Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otistik oğlum için evde bakım aylığı alabilir miyim?

efe09

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
öncelikle sorumu okuyan ilgilenen yardımcı olacak olan herkese sonsuz teşekkürler

7 yaşında %80 raporu olan otistik bir oğlum var. raporda ağır özürlü yazıyor açıklamada ise eğitim için kullanılır yazıyor.

eşim asgari ücret alıyor. sgk var. hanede ben eşim otistik oğlum ve 2,5 yaşında bir çocuğum daha var. hakkımız olan maaşlar var mı acaba.

herkese selamlar..

eviniz kendinizin değilde kira veriyorsanız 2022 maaşınıda araştırın. melek hanımın verdiği linkleri okuyun ve durumunuzu gözden geçirin. yazdığınız bilgilere büyük bir ihtimalle( kesin birşey söylemek imkansız)göre evde bakım yardımı alabilirsiniz. eğer eviniz kiraysa 2022 maaşıda alabilirsiniz(2022 maaşında giderler hesaba dahil edildiğinden)

cevaplarınız için teşekkürler. evimiz kira.ayrıca bana hangi giderlerin düşüldüğünün bilgisini de verebilirmisiniz.özür diliyorum siteyi çok fazla inceleyemiyorum.malum çocuklar bırakmıyor..mutlaka cevaplanmıştır bu tarz sorular.ama babamız ssk lı.bu etkiler mi

evde bakım yardımı için,hanenin her türlü gelirini(sizin evde sadece bir asgari ücret giriyormuş),hanede yaşayan kişi sayısına böldüğünüzde 363 tl yi geçmeyecek,bu hesaplamada hiçbir gider dikkate alınmaz.engellinin %51 ve üstü ağır özürlü raporunun olması ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamıyor olması lazım. durumunuz bu yardımı almaya uygun gibi.bu aylık için sosyal hizmetler il müdürlüğüne başvuracaksınız.

şifa, 18 yaşında küçükler adına engelli yakınlarına verilen 2022 englli yakını aylığı için dogrudan başvuran engelli yakınının gelirine bakılır ve giderler dikkate alınmaz. Örnek olarak baba başvurdu diyelim. Bu baba çalışıyorsa ve 98 tl ustunde bir geliri varsa, aktif sigortalı ise aylık baglanmaz ve diğer gelirlere bakmaya bile gerek kalmaz, giderleri hiç hesaplanmaz. Ama diyelim ki başvuran kişi anne ve çalışmıyo. Böyle bir durumda annenin eşinden alabileceği gelire (yardım miktarına) bakılır ve Yönetmelik 7. madde "ç" bendine göre aylık geliri hesaplanır.
18 yaşından küçük çocuklar için sgk uygulama klavuzunda geçen örnek olay 3'ü inceleyiniz:

melek hanım uyarınız için teşekkürler.genel olarak mevzuatı kabaca biliyorumda,bu detayı şimdi öğrenmiş oldum teşekkürler. 2022 maaşı almak zaten zordur,18 yaş altındakiler için imkansız gibi birşeymiş.

melek hanım.başvuruda bulunacak olan benim. ben ev hanımıyım.baba sigortalı ve asgari ücretli. peki ben şunu anlayamadım.annenin eşinden alabileceği gelir-yardım miktarı- ne demektir.teşekkürler

Eşler birbirine bakmakla yükümlüdür kanunen. O yüzdn eşiniz çalışıyorsa onun gelirinde sizin d payınız var diye düşünülür. Yani hiçbir geliriniz yok denilemez sizin için. Bu gelirinizi tsbit etmek için size düşecek miktarı tsbit etmeye çalışırlar. Siz 2022 engelli yakını aylığı için kaymakamlıga başvurun sonucu gorelim. Çünkü yrel idareler arasında tutum farklılıkları olabiliyor. BUnda en buyuk etken yaşadığınız çevrenin ekonomik standartları v sizin yaşadıgınız çevreye gor eyaşam standartlarınız. Yani eviniz kira ve mutfak harcamaları vs giderleriniz ve hanedeki kişilerin çocukların masrafları düşünülünce englli çocugun yaşam standartları tehlikeye giriyorsa bunu gözönüne alıyorlar. Sonuçta bu engelli yakını aylığı 18 yaşından küçük englli çocugun yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Eğer çocuğunuzun yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamada eşiniz yetersiz kalıyor ise başvurunuz kabul edilecektir.
Buradan ne desek boş. Siz başvurun sonucu bize de yazın.
Ayrıca grekli şartları taşıyorsanız sosyal hizmetlre evde bakım aylıgı için başvurun.

heyet ne demek istedi...

8 şubatta %80 otistik olan oğlumun evde bakım hizmeti için sosyal hizmelere evraklarımı teslim ettim.
15 nisanda 3 kişilik bir ekip geldi. bazı sorular sordular. eşimin maaş bordrosunun eksik olduğunu öğleden sonra saat vererek tekrar geleceklerini söylediler. eğer temin edemezsek 15 gün içerisinde tekrar gelebileceklerini belirttiler. biz maaş bordrosunu temin ettik 2.defa öğleden sonra geldiklerinde teslim ettik.
sorunsuz ve gayet olumlu bir görüşme oldu. giderlerken sosyal hizmeler il müdürlüğünden bizi arayacaklarını ve yazılı bilgi verileceğini söylediler sadece.
ben de onlara bankada hesap açtırın falan demediniz olumsuz mu bulundu başvurumuz diye sordum. hayır ama artık bundan sonra sosyal hizmetler kendileri başvuru sahiplerine bilgi verecekler biz herhangi birşey söyleyemiyoruz vs..dediler.

forumlarda okuduğum kadarıyla böyle bir şey daha önce duymadım. ne demek oluyor şimdi bu bana yardımcı olur musunuz.

ben bişi anlayamadım da ....

selamlar heyet bazen hemen hesap açtırın demiyor bendede oldu beni 2 ay sonra aradılar hesap açtırın gelin diye ama siz irtibatı kaybetmeyin neticeyi arada sorun

selamlar herkese. bugün tekrar arandım ve eşimin maaş bordrosuna ek olarak hangi bankaya yatırılıyorsa ordan dekont talep ettiler..sizlerden de bu şekilde talepler oldu mu..şüpheye düştükleri bir durum falan mı var acaba..şirketten gelen imzalı maaş bordrosuna pek itibar edilmedi sanırım. resmi olarak banka çıktısı istendi.

herkese selamlar..dün sosyal hizmetlerden arandım.oraya gidince imza attım ve bankada hesap açtırıp hesap numarasını bildirmem istendi.kısmetse 2-3 ay sonra almaya başlarım herhalde değil mi arkadaşlar??

Benim 3 yaşında %80 otistik raporu olan bir oğlum var. Ben devlet memuruyum; ama eşim çalışmıyor ve 5 kişilik bir aileyiz, eşim oğlum adına bakıcı parası alabilir mi?
Herkese şimdiden tşk ediyorum

1.1.2015- 30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere evde bakım aylıkları
793,08 TL
olmuştur.
1.1.2015-30.6.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı
572,64 TL
olmuştur.
1.7.2015- 31.12.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı
606, 95 TL
olmuştur.melek hanımın önceki yazılarından alıntı ona göre gelirinizi hesaplayın raporunuzdada ağır özürlü yazıyor ise alırsınız.

otistik erkek çocukları olan arkadaşlar çoçuklarınızın sünnetini nasıl yaptırdınız.deneyimlerini paylaşırsanız sevinirim.küçükken yaptırmadığıma çok pisman oldum.

istedikleri evrakları teslim ettik; ama benim maaş bordromu istemediler, bu yarım öbür gün sıkıntı olmaz mı acaba

cntilmn

evde bakım aylıgının baglanabilmesi için aşağıda yazacağım 3 şarta da uygun bulunmalısınız. birinde bile uygun bulunmadıgınız takdirde evde bakım aylıgı baglanmaz.
1. çocugunuzun % 50 ve üstü ağır özürlü ibareli raporu olmalı.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 606,95 TL altında olmalı.
3. çocugunuz bakıma muhtaç olmalı. bakıma muhtaç olup olmadıgının tespitinin nasıl yapıldığı şu linkte anlatılıyor:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

çocugunuz 3 yaşında. yaşından dolayı zaten bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor. yaşından dolayı değil de hastalıgından dolayı bakıma muhtaç olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacaktır. siz de degerlendirmenizi buna göre yapın.

Melek hanım ben devlet memuruyum, oğlum %80 otistik. Eşim ev hanımı, evde bakım için başvuru yapıp evrakları içeri verdik, ama sorun şuki ;Ben başvuruyu bingöl'de yaptım ama tayinim istanbu'a çıktı. Bundan sonra ki süreç nasıl olur, bu başvurum gittiğim yerde geçerli mi yoksa gittiğim yerden tekrar başvurmam mı gerekiyor

cntilmn

oğlunuzun raporu sürekli ise ve eve giren kazanç evde bulunan herkes için ayrı ayrı olmak üzere 606 liradan az ise evde bakım ücreti alabilirsiniz bulunduğunuz ilin veya ilçenin aile ve sosyal politikalar il müdürlüklerine baş vurmanız ve sizden istenilen belgeleri temin etmenizden sonra maaşınız bağlanır evinize incelemeye kontrol amaçlı geleceklerdir. sait can samsun aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü bünyesinde çalışıyorum

Sait can bey, herhangi bir il dışı adres değişikliğinde bu bakım ücreti düşer mi; yoksa gittiğim yerde aynen almaya devam edebilir miyiz?

Melek hanım onu anladım, il dışı adres değişikliğinde durum ne olur? gittiğim yerde de alabilirmiyim; yoksa tekrardan başvuru yapmamız mı gerek?

cntilmn
il değişikliğinde evde bakım aylıgı durdurulur ve taşındığınız il müdürlüğüne başvurunuz gerekir.
siz Bingöl'de evde bakım aylığı için başvurmuşsunuz ve aylıgınız baglandıysa il dışı adres değişikliği yaptıgınızı ve yeni adresinizi bingöl il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. bu durumda aylıgınız durdurulur. evraklarınız İstanbul il müdürlüğüne gönderilir.
aylık durdurulduktan sonra siz de İstanbul il müdürlüğüne başvuracaksınız. İstanbul'da bakım hizmetleri degerlendirme heyeti hanenize gelecek. şartlarınız uygun bulunursa evde bakım aylıgı baglanıp il müdürlüğünün onayını takip eden 1 aylık bakım hizmetinin karşılıgı sonraki aydan itibaren ödenmeye başlayacak.
ama anladığım kadarıyla Bingöl'de işlemleriniz tamamlanmamış. henüz başvuru aşamasındaymış. doğru mu? bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelmiş miydi?
eger böyleyse bingöl il müdürlüğüne adres değişikliğini bildirin işlemleri durdursunlar siz İstanbul'da başvurun. zaten size ne yapacagınız konusunda yardımcı olurlar.

Evet başvuru aşamasındayım, evraklarımı teslim ettim, dünde heyetten birileri eve gelip evraklarımızın tamam olduğunu ve eşime 1 ekimde gidip imza atmasını söylediler, ama benim adres değişikliğiim 15 gün veya bir aya sürer.

Son düzenleme:
cntilmn
çok kötü bir başlangıç olmuş sizin açınızdan. tam aylık baglanacakken siz taşınacaksınız anladığım kadarıyla. önce sizi bilgilendireyim ki yasal açıdan sonra başınız belaya girmesin.

evde bakım aylıgı baglanırsa Bingöl'de, siz de sonra İstanbul'a taşınırsanız; taşındıktan sonra en geç 15 gün içinde yeni adresinizi Bingöl aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. Bingöl il müdürlüğü de adres değişikliği sebebiyle evde bakım aylıgını kesecek. siz böyle yapmayıp da İstanbul'da iken Bingöl'de baglanan evde bakım aylıgını almaya devam ederseniz hakkınızda Bingöl il müdürlüğü yasal işlem başlatır ve aldıgınız aylıkları faiziyle birlikte tahsil eder. bunu en başta yazayım ki sorun yaşamayın sonradan.
şimdi ne tavsiye edebileceeğimi ben de bilemiyorum. dedim ya başlangıç kötü. evde bakım aylıgı işlemleri devam etsin desem. zaten aylık baglansa bile ilk aylıgınızı Kasım'dan önce alamazsınız. e o zamana kadar da taşınmış olacaksınız zaten. ve aylık kesilecek. tam bir zaman kaybı.
İstanbul'a taşındıgınızda işlemler yeniden aynı dosya üzerinden başlayacak çünkü. Bingöl il müdürlüğünden dosyanız istenecek, İstabul'da tekrar sizin hanenize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek ve hakkınızda İstanbul il müdürlüğü karar verecek yeniden. şartlanırınız uygun bulunursa da evde bakım aylıgı baglanacak.
şimdi ne yaapalım sen söyle?:)

şu detay hakkında da ayrıntılı bilgi vereyim. Bingöl'de aylıgınız il müdürlüğü taraafındaan onaylandıktan sonra bir ay bakım hizmeti vereceksiniz. bunun ücretini de sonraki ay aalacaksınız. boyle devam edecek. e sizin aylık diyelim 1 ekim'de onaylandı. evde bakım aylıgını ancak kasım'da alabileceksiniz en erken. ama siz diyelim ki 1 ekim'de istanbul'a taşındınız. bu durumda aylık alma hakkınızı kaybedeceksiniz. Bingöl'de evde bakım aylıgı baglansa da size yararı olmayacak yani.
ben bunları soyleyim ki adımlarınızı ona göre atın.
size tavsiyem Bingöl il müdürlüğüne gidin tüm detayları konuşun. taşınacagınızı söyleyin. size rehberlik etsinler.

Melek hanım yardımınız ve bigileriniz için tşk ederim :)

Üst Alt