Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli aracımı yenilersem evde bakım aylığı kesilir mi?

ozan3521

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba..
Biz oturduğumuz evde 5 kişilik bir aileyiz; evimize giren para 2 işçi emeklisi maaşı olarak 1400x2=2800 tl….Oturduğumuz ev kendimizin, başka hiçbir gelirimiz (ev , tarla, araba vs) yok…. Bir kardeşim de öğretmen ama ikameti-bütçesi ayrı, bizle alakası yok.…

Daha önce benim adıma bu kardeşim bir araç aldı…, Yalnız bunu bildirmekle mükellef olduğumuzu bilmediğimizden dolayı, evde bakım aylığımız kesilmişti .. Sonradan yine başvurduk , öğretmen kardeşimin desteğiyle aracı aldığımızı ve ulaşım anlamında ihtiyaç duyduğumu izah ettik ve aylık tekrar bağlandı….

Aracı almamızın üzerinden 5 yıl geçti ve aracı yenilemeyi düşünüyoruz…. Aracımızın piyasası (5 yıl dolduktan sonra ) 60 bin tl civarı…Kardeşim para biriktirmiş ve bir kısmına da kredi kullanarak (50 bin civarı ekleyerek) ortopedik engelimden dolayı diz mesafesi daha büyük D segmenti (passat, mondeo, insignia ) bir araba için başvuru yapacak.. Sebep sadece bu değil tabii ki ; 2. Kez ÖTV indirimiyle araç alıyoruz...Hakkımızı daha üst segmentte bir araba alarak değerlendirmek istiyoruz….

Daha önce ÖTV indirimiyle aldığımız araçtan şu anda Sosyal Hizmetler Müdürlüğü haberdar ve evde bakım maaşı alıyoruz…Yani direkt olarak bir anda 110 bin TL çıkarıp yeni bir araç almıyoruz…..Sosyal hizmetlerin haberdar olduğu aracın üstüne 50 bin tl ekleyip yeni bir araç için başvuracağız….. Evde bakım aylığımız kesilir mi acaba ?

Not; Kalem Hanım yorumlarınızı okudum, bu konuya hakimsiniz...Özellikle sizin izahınız benim için yönlendirici olacak..

ozan3521 evde bakım aylığı alıyorsunuz. bir aracınız var. bu aracı satacaksınız ve degeri de 60 bin tl civarı. yani satıştan elinize 60 bin tl geçecek. ama siz bu parayla yeniden araç alacaksınız. aynı miktarda araç alırsanız hiç sorun olmaz. sonuçta zaten aracınız vardı. sadece araç değiştirmiş olacaksınız. üstüne hane gelirinizle ödeyebileceğiniz bir tutar eklerseniz araç almanız sorun olmaz.
lakin ayrı hanede oturan abiniz 50 bin tl vererek 110 bin liralık araç almanızı sağlayacak.
bu durumda 50 bin haneye girmiş oluyor. yeni bir gelir sayarlar bunu.
o yuzden sattıgınız aracın ustune 50 bin tl ödeyerek araç aldıgınız takdirde aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğünün evde bakım aylıgını kesme ihtimali yüksek.
bence il müdürlüğüne danışıp öyle hareket edin. ayrı hanede yaşayan abinizin size 50 bin tl vereceğini söyleyin.
ha keserlerse de önceki hikayeyi yendien yaşarsınız:) aylık kesilir. sonra tekrar başvurursunuz ve yine evde bakım aylıgı baglanır:)
olabilecek en kötü ihtimal de budur:)
UYARI! araç aldıktan sonra aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmeyi unutmayın.

Kalem hanım , uzun süredir bir şeyler yazmanızı bekliyordum :)...cevabınız için çok teşekkür ediyorum, saygılar

Araç alımında şayet evde bakım maaşı kesilirse ?

Arkadaşlar ayrı yerde ikamet eden öğretmen kardeşimin desteğiyle ötv indirimli araç aldığımızda; sosyal hizmetlere gelir değişikliği olmadığını ve kardeşimin desteğiyle araç aldığımızı izah edersek bakım maaşının kesilmeyeceğini düşünüyorum, buna inanmak istiyorum....Ama tersi bir durum olursa; şayet eve toplu olarak giren bir gelir olarak görülürse, lüks araç vs deyip kesilirse.... Bir daha ne zaman başvuru yapma hakkımız oluyor......

Diyelim ki 1 sene sonra başvurumuzda bu aracın varlığı yine bizim bakım maaşı almamıza engel olur mu ? Bu araç, artık her zaman lüks olarak değerlendirilip evde bakım maaşı almamızda engel olarak karşımıza çıkacak anlamına mı geliyor ?

Gelirimizin bakım maaşı alma kriterlerine fazlasıyla uyduğunu, sorun olmadığını belirtmeliyim..

@ozan3521 yahu yukarıda açıklama yapmışım zaten.

araç için parayı haneden vermediniz. hane dışından birisi ödedi. haneye para girişi var. o parayla araç aldınız. elbette abinin verdiği parayı gelir kabul edecekler.

evde bakım aylığında sürekli olmayan bir defalık gelirler için ortalama aylık gelir dikkate alınıyor. çoğu il müdürlüğü böyle uyguluyor. bazıları da duruma göre uygulamıyor.

siz dediğii yapın araç aldığınızı il müdürlüğüne bildirin. aksi durumda hakkınızda hukuki işlem yapılır. hem araç satışı olmuş, hem de hane dışından gelir girişi olmuş. siz bildirimi yapın sonucu bekleyin. gelişmelerden de beni haberdar edin.

Kalem

tamam ablam kızma ricam.. bakım aylığının kesilmesini istemiyoruz ,bunu kafaya takıyoruz o yüzden takıldım kaldım bu konuya kusura bakmayın..duruma göre haberdar ederim..

@ozan3521 yok kızmadım ablam:) yatılı misafirlerim var. fırsat bulmuşken birkaç soru cevaplayım dedim aceleden yazdım.

üzüldüğünü görünce sırf senin için geri döndüm valla:) sen dediğimi yap bildirimini yap, gelişmelerden de beni haberdar et. kafana da bir şey takma. iyi geceler ablası.

Kalem

abla aracın satışını yaptık onu bildirdik, dilekçede aracı sattığımızı elde edilen gelirle yeni araç alacağımızı , o zaman da yine bildirimde bulunacağımızı sosyal hizmetlere gidip dilekçemizde belirttik... Yalnız dilekçe ile bildirdiğimize dair bir evrak almadık...yarın öbür gün bize bildirmediniz derler mi diye aklıma takılıyor....

bir de yeni araç aldığımızda da kardeşimin desteğiyle aldığımızı izah edip bildireceğiz.. ancak devlet burda maaşın kesilmesi yanında üstüne üstlük geçmişe yönelik ödeme çıkarır mı diye de aklıma takılıyor ve korkuyorum... devlet hangi durumlarda geçmişe yönelik ödeme çıkarır....

@ozan3521 valla ablacım yukarıda ben konuya dair uzun uzun yazdım. abin hane dışında yaşıyor. vereceği para gelir olarak dahil edilir.
ama her il müdürlüğü böyle de yapmayabiliyor. dilerim insaf ederelr ve göz yumarlar. ama sanmıyorum. hane dışından 50 bin kadar bir para girişi söz konusu.

bildirim yapman her zaman lehine. boyle durumlarda daha insaflı davranıyorlar. inşallah işin rast gider insaflı davranırlar.

borç da çıkartırlarsa hiç olmazsa borç tutarı fazla olmaz. bir de seneler sonra tesbit ettiklerini düşün ve borç çıkarttıklarını.

biz doğru olanı yaptık. inşallah anlattıgım gibi sorun çıkmaz da inisiyatif kullanıp aylığı kesmezler. bekleyip görecegiz.

aylık kesilirse de tekrar başvurursun sonra. bunun da çözümü bulunur. çok fazla stres yapma. hele bir sonucu bekleyelim.

Üst Alt