Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV konusundaki hatalı yaklaşımı Anayasa Mahkremesi'ne taşıma sürecini başlattım!

Konular
11
Reaksiyonlar
2
Engel oranı 90 altında olanların özel tertibatlı araç kullanmalarını öngürüyor mevzuat biliyorsunuz.

Benim rahatsızlığımda epilepsi de var ve ehliyet verilmezmiş bana. Ben de ne iş bu iş diye konuyu kökünden düzeltebilecek üst yargıya mevzuyu taşıma adına bugün sürecin ilk başvurusunu yaptım.

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

Mimar Sinan Vergi Dairesinde T C No ile kayıtlı serbest avukat olarak faaliyet gösteren bir mükellefinizim.
Ek’li rapor ile de tevsik olunduğu üzere %81 oranında engelliyim ve engel durumum gereği tarafıma epilepsi sebebi ile sürücü belgesi de verilmemektedir. Bu raporu vergi indirimi için yaptığım müracaata istinaden hastaneye yeniden sevk edilmem sebebi ile hazırlamışlardır. Araç alımında ÖTV bağışıklığından bu rapor ile faydalanmak istesem mevzuatın %90 oranı altında engellilik durumu olanlara yönelik özel tertibatlı araç kullanma kriterine takılıyorum; lakin engel durumum gereği özel tertibatlı da olsa bizzat kendimin araç kullanmamın mümkün olmaması sebebi ile, ailemden birisinin araç kullanmasını özel tertibat olgusunun hayatın olağan akışına uygun biçimde geniş yorumlanmasıyla, araç alımında ÖTV ve MTV bağışıklığından yararlandırılmamı arz ve talep ederim. Av. İsmail ARSLAN

Mevzuat gerekçe edilerek reddolunacak bu talep haliyle ve Üst makam başvurusu da red ile sonuçlanınca mevzuyu yargıya taşıyacağız inşallah ki buradan en son Anayasa Mahkemesinden hatalı düzenlenen Kanunun iptali ve insan hakları kapsamında engellilere yönelik olması gereken düzenlemenin yapılabilmesi adına girdiğimiz bu yol inşallah hayırla neticelenir. Bendenizin önerisi şu: Engel durumu neyi gerektiriyor ise o konuda düzenlensin haklar. Yani oran değil, engel neyi gerektiriyor ise o olmalı.

İdare bu ötv mtv mevzusunu çözmeli artık

Bir avukat olarak daha ne diyeyim: Aynı hukuk ihlali ile engelli yurttaşın usulüne uygun alınmış sürekli kayıtlı rapor ile ÖTV bağışıklığından faydalanarak aldığı araç sonrası, sen sonra yeni rapor almışın oran düşmüş diyerek öde şu vergileri diyen idareye bir kabul kararı da Gaziantep vergi mahkemesinden geldi ve tarhiyat iptal edildi ve aynı gün aynı konuda iki yeni dava da Şanlıurfa'ya açtım. Yapma etme ey İdare, bir düzenleme ile bu yanlışı düzelt, yazıktır bu milletin parasından ödemek zorunda kaldığın vekalet ücretlerine diyorum, daha ne diyeyim.
Gerçi kendi mevzuatlarında çözüm de var, ama ısrarla görmezden geliyorlar. Yazık hakikaten, çok yazık.

Sadece ortopedikleri ENGELLİ SAYAN bu özürlü zihniyete mi diyorsun bu lafları

ismailarslan

Bu konu ile ilgili yorumlarımı paylaşacağım müsati olur olmaz, şimdilik şu kadarını yazayım SÜRÜCÜ OLAMAZ RAPORU VERİLEN her engelli AĞIR ENGELLİDİR ve % 90 engellidir zaten, mevzuat uygulaması çelişkili ve eksiklikler var, benim de yakınım benzer konuda muzdarip, çok yakında hukuki mücadeleyi başlatacağız, beraber hareket ederiz.

Bu konudan çok muzdarip olan insan vardır, sürücü olamayan kimse yerine yakını aracı kullanabilmeli, ÖTV indirimi de alınabilmeli, müsait olur olmaz uzun yazacağım, umarım faydalı olacaktır, konu ile ilgili mevzuatı, çelişkileri, hataları hepsini yazacağım dilim döndüğümce.

Aynı durumdan muzdarip biriyim, %45 engelim var epilepsi hastasıyım. Hali ile ehliyet alamıyorum.

ismailarslan

yanlış anlamasın kımse ama epilepsi halk diliyle sara olanların araç kullanmasına karşıyım .ne zaman sara nöbeti gelecegı bellı olmadıgı için kaza yapma ıhtımalı çok yüksek o bakımdan bu engel ıle ılgılı uygulamayı dogru buluyorum.benzer durumda olan arkadaşların hissi değil gerçekçi yaklasmasını istiyorum.

-mka

Zaten isteğimiz, kullanamıyoruz bunu kabullendik bizlere %90 sınırına takılmaksızın bir imtiyaz tanınsın 1. derece yakınlarımızın kullanmalarına izin verilerek. Yukarıda belirtilende tam olarak bu, bize değil bizim için yakınlarımıza...

Epilepsi denilince ataklanması ve krizi ne zaman olacağı belli olmuyor o da korkutuyor gerçekten . ÖTV siz araç alımında % 90 rapor oranının düşürülmesi gerekiyor onda haklısınız .

Kötü tecrübe yaşadık , buradan bir arkadaşımız işe gidip gelmek için ufak 3 tekerli motor satın aldı . Çokça uyardım dikkat et bir şey olmasın , motora güvenme dedim . Günlerden öğlen vaktine doğru motorla giderken epilepsi krizi geçiriyor kaza yapıyor . 1 hafta yoğun bakımdan sonra vefat ediyor . Sağlık durumu iyi ve kriz geçirmesi çok nadirdi . Tekrar tekrar düşünün derim .

https://www.engelliler.biz/forum/se...08-basimiz-sagolsun-menemenli-vefat-etti.html

kmlklc

epilepsi olanlar kullanamdık kerri haklsınız.yakınları kullansın ötv indirimi alınamıyorsa o da alınsın.

Öncelikle herkese selam
%90 ve üstü ötv siz arac alımına bukadar duyarlılık gösteriyorsunuz
cok guzel size sonuna kadar katılıyorum ve diyorumki

Devlet hastalerinde sadece kagıt ustuınde yapılan denetimlere neden kimse
duyarlılık göstermiyor ???

Devlet hastalerinde denetimlerin hepsi önceden haber verilerek yapılıyor
ve denetime gelen kişiler sadece sorum doktorla konuşup
cekip gidiyolar hani nerde denetim ???

duyarlılık göstersenize bu saglık sıkandalınada buyrun ????

Engelli vatandaş hayatta zaten dezavantaj yaşıyor.Bence tüm engelli yurttaşlar özel tüketim vergisinden muaf olmalı.
Engelli hiç bir üründe ötv vergisi ödememeli.

Bendenizin özelge talebime olumsuz cevap geldi: lakin somut hak mahrumiyeti oluşmadan açılacak dava maalesef usuli gerekçelerle reddolunacak ve yüksek mahkeme de ilgilenmeyecek. Şimdi ÖTVli araç almak zorunda kalan ve ama ihtiraz kaydı konulan somut bir vaka bekliyorum.

Bu aralar engellilerin üye oldukları sanal plaktformlarda konuşular konuların kahır ekseri şunlar: 'Ne zaman maaşım kesilecek kaygım ne zaman bitecek, kontrol muayenesinde oranım düşerse maaşımı keserler mi?' Türkiye'de hiçbir iktidar döneminde engelli bireyler bu kadar tedirgin edilmemişlerdi. Bir türlü rayına oturtulamayan engellilik kriterleri ve raporlama mantığı sebebiyle yaşatılan problemlere siyasilerin kulakları tıkalı olsa da, bendeniz çözümü yazayım yine de: Engellilik kriterleri, her bir alan için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Maaş alma kriteri ile vergi bağışıklığından faydalanarak araç alma kriteri aynı rapor oranlaması ile belirlenmemeli. Gerçek durum doğru tespitlerle ortaya konulmalı ve reel durum ne ise, onunla orantılı uygulama ortaya konulmalıdır. Engelli birey vardır, tek başına hayatını idame edemez, engelli birey vardır çalışabilir durumdadır, ikisine de % şu kadar engeli var tarzı bir tespitleme mantığı ile raporlama yapılmaktadır ki bu yanlış ve hatalıdır. Misallendirmek gerekirse, araç kullanamaz durumda olmasına rağmen, sırf o oran kağıtta yazılı rakama tekabül etmiyor diye vergi bağışıklığından yararlanamayan binlerce engelli var. Suistimaller bahane edilerek, hayatları zaten zor olan engellilere yeni problemler ihdas edilmemeli, suistimalin kaynağı olan liyakatsız atamalar, görevlendirmeler engellenmeli, ayakları yere basan düzgün bir mevzuat oluşturulmalıdır

Hukuku aykırı uygulama yargıda iptal edildi

3 aralık dünyada engelliler günü olarak anılıyor da memlekette öyle uygulamalar var ki 365 gün anılsa bir anlamı olmuyor.
Kişi âmâ ve raporla da bu durum sabit. Oran %90 ve rapor sürekli. Araç alınıyor bu rapora istinaden ötv muafiyetinden yararlanılıyor. Aradan yıllar geçiyor Vergi Dairesi sen sonradan bir rapor daha almışsın, o raporda özür oranı %85 öde bakalım şu ötv ve mtvleri faizleri ile diyor. Bu 5 dilimlik düşüş idarenin raporlama kıstaslarındaki hesaplamaları yeniden düzenledigi bir yönetmelik kökenli. Ortada bir iyilesme yok ve kişinin araç kullanması zaten imkansız. Dahası ilk rapor sürekli zaten. Sonradan katakulli ile İdare zulüm yapıyor. Şimdi konu yargıya taşınacak da bu ayıp ile ahirette ne yapacak idareciler, bilemiyorum.
Bunun gibi nice engellilere yönelik zulumler ile kutlu olsun engelliler günü

Bu ve benzer durumdaki Müvekkilerimin davaları kazanılmış olup kararlar onanmıştır vergi ve cezalar iptal edilmiştir.

Haklısınız ismailarslan
Ülkemizde sözde, formaliteden ibaret engelliler günü kutlanıyor. Hayatımda başıma iki büyük sıkıntı geldi, her ikisi de engelli olmam hasebiyle vuku buldu. Birincisi, engellilerden oluşan bir kooperatif ucuz konut vaadiyle bizi üye yaptı. Aidat ödedik, sonunda bir şey elde edemedik. 20.000 TL gitti.
İkinci olayı ÖTV indirimli araç sebebiyle yaşıyorum. 2015 yılında ÖTV indirimli bir araç aldım. Yararlandığım miktar 17.216 TL lakin şimdi firmanın benden talep ettiği miktar yaklaşıp 60.000 TL.
Bu konuyla ilgili süreci forumda özetlemeye çalıştım. Okuyup tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Üst Alt