Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otizmliyim. Sosyal çevre ve arkadaş edinme sorunumu aşabilir miyim?

berke26

Üye
Konular
42
Reaksiyonlar
201
Atipik otizmden muzdaribim. Rahatsızlığımın getirdiği durumdan kaynaklı hiçbir arkadaşım yok ve arkadaş edinmekte zorlanıyorum. Eskiden bu kadar dert etmezdim ama son birkaç aydır kafaya takmaya başladım. Sizce arkadaş edinmem mümkün müdür? Mümkünse bunu nasıl başarabilirim?

Şizofreni ve sonra psikoz teşhisi kondu sırayla. Sosyalleşmemi etkilemedi. Trsm ye gittiğimde beni doktorun asistanı, stajyer falan zannediyorlar, hastaya benzemiyorsun neyin var diye soruyorlar bu aralar. Ama ben sosyalleşme konusunda arkadaş seçiminde daha seçici olmaya başladım. Sana da aynısını öneririm. Fazla arkadaşın olmak zorunda değil ama bir iki tane kaliteli düşünceli insanlar olsa yeterli bence :)

Evet, kesinlikle aşabilirsiniz. Herkesin sosyal becerileri farklıdır ve sizin de kendinize özgü bir yolunuz mutlaka vardır. Otizminiz size sosyal çevrede bazı zorluklar getirebilir, ancak bu, arkadaşlıklar kuramayacağınız anlamına gelmez. Büyük sosyal gruplardan ziyade birebir iletişimlerle başlayabilirsiniz. Böylelikle insanları daha yakından tanıyabilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız ya da parkta gezdiğiniz sırada oraaki kişilere selam verebilir sohbet başlatabilirsiniz. Ya da ilgi duyduğunuz şeylerle ilgili etkinliklere veya gruplara katılmak, benzer zevklere sahip insanlarla tanışmanızı sağlayabilir. Örneğin, bir sanat atölyesi, spor kulübü veya oyun grubu gibi. Otizm toplulukları ve destek grupları da sizinle benzer deneyimlere sahip bireylerle bağlantı kurma fırsatı sağlayabilir. Sosyal becerilerinizi geliştirmek için bir terapist veya rehberle de çalışabilirsiniz. Bu, iletişim kurma ve karşılıklı konuşmalarda kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayabilir. Sosyal ilişkiler zaman alır ve herkes için farklı şekillerde gelişir. Cesaretle adım atmanız ve kendi hızınızda ilerlemeniz önemlidir

@Life Son 1 senedir neredeyse hepsini denedim. Ama maalesef muhabbet selam vermekten öteye gidemiyor. Hatta bir keresinde belediyenin gençlik merkezi "Yalnızlıkla Mücadele Etmek" isimli bir etkinlik yapmıştı. Benim gibi yalnız insanlar gelir de onlarla tanışıp arkadaşlık kurabilirim demiştim. Ama sonuç ne oldu dersiniz? Koskoca etkinliği yapıldığı salona yalnız başına gelen tek kişi benmişim. Diğer herkes arkadaş grupları ile gelmiş. Onlarla tanışmayı bile denedim ama kimse dönüp benimle ilgilenmedi bile. Kendi hallerine sohbete devam ettiler. İşin ironik kısmı, konusu yalnızlıkla mücadele etmek olan bir etkinlikte yalnızlığı damarlarıma kadar hissettim.

Bunun dışında parkta ya da top taşımada gördüğüm kişilerle selamlaştım ve sohbet etmeye çalıştım. Ama maalesef yine sohbetten öteye geçemedim. Telefonum ileride ararsın diye kaydetiğim ama asla bir daha aramadım ya da aranmadı numaralarla dolu. Yaşadığım şehirdeki otizm farkındalık derneğine gittim. Ama ziline bastığımda açan hiç kimse olmadı. Psikoloğa gittim ama maalesef ondan da bir fayda göremedim.

Galiba artık kabullenme aşamasına geçeceğim. Sırf normal insanlar gibi çenem çalışmadığı için ne kadar kendimi geliştirirsem geliştireyim her zaman toplumda geri planda kalacağım.

Üst Alt