Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik olmayan %90 altı raporla ötv indirimli araç alınabilir mi?

Volkano80

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
29
merhaba,

Bu konuyu bende çoğu kişi olarak hayır alınamaz olarak biliyordum ancak aile bakanlığının sitesinde tesadüfen ekli yazıyı gördüm;

"ENGELLİLER İÇİN MOTORLU TAŞIT ALIMINDA SUNULAN HİZMET VE MUAFİYETLER
Engelli bireylere motorlu taşıt alımında ÖTV indirimi ve muafiyet hakkı tanınır. Engelli olmayan kişilerin ödemek zorunda olduğu özel tüketim vergisini engelliler ödemezler.
Kişinin indirimden mi yoksa muafiyetten mi yararlanacağı engel seviyesiyle belirlenir ve şartlar buna göre değişir. ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır.

bu yazıya göre sanki 90 altı olan ama 40 üzeri olanlarda rapordan faydalanabiliyor anlamı çıkıyor. (yazıda ortopedik engel veya özel donanım vb ifade geçmiyor) bu konuda daha detaylı bilgisi veya tecrübesi olan var mı?

yazı 05/02/2024 tarihi itibari ile aile bakanlığının sayfasından kopyalanmıştır, dolayasıyla günceldir.

@Volkano80 o bence yüzde Kırk altı olan özel gereksinimle araç kullanabilen engelliler için sanırım

@OturanBoğa

ama ifade akıl karıştırıcı :) bende daha önce bu şartlarda (ötv indirimi kullanarak) araç alan duymadım. konuyu netleştirmek adına; %40 altı raporu olan (örneğin %30) özel tertibatla araba kullanabileceğini hem raporla hemde ehliyetteki ibare ile kanıtlyabilen biri ötv muafiyeti ile araç alabilir mi?

@Raymen,

yazıda "ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90 ve üzeri, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır." ibaresi var dolayasıyla %40'ın altı bu yazınında kapsamında görünmüyor.

konuyu hortlatmış olacağım ama bugün internette gezinirken, ortepedik engeli olmayan ve raporu 40'tan fazla ama 90'dan az olan kişilerin ÖTV İNDİRİMİ ile (muafiyet değil) araç alabildiğini duydum. hatta bunu söyleyen kurul doktoru olduğunu, ÖTV İNDİRİMİ için kendisinden puan istediklerinden bahsediiyordu. maalesef çok zamanım olmadığı için bayilere gidip sorma fırsatım pek yok. fırsatı olan sorarsa ya da bir tanıdığı araç alan olduysa buraya yazarsa hepimiz bilgilenmiş oluruz. bende elimden geldiğince araştırmalarıma devam edeceğim, olumlu olumsuz bir sonuca varırsam yazarım.

ayrıca lexusun sitesinden de bunu buldum;

lım Şartları ve ÖTV İndirim Oranı​

Türkiye'de %40 engelli raporu sahibi bireyler için araç alımında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirim oranı %26.3 ve KDV (Katma Değer Vergisi) ödemesi %15.24 olarak uygulanır. Ancak bu avantajları elde etmek için bazı önemli şartlar bulunmaktadır. İlk olarak, engelli bireyin 18 yaşından büyük olması gereklidir. Ayrıca, sürücü belgesine sahip olmalıdır ve aracı kendi kullanmalıdır. %40 engelli araç indirimi hesaplama için kurallar bu şekildedir. Bu kurallar, engelli bireylerin araç alımında vergi avantajlarından faydalanabilmesi için konulmuştur. Ancak, bu düzenlemeler zaman zaman güncellenebilir, bu nedenle alım sürecine başlamadan önce en güncel bilgilere ve şartlara resmi kaynaklardan ulaşmak önemlidir. Engelli bireyler için bu avantajlar, araç sahibi olma sürecini daha erişilebilir kılar.

%60, %70 ve %80 Engelli Raporu ile Araç Alma​

Türkiye'de %60, %70 ve %80 engelli raporu sahibi bireyler de araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminden ve Katma Değer Vergisi (KDV) avantajlarından yararlanabilirler. İşte bu engellilik derecelerine göre araç alımıyla ilgili önemli bilgiler:

1-) %60 Engelli Raporu: %60 engelli raporu sahibi bireyler, ÖTV indirimi ve KDV avantajlarından yararlanabilirler. ÖTV indirimi %50, KDV ise %18 olarak uygulanır.

2-) %70 Engelli Raporu: %70 engelli raporu sahipleri için ÖTV indirimi %60, KDV avantajı ise %18 olarak uygulanır.

3-) %80 Engelli Raporu: %80 engelli raporu sahibi bireyler, en yüksek indirim oranlarına sahiptir. ÖTV indirimi %90, KDV avantajı ise %18 olarak uygulanır.

Son düzenleme:
Engel oranına göre ÖTV indirim miktarı değişmiyor. Kim yazmışsa uydurmuş. Lexus vb. premium markalar 2018'den beri zaten birkaç zengin dışında engelliye araç satmamıştır, onlar da ÖTV indirimsiz alınmıştır.

ee sonuç varmı? %90 ve altı alamıyor diye biliyorum. ortapedik hastalar hariç.

@OMERGRG

sonuç yok alamıyor. Hat da ortopedik engeli olanlarda öyle kolay alamıyor. Zor bir süreç yani o alım aşaması. Tabi araba bulma yanını hiç yazmıyorum.

ilk mesajda direk bakanlığın sitesinin linkini vermiştim ama sanırım sayfayı güncellemişler ve benim sayfadan kopyaladığım paragraf kaldırılmış :)

ben durumu muhtemelen bir süre önce böyle bir durum vardı ama artık yok olarak yorumladım. internette de 7 sene önce bu şekilde araç aldığını söyleyen bir yazı gördüm.

Mevcut mevzuata göre, (önceden de böyle idi, şimdi de böyle) %90'nın altında ve ortopedik engelli olmayanlar ÖTV'siz araç alamaz.

Geçenlerde bunun tam aksi hakkında açılmış bir dava vardı. Kazandı ama henüz kararın teknik olarak kesinleşmesi bekleniyor. O başlık şurada

Sağ kolum dirsek altından sol kolum dirsek üstü kesildi 1994 yılında %90 sürekli ağır engelli rapor verildi şimdi %86 tam bağımlı verildi ötvden yararlanabilirmiyim

Herkese selam arkadaşlar Yurt dışından getirdiğim aracım var bindiğim lüx marka satma süresi dolsada satmıyorum satsam alacağım araçlar limit sebebi ile dandik araçlar attan inip eşeğe binmek gibi olacak bu limit yükseltme işine birilerinin el atması lazım 1.594.000tl çok düşük motor hacmi eskisi gibi kaldırılıp en az limiti 2.500.000 tl yükseltilmeli bu kurla yazın haziranda mevcut limitle anca motorsiklet alabileceğiz. Birde yurtdışından getirilecek araçlarda 3 yaş sınırı kaldırılmalı kesinlikle.

@hozgul,

ilk mesajımda kopyaladığım paragrafı direk bakanlığın sitesinden kopyalamıştım (ama tabi şuan güncelleyerek o paragrafı silmişler) ayrıca heyet doktoru olduğunu idda eden biri ötv indirimi için kendilerinden puan istendiğini (ötv muafiyeti değil, indirimi) söylemiş, başka biride birkaç sene önce indirimli olarak araç aldığını ama mtv muafiyeti olmadığını, ötv'yi indirimli ödedediğini söylemiştir.

2. ve 3. örnek ne kadar güvenilir tartışılır, ama ilk paragraftaki yazı bizzat benim tarafımdan resmi bakanlık sitesinden alındığından bir zamanlar böyle bir uygulama olduğunu düşünüyorum. tabi artık ne yazsak boş şuan resmi sitede bu türbir ibare yok.

linkini verdiğinizbaşlığı okudum ama o "sürücü olamaz" raporu olanları içerdiği için bundan biraz daha farklı bir konu.

ilginize teşekkürler.

Üst Alt