Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik/düz vites kararını kim veriyor?

U_MIT

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba..

2009 Aralık itibari ile mevcut arabamı değiştirme niyeti ve gayreti hasıl oldu

Mevcut Durum:
A- Poli sekeli, sağ bacak. 1998 yılından H sınıfı ehliyetim var ancak ehlieyyte herhangi başkaca ibare yok. Sadece "Sınıfı H."
B- 2009 aralık tarihli yeni rapor aldım. "Sağ bacak poli ekeli engel oranı %60" başka bir ibare yok .
C- Gümrük vergisi muafiyetinden faydalanarak yurt dışından alınan otomatik vites bir aracım var, 5 yılı geçti.

Amaç :
Eski aracı en azından 1 ya kadar daha satmadan (arabasız kalmamak için) saddece ankaradan düşümünü yaparak, sıfır bir düz vites arabayı ÖTV indiriminden faydalanarak almak

Bilinmeyenler;
1- Mevcut aracımı sadece ankaraya götürüp düşümünü yaptırmam yeni bir sıfır aracı ÖTV indiriminden faydalanarak almak için yeterlimidir. Hangi Mevzuara göre ?

2- ÖTV indiriminden faydalanarak alacağım yeni sıfır araç için yukarıda B maddesinde belirttiğim rapor ve ehliyetim yeterlimi (Sağlık kurulu ile 30 dakika cebelleştim ama özel donanımlı araç kullanır, engel oranı %60 yazmadılar, sadece sağ bacak polio %60 yazdılar)

3- Ben özel donanımlı düz vites bir araç almak istiyorum ama çelişkili bilgiler veriliyor. Alacağım aracın düz mü otomatik vites mi olacağına kim karar veriyor hangi mevzuatta böyle bir hüküm var ?
a) Bazıları maliyenin karar verdiğini söylüyor bana mantıklı gelmiyor maliye ne anlar
b) Bazıları projeyi çizen karar verir diyor,
c) bazıları sen karar ver biz hallederiz diyor :)
Bu iddiaların hiç biri ile ilgili mevzuat hükmü bulamadım.

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

1- Evet. Bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/oze...ina-satisinda-naklihane-onayi-gerekli-mi.html

2- Raporda "özel donanım" ibaresi şart. O olmadan raporla vergi muafiyetli araç alamazsınız. Kaldı ki heyetin özel donanıma dair detayı yazması zorunlu aslında:
Madde 8: [...]
2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.
Bu maddeye atfen rapora "gaz fren elle kumandalı özel donanıma sahip otomobil" veya "sağ bacağı kullanmaya gerek olmayacak şekilde gaz pedalı sola alınmış özel donanıma sahip otomatik vitesli otomobil" ibaresi eklenmesini talep edin.
Raporda oranın zaten hiç bir önemi yok...

3- Her şeyi rapor belirler. Raporda ne yazıyorsa odur geçerli olan.

Üst Alt