Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomobil kullanımı ile ilgili Bimer ve özürlülerden sorumlu bakana mesaj

spark33

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar aşağıda yazan yazıyı herkes BİMER (Başbakanlık Bilgi Edinme) EGM (emniyet Genel Md.), selmaaliye.kavaf@basbakanlik.gov.tr özürlülerden sorumlu devlet bakanına mutlaka yazıp mail atsın biraz değiştirerek taBİ...

Ben doğuştan engelli bir vatandaşım.Engellilerin araç alımı ve kullanımı ile ilgili sıkıntılar mevcuttur.Yurt içinden alınan engelli aracı 5 yıl sonra normale çevrilebilmekte iken yurt dışından tertibatlı olarak ithal edilen engelli aracı 10 yıl sonra normale çevrilebilmektedir.Engelli adına kayıtlı aracı kendisinden başka hiç kimse kullanamamaktadır.Uzun bir yola gidildiğini düşündüğümüzde dinlenme şansı olmamakta ve kazalara sebebiyet vermektedir veya engellinin hasta iken vb.zaruri durumlarda aracından eşi bile kullanamadığı için araçtan istifade edilememektedir. Engelliye air arcın plakasındaki işaretin çoğu engelli arkadaşlar rencide olduğunu düşünmektedir. Konular ile ilgili olarak Yurt Dışından ithal edilen araçların normale çevrilebilmesi süresinin yurt içinde olduğu gibi 5 yıla indirilmesini, aracın kullanımı ile ilgili olarak ise 1 inci derece yakınlarının (eş,baba,anne.kardeş) her zaman, araç içinde engellinin kendisi olduğu takdirde ise herkesin kullanabilmesi ve araç plakasndaki engelli işaretinin cama arma olarak yapıştırılması için yasal düzenlemeler yapılmasını bütün engelli arkadaşlar adına arz ve talep ediyoruz.

Valla aynı bımer e ehlıyet ve arac kullanımı hakkında maıl attım ancak gelen cevapta saglık bakanlıgının ıkgısı oldugu hakkında cvp verdıler oraya basvurmamı rıca ettıler cok ılgılenıldıgını dusunmuyorum

Arkadaşlar Mutlaka okuyun

daha önce başvurduğum konular ile ilgili OZİDA (Özürlü Daire Bşk.lığı) den bir yetkili beni arayıp başvurumla ile ilgili bilgilendirme yaptı sizden ricam arkadaşlar araç konusunda herkes sıkıntıda aşağıda ki yazıyı BİMER, bilgi@selmaaliyekavaf.com.tr , OZİDA, Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığına mail göndermeniz toplu göndermelerde emin olun faydası olacaktır. Eger bunu toplu olarak imzalı dilekçe halinde yapabilirse daha büyük bir başarı olacaktır.

Ben doğuştan engelli bir vatandaşım.Engellilerin araç alımı ve kullanımı ile ilgili sıkıntılar mevcuttur.Yurt içinden alınan engelli aracı 5 yıl sonra normale çevrilebilmekte iken yurt dışından tertibatlı olarak ithal edilen engelli aracı 10 yıl sonra normale çevrilebilmektedir.Engelli adına kayıtlı aracı kendisinden başka hiç kimse kullanamamaktadır.Uzun bir yola gidildiğini düşündüğümüzde dinlenme şansı olmamakta ve kazalara sebebiyet vermektedir veya engellinin hasta iken vb.zaruri durumlarda aracından eşi bile kullanamadığı için araçtan istifade edilememektedir. Konu ile ilgili olarak Yurt Dışından ithal edilen araçların normale çevrilebilmesi süresinin yurt içinde olduğu gibi 5 yıla indirilmesini, aracın kullanımı ile ilgili olarak ise 1 inci derece yakınlarının (eş,baba,anne) her zaman, araç içinde engellinin kendisi olduğu takdirde ise herkesin kullanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmasını arz ve talep ediyoruz.

haklı talepler bunlarda bu siyasi zihniyetle düzelecek talepler deil. bizi temsil eden meclisdeki insanlar bizlerin bütün sorunları bitmiş gibi engellilerin cinsel sorunlarını çözmeye çalışıyoruz gibi tuhaf ve hatta anlam veremediğimiz biz talihsiz açıklamalarda bulunmuş bu zihniyetmi bizlerin problemlerin,i çözecek...

eline koluna sağlik arkadasim hemen gönderiyorum
en azindan bir talep iletiyoruz bu bile bir gelişme
lütfen herkez göndersin duyarsız olmayalım arkadaslar

arkadaşlar bu mesajı ulaştırma bakanlığı bilgi edinmeyede başvurun karayolları yönetmerliği o bakanlığa ait baskıya devam kazanacağız arkadaşlar ama maili hertarafa atalım bişeyler olacağına dair toplu başvurular olursa daha iyi olur yönünde bilgiler aldım

Hocam eline sağlık da. Yurt dışından 3 yaşından büyük araç ithal edememe meselesini yazmamışsın.

Ben şöyle bir şey yazıp gönderdim:

Ben doğuştan engelli bir vatandaşım. Engellilerin araç alımı ve kullanımı ile ilgili sıkıntılar mevcuttur;

- Yurt içinden alınan engelli aracı 5 yıl sonra normale çevrilebilmekte iken yurt dışından tertibatlı olarak ithal edilen engelli aracı 10 yıl sonra normale çevrilebilmektedir.
- Yurt dışından alınan araçlarda önceden yaş sınırı varken şimdi 3 yaş sınırı konulmuştur ve artık bu durumun hiçbir avantajı kalmamıştır.
- Engelli adına kayıtlı aracı kendisinden başka hiç kimse kullanamamaktadır. Uzun bir yola gidildiğini düşündüğümüzde dinlenme şansı olmamakta ve kazalara sebebiyet vermektedir veya engellinin hasta iken vb. zaruri durumlarda aracını eşi bile kullanamadığı için araçtan istifade edilememektedir.
- Engelliye ait aracın plakasındaki işaret çoğu engelli arkadaşları rencide etmektedir.

Konular ile ilgili olarak;
- Yurt dışından ithal edilen araçların normale çevrilebilmesi süresinin yurt içinde olduğu gibi 5 yıla indirilmesini
- Yine yurt dışında ithal edilecek araçlarda 3 yaş sınırının kaldırılmasını
- Aracın kullanımı ile ilgili olarak; sürücü belgesi bulunan 1. derece yakınlarının (eş, baba, anne, kardeş vs.) her zaman, araç içinde engellinin kendisi olduğu takdirde ise sürücü belgesi olan herkesin kullanabilmesini
- Araç plakasındaki engelli işaretinin araç park halindeyken cama arma olarak yapıştırılması için yasal düzenlemeler yapılmasını bütün engelli arkadaşlar adına arz ve talep ediyoruz.

bu daha ii olmuş kardeşim mücadeleye devam herkes her yere yollasın bunu birşeyler kazacağız inş.

Bu sabah;

Sayın YILDIZ,

Talebiniz değerlendirilmek üzere Bakanlığıma bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığına iletilmiştir. Konu hakkında tarafınıza ilgili Başkanlıkça bilgi verilecektir.
İyi günler...

Yazılı bir cevap e-maili gönderilmiş.

Bekliyorum bakalım ne olacak? :)

bu yazdığımız konuları ben gazetelere de mail atmıştım sabah gazetesinin pazar günkü gazetede yayımlandı

Özürlü aracında sürücü şerhi kalksın

Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için birçok hukuki düzenleme bulunuyor. Ancak mevzuatın dağınıklığı ve kurumların farklı uygulamaları sonucu yasalar tasa olabiliyor.
Biz de insanlar tasaya düşmesin diye, sesini duyuramayanların sesi, göremeyenlerin gözü, yürüyemeyenlerin ayağı, duyamayanların kulağı olup çözüm önerileri için köprü oluyoruz.
Geçen hafta da "ÖTV'den muaf araçla 'engel'ler aşılıyor" başlıklı yazımda engellilerin nasıl araç alabileceğini işledim. Bazı okurlarım teşekkür için aradı, kimi de karşılaştığı zorluklardan dert yandı. Bilhassa özel tertibatlı araç kullanan özürlüler.
Ümit Karaca, engelli sürücü. "Sesimizi duyurmanızı ve yardımcı olmanızı rica ediyoruz" diyerek çektiği sıkıntıları sıralıyor:
"Doğuştan engelliyim. Özellikle araç alımı ve kullanımı konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz.
bullet.jpg
Yurtiçinden ÖTV indirimli alınan engelli aracını, özelliğini yitirse bile (kaza, doğal afet vb. durumlar dışında) 5 yıl dolmadan yenileyemiyoruz.
bullet.jpg
Yurtdışından getirilen özel tertibatlı araçlar ise 10 yıl dolmadan değiştirilemiyor. Yani aracın hurdaya çıkması gerekiyor.
bullet.jpg
Özel tertibatlı aracı engelliden başkası (Ana, baba, eş, kardeş...) hastalık halinde bile kullanamıyor. Bu durum, ayrıca uzun yolculuklarda dinlenme şansımız olmadığı için bazen kazaya neden olabiliyor."
Okurumuz haklı. Böylesine önemli bir konuyu uzmanlara sordum, farklı yanıtlar aldım.

yazarı:CEMALETTİN GÜRSOY

Arkadaşlar bu konu çok önemli. Zira bu günlerde mecliste Karayolları trafik kanunu görüşülüyor. Ne yapılacaksa burada yapılacak. Bilhassa Ankarada oturan arkadaşlara sesleniyorum. Toplanıp meclise gidiniz ve komisyon başkanı ve üyeleri ile bizzat görüşünüz. Sorunlarımızı birinci elden iletiniz. Bu fırsat yakın bir dönemde fırsat bir daha ele geçmeyebilir.

bu maili bende gönderdim ve şöyle bir cevap geldi
[FONT=Tahoma][SIZE=2] T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
[/SIZE][/FONT] [FONT=Tahoma][SIZE=2] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.10.00-622.01.01
Konu : Malul ve sakatların kullanımına
mahsus eşya.
[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]
[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]İlgi: Başbakanlık İletişim Merkezine muhatap 25.03.2010 tarihli 139963 sayılı başvuru dilekçeniz

İlgi dilekçenizin Müsteşarlığımız görev alanına giren hususlarına ilişkin olarak aşağıda belirtilen açıklamaların yapılması uygun bulunmuştur.
[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Dilekçeniz konusu araçların muafiyet kapsamında serbest dolaşıma giriş koşulları 07/10/2009-27369 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 29/09/2009-2009/15481 tarih ve sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki 4458 sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 104 üncü maddesiyle düzenlenmiştir.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Söz konusu madde uyarınca, münhasıran malul ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan ve bu kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulan, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc.’ye kadar olan otomobillere ve el ve ayak fonksiyonlarını tamamen yitirmiş olmaları nedeniyle bizzat malul ve sakat kişi tarafından kullanılamayan, kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan, malul ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya kişi ile iş akdine bağlı olarak istihdam edilen sürücü tarafından kullanılan vasıtalardan motor silindir hacmi 2500 cc.ye kadar olan;
1) 8702.10.91.13.00 ve 8702.10.99.13.00 GTİP’lerinde yer alan minibüslere,
2) Portatif koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil altı ila dokuz oturma yeri olan, malul ve sakat kişinin rahatça taşınabilmesine imkan verecek tavan yüksekliğine sahip olan motorlu kara nakil vasıtalarına, muafiyet tanınmaktadır.
[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Ayrıca, mezkur kararı 107 nci maddesinin (5) inci fıkrası ile 104 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen araçların fiili ithal tarihinden itibaren üç yıl geçmedikçe başka bir malul ve sakat olan bir kişiye; on yıl geçmedikçe malul ve sakat olmayan kişilere gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devrinin yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması bu aşamada düşünülmemektedir. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2]Bilginizi rica ederim.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=2] Harun USLU
Müsteşar a.
Daire Başkanı
[/SIZE][/FONT]

Dün, Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığın'dan gelen e-mail:

Yurt dışından ithal edilen engelli araçlarını normale çevrilmesinin 5 yıla indirilmesi, ithal araçlarda 3 yaş şartının kaldırılması, birinci derece yakınlarına kullanma izni verilmesi, plakadan engelli işaretinin kaldırılması konulu 16.04.2010 tarihli ve 174937 sayılı bimer başvurunuz incelenmiştir.

Engelli araçlarını birinci derece yakınlarının kullanımına izin verilmesi ve araç plakaları üzerinde bulunan engelli işaretinin kaldırılması hususundaki talepleriniz trafik mevzuatında yapılacak olan değişikliklerde göz önünde bulundurulacaktır. Yurt dışından ithal edilen engelli araçlarını normale çevrilmesinin 5 yıla indirilmesi ve 3 yaş şartının kaldırılması konusu ise Maliye Bakanlığının görevleri arasında olduğundan talebinizin ilgili bakanlığa yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize rica eder, iyi günler dileriz.

Gönderdiğim maile birde trafikten cevap geldi...
Yurt dışından ithal edilen engelli araçlarını normale çevrilmesinin 5 yıla indirilmesi, birinci derece yakınlarına kullanma izni verilmesi, plakadan engelli işaretinin kaldırılması konulu 25.03.2010 tarihli ve 139963 sayılı bimer başvurunuz incelenmiştir.Engelli araçlarını birinci derece yakınlarının kullanımına izin verilmesi ve araç plakaları üzerinde bulunan engelli işaretinin kaldırılması hususundaki talepleriniz trafik mevzuatında yapılacak olan değişikliklerde göz önünde bulundurulacaktır. Yurt dışından ithal edilen engelli araçlarını normale çevrilmesinin 5 yıla indirilmesi konusu ise Maliye Bakanlığının görevleri arasında olduğundan talebinizin ilgili bakanlığa yapılması gerekmektedir.Bilgilerinize rica eder, iyi günler dileriz.

Tüm engelli arkadaşlar haydi bi gayret daha

1.Sağ ve sol kol engeli planlar hala yurt içinden araç alamıyor,
2.Yurt dışından ithal edilen araçlarda başkasının kullanması hala yasak (yurt içinde bu yasak kaldırıldı yurt dışı araçlarda neden yasak kimse açıklayamadı)
10 gündür görüşmeler yapıyorum yurt dışından ithal edilen araçlarda hala başkasının kullanması yasak ve kimse bunun nedenini açıklayamadı?
Lütfen aşağıdaki yazıyı BİMERE,Emniyet Genel Md.lüğüne,Gümrük Md.lüğüne,Cumhurbaşkanlığına ve özellikle TBMM Dilekçe Komisyonuna dilekçe olarak gönderin. BİZLER HEP BERBAREİZ BİZLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASINA SON VERİLMESİ İÇİN HERKES DESTEK VERSİN

Ben engelli bir vatandaşım,engelli araçlarının kullanım esnasında yaşadığımız sıkıntıları tüm engelli araç sahibi arkadaşlar ile defalarca dile getirdik.Aracı bizden başkasının kullanamaması uzun yollarda dinlenme imkanı olmadığından kazaya sebep vermekte, eşimize bile aracı verememekte,ben olmadığım zaman araç hiçbir işe yaramamakta,çocuğumu hastaneye götüreceğimde eşim aracı kullanamadığı için istifade edememekte ve hatta tamirciye bile aracımızı bırakamıyoruz.
09 Eylül 2011 tarihinde KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK ile engelli araçlarında sadece yurt içinden engelli kullanımı için alınan araçları bir başkasının kullanabileceğine dair değişiklik yapılmış olup ithal edilen engelli aracı yine engelliden başkası kullanaması uygulamasına devam edilmiştir. Bu konu biz engellileri derin üzüntüye boğmuştur.Yurt içinden araç alan engelli oluyor yurt dışından araç ithal eden engelli değil mi?Sıkıntı (kaza,eşinin bile kullanaması) sadece yurt içinden araç alan engelliye mi ait?
Benim ile aynı engele sahip yurt içinden araç alan engellinin aracını eşi kullanabilecek iken yurt dışından ithal edilen engelli aracına eşi binemeyecek mi?Yurt içinden engelli aracı alan engelli ile yurt dışından engelli aracı ithal eden engelli arasında ne fark var?Konu ile ilgili olarak uygulama kapsamına YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLEN ENGELLİ ARACININ da dahil edilmesini (en azından yönetmelik çıkmadan önce ithal edenler için yasaklamanın kaldırılmasını ki hiçbir engelli bunu bilerek araç ithal etmemesi için,yönetmelikten önce ithal ettiğimiz için mağduruz) ve engelliler arasında yapılan bu HAKSIZ ve ANLAMSIZ bizleri mağdur edici uygulama son verilmesini,m
Halen ÖTV tebliğinde sağ ve sol kol engeli olanlara ÖTV indirimli araç verilmemektedir. Sağ ve sol kol engeli olanlar manuel vites kullanamadıkları aşikardır. Engelliler arasında yapılan bu ayrımcı uygulamaya tüm engelliler adına arz ve talep ediyorum.Lütfen engelliler arasında ayrım yapılan uygulamaya düzenleme yapılsın

Üst Alt