Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti değerlendirilmeyen raporla araç alınamaz mı?

refcan

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Bu hafta ötv muhafiyetli araç alımı için başvuruda bulunduk. aşağıdaki rapor ve ehliyetle raporumuzun arkasında h sınıf veya özel tertibatı araç kullanımı ile ilgili bir değerlendirmenin yapılmadığı ancak ötv muhafiyetinden yararlanabileciğimiz yazıyor sizce sıkıntı olur mu?

Inkedengelli-raporu1-LI2.jpg
engelli-raporu11.png
Inkedengelli-raporu-LI.jpg

3 CÜ kişilere mahkeme kararı istiyorlar,

POT-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aslında 3. Kişiler için değil özel tertibatla almak istiyoruz. Kendisinin kullanımı için başvurduk kabul edilir mi?

refcan
şartları taşımadığı için vermezler... h sınıfı ehliyet zorunlu, ve raporda özel tertibaatlı araç kullanabilir ibares, değerlend,r,lmiş olmalı,

KİMLER YARARLANABİLİYOR?
Yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar ÖTV muafiyetli sıfır araç alma hakları var. Kendisi H sınıfı ehliyet sahibi olup ‘’özel donanımlı araç kullanabilir ‘’ ibareli sağlık kurul kararı alanlar da engel oranına bakılmaksızın sol ayak veya sol bacak engeli bulunanlar otomatik vitesli araç, sağ ayak veya sağ bacak engeli olanlar otomatik vitesli araçlara engellerine uygun hareket ettirici tadilatlar yaptırarak ÖTV ve MTV muafiyetli araç alabilirler. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli yakını olanlar, engelli yakını tarafından kullanılması ve engelli kişinin ortopedik engelli olması şartı ile yurt dışından özel tertibatlı araç getirtebilirler. Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullandıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlerden engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler beş yılda bir ÖTV siz sıfır araç (sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan) alabiliyor. MTV’den muaf olunması içinse Vergi Dairesi’ne müracaat ediliyor.

refcan
Bu rapor vergi dairesinden geri döner.
%90 altında, tertibat gereksinimi mutlaka değerlendirilmiş olması şart.

CEVAP VEREN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜRLER.
Ufukalp Adem Şengezer

BUGÜN ÜMRANİYE VERGİ DAİRESİNE GİTTİM BİRAZ ARAŞTIRDILAR SIKINTI YOK ALABİLİRSİNİZ DEDİLER. ARACI ALDIK TERTİBAT YAPILDI MUAYENE GİRDİ GEÇTİ. KASKO SİGORTA YAPILDI. ŞİMDİ EVRAKLARI İÇERİ VERDİK BEKLİYORUZ DEDİ BAYİİ. SİZCE TEHLİKE DEVAM EDİYOR MU? KABUL EDİLMİŞ Mİ OLDU ?

refcan
İnşaallah bir sorun çıkmaz.
Engelli sağlık kurulu raporu %90 altında olup, raporda tertibatlı ya da otomatik vitesli araç kullanımı konusunda değerlendirme olmadan ÖTV muafiyeti pek mümkün olmuyor.
Ancak örnek veriyorum; sol bacak ampute yazan bir raporda inisiyatif kullanılıp verilebilir. Çünkü yorum gerektirmeyecek şekilde açık ve net sol ayağın yokluğudur.

Ufukalp Yani kodu işlenmiş ehliyetin hiç anlamı olmaz mı? Sonuçta kodu rapora göre verdiler

refcan
ÖTV muafiyeti için tertibat kodu içeren sürücü belgesi ile tertibatlı araç kullanımı konusunda değerlendirme içeren engelli sağlık kurulu raporu birlikte gerekmektedir. Birisi tek başına yeterli değil malesef.
Ayrıca "sonuçta kodu rapora göre verdiler" demişsiniz.
İl sağlık müdürlüğü kodları engelli sağlık kurulu raporuna göre değil sürücü olur raporuna göre verir.

refcan
Ufukalp

Bana sorsanız bu raporla araç almanıza izin verilmez derdim. Ama vergi dairesi onay verdiyse diyecek söz yok. Vergi dairesinin dayanağı şu tebliğ maddesi. Çok pozitif değerlendirmesi memur. Alışkın değiliz... :)

"taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir."

güzel haber geldi arkadaşlar bugün onay geldi vergi dairesinden plakayı bekliyoruz yarında arabayı alacağız inşallah cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
OturanBoğa [FONT=sans-serif]@[/FONT]ertem Ufukalp @Adem Şengezer

Sağ kol amputeyim, ÖTV ve MTV muafiyetini iptal ettiler!?

Merhabalar,

2020 ocak ayında tertibatlı araç aldım ötv muaf oldum. Sonra mtv için dilekçe yazdım ondada muaf oldum sonrasında geçen hafta vergi dairesinde aradılar başvuruda bulunduğum raporumun geçersiz olduğunu mtv ve ötv muafiyetimin iptal olabileceğini söylediler. Mtv borç olarak yansımış ancak ötv ile ilgili bir durum göremedim en düşük raporum %86 sağ kol amputeyim en son aldığım raporda ( araçtan önce 2017 yılında almıştım ) 1 yıllık kontrol psk yazıyor psikolojiden dolayı sürekli yazılmamış ama diğer tüm raporlarımda sürekli yazıyor .

Bu durumla karşılaşan var mı? Vergi dairesi dava açmam gerektiğini söyledi ne önerirsiniz?

refcan
Her zaman son rapor geçerlidir kuralı gereği aracı aldığınız tarihte raporsuz göründüğünüzden böyle bir yola başvurulmuş.
Son raporunuzun süreli olmasına psikolojik rahatsızlığınızın sebebp olduğu, ÖTV ve MTV muafiyetinizin sebebinin ise sağ kol amputasyonu olduğu argümanıyla yargı yoluna gitmekten başka yol görünmüyor. Bütün bunları güzel güzel vergi dairesi yetkilisine anlatıp ikna edebilirseniz ne âlâ, yoksa dava açmak zorunda kalacaksınız malesef.

üstad kazanma durumu nedir? yargı nasıl bakıyor bu işlemlere . tecrübenize dayanarak süreç ne kadar sürer ve geriye dönük avantaj kapsar mı?

Ötv den muaf engelli. olan zaten otomatik olarak MTV den muaf olmuyor mu ?

normalde evet ancak aracı aldığımızda sürekli raporu verdik ancak en son aldığımız rapor 1 yıllıkmış o yüzden son aldığımız rapor önceki tüm raporları iptal ediyormuş.

Sitede üye İsmail Arslan isminde bir avukat tan yardım almanızı öneririm.

refcan

Sağ kol ampute biri olarak ÖTV'den de MTV'den de %100 muaf olursunuz. Raporun da öncesi-sonrası olmaz. Velev ki şekil olarak raporda sorun olsa, son kertede sakatlık sabit olduğu için öyle ya da böyle muafiyet onanır.

Şu anda süreç ne aşamada?

üstad yeni rapor için yönlendirdiler gittik ekteki raporu çıkardılar ÖTV için süreç devam ediyor MTV muafiyetimiz kalktı ödeme yapıyoruz. ne yapacağımızı açıkçası çok bilmiyoruz.https://ibb.co/stVTLVD
stVTLVD

stVTLVD

Siz aracı alırken raporunuzda süreli olduğunu bilmiyormudunuz.Ayrıca aracı alırken raporda süreli yazıyorsa vede süresi geçmişse vergi dairesi nasıl onay verir.Benimde raporum süreli ve 5aydan az kaldığı için gidip yenisi için başvuru yapmıştım.Sonraki yeni raporumda 3 yıllık süreli çıktı.Gidip yeni araç başvurusu yaptım sorunsuz bir şekilde aracımı aldım.Mtv içinde dilekçe verdim.Bence sizde yeni rapor alıp tekrar vergi dairesine başvurun derdinizi anlatın inşallah sorunsuz sorunuz düzelir.

Size tavsiyem mahkeme falan hiç uğraşmaya gerek yok, tekrar ortopedi doktorunuzdan yeni tarihli rapor alın, bütün mesele çözülsün

Belirttiğiniz raporda, Hastanın özel tertibatlı araç kullanması uygun değildir yazıyor. ben mi yanlış gördüm yoksa. engel oranının %83 olduğu da belirtilmiş bu rapor ile araç alamazsınız doktorunuzla tekrar görüşün bence

Sıkıntıda orada zaten 2008 den beri aynı durum değişen hiç bir şey yok engelliğimizde 7-8 tane raporumuz var ehliyet için aldığımız raporda bile sürücü olur yazıyor bu sefer olamaz diyorlar. Burada önemli olan rapor alırken muayene olduğumuz doktoramı anlatalım derdimizi yoksa en son kurula girerken ki doktorlara mı? OturanBoğa @ziganasport @remzi0049

Rapor artışı sonrası işlemler

Merhabalar daha önceden sağ kol ampute sebebi ile %83 engelli raporum ile özel tertibatlı araç aldım yeni raporum %91 tertibatı söktürmem gerekiyor mu? Yapmalımıyım ? Artısı eksisi ne olur. Yapmam gerekirse nasıl bir yol izlemeliyim?

Teşekkürler

Üst Alt