Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otistik cocuklarda kaynaştırma eğitimi..?

Konular
9
Reaksiyonlar
0
7 yaşındaki otistik olan oğlumun özel eğitim kurumları hariç normal devlet okullarının ana sınıflarında kaynaştırma eğitim de almasını istiyorum. otistik bir cocuğun normal akranlarının davranışlarını taklit ederek dahi onlardan öğrenebileceği cok şey vardır diye düşünüyorum
Balıkesirde yaşıyoruz ve eğitim okullarında kötü örnek aldığı arkadaşlarıda oluyor. diğer otistik cocuk ailelerinin bu konuda yaptıkları bir şey varsa bu başlık altında deneyimlerimizi paylaşalım..?

Eski kız arkadaşım otostik çocuklara eğitim veren istanbulda oçem okullarından birinde öğretmendi. Bunlar devlet okulları ve inanın bana çok iyi eğitim veriyorlar. Google'dan oçem diye aratırsanız balıkesirdede oçem olabilir.

malesef hocam balıkesirde 100 lerce otistik olmasına rağmen ocem yok ram bünyesinde eğitim görüyorlar ama ocem gibi değil tabiiki

Ben bir otistik annesiyim. 6,5 yaşında hangi okula gitmesini önerirsiniz?

merhaba

ben 5,5 yaşında atipik otistik özellikleri ve dikkat bozukluğu sendromu olan bir oğlu olan öğretmen bir anneyim.
oğlumun ram dan eğitim almalı raporu var. oğlum seneye ilköğretime başlayacak. bu seneye kadar özel anaokullarıyla idare ettik ama artık ilköğretim yaşına geliyor.
önümde iki seçenek var ya bir ilköğretim okulunun 1. sınıfına başlayacak ya da bir sene daha anaokuluna devam edip sonraki seneye 1. sınıfa başlayacak.

15 yıllık öğretmenlik tecrubem çaresiz kalıyor. bana yol gösterebilir misiniz?
bu durumdaki çocukları kabul eden özel okullar var mı?

Ben, Sakarya-Sapanca' nın Kırkpınar beldesinde "Sportizm - Otizm Gençlik ve Spor Klübü" adlı bir spor merkezinde yaşam lideriyim. Burası, otizmli çocukların ve gençlerin sporla eğitim aldığı bir spor merkezi. aşağıda vereceğim linkten sayfamızı gezinebilir ve çocukların nasıl yaşama bağlandığını görmek isteyebilirsiniz. bu bir reklam değil hayata tutunmak isteyenlerin bir çıkış kapısıdır. umarım faydalı bir bilgi olur...

http://www.sportizm.org.tr/Default.Asp?Page=Category&CatID=44

merhaba yeşim 71
öncelikle sormak istediğim, oğlunuz konuşuyor mu? eğer konuşma varsa normal okul sizin için daha verimli olacaktır. eğerki konuşma yoksa bu sorun olabilir. bu durumda uygun olan bireysel eğitim alması bence
benim oğlum 10 yaşında. konuşamadığı için normal okul kaynaştırma programından yaralanamıyor. ama artık okullarda mecburi olduğu için alt sınıflar açılıyor ve oğlum burda normal bir okula gidecek. ancak onun yaşına göre ders programları ayarlanmaya çalışılıyor. haber bekliyoruz şu an. oçem de devam...
ayrıca özel eğitim kurumu her ikisi de devam.
bireysel olarak bu benim şahsi fikrim bireysel daha uygun şuan oğlum için. biliyosunuz kiş her otistik çocuk farklı. dikkatimi çeken oğlum orda bir kaç kez guruba katıldı diğer çocukları taklit etmeye başladı işte bu yüzden bireyselin daha uygun olduğunu düşünüyorum. tabikii guruo hiç olmayacak değil ama öncelikle çocukların durumuna göre ayarlanması daha uygun olur benc.

e umarım oğlunuz normal okula devam eder bu daha iyi olcaktır tabii dediğim gibi konuşuyorsa

hayırlısı sevgiyle kalın

slm arkadaşlar

ayrıca şunu belirtmek isterim ki hepimizin yaşadığı ortak sorun normal okullara girmek te zorlanıyoruz çünkü çocuklarımızın otistik olması diğer anneleri kaygısını arttırıyor velilerin tepkisi hep ters yönde kabullenmek yerine dışlamayı tercih ediyorlar aslın da evet kendilerince haklılar çocuklarının dikkatlerinin dağılacağını hesab ediyorlar oysa bilmedikleri tek şey otizm bu konu da bilgisi olmayan veliler daha tepkili benim şahsi fikrim meb bu sistemi daha küçük yaşta otistiklere imkan sağlayarak bu yolu açabilirdi anasınıftan başlayarak bu çocuklar kaynaştırma programından daha fazla yarar görebilirdi bana göre zaten ağır işleyen bürokrasi malesef biz ailelere zor anlar yaşatmaya devam ediyor ram dan alınan rapor dahi bu sorunu çözmeye yetmiyor bazen bağımsız oçemlerde 15 yaşa kadar ya sonrası ne olacak bunlar hep muallakta tüm ailelere sabır diliyorum umarım birgün gelirde toplum olarak tüm bu sorunları aşmayı başarırız Allah hepimize sabır ve mücadele gücü versin
(Berk in annesi)

Madde 7- Eğitim-öğretim sürecinin plânlanmasında, 36-72 aylık çocuklar için yıllık ve günlük plân ile 6 yaş üstü çocuklar için ünitelendirilmiş yıllık plân ve ders plânı hazırlanır. Otistik çocukların eğitiminde uzun dönemli amaçları gerçekleştirmek üzere Ek-1'de yer alan BEP oluşturulur. BEP'in amaçlarının gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesinde her kısa dönemli hedef için, Bireyselleştirilmiş Öğretim Plânı Değerlendirme Formu (Ek-2) hazırlanır.

OÇEM'lere devam eden otistik çocukların özürlü veya özürsüz devamsızlığında; ders görevini yerine getiremeyen sınıf öğretmeni, okulun destek eğitim birimlerinde görevlendirilmesi hâlinde bu görevini yerine getirmiş sayılır.

Otistik çocukların kaynaştırma eğitimi, Bağımlı OÇEM'lerde otistik çocuğun bulunduğu ilköğretim okulunda performansına uygun bir sınıfla ilişkilendirilerek verilir. Bağımsız OÇEM'de ise eğitsel performansı kaynaştırma eğitimi alacak düzeye gelen otistik çocukların, Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu kararıyla kuruma en yakın ilköğretim okulunun performansına ve yaşına uygun bir sınıfında yarı zamanlı kaynaştırma eğitimi alması sağlanır. Bağımsız OÇEM, öğrencinin devam ettiği ilköğretim okuluna, yarı zamanlı kaynaştırma eğitimi süresince destek eğitim hizmeti verir.

Eğitim-Öğretim Ortamı

Madde 8- Eğitim-öğretim ortamı, birebir ve grup eğitimine uygun şekilde düzenlenir. Birebir eğitim köşelerinin yanı sıra resim, el işi, kukla ve oyuncak gibi etkinlik köşeleri düzenlenecek şekilde fizikî ortamlar hazırlanır. Fizik î düzenleme yapılırken eğitim-öğretim ortamının, her öğrenci için beş metre kare olarak düzenlenir. Bağımlı OÇEM'lerde mutfak, tuvalet ve gözlem odası gibi diğer amaçları karşılayacak şekilde fizikî düzenlemeler yapılır. Fizikî ortam, ışık, renk ve ses özellikleri dikkate alınarak düzenlenir. Bunun yanı sıra OÇEM'lerin araç-gereç ve doküman ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde donatımı sağlanır. Bağımsız OÇEM'de mutfak, müzik odası, resim atölyesi, oyun odası ve spor salonu bulundurulur. Bununla birlikte okulda eğitim bölümleri, okul öncesi 3-6 yaş, İlköğretim 7-11 yaş ile 12-15 yaş olarak ayrılır.
internetten bir zamanlar indirmiştim özet olarak verdim umarım faydası olur
(Berk in annesi)

Üst Alt