Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi ne demek?

senoleker

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Bu vergi indirimleri / Belediye otobüsü indirimleri / araç alırken ÖTV indirimi v.s. için hangi tür engelli olmak gerekiyor? Örneğin kulakları ileri ya da orta derecede kayıplı olan birisi bu sınıfa girer mi? Ya da zihinsel engelliler? Örneğin koku alma duyusunun %90'ını kaybetmiş olanlar?
Yoksa sadece ortopedik engelliler için mi geçerli?

ÖTV indirimli araç için buldum: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Peki örneğin otobüste indirimli karttan faydalanmak?

Rapordaki herşeyi yazıyorum. İşaretli olanları da işaretsiz olanları da.
Şimdi bu rapora göre araç alımında ÖTV istisnasından faydalanabilir anlamı çıkıyor mu?
Çünkü çok farklı şeyler okudum kafam karıştı...

RAPOR:
Kulak burun boğaz sistemi: işitme özürü %33
Kardiyovasküler sistem: HT %10
Görme sistemi: %2
Kişinin özür oranı %41

Ağır özürlü: hayır
Raporun süresi: Sürekli

Ortopedik ( ) Görme(*) İşitme (*) Dil ve Komnuşma ( ) Zihinsel ( ) Ruhsal ve duygusal ( ) Süreğen (kronik) (*) Sınıflanamayan ( )

Eğitim ( ) İstihdam ( ) Sosyal Yardım (*) Ortez - Protez - İşitme cihazı ( ) Tekerlkekli Sandalye ( ) Özürlü kimlik kartı (*)

2022'den maaş + ötv indirimi + özürlü kimliği almak için.
H. sınıfı sürücü olur. Kullandığı aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işirme engelli olduğunu belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynalarıyla aracın donatılması gerekir. Ticari araç kullanamaz.

ÖTV indirimi;
Özel tüketim vergisi den muafsınız demek. Sıfır Araba alımların da arabayı indirimli alabilirsiniz demek

Böyle bir araç alındığında sadece araç sahibi mi kullanabiliyor yoksa eşi / oğlu / kızı da kullanabiliyor mu?

şenol bey ben araç alırken vergi dairesi şöyle bir açıklamada bulundu ve raporumu ikinci kez aldım bu sebepten ötürü ...

araç alırken raporun yüzdesi öenmli değil dendi isterse %1 olsun ama tertibatlı araç kullanması uygundur yazması gerekiyor heyet raporun altına böyle bir ibare eklicek ...
bu rapor vergi dairesinde sizin dosyanıza konuyor her 5 yılda bir araç alma hakkına sahip oluyorsunuz bir daha rapor almak gibi bir zorunluluğunuz olmucak ...

Raporda yazan her şeyi yazdım. Dikiz aynası ve sticker diyor. H sınıfı ehliyet diyor. ama "özel tertibatlı" diye bir tabir yok. Ama "ÖTV indirimi" diyor.
Özür durumuna göre özel bir tertibat gerekmiyor. Çünkü engel işitme engeli. Birçok yerde de işitme engeline ÖTV indirimi olmaz diye okudum ama raporda yazıyor. Bu durumda ne anlam çıkarmak lazım bu rapordan anlayamadım :S

Ayrıca engellinin aldığı bu arabayı; eşi / oğlu kullanabiliyor mu yoksa sadece kendisi mi kullanıyor? Yoksa bir ev için iki tane araba almak gerekir :)

e imkanlar müsaitse birer tanede onlara ister tabi :eek:
ocak 2012 de kanunla ilgili gene değişiklikler oldu bir çok şey değişmiş olabilir size tavsiyem en yakın araçlar vergi dairesine gidin herşeyi birebir ordan öğrenin ...
yaşadığınız ilde nasıl bilmiyorum ama izmir de vergi dairelerinde bu işler için özel bölümler kuruldu ötv servisi diye ve müthiş yardımcı oluyorlar ...
benim ilk aldığım raporda ötv indiriminden faydalanabilir yazdığı halde kabul olmadı tekrar bir rapor daha aldım size kendimden örnek verdim yaşadığım için ...
aldığınız aracı birinci dereceden aile yakınları elbette kullanabiliyor ama sizde o anda araçta olucaksınız şartı var ...fakat dediğim gibi en doğru bilgiler size en yakın vergi dairesinde yarım saatinizi ayırın gidin derim ben inanın işler daha hızlı yürüyor ...

Evet, en güzeli o olacak. İlginiz için teşekkür ederim.

rica ederim ...
değerli ailenize sevgiler ...

tşk Liljan verdiğin bilgi çok rahatlattı beni. bir daha rapor almam gerekmiycek demek ki. yaklaşık 5 sene önce ötv indirimli bir motorsiklet aldım da. bu yaz otomobil almayı düşünüyorum

vallahi hemen rahatlamayın rapor dosyanızda duruyordur umarım benim durmadığı için yeni bir rapor aldım :)

:eek: olumsuz haber verdim kaçıyorum hemen ...

liljan arkadaşım bu ötv için alıan rapor. benim 1.70 ağır özürlü raporum var o raporumu etkilermi tşk ederim cevabınızı bekliyorum

siz raporu ne için etkilermi diye soruyorsunuz ki şevket bey

ötv için alınan rapor daha önceki 1.70 ağır özürlü sürekli raporumu gecersizmi yapar diye çünkü raporum sürekli olunca rapor almaya gerek kalmıyordu onun için sordum tşk

yo yapmaz elbette benimde sürekli yazıyor ama tekrar almam gerekti ...
vergi indirimi için başvurdum 2 ay önce raporun son 1 yıl içinde alınmış olması gerekiyor dediler kanun değişmiş gene aldım :eek:
bu yüzden hep diyorum kimse bu konular hakkında gerekli bilgiye sahip olmadığı için hep yanlış yönlendiriyor en sağlam kaynak gidip yerinden öğrenmek her zaman sizde bunu yapın tekrar raporluk işiniz olursa ...bizim halkımız nedense emin olmadığı halde yorum yapıyor ve yanlış bilgilendirebiliyor ...

senoleker;
işitme engelliler malesef ÖTV indiriminden faydalanamazlar..
kimlerin ÖTV indiriminden faydalanabileceğini görmek için aşağıdaki linki inceleyiniz:
http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

şevket;
% 70 işgücü kaybınızı belirten raporla,
H sınıfı ehliyet ve ÖTV indirimi için alınan rapor arasında bir ilişki yok..
Yani her iki rapor birbirini etkilemez rahat olun..

Verdiğiniz linkin dayanak olarak gösterdiği sirküler şu:
http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html
Burada işitme engellilerin ÖTV indirimli araç alamayacağının nereden çıkartıldığını bulmaya çalıştım ama bulamadım.
Bizdeki raporda yapılması gereken tadilat belirtilmiş: "Yeterince dikiz aynası + sticker"
Ayrıca raporda "ÖTV indiriminden yararlanır" ibaresi neden konmuş; neyin ötv indiriminden yararlanılacağını anlamadım.
Çelişkili cevaplar aldığımdan soruları mazur görün lütfen :(

Hoş; ÖTV vermemek için sadece ve sadece tek bir kişinin kullanabileceği bir araç almak da benim durumum için hiç uygun değil. Bu soruyu sorarken sadece engellinin kullanabileceğini bilmiyordum, dolayısı ile zaten bunu değerlendirme niyetim yok. Bu olayı sadece merak ettiğim için öğrenmek istedim.

senoleker;
bu gibi raporlarda ÖTV indirimi derken araç alımında ÖTV indirimi kastedilir tabiki,
ama raporunuz doktor tarafından yanlış yazılmış...
doktor herşeyi bilecek diye bir şey yok..
maliye işitme engellilere ÖTV indirimi tanımıyor..

ayrıca her engellinin alacağı aracı yalnızca engelli kullanacak diye bir şey yok..
yalnızca 'özel tertibat takılmış aracı" engellinin kendisinden başkası kullanamaz,
diğer engellilerin kullandığı araçları herkes kullanabilir..

siz elinizdeki raporla H sınıfı ehliyet alabilirsiniz..
trafiğe çıktığınızda "yeterli dikiz aynası ve sticker" aracınızda mutlaka olmak zorunda..
ÖTV indirimi olmadan alacağınız aracı herkes kullanabilir..
siz de yeterli dikiz aynası ve sticker olan bütün araçları H sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz..

detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz...
http://www.engelliler.biz/forum/oze...li-arac-aldik-simdi-otvsi-geri-isteniyor.html
http://www.engelliler.biz/forum/oze...ntajindan-yararlanabilmeli-4.html#post1025843

umarım yeterince açıklayıcı olmuştur..

Doktorun yazdığına aldanmayın,genel anlamda engelli hakkı olduğu için istisnaları göz ardı etmiş,aslolan maliyedir ve işitme engelliye asla ve asla ötv muafiyeti uygulamamaktadır.
Aşağıdaki linki incelerseniz bayiye aldanıp ötv muafiyetli araç alıp sonra ötv sini faiziyle geri ödemek durumunda kalan işitme engelli arkadaşımızın mağduriyetini göreceksiniz.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...li-arac-aldik-simdi-otvsi-geri-isteniyor.html

En önce ve çok net olarak şunu söyleyeyim ki; ben şu anda ÖTV indirimli araç alabilecek olsam dahi almayacağım. Çünkü sadece özürlünün kullanabileceği bir araç alacak param yok.

Tartışmayı devam ettirme sebebim; böyle bir araba almaya ihtiyacı olanlara ışık tutmak.
Bunun için de, işitme engellilerin ÖTV indiriminden neden faydalanamadıklarını anlamaya çalışıyordum.
Sanırım bunu buldum:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU 7. madde 2. bendinde özürlülerle ilgili hususlar anlatılıyor.
İşitme engelliler için bazı tertibatlar (ilave ayna, motor devri uyarıcı, sticker, sesli durumları görsele çevirecek bazı donanımlar v.s.) gerekse bile, bu tertibatların hiç biri aracın hareket ettirilmesine yönelik değildir. Halbuki [SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]4760 sayılı kanun 7/2'nin sonunda açıkça [/SIZE][/FONT][/SIZE][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]"hareket ettirici[/SIZE][/FONT][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2] özel tertiba[/SIZE][/FONT][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][SIZE=2][FONT=Arial][SIZE=2]t"[/SIZE][/FONT][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE] ifadesi vardır. İşte bu iki kelime; "hareket ettirici" kelimeleri işitme engellilerin ÖTV indiriminden faydalanmasına engeldir. Kanunda sadece bu iki kelime çıkartılırsa işitme ENGELlilerin ötv indiriminde faydalanmasına bir ENGEL kalmayacak.
Benim anladığım budur.

Üst Alt