Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV Muafiyet Sınırına İlişkin Şikayet Dilekçesi Örneği

Konular
24
Reaksiyonlar
13
[SIZE=2]Arkadaşlar isteyenler aşağıdaki şikayet dilekçesi örneğini;

T.C Cumhurbaşkanlığı,
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

dikkatine, TBMM Dilekçe Komisyonu, Cimer aracılığı ile yahut doğrudan ilgili bakanlıklara iletmek için kullanabilir...[/SIZE]

İlgili Makama;

Resmi Gazete 'de 27 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan, 30283 sayılı "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 3)" uyarınca, engellilerin araç alımları, her türlü vergiler dahil en fazla 200.000 (İkiyüzbin) TL tutarındaki araçlar ile sınırlandırılmıştır.

Ancak aşağıdaki örnek tabloda da göreceğimiz üzere; YDO (Yeniden Değerleme Oranı) miktarınca her yıl artırılan bu sınır karşısında, ilgili mevzuatın asıl işaret ettiği eşya olan engellinin kullanımına yönelik araçların fiyatları fahiş miktarda artmıştır. YDO (Yeniden Değerleme Oranı) tek başına araç fiyatları baz alınarak hazırlanmadığı ve araç fiyatları açıklanan resmi YDO rakamından çok daha fazla arttığı için, yasada korunması amaçlanan sınır korunamamıştır.

Önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni sınır, ilgili mevzuatta belirtilen "Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50 'sine kadar artırmaya yetkilidir." ibaresi uyarınca 2021 yılının tamamında uygulanmak üzere; 2020 yılı sınırı olan 303.200 TL üzerinden %50 artırılarak güncel olarak 454.800 TL olarak uygulansa dahi; yine ilgili tebliğin yayınlandığı tarihte verilen sınırlanmış hakkı korumaya yetmemektedir. Aşağıdaki objektif hazırlanmış tabloda görüldüğü üzere, ilgili tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, güncel olarak (Ekim 2020) araç fiyat artışları %155,34 'ü bulmuş, oysa YDO uyarınca baştan beri olan değişim %51,60 ile sınırlı kalmıştır. Üstelik bu tablo, henüz 2021 araç fiyatları oluşmadan 2020 Ekim itibariyle bu kadar vahim hale gelmiştir. 2021 sınırının uygulanacağı dönemde, sınırda yapılan artış ile gerçek ortalama fiyat artışı arasındaki farkın, çok daha artacağı açıktır.

Bu yazıya konu olan talep, kesinlikle yukarıdaki tebliğ ile belirlenen vergi muafiyet sınırının genişletilmesi yahut kaldırılması değildir. Bu konudaki talebimiz, ilgili tarihte piyasa koşulları dikkate alınarak sınırlandırılmış olan, vergi indirimi ile alınabilecek sınırlandırılmış araç alabilme hakkının korunmasından ibarettir.

Oluşan bu mağduriyetin giderilmesi ile engelliler lüks ve prestij kaygısı ile üretilmiş E(Luxury), F(Upper Luxury) sınıfındaki araçlara vergi indirimi ile ulaşmak amacında değildir. Aksine oluşan şartlar, ulaşım ve güvenlik ihtiyaçları öncelikli üretilmiş olan C(Compact) ve D(Medium) sınıfındaki araçlara dahi, engellileri vergi indirimi ile ulaşamaz hale getirmiştir. Bu konuda oluşan yukarıda detaylıca açıklanmış mağduriyetin, aşağıdaki örnek tabloda da gösterilen günümüz piyasa koşulları dikkate alınarak düzeltilmesini talep ediyoruz.

Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.

EK ;TABLO(YILLARA GÖRE ARAÇ FİYATLARI ve ENGELLİLERE TANINAN ÖTV İNDİRİM SINIRI)

PDF Linki

https://smallpdf.com/shared#st=5d6f...df&ct=1603225460926&tl=share-document&rf=link

Son düzenleme:
Sen ve jung herşeyi çok iyi biliyorsunuz kimin nereye ne yazacağına da karışıyorsunuz hadi siz önden buyrun...
marto1

SiyahPelerinliAdam güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. 3 farklı hesaptan ilgili yerlere cimer den gönderiyorum hemen. ancak yazı da bir düeltme yapmak gerekiyor. Bakanlar Kurulu değil Cumhurbaşkanı %50 arttırma yetkisine sahip.

SiyahPelerinliAdam

(700 Sayılı KHK'nın 143 üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)Cumhurbaşkanı(12), bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir.

(12) Değişmeden önceki şekli: Bakanlar Kurulu

olarak değişmiştir.

Teşekkürler Taner, metni ilgili khk ye göre Cumhurbaşkanı olarak düzelttim.

ötv muafiyeti tavan fiyat uygulaması

Arkadaşlar aşağıda CİMER üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığına yazdığım "ÖTV MUAFİYETİ TAVAN FİYAT UYGULAMASI" istek yazısını sizde kendinize göre uyarlayıp CİMER'e yazabilirsiniz.

[FONT=&quot]Eşim ve ben her ikimizde yürüme engelli birer vatandaşız. Her ikimizde kamuda görev yapmakta ve iş yerine kendimize ait otomobil (engelli) ile gidip gelmekteyiz. Her ikimizde tekerlekli sandalye ile hayatımızı idame ettirmekteyiz. Kullandığımız otomobilin iç hacminin ve bagaj hacminin geniş olması bizim için bir elzemdir. Bu Aralık ayı sonu itibari ile 5 (beş) yıl süresi dolan engelli otomobilimizi değiştirmek istiyoruz. Ancak; ÖTV muafiyetli araçlara getiren tavan fiyat uygulamasından dolayı 2020 mali yılı için 303.200 Türk Lirası üzerinde olan araçları alamamaktayız. 303.200 Türk Lirası altında alınabilecek araçlar hacim ve kullanım kolaylığı açısından çok sınırlı kalmakta, bizim ihtiyaçlarımıza hitap etmemektedir.[/FONT]
[FONT=&quot]Önceki yıllarda % 90 ve üzeri ağır engelli vatandaşlar adına alınan lüks araçlar ile ÖTV muafiyetinin suistimal edildiğini biliyoruz.[/FONT]
[FONT=&quot]Bizim gibi "B engelli sürücü belgesi"ne sahip, otomobili olmadan seyahat etmesi kısıtlı olan, 2. Ve 3. kişilerce aracının kullanılması kanunlarımızda yasak olan, kendi ÖTV muafiyetli aracını kendisi kullananlar için" ÖTV muafiyeti üst sınır" uygulamasının kaldırılmasını arz ve talep ederiz. Suistimallerin önüne geçmek için; ÖTV muafiyeti üst sınır uygulamasının sadece % 90 ve üzeri ağır engelli aracını kendisi kullanamayan engelli vatandaşlar için uygulanması acizane önerimizdir. Bizler için sağlanacak kolaylıklar için şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım..[/FONT]

ÖTV MUAFİYETİ ve TAVAN FİYAT UYGULAMASINA DAİR TALEPTİR
Engelli bir vatandaşım. Engelli ehliyetim var ve tertibatlı otomobil kullanmaktayım. Engellilere devletimizin tanıdığı pozitif ayrımcılıklardan biri olan ÖTV istisnasından faydalanarak bir otomobil almak istiyorum. 2018 yılında 1,6 motor sınırı kaldırıldı ve ÖTVsiz alınabilecek araçlara üst limit getirildi. Yıl itibariyle 303.000 tl olan bu üst sınır yeni yılda muhtemel artış oranıyla 330.000 tl olacağına dair haberler okumaktayım. Gerek pandemi sürecinin etkisi, gerekse güncellenen ÖTV oranları sebebiyle otomobil fiyatlarında büyük artış söz konusudur. Gelişen teknolojilerle engellilerin sürüş güvenliğini ve sürüş kabiliyetini arttıran, otomatik yanan farlar, otomatik geçişli uzun kısa farlar, yağmur sensorlu silecekler, kör nokta uyarı sistemleri, vb. yenilikleri içeren bir otomobili almamız bu limit dahilinde söz konusu değildir. Sürüş destek ve güvenlik ekstralarını göz ardı etsek bile çoğu otomobilin düz vitesli versiyonu limit içindeyken, almak zorunda olduğum otomatik vitesli versiyonu ÖTV limitini aşmaktadır. Sizden talebim, 2021 yılında olacak limit artışının saydığım gerekçeler ışığında tekrar değerlendirilip bizlerin bir kaç modele mahkum edilmediği daha geniş bir yelpazede seçim yapabileceğimiz bir tutara arttırılması veya eskiden olduğu gibi sadece 1,6 motor sınırlamasının getirilip, daha özgür seçim yapabilmemizin ve otomobil bayilerinin elinde oyuncak olmamızın önüne geçilmesidir. Talebimle ilgili olarak , bizlerin durumuyla empati yaparak objektif bir değerlendirme yapacağınıza inancım tamdır. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Üstteki şekilde CİMER'e HAZİNE ve MALİYE BAKANLIĞINA GÖNDERİLMEK ÜZERE başvuru yaptım.
Bilginize...

Bende cimer e şikayet olarak yazdım. fakat görüyorumki engelliler olarak kimse sesini çıkarmıyor sonrada şikayet ediyor . Siz hakkınızı savunmazsanız kimse size hakkınızı vermez.

Jungle

Sonucu neye dayanıyor?

Sonuç hep araba... Konu başlığı rapor sonucu araba, konu başlığı ötv limiti sonucu hep araba...

cemocan33 EVET şu anki derdimiz araba malum alamıyoruzda sizin öyle bir sorununuz yoksa gölge etmeyin..

Bende ötv limitinin artmasını istiyorum hanımefendi. Ben ayrıca yurtdışından araba getirttiğimi yazdığım için bazı beyefendiler rahatsız oluyorlar işte konu bu değil felan yazıyorlar bende onlardan dolayı sonucu hep araba diyorum. sizde anlamadan yazmayın!!! fatmazehra

Üst Alt