Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV İndirimli Araç Alım Limitine uygun şekilde bayi indirim yapabilir mi?

karga6

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar ÖTV indirimli araç alımı için her şey hazır. Fakat şöyle bir sorunum var.
2020 araç alım limiti bildiğiniz üzere vergiler dahil 303.200₺. Benim baktığım aracın internetteki liste fiyatı 313.000₺
Bu durumda bayiye gittiğimde herhangi bir indirim yapılabilir mi limite uygun olması için? Bayiler kendi istekleri doğrultusunda indirim yapabiliyorlar araç satmak için ama yine buna bağlı olarak kendi sattıkları fiyat üzerinden ötv indirimi alabilir miyim?
Ya da 10.000₺ farkı elden ödesem kalanın üstünden ötv indirimi alabilir miyim? Herhangi bir cezası var mıdır?
Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim..

İndirim talep edin, siz beceremezseniz pazarlıktan anlayan birini yanınızda götürün. 20-30 bin TL indirim yapıldığına çok kez şahit oldum, bu konu alacağınız modele, satan bayiye, alacağınız döneme göre çok değişen bi durum, netice olarak; gayet mümkün .

SiyahPelerinliAdam
Aynen ben de baya indirim duyuyorum fakat engelli araç deyince bayiler direkt liste fiyatlarına yöneliyorlar. Anlamadığım şey yaptıkları ötv indirimi onları ilgilendirmiyor vergiden düşülmüş oluyor yasak diyenler falan var bilemedim ben de aldıktan sonra mağduriyet yaşanabilir mi

karga6
Normal satış gibi pazarlığınızı yapın, ötv indirimi onları ilgilendirmiyor. Ben öyle yaptım ve gayet güzel indirimler aldım.

"Fiyatı indirmiş gibi yapalım, farkı resmi fiyatın dışında elden vereyim" gibi şeyler devleti kandırmaya teşebbüstür, sahteciliktir.
Tam emin değilim ama bunu engelleyici tedbirler mutlaka vardır. Öyle olmasa isteyen limit üstü her aracı resmiyette limite kadar indirir, aradaki farkı elden alır, böylece limit üstü her araç satılırdı.

Liste fiyati 320 bin olsa kampanya adi altinda 280 ne kadar dusulur...bu miktar ayni model icin bayi bayi fark eder ...ornek benim 2018 golf 1.4 higline liste fiyati 161 bin di kampanya var 131 bin oldu otvi dusunce 86 bine aldim....esenyurt dogustan....leventteki dogus ayni araca 83 binlira istedi

Yani hersey mumkun....bayi bayi sorun...fiyat alin...not bidaha yaparsam aynisini yaparim hatta cevre illere sorarim...

Ufukalp
Fatura tutarı bayinin alış fiyatının yada distrübütörün ithalat fiyatının altında olamaz buna benzer bir kural var tam kuraldan emin olamadım şu an. Bununla ilgili alınmış önlem bu, buna uyduktan sonra kimsenin ses çıkaracağını sanmıyorum. Ama kurumsal firmalar öyle elden paralar almaz genelde bir fatura karşılığı olmak zorunda ödemenin

Son düzenleme:
Otv indirimli rapor arac aldik 5 yil doldu yeni arac alicaz diger aracin noter dusumunu yaptik ancak satmak gerekirmi satmadan alamazmiyiz

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Cok tesekkur ederim indirimimizde skinti olmaz yani

SiyahPelerinliAdam belirttiğiniz konularda haklısınız. Hiç bir bayi de genel kampanyaların haricinde tek bir araçtan 10 bin lira feragat etmez.
Zaten kar marjları bir çok kişinin düşündüğü kadar yüksek değil. Aracı servise bağlayıp servis hizmetlerinden kazanmak için düşük kar marjı ile çalışıyorlar.
Firatcan17 hayır ÖTV muafiyetinizde sıkıntı olmaz.

Ufukalp
Çokta düşük kar marjlarıyla çalıştıklarını düşünmüyorum. Zira satış faaliyetinde bir hayli giderleri var. Genellikle söylenmeyen bir deyay var; araçlar distrübütörden bayilere yüksek fiyatlarla fatura edilebilir ve giriş fiyatı üzerine düşük marjlar ekleniyor olabilir ancak pek bahsedilmeyen nokta şu ki dönem sonlarında dolaylı yapılan ciro primleri ve destekler ile hem bir miktar vergiden kaçınılıyor hem de araç üzerinden edilen kar kamufle edilebiliyor. Yani bize gelişi 100 bin denilen aracı 105 bin liraya sattıklarında sanmayın ki sadece %5 kazanıyorlar. Örneğin 3 aylık dönem sonunda sattıkları araçlardan %15 ciro primi gibi bir destek alıyorlar ise marjları %20 yi buluyor. Rakamları anlaşılması için örnek olarak veriyorum. Bu tür geri ödemelerin yada desteklerin çok farklı çeşitleri var.

165 bin tl fiyat aldigim araci baska bir ilde 152 bin buldum ancak aracin kapi kolunda nokta kadar cizik var kabul ettim baska hic bisey yok

Firatcan17

Gayet mantıklı olmuş farklı illerdeki bayileri ve farklı marka/modelleri alternatif edinirseniz pazarlık gücünüz artar.

Pazarlıl ettiğiniz aracın bayinin stoğunda olması elinizi güçlendirir.

Tamamen tesaduf sansa denk geldi baska bayide buldugum araca kapora vermeye gittim birgun sonra satilmis sonra burasi denk geldi

bugün itibariyle engelli aracı olacak şekilde ikinci el (örneğin 2016 model) araç aldım. bu aracı (aracın 5 yılı dolduğu için) 1 yıl sonra ötv indirimsiz satabilirmiyim, satarsam eğer tekrar ötv indirimli yeni bir araç alabilir miyim yoksa toplamda 5 yıl beklememmi lazım.

karabuyu
Bir kez ÖTV muafiyeti hakkı kullandığınızda 5 yıl geçmeden tekrar ÖTV muafiyetli araç alamazsınız. Aksi halde ticarete döner bu iş.

Firatcan17
Normal pazarlık sınırları dışında olağanüstü bir indirimle karşılaşıldığında, ve şurasında çok hafif şu var gibi şeyler söylendiğinde ben o aracı baktırmadan almam. Sıfır araçlarda ne oyunlar dönüyor, sıfır diye alınıp boyalı çıkan bir sürü araç var. Taşıma, sırasında olsun showroom da olsun darbe alan, çizilen araçlar normalde hasarlı araç olarak tamiri yapılıp müşteriye bilgi verilerek uygun fiyata satılması gerekirken bir çoğu bunu yapmıyor. Kendi servislerinde tamirini yapıp bunu gizleyerek satıyorlar. Bu da aklınızda olsun.
Genel pazarlık sınırları üç aşağı beş yukarı birbirine yakındır, çok fazla fark varsa temkinli yaklaşılmalı.

Ufukalp
Çoğu bayi böyle bir kusuru söylemeden satmaz. Ayrıca "normal pazarlık sınırları" dediğiniz bence subjektif oran nedir mesela. Her markanın pazarlık stratejisi farklıdır liste fiyatından %15 indirimli satılan araçlara çok şahit oldum. 720 bin liralık bayide 1 yıla yakın bekleyen bmw nin 530 bine satıldığını biliyorum.

Bu sizin normal pazarlık sınırları dediğiniz bir kavramla değil döneme satan bayiye ve bayinin o günkü koşullarına göre çok değişen bir durum. Çok agresif indirimler görebileceğiniz gibi ne yaparsanız yapın 1 kuruş inmeden bazı modelleri yok satan bayiler de görebilirsiniz.

Durumu genellemek yanlıştır. Şartlara ve günün koşullarına göre hareket etmek gerek.

SiyahPelerinliAdam
Hem de o kadar var ki, kusuru gizlenerek satılan araç, son zamanlarda bir çok kişi sıfır aldığı araca ekspertiz yaptırıyor.
Sıfır aldığı aracın boyalı olduğunu satarken öğrenen insanlar da görüyoruz.
Fiyata gelirsek; konumuz limit dahilindeki araçlar. Elbette çok yüksek fiyatlı araçta pazarlık payı da yüksek olacaktır.
Yine satılmayıp sene sonu elde fazla kalan araçlardaki indirim de konumuzun dışında. Yeni araçlar geldiğinde onlar alt model fiyatına satılacaktır.

Ufukalp
Yok demiyorum var ama çoğu bayi bunu yapmaz. Münferit 5-10 tane duyulup aşırı dillenen örnekler bayilerin çoğunu suçlamayı haklı hale getirmez. Çok ciddi hukuki sonuçları vardır ve kusuru müşteriden gizlemek alenen sahtekarlıktır. Bunu yapmak duyulduğunda prestij ve itibar kaybettirir, bir çok firma bunu göze almaz. Sahtekarlar zaten yapmaya kaldıktan sonra sadece aracın kusurunu gizlemekle kalmaz ellerine geçen her fırsatta müşterileri kar için kandırmanın yoluna bakar. Sizin dediğiniz gibi çoğu bayi derseniz bu piyasanın çoğu sahtekar anlamına gelir ama şükür ki öyle olmadığına inanıyorum.

Bahsettiğim indirimler istisna araçlar değil, iktisadın kanunu gereği çok kolay satılan ve üretim miktarı talebi karşılamayan modeller genelde pek indirim almazken satışı "üretime" kıyasla düşük olan modellerin maliyetleri dikkate alınarak aynı nispette iskontolu satış ihtimali artar. Dikkat ederseniz çok satmaktan bahsetmiyorum; "üretime oranla" çok satıştan yani arz talep dengesinden bahsediyorum. Piyasaya arz miktarına bakmadan sadece çok satar yorumu yetersiz kalır. Piyasanın peynir ekmek gibi en çok satılan aracının üreticisi üretim kapasitesini güncel dönemde iki katına çıkarırsa, o araç çok ciddi iskontolarla satılma ihtimalini barındırabilir. Bu yüzden bu konuda önyargılı olmamakta yarar var. Herkes kulaktan dolma birşeyler söylüyor ama emin olun markaların pazarlama ve satış departmanları çok ciddi ürün konumlama, satış ve pazar planlama hesapları yapıyorlar. Ve bu hesapları sürekli piyasanın şartları gereği güncelliyorlar. İndirim ve fiyat politikasını daha ziyade bunlar belirler. Bunu daha ziyade alacağınız modeller ile ilgili o günün şartlarında pazar araştırması yaptığınız an sezersiniz. Ve bu karşılaştığınız genel geçer bir tablo değildir 6 ay sonra çok başka bir hal alabilir. Piyasa yaşayan ve değişen bir olgudur.

Abi bide eski faturalari araca zam gelmeden onceki fiyati sonrasinda zam geldi dedigin gibi baktirtirdim birde kapikolunu boyarlardi oyle bisey olsa diye dusunuyorum

Hanife avcı
Çıkmaz öyle bir yasa. %90 altında ÖTV muafiyeti araçta özel tertibat şartına bağlı.

cevaplarınız için teşekkürler yasaklar bitsin biraz araştırma yapalım bakalım karşılaştığım durumları buradan yazarım.

sorularıma hala cevap bulamadım arkadaşlar yapan bilen varsa yardımcı olabilir mi? kendi ilimdeki bayi satış fiyatı 313bin₺ o yüzden yapamayız diyor. bu işin oluru nedir? yasak var mı? yoksa bayiler yaklaşık 10binlik farkı düşüp indirimden yararlandırabilir mi?

karga6 Konulara biraz göz atarsanız sorunuzun cevabı var, forumdan örnek; Abi 357 binden 303 bine çektiler. yanlışlıkla mı yaptılar yoksa fiyatları bu kadar esnek mi bilmiyorum . Normalde sınıra çekemiyoruz dediler. Ben biraz ısrarcı olunca Doğuş Oto merkezin bu tür durumlarda bayilere destek çıkması durumunda belki aracı sınıra çekebileceklerini söylediler. Bir gün sonra arayıp aracı alabileceğimi söylediler. Ben de hemen kaporasını yatırdım. Şuan fiyatı 434 bin olmuş.
Aracı Ocak 2020 yılında aldım

https://www.engelliler.biz/forum/al...-eksileri-kullanici-tavsiyeleri-nelerdir.html

Üst Alt