Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV indirimli motor almak istersem cc sınırı var mı?

Dixie

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Polio Sekeli rahatsızlığım var. Sağ bacakta incelik ve topuktan 1cm kısalık var. Özel donanımlı araç kullanabilir ve H sınıfı ehliyet alabilir raporuyla motosiklet almak istiyorum. Motosikletlerde ÖTV dilimleri 250cc ye kadar %8 , 250cc üzeri motorlarda %37'dir. Ancak motosiklet bayileri vergi indirimi raporuyla 250cc veya üzeri cc lerdeki motorlarda ÖTV indirimi olamayacağını söylüyor. Ben vergi dairesi ÖTV birimini arayıp sordum, verigi dairesindekiler "Alabilirsiniz" diyorlar ancak satıcılar zaten konu hakkında yeterli bilgi sahibi değiller ve "Alamazsınız, en iyi sigorta şirketleri bilir onlara sorun" diyorlar. Sorum basit, ÖTV indirimi raporumla mesela 400cc 500cc motor almak istersem ÖTV öder miyim ödemez miyim. Teşekkür ederim.

En güzel cevabı vergi dairesi verir. Sonuçta ötv tahsilatını bayi yapıyor ve alındı belgesini vergi dairesinden alıp dosyanıza koyuyor. Vergi Dairesi alındı belgesi yerine muaf belgesi veriyor ve bayi sizden ötv tahsil etmiyor. Akış bu şekilde. Karar mercii vergi dairesi. Vd muaf belgesini verince bayiye çok fazla laf söylemek düşmez.

Sigorta şirketleri bu konuda hiç ama hiç birşey bilmezler, ilgilenmezler de. Sadece sigortanızı yaptırırken özel durumdan dolayı geçersiz olmamasına dikkat edin. Bazı acenteler o kadar bilgisiz ki poliçede engelli aracında geçersizdir anlamında şerh maddesi olan police düzenleyebiliyorlar. Sonra da işe yaramıyor o poliçe bir kazada falan.

Herhangi bir cc sınırı yok diye hatırlıyorum, zamanında araştırmıştım. Sıkıntı olacak şey ise motosiklete takılacak size özel tertibatın nasıl olacağı. Tertibat taktırmadan ötv indiriminden faydalanamazsınız. Ayrıca motosiklet ile ötv indirimi hakkınızı kullanırsanız, 5 sene içinde başka bir araç için kullanamayacağınızı hatırlatayım.

cakirlarc

Cevap için teşekkürler. Telefonla aldığım bilgiden emin olamadığım için Vergi Dairesine şahsen gittim. ÖTV birimi şefiyle konuştum. Vergi indirimi raporu alırsam herhangi bir cc kısıtlaması olmadan motosiklet alabileceğimi söyledi. Satış yapan bayilerin konuyu bilmedikleri için baştan savdıklarını söyledi.

Satın almak istediğim motorun Türkiye distribütörünü aradım ve bayisinin bana verdiği cevabı ona ilettim. Distiribütördeki arkadaş konuyu araştırıp bana olumlu geri dönüş yaptı. Hatta konuyu benim sorum sayesinde öğrendiğini söyleyip teşekkür etti.

Şimdi süreç benim Vergi İndirimi Raporu almama kaldı. Onunda başlangıç aşaması bağlı olduğum Aile Hekimine gidip beni sevk etmesini sağlamakmış. Raporu ve nihayetinde motosikleti alana kadarki süreci burada paylaşmaya gayret edeceğim. Belki benim gibi motosiklet almak isteyen başka birine bir yardımımız dokunur.

Dixie
Bilginiz olsun , kodları yazıldığı İl Sağlık komisyonunda kodlar yazılırken donanım kodlarının yanısıra kısıtlama kodlarıda yazılabiliyor.
Örn. bende (47. İki tekerlekli araç kullanamaz) kodu var. Ben istesemde motorsikler kullanamam bu durumda resmen, zaten benim iki bacağım spastik.

87.11: Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın); sepetler (sepetler hariç)
Motor silindir hacmi 250 cm³â€™ü geçmeyenler
Motor silindir hacmi 250 cm³â€™ü geçenler

Bu hususta yeni bir gelişme var mı?
Crimean motosikletinizi alabildinizmi?

Üst Alt