Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimi ve ehliyet için tek rapor?

mamibiz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar dostlar sağlıklı günler dilerim.
B Sınıfı ehliyetim var Sol elde Ortopedik engelim var.
Ehliyetimi değiştirmek istiyorum B engelli yapmak için.Eski Raporum (normal rapor var)2017 tarihli
Sağlık ocağından sevk aldım Kurula gittim ehliyetimi B engelli yapmak istediğimi söyledim.
Muayene falan oldum Kurula sevk edildim 2 haftada 1 dediler bekliyorum.
Şimdi sormak istediğim ben otv muafiyetli araç alabilirmiyim bu çıkacak rapor ile yoksa sadece sürücü olur hak mı kazanacağım?
Sadece ehliyet olacak ise bunu değiştirmek için ne yapmam gerekir yoksa geç mi kaldım? Otv indirimi için ayrı rapor falan duydum da.
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

ÖTV indirimi için farklı rapor alacaksın kardeşim
Sürücü sağlık raporu ile sadece ehliyet değiştirebiliyor veya yeni ehliyet alabiliyorsun.
ÖTV indirimi için MHRS veya 182 den sağlık kurulu randevusu alıp o hastanede heyete gireceksin. 15 güne kadar raporun çıkıyor. Yani geç kalmadın, hemen başvurup süreci başlatırsan iyi olur.
ÖTV için alacağın heyet raporunun ismi: e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporu

@mamibiz

Sağlık Kurulu'na randevu aldıktan sonra gittiğin zaman "Özel Tertibatlı Taşıt" için başvurduğunu belirtmeyi unutma. Ortopedi doktoruna muayene olurken de bunu belirt ve buna göre değerlendirme yapsın.

Alacağın raporun açıklama kısmında "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibaresinin yazması gerekiyor. Bu açıklama olmayan bir rapor alırsan normal bir engelli raporu almış olursun ve ÖTV muafiyetinden yararlanamazsın.

Sağ el/kol ile ilgili engellilik durumlarında,
10.02 Otomatik vites
10.04 Uyarlanmış vites kolu
ekliyor komisyon. Vites kolunda yapılan tadilatlar veya aracın otomatik vites olması hareket ettirici aksam olarak değerlendirilebiliyor. Sol el/kol ile ilgili durumlarda Ehliyet komisyonu acaba ne tür kod yazacaklar. Bu yazılan kodları vergi dairesi kabul edecek mi Sol kol engelliliği ile ÖTV muafiyetli araç alanlar olmuş mu bu konuyu biraz araştırın.

Son düzenleme:
@Master
Çok teşekkürler cevap için.Peki şuan ÖTV raporu için başvurabilir miyim yoksa sürücü olur ehliyetimi beklemem mi lazım? Ve otv indirimi için çıkarttığım raporum 40uzeri olur ise bir daha normal rapor için başvurmaya gerek var mı engelli hakları vs için?

@BnymnYldz
Cevap için teşekkürler. Iki ayrı işlem olması lazım yani. 1 sürücü olur 2 otv muafiyeti.

@mamibiz,

Özelden yazdığım gibi hemen başvurabilirsin. Sadece aynı gün sürücü raporu ve sağlık kurulu randevusu alamıyorsun hepsi o.
Şimdi hemen randevuyu al başla
ÖTV için alacağın rapor başvurusunda hangi haklardan yararlanmak istiyorsan onları da eklettirebilirsin aynı rapora. Örneğin evde bakım, 2022 aylık, engelli kartı gibi vs vs. Her şey tek raporda olabilir.

@mamibiz,

Evet doğrudur 👍

1) Ehliyet komisyonunun vereceği tertibat kodları olan sürücü raporu. Bu raporu nüfus müdürlüğünden ehliyet yenileme işinde kullanacaksınız başka işinize yaramayacak.

2) Hastane sağlık kurulunundan alacağınız rapor. Bu raporu da araç alacağınız zaman bayiye vereceksiniz veya %40 üzeri olursa alacağınız oran engelli haklarından faydalanmak için diğer kurumlarda da kullanabileceksiniz.

@Master,
Çok sağolun Şuan herşey berrak. Hemen alıyorum randevumu.

@BnymnYldz,
Cevaplar için Çok sağolun. Herşey yerine oturdu şuan.🙏

Merhabalar
Sağlık kurul verdiği raporda açıklama kısmına
2022 sayili kanundan yararlanablir. SADECE HAREKET ETTIRICI AKSAMDA ÖZEL TERTIBATLI TASIT KULLANMASI GEREKiR. şeklinde eklersen hiç bir sorun yaşamasın.

Ehliyet için alınan raporlarda, kişinin engeli ve hangi tertibatları kullanacağı belirtildiği halde, araç alımı için tekrar sağlık kurulu raporu istenmektedir. Bu konuyla ilgilenen aklı başında sorumlular olsa hem devlet gereksiz bürokrasiden kurtulur, hem engelli kardeşlerimiz tekrar tekrar rapor alma zulmünden kurtulur.

@59ahmet,
Hayatlarında engelli görmemiş memurlar bu işi "yapmaya çalışırsa" sonuç böyle zulme döner. Devlette sağlık kurulu departmanına engelli memurlar yerleştirilmedikten sonra bu çile yüz yıl sürer ondan sonra da devam eder.

Merhabalar, Hastane sağlık kurulunun dan alacağımız rapor kaç gün içerisinde e-devlette görünür, e-nabız uygulamasında raporlarım bölümünde görüneceğini biliyorum, fikri olan arkadaşımız var mı? teşekkürler.

Merhabalar. Geçenlerde Ehliyet için nasıl yol izlemeliyim sormuştum. Çok cevap geldi hepsine teşekkür ederim. Şuan ÖTV indirimi raporu için 21 şubatta heyete gireceğim.
Şimdi Sürücü olur raporu aldım dostlar, ehliyet cikarttırdım fakat bazı şeyler duydum. Kodlar yetersiz vs dediler anlayan biri yardımcı olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Z9ydmI.jpg

Üst Alt