Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizm, patavatsızlığa yol açar mı?

berke26

Üye
Konular
49
Reaksiyonlar
251
Bildim bileli yanlış yerde ve yanlış zamanda yanlış sözler söyleme davranışım var. Çünkü söylediğim lafın karşı tarafta nasıl bir his yarattığını anlayamıyorum. Bu yüzden sürekli insanları istemeden incitiyorum. Bunun ayna nöronlar gelişmediği için otizmin bir belirtisi olduğunu duymuştum. Hatta aynı durum Celal Şengör'de de var. Adam asperger sendromu olmasaydı kamerada bunca insanın kendisini linçleyeceğini bile bile bu kadar saçmalar mıydı?

Kısaca soracağım şu; patavatsız olmamın sebebi otizmden kaynaklanıyor olabilir mi, yoksa tamamen benim kendi hatam mı? (Günlük hayatta ne kadar sözlerime dikkat etmeye çalışsam da yine aynı patavatsızlığı yapıyorum. Ama yine de herkes benim kasıtlı olarak yaptığımı düşünüyor.)

Aynı durumdan ben de muzdaribim yıllardır.
Bana zamanında sosyal değilim diye otizm olabilir demişlerdi sonra otizm olmadığım ortaya çıktı.

@Pickle Bendeki hafif seviye sayıldığı için normal otistikler kadar asosyal değilim. Ama insanları istemeden incitmeye devam ettiğim ve insanlar da bana düşman olmaya devam ettiği sürece tekrar asosyal olacağım gibi görünüyor.

Disaridan cok saglikli, guclu vs. bir durusunuz varsa bilincli olarak yaptiginizi dusunuyor olabilirler. Hastaliginizdan bahsetmeden bazen dusuncesiz hareket ettiginizi hafif bir tebessumle belki belirtebilirsiniz. Empati yoksunlugundan mi, dikkat eksikliginden mi kaynakli bilemedim.

Ben dikkat eksikligi yasadigim icin ve refleksif konustugumdan, ayrica esprili oldugumdan kirici konusabiliyorum mesela. Dogrudan psikozdan kaynaklanmiyor.

Edit: Ayy, hastalik dedim de otizm hastalik degil. Cok ozur.

@Samarra Artık insanların elimde olmayan şeyler yüzünden beni suçlamasından sıkıldım. Rahatsızlığımı söylüyorum, bana bahane uyduruyorsun diyorlar. Değil sağlıklı insanlar, ruhsal engelliler bile bana inanmıyor.

Edit: Ayy, hastalik dedim de otizm hastalik degil. Cok ozur.
Estağfurullah. Artık herkes buna hastalık deyince ben de alıştım. Dikkatimi bile çekmedi.

@berke26, insanlar eğer sen konuşamayan çalışamayan bir otistik olsan anca o zaman inanırlar. Karşılarında normal davranınca kafalarında direkt "sağlıklı" imajı oluşuyor.

@Pickle Çevremde bana engelli raporumu bilmesine rağmen hiçbir şeyin yok diyen çok insan var. Onlara göre engelli olmam için ya kolumda veya bacağımda falan kusur olması gerekiyor, ya da hiçbir ihtiyacımı kendi başıma gideremeyecek durumda olmam veya akli melekemin tamamen kopmuş olması gerekiyor. Bu hayatta rahatsızlığım yüzünden neler çektiğimi bir ben, bir de Allah biliyor.

Benim ablamın hiç bi rahatsızlığı yok saçma sapan patavatsızca konuşuyor! Onu herkez toplumda hasta! Beni hasta değil sanıyo! Tanımayanlar ! Aramızda üç yaş var

@berke26,

ÖRNEKLE istemdışı kimsenin ummadığı ve tahmin etmediği anda gülmek(İÇİMDEN BEN NE YAPIYORUM DEMEK)

otizmli hastalarda ayna nöronları yok.o yüzden olabilir bu patavatsızlığın

buraya yapay zekadan kopyalayıp atmıştım ama izin verilmedi.yapay zekaya sorabilirsin.kusura bakma sen otizm olmasından şüpheleniyormuşsun ben yanlış anlamışım.ben senin otistik olduğunu zannettim.zannetmiyorum sadece patavatsızlık yüzünden otizmli olacağını.otizm çok karmaşık bir durum.

@dustypages Sadece patavatsızlık yüzünden otistik olduğumu düşünmüyorum. Bende zaten 2006 yılından beri otizm tanısı var. 2023 yılında yeniden rapor çıkardığımda atipik otizm tanısı ile değişti. Gerçekten dünyayı ve duyguları diğer insanlardan çok farklı algılıyorum. Her şeyi bilgisayar algoritması gibi belli bir mantığa bağlıyorum. Duyguları bile belli bir mantığa oturtuyorum. Şimdi tek tek bütün belirtileri saymak istemiyorum ama belirtilerim bende hafif seviye de olsa otizm olduğunu gösteriyor.

ok.anladım.dediğim gibi yapay zekaya sorabilirsin ayna nöronlarla ilgili bilgi almak için ama benim bildiğim ayna nöronlar toplumsal hiyerarşiyi normları ve karşındaki insanların niyetini anlamak için hayati nöronlar.bu nöronların eksikliği yada anomalisi otizmli bireyleri sosyal açıdan en zora sokan durum oluyor.benden sana tavsiye yabancılarla çok sosyalleşme ve kendini işine ver

Toplumsal hiyerarşi normu tam olarak ne oluyor?

Yani ömrüm boyunca tek tabanca takılmamı mı tavsiye ediyorsun?

@berke26 şöyle bişey elbette sadece otizmli olduğun için hayatını yalnız geçirmeni önerecek kadar kafayı yemedim.sadece yabancılarla sohbet ederken temkinli ol demek istedim.yoksa istediğini yapabilirsin senin hayatın.toplumsal hiyerarşi şöyle oluyor.karıncalrdan örnek verirsek bir işçi karınca normal olarak kim asker karınca kim kraliçe kim rütbeli kim rütbesiz onu kimyasal olarak bilir.otizmli bireyde bu kimyayı algılayan mekanizmalar karmaşıktır ve bu hiyerarşi yi anlayamaz.o yüzden akran zorbalığı da dahil pekçok istenmeyen durumla karşılaşır.böyle bir durum patavatsızlıkla birleşirse çok istenmeyen sonuçlar olabilir.bunu demek istedim.yabancılarla konuşurken dikkatli ol sadece.kolay gelsin

Üst Alt