Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizm hastası kardeşimin eğitimi hakkında yardımınıza ihtiyacım var...

ege_

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar...

Ben kamu çalışanıyım ve otizm hastası olan kardeşimi yanıma almak istiyorum. Çalıştığım kurum kardeşimin hastalığına binaen ona eğitim imkanı sağlayabileceğim bir il'e tayinimi çıkarabilir. Ama bunun için benim, çalıştığım kuruma, kardeşime hangi illerde eğitim imkanı sağlayabileceğime dair bir rapor sunmam gerekiyor.
Kardeşimin yaşını ve rahatsızlık durumunu aşağıya detaylı olarak yazdım.

1997 doğumlu erkek kardeşim otizm hastası. Daha bebekken (yaklaşık 1 yaşındayken) düşmeye bağlı olarak sara nöbetleri geçirmeye başladı. Nöbetleri çok ağır oluyordu ve her nöbetin ardından biraz daha zihinsel farkı anlaşılıyordu. Şu an 16 yaşında olan kardeşimde % 88 oranında zihinsel özür var. Sara nöbetlerini önlemek için günlük ilaç kullanıyor(yanılmıyorsam topamax). Onun dışında otizm için herhangi bir ilaç kullanmıyor. Tüm hayatını evine içinde geçiriyor. Dışarıya çıkmayı veya dışarıdan birinin eve gelmesini sevmiyor. Altını ıslatma veya evden kaçıp gitme gibi sorunlar yaşamıyoruz. Ancak belli takıntıları var (arabaya binmeme, evden çıkmama, sofrayı toplatmama vs.)

Şu ana kadar yaklaşık 4 yıldır devlet destekli rehabilitasyon merkezinde eğitim görüyor. Ancak biz zihinsel yada eylemsel olarak herhangi bir farklılık göremedik.

Şu konularda yardım ederseniz sevinirim:

1 Kardeşime şu aşamada en iyi eğitimi rehabilitasyon merkezi dışında hangi kurumla sağlayabilirim.(iş okulu, özel eğitim merkezi vs.)
2 Türkiye genelinde bu hizmeti veren kurumların tam listesine nasıl ulaşabilirim. (işyerime sunacağım rapor için gerekli)

İnternetten arattığımda rehabilitasyon merkezlerinin tam listesini bulabiliyorum. Ancak rehabilitasyon merkezi dışında Türkiye genelinde diğer eğitim kurumlarına ulaşamıyorum.

Bir de özel eğitim merkezi için 6-14 yaş arası zorunluluğu, iş okulu için ise ilköğretim mezunu olma zorunluluğu var yanılmıyorsam. 16 yaşındaki bir çocuk için nasıl bir eğitim önerirsiniz?

Denizli de polis amca eğitim uygulama okulu var.
Bi de daha az zihinsel engellilere yönelik
çamlık özel ilköğretim okulu ve de iş okulu var.
ikisi de milli eğitime bağlı. her gün ve hafta sonu kurslarıda var. haftanın yedi günü çocuklar okula gidebiliyor.
ben onsekiz yaşa kadar ilköğretime kayıt yapıyorlar diye biliyorum
değişmişte olabilir.
denizli bu konularda iyi ve gelişmiş bir şehirdir. spastikler, görme ve işitme engelliler içinde devletin okulları var.
uzak değilsiniz sanırım , eğer uşaktaysanız gelin okullara ve görüşün şartlar nedir diye.
Ayrıca raporunuzu rehberlik araştırma ya da gösterin, hangi okula kabul edileceklerini orası karar veriyor çünkü.
İnternetten tlf larına da ulaşabilirsiniz.
otizm bireyden biraye farklılık gösteriri. kardeşinizi en iyi siz biliyorsunuz.
bazen bir tak farklılık için bir ömür harcamak gerekir.
Allah kolaylık versin.

Üst Alt