Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizmli kim var?

meliha68

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
benim oğlum otistik ....Konuşma var ama bazı kelimeleri sadece ben babası anlıyor ...Zeka seviyesi düşük değil ama çok hırçın...

Esra 25 hocam sitede otizm adina bi grup kuruldu. Suan 4 kisiyiz katilmak isterseniz fikirlerinizi dinleriz hem meliha68 arkadasimizda beraber hepimiz birikimlerinizden faydalaniriz.Hemde israil adina duzenlenmis kitaplarlardan otistik nasil egitilir? Masajlar ne kadar etkilidir?Bunlari bi kenara birakir, belkide sizde bizim birikimlerimizden kendi ogrencilerinize faydali olursunuz.Saygilar

Esra25 size çok teşekkür ediyorum .Oğlum rehabilitasyona gidiyor öğretmenimiz emekli sınıf öğretmeni ama şimdiye kadar özel eğitimci olan öğretmenimizde oldu bi önceki okulda özel eğitimci vardı ama grup ve hiçbir etkinlik yoktu .Şimdi devam ettiğimiz kurumda azda olsa gurupta duruyor.Öğretmenimiz çok deneyimli ilk başlarda sınıfta hiç durmak isremiyordu oğlum şimdi öğrtm .Sıkmadan bazen oyun kataraktan aralara saati dolduruyor..Ben sürekli gidiyorum ben olunca guruba girmek istemiyor arada gitmediğim günlerde öğretmen siz olmayınca hiç sorun çıkarmıyo diyor ama benim aklımk kalıyor.İstediğim zaman dersi izliyorum ....Şimdi oğlum okuma yazmada harfleri tanıyor 100 e kadar rakamları ,renkleri,kavramları,heceleride ama yazmada zorlanıyor el kasları zayıf bide hiç istemiyor yazı yazmayı boyamayı...Bize sorun olan hırçınlığı takıntıları uyku sorunumuz şükür yok hep araştırıyordum büyüdükce düzeldiğini duymuştum uykunun ..Bu günlerde varmış 1 yıldır sabaha kadar uyuyor ...Esra hanım ilginize teşekkür ederim biz iç anadoludayız ..Başka bir ilede gitme imkanımız yok çok düşündük ama ablasıda burada çok iyi bi okulda eğitim alıyor yakınlarımında bana çok yardımları oluyor yani gidemeyiz başka yere...

benim oğlum otistik ....Konuşma var ama bazı kelimeleri sadece ben babası anlıyor ...Zeka seviyesi düşük değil ama çok hırçın...

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi yetişkinlerde kullanılan antipsikotik ilaç Risperdal'in (risperidon) çocuk ve ergenlerde otizmle bağlantılı davranışların tedavisinde kullanılmasını onayladı (9 Ekim 2006).

Otizmin semptomları arasında hırçınlık, saldırganlık, bilerek kendine zarar verme ve öfke nöbetleri yer alıyor.

Risperdal 1993 yılından beri yetişkinlerde şizofreni tedavisinde ve 2003 yılından beri de bipolar bozuklukla bağlantılı manik dönemlerde kullanılıyor.

Risperdal yaşları 5-16 arasında değişen ve %90'ı 13 yaşından küçük olan 156 hastada klinik olarak test edildi. Çalışmalar Risperdal'in otizmin davranış semptomlarında ilaç kullanmayan gruba kıyasla önemli iyileşmeler sağladığını ortaya koydu.

İlacın en sık görülen yan etkileri halsizlik, kabızlık, yorgunluk ve kilo alımı.

İlaç otizmin kendisini tedavi etmiyor, ancak özellikle ağır öfke nöbetleri, saldırganlık veya kendine zarar verme davranışı olan hastaların bu davranışlarında iyileşme sağlayabiliyor. Bu durumun aileler ve diğer bakım verenler için de belli bir rahatlama sağlayacağı vurgulanıyor.

ALINTIDIR

Risperdal ilacini ben kendi cocuguma hic kullandirmadim ama kullandiran arkadaslar var onlarda yazarsa fikir sahibi oluruz.

Bir alıntı: Problem davranışın azaltılmasında kullanılan teknikler:

1. Görmemezlikten gelme:problem davranış çocuğun çevresine ve kendisine zarar vermiyor, sadece ilgi çekmek amacıyla yapılıyorsa görmemezlikten gelme bu davranışın azaltılmasında en etkili teknik olarak kullanılmaktadır. Bu teknik; çocuğun problem olarak belirlenen davranışı ortaya çıktığında, yetişkinin çocukla herhangi bir şekilde ilişki kurmadan o davranış karşısında tepkisiz kalması olarak tanımlanabilir. Böyle bir durumda; çocukla göz kontağı kurmanın bile çocuğun o davranışı ile ilgilenildiğine yönelik bir tepki olacağı unutulmamalıdır.

2. Ödülü geri çekme davranışı değiştirme yönteminde ödül istenilen davranışın gösterilmesini kolaylaştırmak ve olumsuz davranışı istenilen davranışa dönüştürmek amacıyla kullanılmaktadır. Çocuk sürekli olarak ellerini birbirine vuruyorsa çok sevdiği bir oyuncağıyla oynamasına izin verilerek bu davranışına engel olunabilir. Çocuk istenilen davranışları yerine getirebilmek için ödül aldığını bilirse, olumsuz davranışları yoğun problem davranışlar haline dönüştürmeyecektir. Çocuğun olumsuz davranışlarını azaltmak için kullanılan ödülü geri çekme tekniği herhangi bir etkinlik sırasında çocuğun yaptığı olumsuz davranışa karşı yetişkinin yapılan etkinliğe ara vererek bir süre tepkisiz kalmasıdır. Bu durumda çocuk bir süre için hoşlandığı etkinliği yapamayacak ancak olumsuz davranışı düzeldiğinde etkinliğe devam edebileceğini öğrenecektir.

3. Ara verme:Çocuğun istenmeyen davranışı kendisine yada çevresine zarar verici boyutta ise bu davranışı azaltmada ara verme tekniği kullanılmalıdır. Ara verme çocuğu belli bir süre bulunduğu ortam içinde ya da bu ortamın dışında bırakarak ödülden uzaklaştırma biçiminde tanımlanabilir. Örnek olarak istenmeyen bir davranış sonucunda çocuğu iki dakika süreyle aynı odada köşede bir sandalyede oturtmak ya da beş dakika süreyle yalnız bırakmak verilebilir. Her iki durumda da sürenin kısalığına ve odanın her açıdan güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Bu tekniğin kullanılmasındaki amaç çocuğu bir odaya kilitlemek ya da kapatmak değil, bulunduğu ortam içinde ya da dışında ödül almasına ara vermektir. Böyle bir uygulamada çocuk olumsuz davranışı göstermediğinde hoşlandığı ortama döneceğini ve ödüllendirileceğini öğrenecektir.
Durumun üstesinden gelmek için kendine ve yeteneklerine inanmak, her durumun olumlu yönlerini görmeye çalışmak ve herşeyin eskiye göre daha iyi olduğunu düşünmek anne babaların sık kullandığı yöntemlerdir

Umutt arkadaşım çok teşekkür ederim .Risperdal kullanıyoru.Problem davranışları için deniyoruz bazen etkili oluyor bazen olmuyor teknikler ...ortama duruma göre davranmaya çalışıyoruz görmezden geliyoruz ttaaa ki kendine çok zarar verene dek baktık olmuyo ister istemez tutuyoruz elini çünkü elini ısırıyor yüzüne ve nere denk gelirse vuruyor ...Ben banyoya sokuyorum su sanki rahatlatıyor...

başlık hiç hoş olmamış otistik diye birşey yok otizimli

Üst Alt