Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli araç alıma esas özelge taleplerinde mevzuat değişikliği

Konular
27
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba 17.03.2019 tarihinde ÖTV indirimli araç almak için vergi dairesine başvuru yapıp Özelge talebinde bulunmuştum. Bugün benimle ilgilenen memur bilgi vermek amaçlı arayıp artık bayilerin vergi dairesine başvuru yapacağını belirtti bu değişiklik 16.03.2020 tarihinde gerçekleşmiş. Dilekçemin cevabı da aynen şu şekildedir.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesince adınıza düzenlenen 21/02/2020 tarihli ve xxxxxxxxxxxxxx sayılı Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporuna istinaden ÖTV indirimli araç alıp alamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 16/3/2020 tarihli ve E.37258 sayılı yazıda;

Bahsi geçen yazı tarihi itibarıyla engellilik derecesi %90'ın altında olan malûl veya engellilerce, ÖTV istisnasından yararlanılıp yararlanılamayacağı hususunda yapılacak özelge talebi başvurularının, artık özelge kapsamında değerlendirilmesine gerek bulunmadığı,

Bu başvurular üzerine, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendinde düzenlenen malûl veya engellilerin taşıt alımında ÖTV istisnasına ilişkin usul ve esasların Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlendiği belirtilerek, ilgili kişilerin söz konusu istisnadan yararlanıp yararlanamayacakları hususunun, anılan Kanunun 14 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca, ilk iktisapla ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce verilmesi gereken (2A) numaralı ÖTV Beyannamesinin verileceği vergi dairesince, ÖTV mükellefleri tarafından beyannamenin ve istisnaya ilişkin ilgili belgelerin dairelerine verilmesinden sonra değerlendirileceğine dair başvuru sahiplerine bilgi verilmesinin uygun olacağı açıklanmıştır.

Buna göre, ilgide kayıtlı özelge talep formunuzun "Özelge Otomasyon Sistemi"nde işleme alınması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ben 2015 de almıştım o zamanda özelge talebinde bulunmamıştım. Bayi kendisi halletmişti bütün işleri.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

StratoS Vergi dairesi eğer özelge havuzunda senin sağlık raporuna uygun emsal özelge yoksa senden özelge başvurusu alıp Ankara Gelir İdaresi Başkanlığına görüş almak için gönderiyordu. Oradan gelen yanıta göre işlem yapılıyordu. Fakat şimdi işlemleri bayi başlatıp o vergi dairesinden onay alacakmış.

Arkadaşlar 18 yaş üzeri vasisi tayin edilmiş bir engelli nin adına arac alacaksanız zihinsel engelli adına sakın almayın bunu herkes bilmiyor sonradan perişan oluyor zihinsel engelli adına alınan araç 5 yıl sonra atılamıyor satılamıyor yiyilmiyor resmen elinizde çöp olmaya terkediliyor devlet eli ile ben böyle karamsar yazayım önce sonra detaylarda yumuşatılır

araç engelli adına hibe edilmiş oluyor sadece araç değil tapu ve ruhsatı olan herşey zihinsel engelli yakınınız adına herşey bloke oluyor 5 yıl sonra satışını yapsanız dahi para engelli adına bankaya yatırılmadan noterden devir teslim yapılmıyor
para engelli adına bankada bloke oluyor sadece engelli adına alacağınız bir malın tapusu ve ruhsatı engelli adına olduğu sürece bankadaki parayı kullanbiliyorsunuz hakim inanırsa tabi
bunun haricinde o parayı bankadan alıp kendinize ev yada başka birşey alamıyorsunuz sadece engelli adına olacak

aldığınız araç ileride tüm sosyal yardımlarınızda aleyhinize kullanılacak extra bir yardımdan faydalanmanız çok zorlaşacak

ayrıca site yöneticilerinin de bu konu ile alakalı zihinsel engelliler adına veya ötv siz alınacak her araç konusunun altına tedbire istinaden alınacak araçta doğabilecek tüm sorunlar ile alakalı hazır bir metin yaparak bu tür konulara kopyala yapıştır yaparak insanları uyaracaklarına eminim

site yöneticileri umarım uyarılarımı insanların faydasına iyi niyetle yapılmış bir uyarı olarak dikkate alacaklarına eminim hatalı isem özür dilerim.

hiç kimse kalkıpta kardeşim zaten bu konu zihinsel engelli adına alınacak ötv den muaf bir konu değil demesin bir çok insan bu konu yüzünden çıkmaza girmiş durumda benim gibi

EnemyHunter

Zaten işlemleri bayi başlatıyordu?

Arabayı seçtiniz, bayiye engelli raporunuzu verdiniz. Onların T.Takipçisi Trafik Vergi Dairesine Raporumuz bu, bir sıkıntı var mı diye soruyor. Orası ret verip, bu raporla/şu sebepten olmaz dediğinde size dönüyorlar. Ve sizde buna istinaden neden olmuyor diye evraklarınızla bölge vergi dairesine başvurup özelge dolduruyorsunuz. Ve sonrasında sizin belirttiğiniz gibi, emsal varsa, Bölge cevaplıyor. Yoksa Ankara cevaplıyor.

Bu süreçte değişen birşey yok gibi?

Yakın vakitte Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce araç satın almak için gerekli belgelerin Vergi Dairesi'ne sunulmasının özelge talebi olmadığına dair bir karar verildi. Gelir İdaresi Başkanlığı da tahminen bu karara uygun olarak usul düzenlemesine gitmiş diye yorumluyorum. Özelge muğlak konularla ilgili bir görüş sorma yazısıdır. Vergi Dairesi'nce vatandaştan özelge istenemez demişti avukat bir üye

özelge

Arkadaşlar araç alımı için takipçimle görüştüm özelge talep edelim diye özelge nin kadırıldığını söyledi

Artık Devletimiz Engelliler araç alamasın diye elinden geleni yapıyor sanırım.

malesef öyle

araç alımı için özelge talebinde nasıl bulunuyoruz

Üst Alt