Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engellilerin rapor oranı kaç olmalı ve aracı kimler sürebilir?

Valla kimlerin kullanacağına dair ruhsatta bir kısıtlama yok ama kasko poliçesinde aynen şöyle bir madde var. Aracın engelli sahibi 3.dereceye kadar akrabası ve noter tasdiki ile belirlenen kişiler dışında kaza durumunda kasko ödemesi yapılmaz yazıyor.

Araç sadece otomatik vitesli ise herkes kullanabilir.
Özel tertibatlı ise sadece araç sahibi kullanır. TSE'den "tertibatın montajının aracın orijinal donanımında bir değişikliğe neden olmadığı" yönünde uygunluk raporu alınırsa 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar kullanabilir.

Ufukalp Merhaba ortopetik engelde engelin kaç olmasi gerekiyor otomatik vites araç almak icin?

Salih75
O konuda herhangi bir oran kısıtlaması yoktur.
Ortopedik değerlendirmede engelinizin açık tanısının belirtilmesi, "otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır" ibaresinin olması ve rapor da (az olsa bile) oran bulunması yeterlidir.

Slm babam belden aşagi yok rapor almadık alsak ötv indiriminden alabilirmiyız ama aracı suremez ayaklar kasılıyor

Cocuklari surebılirmi araci

Ufukalp benim normalde raporum 52 oranında bunun 46sı ortopatik engel ben bu raporu emeklilik icin aldım arac icin napmam gerekir ilginiz icin teşekkur ederim

Crvnokan
Bu durumda ancak %90 ve üzeri raporla ÖTV muafiyetli araç alınabilir, altı için mümkün değil.
Salih75
Raporunuzda birden çok rahatsızlık olsa bile yukarıda belirttiğim özellikler mevcut ise ÖTV muafiyeti için uygundur.
Öyle bir ibare yoksa (normal raporlarda olmaz genelde) bu değerlendirmenin yer aldığı yeni bir rapor almanız gerekiyor.

Crvnokan
%90 altı için raporda ortopedik değerlendirme olmalı, "otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır" ibaresi olmalı, kendisinin otomatik ya da tertibat kodlu B sınıfı sürücü belgesi olmalı.
Yani babanızın belirttiğim özellikte sürücü belgesi alma imkanı yoksa sizin %90 altı raporla ÖTV muafiyetli araç alma imkânınız da yok malesef.

Babama biz rapor almadik 14 ay dır hastanede fizikde ama belden aşahi hareket yok bu zamana kadar sag ayanı cekiyor 4 5 kere ama acma yok sol ayak cekme yok peki yuzde 90 altı olursa kendimi surebiliyor b surucu belgesı var

Crvnokan
Bu soruya evet desem babanız bu durumda gidip ehliyet alabilecek mi, önce siz bu soruyu cevaplayın lütfen. Çünkü babanızın ehliyeti olmadan zaten %90 altı raporla ÖTV muafiyeti hakkınız olmuyor.

Baba da b ehliyeti var am raporu yok benim demek istedim soru 90 alti olsa alabilirmi alamazmi eyerki alirsa tek babammi surecek biz surebilirmiyız kendisi zaten arac suremez ayaklarda guc yok cevap için saol

@Crvnokan

Detaylıca yazayım:

Babanızın %90 altı raporla ÖTV muafiyetli araç alabilmesi için rapordaki ortopedik değerlendirmede engeline konu alt ekstremite kısıtı açıkça belirtilmeli, rapirda "otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır" ibaresi olmalı, babanız mevcut B sınıfı eski tip ehliyetini değiştirerek, otomatik ya da tertibat kodlu yeni tip B sınıfı sürücü belgesi almalı.

Bu şartları sağlayabilirseniz ÖTV muafiyetli araç alabilirsiniz.

Bu aracı siz de kullanabilmek için TSE'den uygunluk raporu almanız gerekiyor. Aracı aldıktan sonra TSE'ye başvurup aracın özel tertibatının orijinal donanımda herhangi bir değişiklik oluşturmadığı yönünde uygunluk raporu alırsanız bu rapor ile ruhsata 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar kullanabilir şerhi yazdırabilirsiniz.

Şurası da var; babanızın iki bacağında da ileri derecede kısıt olduğundan alacağı araç elden gaz firen tertibatlı olacaktır.

Bende perşembe gunu babama rapor alcam ötv den arac alabılırmı

ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kimseden Bi bilgi alamadim

Bio bugun aradim baiyi arac için alamaz dedi aracı kendi surebilirmi dedi bende yok dedim alamaz ozaman dedi

Crvnokan
Bunu size çoktan söyledim zaten, yine de kimseden bilgi alamadım diyorsunuz. Sorduğunuz her konuyu açıkladım.
Babanızın daha önceden B sınıfı sürücü belgesi olsa bile şu anda onu yenileyebilecek, tertibatla da olsa araç kullanabilecek durumu yoksa %90 altında bir raporla ÖTV muafiyetli araç almanız mümkün değil.
Bu kesin bilgidir.

Üst Alt