Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli araç için ehliyet yenileme ve rapor..?

tuncay1881

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba bir sorum olacaktı..

Benim şimdi B sınıfı ehliyetim var ve %40 iç hastalıklarından engelli raporum mevcut.ÖTV indirimli araç almak için normal ehliyetimi h sınıfına emniyetten çevirebilirmiyim?

Bunun yanında son iki yıldır nörolojik yani ayaklarda problemde var..Ben %40 engelli raporumla ortopedik olmadığı için otomatik vitesli araç alabilirmiyim? Arabayı kardeşim kullanacak.Böyle bir hakka sahip değilsem ötv indirimli araç almak için hastaneye başvuru yaparsam %40 engelli raporum iptal olur mu?Yoksa sadece ötv indiriminden ayrı olarak hastaneden ayrı rapor verirler mi?

tuncay1881;
Öncelikle şuradan başlayalım.
1. % 90'dan düşük olduğu için raporunuzla ÖTV'den muaf araç alabilmek için ortopedik engel olması şart.

2. Ortopedik engel olsa da, sadece otomatik vitesli araç almanız için sol kol veya ayaktan olması gerekir.

3. Eğer her iki ayakta birden varsa bu durumda sizin için sadece otomatik vitesli araç verilmez, özel tertibatlı bir araç verilir. Ancak sadece sol ayaktan ise otomatik vitesli araç alabilirsiniz ve bu durumda herkes kullanabilir. Sadece sağ ayaktan ise yine donanımlı araç kullanmanız gerekir, bu durumda aracı herkes kullanamaz.

4. Araç almak için elinizdeki raporda engelinizle birlikte tertibatın veya otomatik vitesin de 3. maddede yazdığım gibi belirtilmesi gerekir.

5. Araç alırken ortopedik bir engelinizin olduğu belirtildiğinde % 40'tan düşük olsa dahi araç alımında kullanabilirsiniz, ancak diğer haklarınızdan faydalanmak istediğinizde sistemlerde son rapor oranı görülebilir.

6. Rapor oranları 16 Aralık 2010'dan sonra değişti ve bu süreçten önce alınan raporla, sonraki raporlar arasında bazı oran farklılıkları görüldü. Yine de siz 16 Aralık 2010'dan önce de alsanız, sonra da almış olsanız, oranın düşürülmeyeceğinin garantisini kimse veremez, ama eğer iç hastalığınız belirgin bir şekilde sakatlık oranı cetveli 'nde belirtilmişse, oranın değişip değişmeyeceğine de bakabilirsiniz.

7. Ehliyet değişimi yapmak için öncelikle aile hekimliğine giderek, il sağlık müdürlüğüne sevkinizin yapılması gerekir. İl sağlıkta heyete girerek kodların bulunduğu raporu almanız gerekir. Eğer ortopedik engelinizin olduğu anlaşılırsa burada 3. maddedeki gibi sağ, sol veya her iki ayağa göre nasıl bir araç kullanacağınıza dair belirlemeler yapılacaktır. Ve sonrasında ise emniyetin internet adresinden alacağınız randevu ile o tarihte görüşebilirsiniz.

Unuttuğum bir şey var mı bilmiyorum. :) Aklınıza takılan bir şey varsa sorabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim :).Ehliyet için sonra uğraşırım..İç hastalıkları kronik evet buna ilaveten belki %20 civarı artış olur.o zaman önce il sağlık müdürlüğüne itiraz edip tekrar heyete girmek için randevu alacağım ve bunu belirteceğim

Üst Alt