Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"Otomatik vitesli araç" ibareli raporla sadece tam otomatik vites araç mı alabilirim?

mavigul

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
"Otomatik vitesli araç" ibareli raporla sadece tam otomatik vites araç mı alabilirim?

Tekrar merhaba herkese,
Aracımı satmıştım. H ehliyetimi de nihayet aldım. Ehliyetimde, kullandığı cihazlar kısmına "Oto vitesli araç" yazılmış. Şimdi ÖTV indirimli araba alma sırası ama birkaç sorum olacaktı. Araçları araştırdım; tam otomatik vites, tiptronic, i-shift, DSG şeklinde yarı otomatik vitesli araç seçenekleri var. Bu ehliyetle sadece tam otomatik vitesli araç mı alabilirim ki sadece 1 marka araçta tam otomatik vites görebildim (marka yazılabiliyor mu bilemediğimden yazmıyorum). Hangi aracı alacağım konusunda da kafam iyice karıştı zaten. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

NOT: Araç alacağı için benden fikir soran bir arkadaş vardı, inanın ben de kararsızım şimdi. O yüzden sanırım ben de yardımcı olamayacağım.

Otomatikleştirilmiş manuel vites, tiptronic, i-shift, DSG şeklinde yarı otomatik vitesli araçarın ortak özelliği debriyaj pedalının bulunmaması ve şanzımanın vitesler arasında geçişi otomatik olarak sağlaması.
Aralarındaki fark ise teknoloji farkı, her marka geliştirdiği şanzımana ayrı isim veriyor. Yarı otomatik (i-shift, triptonik vs) ortak özelliği: sürücü isterse otomatik moda alıp kullanıyor, vites değişimine müdahale etmiyor araç kendi değiştiriyor. Ya da isterse genellikle direksiyonun yanında bulunan kollardan vites düşürüyor/arttırıyor.
Ehliyet açısından sorun teşkil edeceğini hiç sanmıyorum, çünkü sonuçta debriyaj pedalı yok ve istenirse tam otomatik modda gidebiliyorsunuz.

Merhaba

Otomatik araç alabilirsin yanlız,sol ayağınızdan özürlü iseniz tertibatsız kullanabilirsiniz.Sağ ayağınızdan özürlü iseniz tertibat taktırmanız şart.Ayrıca sağ ayağınızdan özürlü olup ehliyetinizde Otomatik araç kullanabilir diyorsa Trafik tarafından sıkını yaratır.

Otomatik vites sistemleri temel olarak 2 çeşittir. Bunların kullanıcı açısından hiç bir farkı yoktur. Ama teknoloji olarak farklıdır.

Birisi klasik anlamda gerçek otomatik şanzuman içerir. Diğeri ise normal, manuel şanzumana monte edilmiş bir kumanda kutusu içerir. Genellikle tiptronik, yarı otomatik vs. ile ifade etilen araçlar bu sınıftadır. İşin aslı, bu araçlar manuel vitesli olup, sizin yerinize vites kolunu oynatan bir mekanizmaya sahip olmalarıdır.

2 sistem arasında maliyet, kullanım ömrü, bakım maliyeti, vites değiştirme aralıkları, sarsıntısız vites değiştirme gibi teknik, ama kullanıcıyı pek ilgilendirmeyen farklar mevcuttur.

Kısacası, her iki (veya çok çeşit otomatik vites seçeneğinden herhangi birini tercih edebilirsiniz. Yeterki debriyaj pedalı olmasın, vitesleri kendi arttırıp azaltsın.

otomatik araçlar ile yarı otomatik araçlar olarak ikiye ayıralım sana tavsiyem çalışma prensibi şu şekilde yarı otomatiklerde dsg i shift falan bunlar yarı otomatik dolayısı ile manuel kullanum özelliğide vardır bunun için ek birşey gerekmez. otomatikler zaten tam otomatiktir bu yüzden fazla dert etme senin için hangi araç rahatsa ona yönel yarı otomatikler spor kullanımda daha zevklidir. bence yokuş kalkış desteği çekiş kontrol gibi sistemlerin olması kullanımda daha kolaylık sağlar bunlara bakabilirsin.

tabi olursada DSG şanzumana sahip otomatik araçlara bakıver.volkswagen toyota skoda ve son zamanlarda ise renault bu şanzumanı kullanıyor.
forumlarda okudugum kadarıyla tiptronik ve yarı otomatik şanzumanlarda çok sorun yaşanıyormuş.

Konuyla ilgili bir otomotivciden duyduğum bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum;
fevzieryılmaz'ın dediği gibi yarıotomatik/ triptonik/otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda sorun yaşama olasılığı daha yüksekmiş ancak bunun yanısıra şöyle bir avantajları varmış:
otomatik vites arızalanırsa tamamının değişmesi gerektiğinden 7.000 tlye varan bir masraf çıkıyormuş
otomatikleştirilmiş şanzımanda arıza olursa, sadece arızalı olan parça değiştirilebileceğinden masraf oldukça düşük kalıyormuş.

Orta sınıf araclarda en iyi otomatik şanzıman Honda'da diye biliyorum. Ama Honda'nın dizel seçeneği yok.

Debriyaj olmadıktan sonra dilediğin aracı kullanabilirsin problem yok. Tek dikkat etmen gereken şayet bu aracı ötv indirimli almak istiyorsan sakatlığınında sadece!!! ve sadece!!! sol alt ekstremiteden kaynaklanıyor olması gerekliliğidir. Bu problemin dışında raporunda farklı bir ortopedik problemden bahsederse tertibat taktırmak zorundasın.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Raporumda sol alt ekstremite yazıyor, bu konuda sorun yok zaten. Sadece otomatik vitesli araç kullanabileceğimden ve sorunuz bir araba almak istediğimden bu konuda bilgiye ihtiyaç duydum. Şu anda fiyatlar ÖTV indirimli olarak bile yüksek bir seyirde. Toyota Yaris almayı düşünüyorum ama önce test sürüşü yapmalıyım :) 2. seçenek ise Ford Focus olabilir (segmentleri aynı değil biliyorum). Halen kafam çok karışık.

Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

benim sorum otomatik araçlar her markada için farklı geçiyor mesela opel easytronic volswagen de triptronic geçiyor renaultda edc honda da ise CVT olarak geçiyor bunlar kabul edeiyor mu yani nasıl olacak bir araç otomatik kabuledilmesi

Burada teknik detay konusunda bayiiden bilgi almak en iyisi sanırım.

Üst Alt