Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV-MTV Muafiyetli aracı olan engelli, MTV'den muaf 2.el bir araç daha alabilir mi?

config

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba kaderdaşlar,

Forumda günlerdir bir konu hakkında araştırma yapıyorum, ama kesin bir sonuca ulaşamadım. O yüzden konu açıp bu konuyu tartışmak istedim.

Elinde bu konu ile ilgili evrağı olanlar bizimle paylaşırsa, bizimde elimizde kullanabilmemiz için örnek gösterebileceğimiz bir evrağımız olur.

C5-C6 kırığından kaynaklı, Sol tarafımda kalıcı problem var. Otomatik vitesli araç kullanabilir raporumla, tertibatsız otomatik aracım var. 2011 yılında ÖTV ile MTV muaflı şekilde, arabayı sıfır aldım. Arabayı 3 yıl daha satamıyorum.

Şöyle ki; şimdi üzerime ikinci el bir araç daha satın almak istiyorum. Üstüme ikinci bir aracın olmasının herhangi bir sakıncası olmadığını öğrendim. Ama forumdaki bazı üyelerin yazdıklarına göre, MTV muafiyeti her türlü yapılabiliyor. Motor hacmi ve araç sayısının bir önemi olmadığı konuşuluyor. Ama kesin sonuçlar yok.

Banada bazı kişiler, üzerine ÖTV muaflı ikinci bir araba alamazsın ama MTV muaflı alabilirsin demişlerdi. Bunu kesin sonuca ulaştırmak ve eğer hakkımız varsa bu konuda girişimde bulunmak istiyorum.

Lütfen bu konuyla ilgili net bilgisi olan herkes, görüşlerini bildirirse sevinirim.

* Benim yapmak istediğim şu; Üzerime 1.6 ÖTV ve MTV Muafiyetli aracım var. Şimdi ikinci el 2.8 motor hacmi olan bir jeep almak istiyorum. Bu yeni alacağım jeepte sadece MTV muafiyetinden faydalanmak istiyorum.

Daha önce bu tarz işlem yapan kişiler, yani üzerine ÖTV muaflı aracı olmasına rağmen, motoru 1.6dan büyük 2.el bir araç daha alıp MTV muafiyetli kullananlar evraklarını burada paylaşırsa bana büyük bir kolaylık sağlamış olurlar.

Bu konu ile ilgili forumdaki bazı konularda OturanBoğa 'da yazmış. Onunda dediğine göre resmiyette yani yasal olarak, özellikle böyle birşeyin belirtilmediğini, ama gelir başkası idaresine ya da nakil taşıtları vergi dairesine gittiğimizde ve ikinci araç için MTV'den muafiyet istediğimizde, bazıları "1.6dan büyük araçlar olmaz" diyormuş, bazıları da "ikinci araç MTV den faydalanamaz" diyormuş.

Umarım bu forumda, bu konuya netlik kazandırabiliriz.

Hayırlı forumlar... Sevgiler...

Ne güzel bir döküman paylamışsınız, ilginiz ve paylaşımınız için çok teşekkürler.

“söz konusu istisna uygulaması malûl ve engelli kişinin sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamayı amaçlamakta olup, 197 sayılı Kanun’da yer alan sakatlık istisnasından yararlanılarak ikinci bir taşıtın iktisabı halinde bu amaç aşılmış olacağından, ikinci taşıt için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmaması gerekmektedir. Buna göre, malul ve engelli adına birden fazla taşıtın kayıt ve tescilli olması halinde bu taşıtlardan malul ve engelli tarafından seçilen sadece bir tanesi için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir” denilmektedir.

Bu durumda benim şuan ÖTV ve MTV'den muaf olan 1.6 motorlu aracım dışında, alacağım ikinci el 2.8 motorlu araçta, "engelli tarafından seçilen sadece bir araç mtvden muaf olacaktır" dediği için, ben 1.6 motorlu aracımdaki MTV muafiyetini iptal edip, yeni alacağım 2.8 motorlu, yani yüksek motorlu olan aracımdan yana kullanabilirmiyim MTV muafiyetini??

bence olabilir.mantıklı.önemli olan sadece 1 arabanın mtv muafiyetinden faydalanmak olduğuna göre olmaması için bir neden yok

Bazı kesimler, ÖTV gibi MTV'nin de 1.6cc'den yüksek araçlara uygulanamayacağını söylerken, bazı kesimler MTV'de motor sınırlaması yok, isterse 5.000cc olsun diyor. Bunu bu konu altında umarım sonuçlandırırız da, ona göre girişimde bulunuruz.

Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın herkesle...
Şimdiden teşekkürler...

2. el araçlarda motor hacmi sınırlaması yoktur. Aracınız özel donanımlı olacaksa, ya da % 90 ve üzeri oranında raporla alacaksanız(sol alt ekstremiteden sakatlığı olanlar otomatik vitesli araç ibareli raporu ve H sınıfı ehliyeti bulunması şartıyla..) istediğiniz motor hacmine sahip aracı MTV'den muaf alabilirsiniz.. Daha önce ÖTV ve MTV'den muaf aracınız varsa tek araçta MTV'den muaf olabilirsiniz, vergi dairesinden diğer aracı düşürürsünüz yeni alacağınız araçta muaf olmak istediğinizi belirtirsiniz..
http://www.engelliler.biz/forum/oze...lu-tasitlar-vergisi-istisnasi-uygulamasi.html

KKELEBEKK;

Sevgili KELEBEKK,

%90 ve üzeri değilim, ama %72 raporum ile sol ayaktan sıkıntım olduğu için ötv ve mtv muafiyetim var. O hakla bir arabada aldım. Sol ayakta problem olduğu için, tertibat olmadan otomatik araç kullanabiliyorum. Bu şekilde 2.el aracın mtv muafiyetinden yararlanamaz mıyım? Eğer yararlanabiliyorsam, eski aracımın mtv muafiyetini iptal edip, yeni alacağım 2.8 motorlu aracı mtv muaflı şekilde kullanabilir miyim?

Bu konularla ilgili net bilginiz varsa, beni aydınlatırsanız memnun olurum.

tabi tabi sol ayaktansa engeliniz otomatik vitesli araç ibaresiyle yararlanabilirsiniz ekleme yaptım şimdi..

Peki dediğim şekilde 1.6 motor aracımdaki muafiyeti kaldırıp, 2.8 motorlu aracıma mtv muafiyetini geçirme imkanım var mı? Bunda bir sıkıntı yaşar mıyım? Net bilginiz var mı acaba?

Bu tarz konular birazda net olmamakla beraber, sanırım gittiğiniz vergi dairesindeki memurun merhametine kalıyor diye düşünüyorum. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum.?

Verilen linkteki "motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulaması" başlığında bir detay dikkatimi çekti. Belirtilen kusurları olan engellilerin taşıtları (çoğul kullanılması dikkatimi çekti) MTV 'den muaftır diye yazılmış. Tek araç için kullanılıyor olsa, "engellinin üzerine olan sadece 1 adet araca mtv muafiyeti uygulanır" diye yazılması çok zor birşey değil diye düşünüyorum. Bu şekilde yazılırdı. Ama "taşıtlar" denmesi, sanki yasada bir açık olduğunu, ya da birden fazlaya müsade edildiği konusunda beni düşündürüyor.

sayın config
en garantili yol bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine müracat ederek ÖZELGE isteyin.

Açıkçası güvenmiyorum onlara. Konuşma tarzlarından konuya hakim olmadıklarını algılıyorum. Ve sırf başlarından atmak için "yok öyle bi hakkınız" diyerek kestirip attılar.

Örneğin burada "MTV için motor hacmi sınırlaması yok" denirken, onlar bana "MTV muafiyeti içinde 1.6dan büyük motorlarda faydalanamazsınız" dediler.

Güven vermiyorlar ve baştan savıyorlar.

Doğrudan böyle bir deneyimi olan arkadaş varsa, ne ala. Aksi halde ben olsam gelirler idaresi başkanlığı'ndan mkteza talep eder, resmi yazı alırdım: Özelge Sistemi

Bülent bey'in Özelge Formunu verdiği tarihte doldurdum. Talebi gönderdim. 30 gün içinde yanıt gelecekmiş.

Ben Özelge yanıtını beklerken de konuyla ilgili sürekli bilgi alma çabasındayım. Ümraniye Vergi Dairesindeki farklı yetkililer ile görüştüm ve herkes farklı birşey söylüyor.

Bir müdür muavini "bu konuyla ilgili bilgim yok" derken, bir başka müdür muavini "sadece 1.6 motor faydalanabilir" diyor. "Yasa böyle bir sınırlama belirtmiyor" dediğimde de "evet ama ötvdeki kurallar aynen mtvde de geçerlidir" diyor.

En son GİB'den bir bayanla konuştum telefonda. Ve şöyle birşey söylendi. "MTV'de motor hacmi sınırlaması yok, ancak ilk aracınızdaki mtv muafiyetini iptal edip, yeni aldığınız araca geçirebiliyor musunuz onu bilmiyorum. Onu araştırıp resmi bir yazı verelim size. Özelgenize yanıtı bekleyin" dedi. Ben şuanda bu özelgeye yanıt bekliyorum. Bu forumdaki arkadaşların yorumlarına inanarak, aynı bayana "2. aracını 1.6 motordan yüksek alıp, mtv muafiyetinden faydalananlar varmış ama ümraniye vergi dairesi 1.6 sınır olduğunu söyledi" dediğimde "1.6 sınırlaması yok. ama siz yinede bu muafiyetten faydalanan kişilerinde, 2. araçla ilgili mtv muafiyetinden faydalanacağına dair aldıkları resmi yazıyı talep edersen, daha çok işinize yarar. Emsal olarak kullanabilirsiniz" dedi.

2. aracını 1.6 motordan yüksek alıp, MTV muafiyetinden faydalanan kişiler, ellerindeki "RESMİ" yazıyı benimle paylaşırlarsa, hem bana hem bu konuda sıkıntı yaşayan tüm kaderdaşlarımıza yardımcı olmuş olurlar... Desteklerinizi beklemekteyim...

Arkadaşlar MTV muafiyeti öngörülen yasa hükmünde ne sayı olarak, ne de motor hacmi olarak herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Maliyenin yorum yoluyla istisnayı sınırlama yetkisi yoktur. Verdiği bir iki özelgede işgüzarlık etmiş. Ama bu özelgeler mahkemeyi bağlamaz. Dolayısıyla mahkemeye başvurulması halinde eğer ödendiyse geri alınır, ödenmesiyse terkin ettirilir.

Hele hele MTV'nin 1600 cc ile sınırlandığını söyleyen görevlilere ne desem bilemedim.

ÖTV'siz aracınız olduğundan dolayı ikinci bir aracı hangi yolla alırsananız alın kesinlikle MTV den muaf olamazsınız ki ayrıca 1600 cc den fazla bir seçim yaptığınız için vergi dairesinden olumsuz cevap almanız kaçınılmazdır...Biraz farklı bir durum olsa da, benim de üzerime kayıtlı iki araç var lakin verdiğiim dilekçe doğrultusunda birine MTV ödüyorum..
En doğru bilgiyi bizzat gideceğiniz vergi dairesinin başkanı ile görüşüp alabilirsiniz.. Orada çalışan memurların dahi ayrı ayrı görüşleri sizin kafanızı oldukça meşgul edecektir emin olun ki; ben bunu bizzat yaşadım..

yasak_kent;

"1.600 den büyük araç tercih yaptığınız için olumsuz yanıt alırsınız" demişsiniz, ama yasalarda böyle bir sınırlama yok. + olarak GİB'de çalışanlarda aynı şekilde açıklama yaptılar. Sadece MTV de motor hacmi sınırlaması olmadığını belirtti. Sorun sadece bu hakkını kullanan önceki engelli vatandaşlardan resmi bir yazı bulup, emsal olarak kullanabilmekte...

Şöyle olması gerekir, böyle olabilir şeklinde afaki sözlerle hareket etmeyin. Gidin vergi dairesine, doğrudan müdürü ile konuşun. Memurlar bu tip hassas konuları genelde bilemez veya yanlış yaparım diye kendilerince güvenli yol olan hayır ile cavaplarlar. Müdürler yasayı okuyup yorumlamasını bilirler. MTV konusunda ne hacim ne de adet sınırlaması YOKTUR. Müdürü onay verince önceden tereddüt eden memur gerekeni yapacaktır. Bu kesin ve yaşanarak onaylanmış bir bilgidir. Ancak bu yönde kimseden yazı beklemeyin, aksi yöndeki yazıları da önemsemeyin.

engelin %90 ve üzeri ise 1600cc motor hacminden yüksek hacimde arac alabilirsin ama aşağı ise 1600 cc üzerinde alamassın ve bu durumu ticari olarak düşünürseniz ceza olarak tüm vergiler katlı olarak geri alınır....

Bu konuyla ilgili yaklaşır 2 aydır sürekli araştırıyorum. Birkaç güne gelişmelerden sizi haberdar edeceğim. Resmi yazının cevabı bu hafta elimde olurmuş. Konuda da görüldüğü gibi herkes farklı birşey söylüyor. Benim düşündüğüm gibi "MTV'den muaf 1.6 üstü 2. el araç alabilirsin" diyenler de var, benim düşüncemin aksine "MTV'de de 1.6 sınırlamasına takılırsın" diyenler de var. Konuyu Gelir idaresi başkanlığından talep ettiğim resmi yazı açıklığa kavuşturacak. Resmi yazı geldiğinde hepinizle paylaşacağım. Ben halen peşindeyim ve yasalara göre MTV'de herhangi bir sınırlama olmadığını söylüyorum. Bakalım GİB resmi yazısında ne diyecek. Sevgiler.

biraz önce bu konuyla ilgili olarak vergi dairesi başkanlığını telefonla aradım.
bu konu defalarca gündeme gelmiş ve bunu maliye bakanlığına görüş sormuşlar , gelen görüşte SADECE 1 ARABA İÇİN MTV MUAFİYETİNDEN YARARLANILABİLİR diye 2011 yılında özelge yayınlanmış ve 2011 yılından sonra hiç bir yerde birden fazla arabanın mtv muafiyetinden yararlanmasının söz konusu olamayacağını söylediler.

isteyen arkadaşımız varsa:

BaşlıkSakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilere ait ikinci taşıtın motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hk.
Tarih05/04/2011
SayıB.07.1.GİB.4.35.17.02-032-74
Kapsam

T.C.MALİYE BAKANLIĞIGelir İdaresi Başkanlığı

Sayı :B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-74 05/04/2011
Konu :%90 ve üzeri engelliye ait ikinci araca MTV istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hk.
.........................................................
İlgi : ... tarih ve ... sayılı özelge talep formunuz. İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, % 96 oranında bedensel özürlü olmanız sebebiyle ... plakalı taşıtınız için motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlandığınızı, ... tarihinde aldığınız ... plakalı ikinci taşıtınız için de motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yaralanıp yararlanamayacağınız hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinin (c) bendinde sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulacağı hüküm altına alınmıştır. 10/1/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 21 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nin "İstisnalar" başlıklı bölümünde bu istisna hükmünün uygulama esasları belirtilmiştir. Söz konusu istisna uygulaması malül ve engelli kişinin sosyal hayata daha fazla katılımını sağlamayı amaçlamakta olup, 197 sayılı Kanunda yer alan sakatlık istisnasından yararlanılarak ikinci bir taşıtın iktisabı halinde bu amaç aşılmış olacağından, ikinci taşıt için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmaması gerekmektedir. Buna göre, adınıza kayıt ve tescilli taşıtlardan seçeceğiniz bir tanesinin motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması mümkün bulunmaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.

BÖYLECE BU KONUYA SON NOKTA KONULMUŞTUR ARKADAŞLAR

son nokta 2 aracın aynı anda MTV den muaf olması için konabilir( mahkeme yolu açıktır diye düşünüyorum).Kafat 2.el araçlarda cc sınırlaması ile ilgili herhangi bir özelge bulamadım.Config arkadaşımızın istediği özelge durumu netleştirecektir.

Gelen yanıt çok saçma,

Zaten elimde olan 'eski' özelge yanıtlarını yollamışlar. Ve gelen özelge cevabında hiç bir şekilde CC sınırı olup olmadığı ile ilgili bir yanıt bulunmamakta. Zaten bildiğimiz şeyleri tekrarlamışlar. "Sadece engellilerin seçtiği bir araç MTV'den muaf olur" gibi bilgileri yazmışlar. Aylardır beklediğim bu yanıt çok sinirimi bozdu. Özellikle CC sınırlaması olup olmadığını 4-5 kere sormama rağmen, bu yanıt gelmemeliydi. Bence bu şekilde bir sınırlama yok... Ve bizi bilgilendirmek istemiyorlar... Bundan tam emin oldum artık. Hem özelge talebi bulunurken, hem 10-15 kere telefonda konuşmuş olmama rağmen, o konuya değinmemeleri tamamen kötü niyetlidir düşüncesindeyim...

Bu konunun arkasında duralım derim... Kimler benimle birlikte hareket eder? Ne yapmamız gerekiyor?

Yukarıda yazdığım gibi, ne kanunda, ne tebliğde ne de genel yazıda motor sınırlaması veya araç adedine dair bir kısıtlama mevcut. Yani "1600'ü aşan araca istisna uygulanamaz" da diyemez kimse, "sadece 1 araç için uygulanır" da diyemez.

Ben bir kaç yıl önce üzerime kayıtlı tertibatlı iki aracı aynı dönemde MTV ödemeden kullandım... Bununla ilgili herhangi bir başvuru felan da yapmadım, araçlarım engelli aracı olarak tescil edildiği tarih itibariyle MTV'den muaf tutuldu... Ama siz bunu sorarsanız klasik devlet memuru refleksiyle aynı anda iki araçtan yararlanamazsınız şeklinde bir yanıt almanız bence normal... Araçlar sadece benim kullanımıma mahkum mu? Mahkum! Engelliler MTV den muaf mı? Muaf!.. Tutar birisi Maliye ikinci engelli aracıma MTV ödettirdi diye gelirler idaresine dava açarsa muhtemelen yasaya "aynı anda en fazla 1 araç" şeklinde tadilat gelir... En fazla olacağı bu...

ikinci el bir arac alındığında mtv den ödememek icin ne yapmamız lazım arac 2000 model otomatik vites ayrıca otomatik vitesli arac kullanır h belgesi var

mehmet-41

Aracın engelli kullanımı için modifiye edildiğine dair belge, sağlık raporu ve vergi dairesinde doldurulacak matbu bir formla MTV muafiyetinden yararlanabilirsin

mehmet-41

Aracın engelli kullanımı için modifiye edildiğine dair belge, sağlık raporu ve vergi dairesinde doldurulacak matbu bir formla MTV muafiyetinden yararlanabilirsin

mrb

benim 1. araç connect 1.8 olduğu için ötv ödendi ama mtv ödenmiyor
alacagım 2. araçta ötv ödenmeyecek ama mtv ilk araçta kalsın yeni araca mtvsini ödemek istiyorum

sorun olur mu?
config

Üst Alt