Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV istisnalı araç almak istiyoruz, ama Hakim vasilik yetkisi ile buna izin vermiyor?

ozanozkan

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
iyi günler;

Kardeşim %100 zihinsel özürlü olup Vasisi babamdır. Mayıs 2009 da özürlü olması sebebiyle %100 özürlü olarak Tuzla Devlet Hastanesinden Sağlık Kurulu raporunu aldık
. ÖTV indiriminden faydalanmak için araç almak istiyoruz. Trafik işlemleri için Mahkeme Kararı gerekliymiş. Babamda Vasisi olduğu için Tuzla Sulh Hukuk Hakimliğine müracaat etti. Ancak Hakim ben araç alınmasına karşıyım diyerek araç satın almamız için red kararı verdi.
Bu kararda şu ibare var ”4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5228 sayılı kanun ile yapılan değişiklikle Zihinsel özürlülerin dahil olduğuna dair bir hüküm bulunmadığından TALEBİN REDDİNE” şeklindedir.

Bu karar olmadan Noterden Muvafakatname alamıyoruz..
ÖTV kanununda özürlülerin araç alması ve ÖTV indirimi olup bu haktan yararlanabilmemiz için ne yapmalıyız.

Cevap verirseniz memnun olurum.

Selam ve Saygılarımla

nasıl izin verilmiyor anlamıyorum ya.ayrıca bu vasi kararı yeni mi çıktı acaba?
biz şubat ayında %100 engelli oğlumuz adına ötv istisnalı araç aldık sadece notere gittik muvafakatnamemizi aldık ve işlem tamamlandı .yani mahkeme kararı yoktu bizde.

ayrıca oğlumuz henüz 4 yaşında ve araç onun adına ama kullanıcı olarak ben ve babasıyız. üstelik devletin bizlere uygun gördüğü ve şartlarını taşıdığımız bu haktan neden mahrum kalalım ve kim bunu engellemek ister anlamıyorum. hakim nasıl karşı çıkar kanunda maddesi olan bu yasal hakkımız için
bence itiraz edin tekrar tekrar ve vazgeçmeyin derim.

kolaylıklar gelsin...

iyi günler;
Noterde hakim kararı olmadan muvaffakatname vermiyor. Eğer noterden alan varsa yazsın.

selamlar

bende duydum bunu hakimler bu hakkı alabiliyorlarmış çocuğa vasi gerekmiyor ama ana babaya vasi gerekiyor diye biliyordum ayrıca.ben bi avukat vasıtasıyla girişimde bulunmayı düşünüyorum hayırlısı olsun.

iyi günler;
muvafakatname örneğini bana yollayabilirmisiniz

selamlar

Çocuk adına araç alma talebi hangi gerekçeyle hakim tarafından reddediliyor ki? Yani, çocuğa nasıl bi zararı olabilir ki...

Yalnız, zihinsel gerilik nedeniyle vasi ataması yapıldıysa hakim kararı gerekiyor olsa bile, zihinsel gerilik söz konusu değilse %90 rapora istinaden araç alırken vasilik talep edilemez mantık olarak...

ben babam adına vasisi olarak mahkemeden izin aldım.hakim eve polis yolladı polis raporda ihtiyacı olduğunu belirtti. hakim buna ve paranın parasının kardeşlerimce ortak ödenmesinden dolayı izin verdi

iyi günler;
%90 üzeri sakatlık olup mahkemeden araç alımı için karar çıkardınız mı?
biz mahkemeden ÖTV den muaf araç alım için karar çıkartamadık.
Eğer çıkardı iseniz emsal gösterebilmemiz için bir örnek göndererek yardımcı olursanız memnun olurum selamlar
Ozan ÖZKAN

merhabalar;
öncelikler araç alınacak kişi 18 yaş altı ise vasiye gerek yoktur sebebi ise bakım ve yönetimi anne ve babada olduğundan devlet otomatik olarak bu hakkı tanır fakat;18 yaşını doldurdu ise vasi araç alım konusunda ve bunun dışındaki resmi işlemlerde gereklidir yani mahkeme yolu açılır hakim uygun görürse vasi için mahkemeyi olumlu olarak neticelendirebilir. aksi durumların ülkemizde olduğu zamanlar olmuştur verilen vasi evrağında kısıtlı hakkında işlemlerin yapılabilmesi için kimseye danışmasına gerek yoktur ibaresi varsa kişi hakkında bütün işlemleri vasisi yapabilir

Teşekkürler Ali bey.

Yakın zamanda benzer bir işlem yapmış olan varsa ve deneyimlerini buraya yazarsa çok yararlı olur

araç satışı

abim %94 engelli araba satışı için başvuruda bulundum 5 yıllık süresi dolduğu için hakim 5 yıllık aracın yıpranmıyacağını ve kısıtlının yararına olmadığı için red etti sonra bir üst mahkemeye aracın kazalı olduğunu raporları ve masrafla itiraz dilekçesi verdim hiçbir gerekçe göstermeden red etti bir üst mahkeme. aradan zaman geçti tekrardan mahkemeye kaza raporu ve masrafla tekrar başvuruda bulundum bilirkişi tayın etti 350 tl para yatırdım bilirkişi rapor düzenledi pazarlık üsulü ile satılabilir dedi. mahkemeye gittim ilan yazısı verdi ilan içinde 1000 tl masraf çıktı yatıramadım. bundan sonra daha ne masraf çıkacak bilemiyorum Mahkeme masraflarını alıcı kişiden alırsın diyor ancak arabanın değeri 15000 tl mesala kim verir masraflarla 17-18 binlira mantıken düşünelim satılamayacak masraflarda bizde kalacak bu şekilde bilginiz olsun

engelli araç satışı

abim % 100 zihinsel engelli abim adına 2008 haziran ayında renault megane marka araba aldık tekrar abim adına 2013 haziran ayında 5 yıl dolduğu için fiat marka araba almak için başvurduk tabiki galeriyle eski aracı takasda kullanmak için sözleştik yeni aracın ruhsatı ve plakası çıktı notere satış için gittiğimizde bize hakim kararı gerekli dedi biz de mahkemeye başvurduk hakim de izin vermedi tabiki bunlar kanunu benim ve aracı aldığım galerinin bilmemesi sebebiyle şu an mağdur durumdayız zaten eminim çoğu engelli yakınları da bu durumu bilmiyordur arabayı aldığıma alacağıma pişman oldum herhalde kanunuhazırlayanlar da benim gibi pişman olsunlar diye hazırlamışlardır araç almayı düşünen engelli yakınlarına tavsiyem eğer aldığınız aracı en az 20 yıl yani hurdaya çıkana kadar binmeyi göze alıyorsunuz alın yoksa hakimin iki dudağı arasındasınız bu kanunu hazırlayan arkadaşlara da çok teşekkürler çıkmaz bir durumdayız bu konu hakkında bilgi verecek arkadaşların yardımlarıını bekliyorum

sayın oturan boğa ;

daha öncede kendi sorunumdan söz etmiştim, maalesef bu ülkede hakimin takdiri denen ve benim saçma bulduğum bir durum var. şöyleki ; ben % 97 özürlü raporu olduğu ve vasisi ben olduğum halde aracın her türlü alım ve bundan doğacak hertürlü masrafları pesin olarak karşılayacağımı taahüt ettiğim halde ve bunun sayısız emsalleri olduğu halde hakime hanımımızın bunda hukuki bir yarar olmayacağını :) düşünerek reddine karar vermiştir.
bakın ben anneme 9 yıldır maddi ve manevi destek olup bu alımdan bana fırsatmış gibi gördükleri ama en doğal HAKKIMIZ olan ötv indirimi denen tutar olsa olsa 15.000 tl. olacaktı, bu insanlar öyle bi muamele yapıyor ki davranışlarından bile bunu fırsat bilip almaya çalıştığımızı düşünüyorlar. ben kaldı ki bu tutarın en az üç katını annemin masraflarına zaten harcadım ve helali hoi olsun. sadece üzüldüğüm tek şey bu işe bakan insanların ülke gerçeklerinden ve insani değerlerden çok uzak olmaları ve çifte standartta olmalarıdır. zira ben ve annem devlete karşı yüz kızartıcı herhangi bir davranışta bulunmadık. emsalleri varken tarafımıza verilmemesi maalesef bizi bu duygulara itiyor...

saygılarımla

ve eğer hukuki hakkım varsa ben hakkımı avrupa insan hakları mahkemesinde aramak istiyorum. devlet tarafından hak verilen ve bundan doğacak her türlü masrafın tek kuruşuna kadar ödeyeceğimi taahüt edip üstelik vasi olduğum halde ve emsalleri de varken neden verilmediğini devletimin bana açıklamasını istemimin de en doğal hakkım olduğunu düşünüyorum...

bir üst mahkemeye müracaat et, bu davanın reddini iste.

vasilik

bana satış izni verdi 350 tl keşif parası yatırdım sonra ilan için yazı verdiler basın ilan müdürlüğü de 1.000,00 TL para istedi bende daha nekadar masraf çıkacağını bilmediğim için tekrar mahkemeye gittim dedim ki daha ne kadar masraf çıkacak ve 1 yıldır bu işle uğraşıyorum satmaktan vaz geçtiğimi söyledim mahkeme engelliyi düşünüyormuş öyle dediler. üst mehkemeyede müracaat olayına gelince oda hiç bir gerekçe göstermeden red etmişti. üst mahkemeye başvurulsa bile red edilir

benim anlamadığım konu şu zihinsel engelli kızımın vasisi annesi yaşı 18 yaş üstü şimdi kızımın adına ötv indirimli araç almak istersek mevcut vasi kararı geçerlimi yoksa araç alımı satımı için ayrıdan vasi kararından hariç ayrı bir belgemi almak gerekiyor vasi kararıyla bütün alım satım işlemleri yapılmıyormu yapılmıyorsa o zaman niye vasi kararı veriliyor

Araç alımı için ayrıca hakimden izin almanız lazım. Aynı şekilde, satarken de izin alınmalı...

kusura bakmayın benim bir sorum olucak.Babaannem 82 yaşında ve %95 hasta bizde ötv indirimi ile araç almak istedik ve notere gittik,noterde hastaneden rapor istedi bizde hastaneye gittik babaannem soruları pek bilemedi bunama başlangı var dediler ve vasi tayin edin dediler.Forumda okuduğum kadarıyla başka notere gidip tekrar başvurulabileceği yazıyo sizce ne yapalım.İlla vasi gerekiyorsa en kısa sürede halletmek için hangi yolu izlemeliyiz.Hangi mahkemeye başvurmak lazım.

Babaannede zihinsel gelgitler oluyorsa noterin onay vermesi mümkün değil.

Ben yaklaşık 15 gün önce jetta 1.6 dizel araç aldım 14 yaşında % 94 zihinsel engelli kızımın üstüne 2009 da verso almıştım onu sattım.

Satış için önce ümraniyedeki vergi dairesinden aracın satılabileceğine dair yazı alıyorsunuz.
Daha sonra bağlı bulunduğunuz emniyet müd. aracın üzerindeki satılamaz şerhini kaldırıyorsunuz.
Daha sonra eşinizle beraber noterden aracın satışını yapıyorsunuz. 18 yaş altı için vasi kararı gerekmez.
Daha sonra aracı alacağınız bayiye noterden eşinizle birlikte vekalet verip yeni aracınızı alabilirsiniz.

merhaba
2010 tarihinde ötv siz araba almak istemişsiniz acaba sonrasında alabildinizmi?
Bende şuan anannemin üzerinden almak istiyorum hakim red kararı verdi o yüzden ne yaptığınızı merak ettim.

tam saçmalık bizde ek karar için başvurduk hakim tamam veririm dedi bügün kararı aldık gerekçeli kararda verilecek bir karar'a ihtiyaç duyulmadıgı vasi 'si kişinin bütün masrafları kendi karşılayacağı için aracın engelli kişiye bağış yöntemi ile alıancagı sonucuna vardı ve bu karar la işlemleri başlatabilirsiniz dendi

anannemin %92 rapor var bunun için mahkemeye izin belgesi için başvurduğumda red kararı çıktı. Başka yapabileceğim konuda bilgisi olan yardımcı olabilir mi?

Ek karar'da yazan Kısıtlının yararına olmadığından reddine karar verilmiştir. Diye ibare var

Son düzenleme:
anladım hocam bizde bütün mali sorumlulugu biz karşılayacagımızdan kısıtlıya bağış olarak kabul edilecegi ve bunun içinde izne gerek olmadıgını belirterek red verdi ama biz bu kararla işimizi görebiliyoz

Zihinsel engelliler ve reşit olmayan engelliler içinTürk Medeni Kanunu hükümleri gereği vasi atanır, burada önemli olan hususyanlış anlaşılmasın bu vasi olayı Türk Medeni Kanunu gereğidir Ötv ileilgisi yoktur

Olay şöyle ki bu vasıfları taşıyan engellilerin üzerine araçtescil sırasında yasal vasileri noter onaylı taahhütname ibraz ediyorlar, yineşunu belirtmekte fayda var burada başka bir husus devreye giriyor bazen kısıtlıkişi üzerine bir alım satım işlemi yapılacaksa vasi atayan Mahkemenin onayıgereke bilir.

https://www.engelliler.biz/forum/oz...5-arac-aliminda-vesayet-velayet-ek-karar.html

Engelli araç satışım benimde devam ediyor. Araç ihale usulu satılmazsa ne olacak.Beni

Kardeş satışı için ihaleyi bekliyorum. Satılmazsa ne olacak bilmiyorum. Yetkililer buna bir çözüm yolları bulsunlar.Engelli benim kızım ve % 95 engelli araç da 35 binlik araç..çok yoruldum. Arac satılsada yine mahkeme kararıyla araç alabileceksin.Satıştan elde edilen parayı kullanman için de mahkeme kararı olacak.Yani bu paranın kullanımı da mahkeme kararıyla...Sanki arabanın tamamını devlet vermiş gibi davranıyorlar

Üst Alt