ÖTV İndirimi konusunda rapor ile ilgili deneyim ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
Daha önce ötv için engelli sağlık kurulu raporu ve H sınıf ehliyet şartı vardı. Anladığım kadarıyla 2016 sonrası ehliyet konusunda farklı uygulamalar var. Bazı yerlerde ehliyet raporu istenmiyor.
Teknik olarak yorumum da şu şekilde:
Engelli sağlık kurulu raporu tanı, ayrıntılar ve oranı belirliyor. Ehliyet raporu da sürücü için mevcut durumda araç kullanıp kullanamayacağı, kullanacaksa hangi sınırlamalar ile bunu yapabileceğini belirliyor.
Bu konuda yanlış olduğunu düşünen ya da düzeltilmesi gereken durum varsa tabii ki yoruma açık.
Yaşanan sorunlara gelirsek maalesef anladığım kadarıyla ülke çapında bir bütünlük yok. Bu maliye için de geçerli hastaneler için de.
2013 yılında polio sekeli sol alt ekstremite %12 özel tertibatlı araç kullanabilir H Sınıf ehliyet alabilir sürekli raporum var. Yeni ehliyet için de 10.02 ve 78 kodları içeren raporu da aldım. Buna rağmen ötv indirimi alıp alamayacağım belli değil.
Engelli raporunda tanı ve hangi ayak olduğu belli. Ehliyet raporunda da sınırlama verilmiş. Dolayısıyla ben şu anda normal manuel vitesli bir araç kullanamıyorum. Neden ? Engelim nedeniyle.
Tüm özelgeleri okudum yorumum raporda ilgili kişinin normal araç kullanamayacağının net olarak anlaşılması gerektiği ifade edilmiş. Bu durum iller tarafından risk almayıp her şeyi Ankara ya sormaya dönüşünce maalesef olan engelliye oluyor.
Sol ayak polio sekeli debriyaj kullanamıyor. Hareket ettiremiyorsa otomatik vites yeterli.