Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik vitesli araç için hareket ettirici aksamda özel tertibat yazmayız denildi?

Sonfakı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, foruma baktım ancak bulamadım.

2015 yılında alt ekstremitede belirgin sol hemiparezi tanısı ile ilk aracımı almıştım.
2015 tarihli raporda “h sınıfı ehliyet almak koşulu ile otomatik vites araba kullanır” yazıyordu.
İlk arabamı sattım ve ikinci araç alma aşamasında açıklamanın güncellenmesi gerektiğini söyleyip rapor yeniletmemi istediler ve sorun burda çıktı. Aslında açıklama kısmına yazmaları gereken “sadece hareket ettirici aksamda özel tertibat...” gibi bişeymil ama bana söyledikleri “Siz otomatik vites süreceğiniz için bu açıklamayı yazamayız” diyorlar.
Halbuki 2019 yılı sağlık kurul raporları yönergesinde manuel vites süremeyecekler için bu yazılmalı diyor.

Bu arada Ehliyetimdeki kısıt kodları 78 ve 10.02. Aynı durumda ( sol alt ekstremite arızası) olup elinde ötv indirimi için güncel raporu olan birisi varsa kimlik bilgilerini kapatıp raporunun fotosunu atabilir mi? Örnek olarak göstermek adına. Ya da başına benzer bişey gelen varsa nasıl hallertiniz?

Aracı kayseriden alıyorum, sıkıntı çıkaran kayserideki vergi dairesi yani

Sol hemiparezim nedeniyle aldığım 2015 tarihli muafiyet raporumun güncellenmesi istendi ancak raporun açıklama kısmının yazılmasında sorun çıkarıyor hastane. Örnek rapor olursa düzenleyebileceklerini söylediler; sol ayak/bacak kısıtlılığı olup, son 1 yıl içinde ötv muafiyeti için alınmış güncel sağlık kurulu raporu olan varsa, kimlik bilgilerini kapatıp örnek olarak paylaşabilirse çok memnun olurum. Nette aradım ancak bulamadım. Burda herkese açık paylaşmaktan imtina edenler; mail adresime de atabilir. Çok teşekkür ederim. Sonfaki@hotmail.com

Sol alt ekstremite sorunu olanlar otomatik vites alır.sağ tarafta olanlar tertibatlı alır elden gaz fren gibi.2019 da yapılan düzenlemede raporda haret ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanabilir ibraresi olacak.otomatik vites hareket ettirici tertibat yerinede geçer.sorun çıkaranlar heyet bölümündeki iş bilmeyen kaprisli kişiler.başka hastanelerden almaya çalışın.bulunduğunuz ilin maliye dairesine gidip net bir bilgi alın.bende 2015 te aldığım aracı yenilemek için rapor almaya gitmeden maliyeye danıştım.onlarda rapora hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanabilir ibaresi yazılacak dedi.bende doktora durumu anlattım ve aldım.artık raporlar e imzalı oluyor.e devletten istediğiniz kadar çıkartabilirsiniz.aslı gibidire yada noter onayına gerek yok.barkodlu çıkıyor çünkü.elinizde istediğiniz kadar aslı oluyor.

anestezi18
Hocam söylediklerinizin hepsine katılıyorum ama insanlara laf anlatmak zor malesef. rapor için başvurdum, otomatik vites araçta tertibat olmayacağı için akılları karışıyor, sol alt ekstremite de istisna bir durum olunca çık işin içinden çıkabilirsen. Örnek bir rapor istediler, sol alt ekstremite özrü olanda açıklama kısmında ne yazdığını görmek için; sizin ki bu duruma uygunsa kimlik bilgilerinizi kapatıp paylaşabilir misiniz? İsterseniz telefon numaramı da verebilrim?

bu arda ahkam kesnler bişy bildıkerini zannediyorlar. 10 soru sordum bir kişi çıkpda cevap vemed,ler buraya yazıpda milletin kafasını karıştırmayın arkdaişlarr hep yalnış bilgi veriyorsnuz lütfen ama lütfen bir haftadır çekdiğimi bir allah bliyor birde ben kurulda doktorlar acık net hrşeyi sölüyor lütfen milleti uğraştırmayın

o raoru istıyorlar bn de 2015 yılında aldım tekrar raor ıkrttırcam yeni rapor şart

Arkadaşlar bende rapor yenilemek için başvurdum 10 gün önce heyete girdim 20 gün sonra sonuç vereceğiz dediler bekliyorum ehliyetim var kodlar otomatik vites ve solda gaz pedali sağ ayak polio sekeli rahatsızlığım 2019 tarihli raporumu Maliye kabul etmedi çünkü benim raporda sadece ortopedik engel % mi gösteriyor hakkimizda hayırlısı olsun

Sonfakı

Aynı durumu. Bende yaşadım kuruldaki doktorlara maliyeden. Aldığım yazıyı gösterdim anlamadılar doktor illa sen tertibatlı değil otomatik kullanırsın ben tertibatsız araç kullanırım yazarım diyor bende ehliyet için aldığım evrağın arkasındaki. Otomatik araç tertibattan sayilir yazısını gösterdim ve doktorlar açık mevzuatı okudular ortapedi doktoruna da hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir yandırmıştım onu görünce rapora yazmayı kabul ettiler ama ben raporu işletmedim bu haftaki kurul raporuna bende senin gibi hareket ettirici aksam yazdırmak için girdim çok zor mevzuatı anlata bildim doktorlara mümkünse 02.2019 mevzuat bölümünü çıkti al bir de örnek rapor ile gir heyete ben raporu işletmedim geçen yıl 20 oran veren bölüm 0 oran verdiği için raporumu onaylatmadım ancak formda sol bacak ampute olup yeni rapor alanlardan istersen yardımcı olurlar.

Teşekkürler Ylmzk, benim oranı 20 verdiler galiba ama kurula çağırmadılar. Elimden geldiğince bahsettiğin sağlık kurulları yönergesini ve vergi dairesinin otomatik vitesin özel tertibattan sayılacağı yönergeyi gösterip anlatmaya çalıştım ama inş olmuştur, şu an sonuç bekliyorum. Verdikleri rapor kabul edilmezse rapora itiraz... falan iş uzayacak. Hayırlısı bakalım

Bende iki haftadır sonuç bekliyorum hakkımızda hayırlısı olsun

Sonfakı

Araç kullanımına dair verilecek raporlarda değerlendirme manuel vitesli araç temel alınarak yapılır ve "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesi eklenir.

SAĞLIK RAPORLARI USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

Madde 7:

(3) ÖTV istisnasından yararlanarak araç alımına yönelik Engellilik Sağlık Kurulu Raporlarında aşağıdaki hususlara dikkat edilir.
a) Hem alt, hem üst ekstremitede veya her iki alt veya her iki üst ekstremitede aynı veya farklı tür engelin bulunduğu durumlarda, ekstremitenin türü (alt/üst) ve yönü (sağ/sol) itibarıyla, her bir engel durumu ve buna karşılık gelen engel oranları ayrı ayrı belirtilir.

b) Raporun açıklama kısmına manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında (gaz, fren, debriyaj pedalı ve vites kolu) özel tertibat yaptırmadan taşıt kullanamayacak durumda olan engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.”, özel tertibat yaptırmadan kullanabilecek durumda olan engelliler için ise “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri mutlaka yazılır. Bu iki ibare dışında, “özel tertibatlı araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade eden değerlendirmelere raporda yer verilmez

Ehliyetimde, 102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz , 47. İki tekerlekli araç kullanamaz , 103.04 Üç yılda bir sağlık kontrolü, 104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir. " kodları bulunmakta.

Ötv indirimi için Raporun açıklama kısmına manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında (gaz, fren, debriyaj pedalı ve vites kolu) özel tertibat yaptırmadan taşıt kullanamayacak durumda olan engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.”, ibareli rapor alırsam ÖTV İndiriminden faydalanabilir miyim?

mustafa450

Hayır. Hareket kısıtlılığı hangi uzuvda ise, buna istinaden vites kolu ya da pedallarda hareket ettirici özel donanım ihtiyacı olduğuna dair kodlar içermeli.

mustafa450

Hangi uzuvda kısıtlılık olduğu önemli. Vergi dairesi buna bakıyor. Yani raporda/ehliyette yazıyor diye hemen onaylamıyor.

Engelli raporunda özel terdibatli araç kullanabilir kısmında hayır yazıyor ama ehliyet raporunda b otomotik vites kullanabilir yazıyor buna istinaden vergi dairesi onaylarmi

Üst Alt