli limiti hesaplamasında limit dahilinde ise sadece KDV, aşması halinde hem ÖTV ve KDV alınıyor. Şöyle kârlı olabilirsiniz Türkiye de piyasa değeri 5 milyon üzerinde bir araç alıp, distribütör değeri 33.000 Euro ise getirdiğiniz aracın yaşına göre 60-68 bin Euro mal olur, masraflar hariç. Cebinize mantıklı geliyorsa tercih edebilirsiniz. Avantajınız ayrıca Tr plakasına çevrildikten 3 yıl sonra engelli statüsünden çıkarıp satabilirsiniz.

Ancak 02.08.2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7524 sayılı Kanunun 18 ve 25 inci maddeleri uyarınca 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167/1-12(a) bendi uyarınca gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilen özel tertibatlı araçlardaki KDV ve ÖTV istisnasının kaldırıldığı ve söz konusu maddelerin yürürlük tarihi olan 01.11.2024 tarihi itibarıyla engelli kişiler tarafından özel tertibatlı araç ithal edilmek istenilmesi halinde KDV ve ÖTV’nin tahsili gerektiğinden ÖTV dâhil bedel üzerinden KDV hesaplanması gerektiği belirtilmektedir.

ilgili link: Engelli Kişilerce Yurt Dışından İthal Edilen Araçlar Hk - GGM

Bende size @CaVaLieRe,

T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayn

E-18723479-153.03-00100010136

Konu Engelli Kişilerce Yurt Dışından İthal Edilen Araçlar-

OTV ve KDV Matraba

DAĞITIM YERLERINE

Bilindiği üzere, 3065 sayılı KDV Kanununun 16/1-b ve 4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/1-6 ne (2024 yılı için gümrüklenmiş değeri 1.591.220 TL'yi aşanlar hariç) maddelerine istinaden 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167/1-12(a) maddesi uyarınca gümrük vergilerinden muaf olarak ortopedik engelli kişiler tarafından özel tertibatı araç ithal edilebilmektedir.

Bu kapsamda, Bölge Müdürlüklerinizden Genel Müdürlüğümüze ÖTV istisna tutarı olan 1.591.220 TL'yi aşan matrah ile özel tertibatı araç ithal edilmek istenmesi halinde sadece ÖTV tahakkaku mu yapılması gerektiği yoksa tahakkuk ettirilen ÖTV tutarından kaynaklı KDV'nin de tahsil edilip edilmeyeceğine ilişkin iletilen mezkur yazılara istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığına görüşleri sorulmuş olup, cevaben alınan yazıda, güncel ÖTV istisna tutarı olan 1.591 220 TL'yi aşan matrah ile özel tertibatı araç ithal edilmek istenmesi halinde sadece ÖTV tahakkukunun yapılmasının ve KDV Kanununun 16/1-b maddesine istinaden KDV istisnasının uygulanmasının gerektiği,

Ancak 02.08.2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7524 sayılı Kanunun 18 ve 25 inci maddeleri uyarınca 4458 sayılı Gümrük Kanunuman 167/1-12(a) bendi uyarınca gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilen özel tertibatı araçlardaki KDV ve ÖTV istisnasının kaldırıldığı ve söz konusu maddelerin yürürlük tarihi olan 01.11.2024 tarihi itibarıyla engelli kişiler tarafından özel tertibatı araç ithal edilmek istenilmesi halinde KDV ve ÖTV'nin tahsili gerektiğinden ÖTV dahil bedel üzerinden KDV hesaplanması gerektiği belirtilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Deniz Okan SAVAŞ Bakan a

Daire Başkanı

Gümrük Müdürleri uygulama kısmında limit dahilinde ise sadece KDV hesaplanması yapıyor, limiti aşması durumunda hem ÖTV hemde KDV hesaplanması yapıyor. Bizzat yaşadım. Ben aracımı 2024 de bu kanun yürürlüğe girmeden önce aldım. Arkadaşım geçen sene Mercedes E200 getirdi, reddedildi, mahkemeye verdi ve kazandı, ancak limiti aştığı için beyannamenin açıldığı tarihteki TL bedel üzerinden Hem ÖTV hemde KDV ödedi. Şu anki uygulamayı da anbean takip ediyorum. Teşekkürler.

Tamam işte sizin paylaştığınız kanun metninin son paragrafında da yazıyor. aynı benim paylaştığım metin. Bu kanun kaldırıldı ve 1 kasımdan itibaren artık ÖTV ö de ne cek...

@CaVaLieRe,

Sen haklısın, yurtdışından engelli aracı almak istersen, takıldığın bir nokta olursa, ATR, COC gibi belgeler lazım olursa yardımcı olurum.

Alabileceksem isterim elbette. Lakin ilk mesajımda anlatmak istediğim buydu. Sizin verdiğiniz misaldeki bir GLB tam olarak kdv ötv dahil kaça gelecek, aracın özellikleri ne (km si hasarı yaşı) bunlar netleşirse, TR den almak ile ithal etmek arasındaki fark netleşmiş olur. Teşekkürler...

@hozgul, sakin kafayla son paragrafı (Ancak ile başlayan) kaldırıldığı yazan yere kadar tekrar okuyunuz. Sizin alıntıladığınız alan artık kaldırıldı...

@CaVaLieRe, O değişiklik sonunda KDV de ödenmesi gerektiği söylüyor. Şöyle izah edelim:

Arabanın değeri tüm vergiler dahil 1.591.220 TL (bu limit 2025 itibariyle değişti ama daha net olsun diye eskisini yazdım) olsun. Bu yazıda bahsedilen değişiklik öncesi ÖTV ödemediğimiz gibi KDV de ödemiyorduk. Bu değişiklikle beraber artık ötv ödemiyoruz ama KDV ödüyoruz.

Eğer 1.591.220 TL'yi aşıyorsa o zaman hem ötv hem de kdv ödeniyor.

Değişiklik yapılan kısım artık limiti geçmese bile kdv'nin alınacağı hususu.

@Ferhat Nom
Sol kol hiç kullanamıyorum Kol ve el, parmak ince beceri yok..
çipli ve kodlu ehliyete sahibim kodlar 104-78-35.04-40.11-47-102
raporumda mevcut ibareli mevzuatta yazan.
benim durumum nedir teşekkürler

@sclafgut,

İthal izin belgesi için kurula giriyorsunuz. Sadece Mersin sol el'e veriyor. Sol elde parmak eksikliği arıyor. Bende sol elden aldım. İthal izin belgesi olmasına rağmen Aracıma red verdiler, mahkeme kararı ile kazandım. Şu an Türkiye den alınacak sıfır arackar için de geçmişe yönelik ÖTV kanundaki bir maddeye atıfta bulunarak ÖTV istenmekte. Bununla ilgili emsal mahkeme kararım var. 1,5 yılım ve 2000 Euro civarında param mahkeme masrafları ile avukatlara gitti. Olsun sonuçta kazandım. Aracım Tr plakalı ve elimde ticaret bakanlığının itirazlarına karşı Bölge idare mahkemesinin red kararı ve vergi mahkemesinin lehime gerekçeli kararı var.

@marto1, Yardımcı olabilirim. Yurtdışından araç düşünürsen.

@CaVaLieRe,
55000 Euro gümrük teslim fiyat.
Limite girmesi durumunda KDV, damga vergisi ve TRT bandrol ücreti ödeniyor. Gümrük çıkışlı Şahadatname teslim fiyatı.

@Ferhat Nom
Turkiyeden muafiyetle 7 yil once alinan araci satmadan ya da satarak yurtdisindan engelli muafiyetiyle arac ithal edebiliyor muyuz? Yurtdisi icinde 10 yil beklemek mi gerekiyor. Yeni duzenlemeye gore engelli geriye donuk de 10 yil bekleyecek deniliyir satabilir ama 10 yili beklemeden alamaz deniliyor. Tskkrler
Bilgi slabir miyim

@CaVaLieRe
38 bin euroluk bir araca ne kadar otv ve kdv odenir ve Turkiyeden otvsiz 7 yil once alinan arac satilirsa 10 yil bekleyip mi yeni bir arac icin ithal etmek gerekiyor Yoksa sadece yurt ici alimlarda mi 10 yil sarti araniyor. Yani yeni duzenleme ile satabilir ama almak icin 10 yil suresinin dolmadi beklenir deniliyor bir cok yerde. Tskkrler

@CaVaLieRe,
Her ayın ilk salı günü komisyon oluyor. 7 gümrük müdürlüğüne yetki verildi. Şu an komisyonlar Ocak ayı için tamamlandı. 8 Ocak tan itibaren açılıyor. Bazen bir hafta açık kalıyor, bazen 2 saat. Yardımcı olurum.

@ikinci bahar,
Yurtdışından araç istiyorsan 10 yıl dilnadan alabilirsin. Yardımcı olurum

@ikinci bahar,

Siz arabayı satmadan, gümrük müdürlüğüne komisyona girersiniz, belgeyi aldıktan sonra bir miktar kapora alıp yurtdışından limite giren aracı getirip gümrükten geçirirken aracınızı satarsınız, Geri kalan paranın tamamını Şahadatnameyi alırken verirsiniz.

Önemli olan engelli erişkin sağlık raporunun son iki yıl içinde alınmış, barkodlu ve engelli ehliyetin kodlu, cipli olması gerekiyor.

Son düzenleme:
@hozgul,

İlk defa yazı yayınlandığında herkes artık yurtdışından araç ithal etmek mantıksız diyordu, ancak anlaşıldı ki limiti aşmaması durumunda sadece KDV ödeniyor, ayrıca sıfır km araçlar için %40 yerlilik getirilmesi özellikle Ortopedik Engelli bireyleri tekrar yurtdışına yönlendirdi. Şöyle ki 2025 model sıfır km Fiat egea mı, 2023/2024 model ikinci el yurtdışı Skoda Kodiaq mı. İkinci seçenek için yardımcı olurum.

Benim sağ bacak dizüstü amputeyim 2 yıl önce aldığım 104 10.02 20.03 25.08 kodlu ehliyetim var yine 1 yıl önce aldığım otv raporum da mevcut e rapor olarak bu kodiag kaç lira ya mal olur toplamda

2020 yılında aldıgım aracı 2024 yılında ötv ve kdv ödeyerek satmak zorunda kalmıştım
Yurt dışı ithalatı mümkünmüdür ?
diger ayrıntıları dm ile gönderdim

Üst Alt