Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
ÖTV muaf araç şimdi almak mı, 2020 engelli araç ÖTV sınırının artmasını mı beklemek?
Merhabalar herkese forumda yeniyim. Bu da ilk mesajım.
Eşim yüzde 90 engelli. Raporumuzu yeni aldık. ÖTV muaf araçlara bakıyoruz. Ancak beğendiklerimiz sınırın biraz üzerinde kalıyor. 2020 Engelli Araç ÖTV Sınırının artacağı gündemde. Kimine göre limitin 300 bin seviyesine geleceği söyleniyor.
Sizce bu süreçte artışı görerek 1 Ocak 2020 tarihi beklenmeli mi? Yoksa ötv muafiyet limiti artsa da bu kez de Ocak itibariyle araçlara da zam gelicek. 2 ay beklemenize gerek yok mu dersiniz? Bu konuda tecrübelerinizi paylaşır mısınız? Teşekkürler.
Yazınızı anlamadım. Yeni kanun ile her yıl kasım/aralık döneminde YDO açıklanıyor ve O YDO oranına göre engelli araç alım limiti artıyor. Yani gündemde olan birşey yok kimine göre dediğiniz en son gazetelerde çıkan haberdir. Ve bu haberde oran hesaplaması yaparak YDO'nun %22 seviyesinde olacağını tahmin ettiler. Öyle olursa limit 301.000 TL civarı oluyor dedik bizde...
Araç almak kazanç sağlamak değildir. İhtiyacınıza göre araç seçersiniz. Eğer seçtiğiniz araç, 247.000 TL limit altındaysa beklemenize gerek olmadan alırsınız. Eğer seçtiğiniz araç, ortalama 300.000 TL civarı ise ve gerçekten istiyorsanız, beklersiniz. Ancak şu unutulmamalı ki, %60 ÖTV muafiyeti ile 247.000 TL araca 155.000 TL verirsiniz. Ocak ayında 300.000 TL seçtiğiniz araca %60 ÖTV muafiyeti ile 188.000 TL verirsiniz.
Sonuç olarak beklemenin bir tecrübesi yok, Sizin seçimize kalmıştır.
StratoS selam öncelikle teşekkürler cevabın için.
Forumdaki ilk mesajım hele gece yarısı yazılınca anlatmakta güçlük çekmişim sanırım
Evet şu anda beğendiğim araç 247 bin sınırının üzerinde kaldığı için alamıyorum. Limit artışı kasım/aralık döneminde yapılacak fakat yapılan limit artışı 1 Ocak'tan itibaren mi geçerli olacak?
Bayilerin söylediğine göre limit artacak evet ama Ocak'ta araçlara da zam gelecek.
O yüzden biraz kafam karıştı. Şu anda yıl sonu kampanyayla araçlarda kampanya varken, Ocak itibariyle bu kampanyalar da bitmiş olacak.
O nedenle soruyorum.
Farkındaysanız anlamadığım ile ilgili bir soru işareti koymadım. Biraz başlığı ve yazıyı anlamsız bulduğumu göstermek için yazmıştım.
Şimdi açıklamanız daha anlamlı oldu.
1- Yeni limit 1 Ocak itibariyle geçerli.
2-2020 araçlarına zam gelir. Siz 2019 alırsınız ve zamsız olur. ANCAK kur kaynaklı araçların tümüne zam gelirse zaten yapacağınız birşey yok.
3-Kampanyalar 2019 model araçlar bitmeden bitmez. Bu yıl hatırlarsanız haziran ayına kadar 2018 araçlar için kampanya yaptılar.
çok tutulmayan araçlar bayi elinde kalma durumunda beklemekte fayda var şubat mart aylarına kadar çünkü indirim garanti olur.(stok fazlalığından).örneği 2018 sonunda 260bin tl değeri olan araç 180 bin tl ye inmişti.(nissan xtrial).
hatta bazı durumlarda bayinin elinde tek kalan aracı bayi bile 20-30 bin tl aralığında indirime alıyor.(araştırmak lazım)
Bu yıl çok enterasan bir durum oluştu. Bayiler yıl ortasında araç satamadıkları için ithalat yapmadılar. Yani araç stoklamadılar. ve şuan kredi fazilerinin düşmesi ile piyasa görece olarak biraz açılsa bile engelli arkadaşlarım bayilerde araç bulumadıklarını söylüyorlar.
Uzun lafın kısası, bu stoksuzluk devam ederse geçtiğimiz yıl gibi 2019 araçları 2020 Haziran ayına kadar alma durumu olmayacak. Muhtemelen Ocak/Şubat döneminde 2019 modeller bitecek ve zamlı 2020 modelleri vitrinlerde göreceğiz.
Buna dikakt etmek lazım. İmka varsa, yeni limiti beklediyseniz çok beklemeden Ocak/Şubat döneminde araç alın. Yoksa zamlı 2020 modeller ile yine limit üstünde kalabilirsiniz.
arkadaşlar ötv limiti ile ilgili artacakmı artmayacakmı nezaman belli olur bekliyorum yıl sonunda artmazsa ozaman sıkıntı yıl sonuda güzel kampanyalar var emin olamıyorum aralık 25 gibi belli olurmu ?
ge en sene ocakta belli olmuştu ama ben araba alacaktım aralıktan 200 bin limitle sınırlı dediler ocakta 247 bin oldu yine ocakta zam gelir su günümüzün türkiyesine herşeye zama geliyorda ona neden gelmiyor zahten biz engelli olarak ikinci omandayız hakkımız olanı bile sınır getirdiler ne olurdu sünır getririlmeseydi isteyen istediğini alsın zahten son günlerimizde büraksınlarda engelli arkadaşlarımız rahat yaşasın.
YDO Kasım başında belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Aralık sonunda/son haftası/son günü neyse açıklanır ve Ocak başında yeni limitler geçerli olacak şekilde devma ediliyor.