Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizm spektrumu için ne oran verilmektedir?

Derekoy

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Otizmde sağlık kurulu raporu en az kaçtır

Belli bir oranı yok. Duruma göre %20 ile %90 arasında değişir.

MeTePe
Çalışabiliyor veya çalışamıyor
Olmak oranı değiştirirmi?
Birde yetişkinlerde bu hastalık görülürmü?
Yetişkinlerde görülürse ne şekilde kendini gösterir?

Son düzenleme:
Elbette değiştirir... Çalışamaz durumda, bakıma muhtaç bir otistik %90 engel oranı alır. Bakıma muhtaç değilse, kendi işini görebiliyorsa 60-70 civarı alır. Normale yakın ise, sadece iletişim güçlükleri varsa %20 alır.

Otizm çocuklukta (3 yaş civarında) ortaya çıkan bir durumdur ve erken müdahale olmazsa ömür boyu sürer. Yani yetişkinlerde de görülür.

Otizmin en tipik belirtisi İLETİŞİM GÜÇLÜĞÜdür. YAni göz teması kuramama, başkalarıyka bir konuşmayı sürdürememe, belli şeylere takılma vs. gibi...

İnternette çok sayıda bilgi bulabilirsiniz.

@MeTePe

Bu yetişkin hastaların(yaş 34) özellikle kullandığı veya kullandıkları ilaç türleri nelerdir?
Bende hiçbirşeyle iletişim kuramıyorum. (sadece hayvanları çok seviyorum o kadar)

Bu dünyanın şifresini çözdüm. (Rüyalarımda defalarca ölümü tattım. Ölüm olduğunu kafama kazıdım. Belki ben bittim bilemiyorum, sonada gelmiş olabilirim)

Ve bütün insanları eşit görüyorum, hiçbir ayrımcılık yapamıyorum insanlar arasında. (Ailemde dahil diğer insanlar, devlet büyükleri de dahil)

Zeka seviyem sonradan düştü(daha önceden az çok normaldi bu hastalıkla ve kullandığım ilaçlarla birlikte dahada düştü. her insan herkes beni kandırabiliyor bebekde olsa)

İletişimi sevmiyorum. Hiçbir tepki veremiyorum hiçbirşeye olaylara, dövseler sövseler dahi sesim çıkmıyor tepki veremiyorum.

ÇOĞULUKLA çevreyle göz teması kuramıyorum.(7 yıldır düzenli ilaçlarımı kullanmaktayım ve bu süre zarfından önce insanlarla hiç göz teması kurmuyordum, bütün hayatımda nerdeyse)

Sağıma ve soluma bakmakta zorlanıyorum sanki. Zehir yutmuş gibi oluyorum o an. İstemediğim düşünceler geliyor sanki o an aklıma. O düşüncelerin gitmesi için çabalıyorum.

İnsanlardan aşırı derecede etkilenme, insanların bakışları altında yürüyememe, konuşamama ve hareketlerin kısıtlanması, insanların yanında hiçbirşey yapamama ve aşırı tepkisizlik.

İnsanlarlardan korkuyorum. Neden korkuyorum bilmiyorum. Çevreyle iletişim kurmuyorum.

Başkalarıyla konuşmayı sürdüremiyorum. (İnsanlarla ne konuşacağımı veya neleri konuşacağımı bilemeyip gittikçe o an batıyorum derinlere)

Çok istediğim yapacağım düşüncelerden bile Hemen ve anında vaz geçiyorum (Kafamda biraz olsun odaklanıyorum ve akabinde hemen vazgeçiyorum. Oysaki çok istiyorum o işin olmasını, o an ne oluyor anlamıyorum)

ŞUAN KULLANDIĞIM İLAÇLAR
Abizol 30
Lustral günde 200
İnvega 6
Meresa 200

İNVEGA=7 yıldır sürekli kullanmaktayım.
LUSTRAL=7 yıldır sürekli kullanmaktayım.
ABİZOL=5 yıl falanda buna oldu kullanmaya başlayalı.

Yaşantısı bu şekilde veya buna benzer olan arkadaş varmı?

Ben küçük yaşlarda hep ağlayarak sofradan ayrılırdım. Hep küserdim sofraya ve aileme.

Yetişkinlerde en çok hangi yaş grubunda görülür?

Herşeyden korkuyorum. Hayattaki herşeyden sürekli ve devam eden korkularım var.

Haftaya pazartesi günü nasip olursa hastaneye yatacağım.

Yetişkin kişilerden bu hastalıkla mücadele eden kimse varmı?

1-Bu yetişkin hastaların özellikle kullandığı veya kullandıkları ilaç türleri nelerdir? Bu tür ilaçlar varmıdır?

2-Bende hiçbirşeyle hiçbirkimseyle iletişim kuramıyorum. (sadece hayvanları çok seviyorum o kadar)

3-Bu dünyanın şifresini çözdüm. (Rüyalarımda defalarca ölümü tattım. Ölüm olduğunu kafama kazıdım. Belki ben bittim bilemiyorum, sonada gelmiş olabilirim)

4-Ve bütün insanları eşit görüyorum, hiçbir ayrımcılık yapamıyorum insanlar arasında. (Ailemde dahil diğer insanlar, devlet büyükleri de dahil)

5-Zeka seviyem sonradan düştü(daha önceden az çok normaldi bu hastalıkla ve kullandığım ilaçlarla birlikte dahada düştü. her insan herkes beni kandırabiliyor bebekde olsa)

6-Hiçbir tepki veremiyorum hiçbirşeye olaylara, dövseler sövseler dahi sesim çıkmıyor tepki veremiyorum.

7-ÇOĞULUKLA çevreyle göz teması kuramıyorum.(7 yıldır düzenli ilaçlarımı kullanmaktayım ve bu süre zarfından önce insanlarla hiç göz teması kurmuyordum, bütün hayatımda nerdeyse)

8-Sağıma ve soluma bakmakta zorlanıyorum ve bakmakta tereddüt ediyorum sanki. Zehir yutmuş gibi oluyorum o an. İstemediğim düşünceler geliyor sanki o an aklıma. O düşüncelerin gitmesi için çabalıyorum.*

9-İnsanlardan aşırı derecede etkilenme, insanların bakışları altında yürüyememe, konuşamama ve hareketlerin kısıtlanması, insanların yanında hiçbirşey yapamama ve aşırı tepkisizlik.*

10-İnsanlarlardan korkuyorum. Neden korkuyorum bilmiyorum. Bu psikolojik bir korku( fiziksel şiddet göreceğime dair bir korku da değil)

11-Başkalarıyla konuşmayı sürdüremiyorum. (İnsanlarla ne konuşacağımı veya neleri konuşacağımı bilemeyip gittikçe o an batıyorum derinlere)

12-Çok istediğim yapacağım düşüncelerden bile Hemen ve anında vaz geçiyorum (Kafamda biraz olsun odaklanıyorum ve akabinde hemen vazgeçiyorum. Oysaki çok istiyorum o işin olmasını, o an ne oluyor anlamıyorum)

ŞUAN KULLANDIĞIM İLAÇLAR
Abizol 30
Lustral günde 200
İnvega 6
Rivotril 2

İNVEGA=7 yıldır sürekli kullanmaktayım.
LUSTRAL=7 yıldır sürekli kullanmaktayım.
ABİZOL=5 yıl falanda buna oldu kullanmaya başlayalı

Herşeyden korkuyorum. Hayattaki herşeyden sürekli ve devam eden korkularım var

BU HASTALIK DOLAYISIYLA HASTANEYE YATIŞI OLAN VARMI?

Şizofreni ve OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUK arasında bir bağlantı varmıdır?

Otizm spektrum bozukluk nedir
Kimlerde görülür?

Otizmi bir "engel" olarak görmemek gerekirmi?

ayDÜNYAvazo

Bir engellilik olarak görmek durumundayız. Zira tanım şöyle söylemektedir: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi,

Buna göre otizmli bireyler bu tanımın içinde yer almaktadır.

Türkiyede yetişkin olarak kaç otizmli vardır? Ülkemizde Kaç kişi bu hastalıkla mücadele etmektedir? Kayıtlı olarak...

Otizm "nörolojik" bir hastalıkmıdır?

ayDÜNYAvazo

Bu tür istatistikler ne yazık ki sağlıklı olmamakla beraber, Türkiye yaklaşık 500-550 bin civarında otizmli olduğu varsayılıyor.

Artık bu hastalıkta maksimum oran seviyesi %80 oldu sanırım.

Çalışmakta çok zorlanıyorum. Boş boş duruyorum, boş boş bakıyorum çoğunlukla. Ne olacak bilmiyorum. Leyla gibiyim sürekli...

Üst Alt