Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizm hastaları hangi meslekleri yapabilir?

berke26

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
95
Atipik otizm rahatsızlığından dolayı %40 sürekli engelli raporum var. Refakatçı yok ya da bir özel eğitim falan almadım ve kaynaştırma raporum falan da hiç olmadı. IQ seviyem de normal (102 puan). Dışarıdan da engelli olduğun anlaşılmıyor. Hattâ insanların içinde yeri geldiğinde çenem durmaz.

Ama ruhsal engellilerin bazı meslekleri yapma yetkilerinin olmadığını duymuştum. Buna göre hangi mesleklere yapmaya yetkim var ya da yok? Şu anda bilgisayar programcılığı okuyorum. Atanamazsam da CNC ya da elektrik elektronik bakımı gibi bir alanda kendimi geliştirme niyetim var. Ya da ileride diplomamı mühendisliğe de yükseltebilirim. Peki rahatsızlığım kamuda ya da özel sektörde bu meslekleri yapmama engel midir? İleride kendime bir iş kurarken veya evlilik, tapu işlemleri gibi konularda bana sadece resmi açıdan bir engeli olur mu?

Oytun Erbaş her fırsatta otizmli olduğunu söylüyor. 46 yaşında ve tıp profesörü. Küçükken okuyamadığını ve sayılarla işlem yapamadığını söylüyor

@osmangazi,

Oytun Erbaş popüler olmak için bok ye dense yer. Otistik olmak da ilgi çekici, kaçırmaz paşam! Onun otistikliğine sıçayım. Öyle gıcık oluyorum ki bu tür soytarılıklara...

@berke26, Mesleğini yapabildikten sonra rahatsızlığın engel olmaz şu olur ruhsal rahatsızlıklara karşı önyargıdan dolayı belki özel sektörde ilk işe girişte belki negatif bir etki olabilir onuda ekpss den atanmaya çalışarak aşabilirsin.

@kara duman Forumda sırf ruhsal engeli sebebiyle kamuda öğretmen olan birinin geri hizmete alındığını ya da veteriner olarak imza yetkisinin olmadığını yazmışlardı. Bir de otizm hastalarının din görevlisi (imam, müezzin vb.) olamayacağı duymuştum. Bunun hakikati nedir?

@berke26, Rahatsızlık görevini yapamayacak seviyeye gelirse tabi ki o tür görev değişiklikleri olabilir bu normal bir şey geri hizmete alınan arkadaş kendi isteğiyle alınmış kendi istemese bile ağırlaşan bir kişinin geri hizmete alınması normal bir durum ve din görevlilerinde bu tür bir olay olduğu söyleniyor.
Ama sizin yazdığınız meslekler din görevlisi değil ve gayet iyiyim diyorsunuz endişelenecek bir durum yok sonra ağırlaşırsanız o zaman ki duruma göre tabi ki bir görev ayarlaması yapılır kamuda.

@kara duman Verdiğin cevaba çok sevindim. Teşekkür ederim.

Bir de meslekler dışında evlilik, tapu, noter, yurtdışına çıkma gibi konularda bir sorun çıkarır mı? Şu ana kadar böyle bir sorun çekmedim. Şu ana kadar benim üstüme birkaç tane banka ve mevduat hesabım oldu, evin interneti falan benim üstüme. Genel ve yerel seçimlerde oy kullanırken de resmi bir sıkıntı çıkmadı, diğer insanlar gibi oy pusulamı alıp oyumu kullandım.

Son düzenleme:
@berke26, Onlarda sıkıntı olması için hakkınızda vasi kararı olması gerekir öyle bir şey olmadığı için sorunsuz her haktan faydalanırsınız.

Üst Alt