Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti için aldığım rapora neden 5 yıl süre konuldu?

zekito

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
Merhaba,
Daha önce Vergi İndirimi için aldığım raporda Açılçklama kısmı boş olduğu için ÖTV indirimi için yeniden rapor aldım. Bugün itibariyle yeni raporum e-devlete yansımış durumda. Ötv indirimli raporumda Açıklama kısmı ‘ ÖTV İNDİRİMİ (SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR.)’ şeklinde yazıyor. Ancak Raporun Geçerlilik Süresi alanında 5 yıl yazıyor. Şimdiye kadar aldığım tüm raporlar Süresiz olarak verilmişti. Ötv indirimli raporlar süreli mi veriliyor? Bu durum normal midir? 5 yıl sonra yeni araç alacak olsam tekrar rapor almam gerekecek. Engelim sürekli olduğu için süre belirlenmesi bana çok anlamlı gelmedi ancak yönetmelik mi bu yönde emin olamadım. Bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparsa sevinirim.

Merhaba,
Yaşadığım birkaç deneyimi paylaşmak istiyorum, görüşlerinizi iletirseniz memnun olurum.
Ötv muafiyeti için rapor aldım. Raporu alırken ehliyet için aldığım raporu(kodların yazdığı) da istediler. Bu rapor fiziken benim elimde mevcut değil, ehliyeti çıkarırken verdim diye hatırlıyorum. Allah’tan kodların olduğu sayfanın resmini çekmişim öyle çıktı alıp hallettim. Benzer şekilde bayi de bu raporu istedi. Bu raporu neden istiyorlar? Sonuçta bu rapora göre verilmiş ve kodların yazılı olduğu ehliyetimiz mevcut. Hastaneye sorduğumda ehliyette sadece B yazıyormuş ancak raporda Engelli B yazıyormuş diye bu raporu istediklerini söyledi. Peki bayi neden bunu istiyor?
Ben bu raporun bir nüshasını nerden temin edebilirim? E-devlette bu rapor nedense görünmüyor, diğer engelli raporları yer alıyor ancak ehliyet raporu yer almıyor.

Üstelik şimdiye kadarki bütün raporlarım süresiz olduğu halde, ötv muafiyet raporunu 5 yıl süreli verdiler. Heyet başkanına bizzat gidip bu durumu sordum. Engelim geçici değil neden süreli verdiniz dediğimde normal rapor olsa süresiz olurdu ancak ötv muafiyet için hak tanınan süre 5 yıl olduğu için 5 yıl olarak verdiklerini açıkladı. Peki ben aracımı 5 yılda satmak zorunda değilim ki 11 yıl kullandım elimdeki aracımı çok şükür, 5 yılda bir mtv için rapor mu alayım yani, evet diye açıklama yaptılar. Engelleri kaldırmak yerine sürekli önümüze engel konuluyor. Sonuçta yönetmelik 5 yıl sonra ne olacağını bilemem o yüzden 5 yıl veriyoruz herkese diyor, yönetmelik değişse ne olur ki ona göre koşulları belirlenir sonuçta, yönetmelik değişecek diye gerekli olmadığı halde neden rapor almak zorunda kalayım. Engelim düzelecekse eyvallah muafiyet de olmasın.

Sonuç olarak aracımı aldım çok şükür, vergi dairesi onayını bekliyorum. Allah herkesin gönlüne göre versin, kazasız belasız güzel günlerde kullanmayı nasip etsin.

FaCia,
Merhaba,
Bir sorum olacak. Yeni ehliyeti çıkartırken kodların yazılı olduğu komisyon raporunu nüfus müdürlüğü aldı diye hatırlıyorum. Elimde fiziki bir nüshası yok, e-nabız’da da çıkmıyor. Neyse ki kodların yer aldığı sayfanın resmini çekmişim ki bununla hem ötv raporunu aldım hem de bayi üzerinden işlemleri başlattım. Bu raporun bir nüshasını bir yerden temin etme şansım var mı?
Bu belgeyi vergi dairesine de gönderiyor mu bayi? Gönderiyorsa şayet ön sayfasının resmini çekmemişim umarım sorun olmaz. Kaldı ki kodların yazılı olduğu ehliyet varken raporu neden istiyorlar ayrıca anlamış değilim.

Şu an vergi dairesinden yanıt bekler durumdayız. Benim ehliyetimde aşağıdaki kodlar yazıyor.

102 - 78 - 47 - 35.04 - 40.11

Son düzenleme:
zekito
hayırlı olsun güle güle kullanın

Vergi İndirimi olan benimde raporum var ve emekliyim ÖTV indirimi için yeniden raporda oran yazmıyor değil mi bir de bu ÖTV indirim raporu için kurula mı girdiniz.

kardelenn,
Merhaba,
Teşekkür ederim inşallah.
Ötv için alınan raporda engelli oranı yazıyor, yazması da gerekiyor. Ayrıca aşağıdaki açıklama yazıyor. Rapor için Sağlık Kurulu heyetine giriyorsunuz.

SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR.

Sürücü belgesi için alınan raporun aslını nüfus müdürlüğü almış. Tekrar bir nüshasını almak için İl Sağlık Müdürlüğü’ne(İstanbul’da Bakırköy yeni mahallede eski kadın doğum hastanesi) başvurmak gerektiğini öğrendim. İhtiyaç halinde aslı gibidir şeklinde bir nüshası temin edilebiliyor.

zekito
bende il sağın verdiği raporu ehliyet çıkarırken nüfus müdürlüğüne verdim bi fotokopisini çekmiştim sadece aslı gibidir yaptırmadım e nabızdan ehliyet raporumda görünmüyor.
araç alırken bayi bana illa aslı gibidir lazım olacak dediler. ( bunu neredeyse bütün araç bayileri dedi )nüfusa gittim belgeyi aslı gibidir yaptırmam gerektiğini anlattım nüfus müdürü bunu sizden isteyen açıp mevzuatı bi okusun ben o belgeye karşılık size yeni tip ehliyetinizi zaten verdim dedi evrağı vermedi bana . aracımı aldım. evrağın sadece fotokopisini verdim +ehliyet + engelli raporu(yeni tip karekodlu ) hiçbirini aslı gibidir yaptırmadım.

aspan,
Açıkçası nüfus müdürü doğru söylemiş. Her kurum her raporu neden istiyor anlamış değilim. Zaten o raporla resmi yeni tip ehliyetin var elinde, kodlar yazıyor, tertibatın nasıl yapılacağı net, ötv muafiyet raporun mevzuata uygun karekodlu formatta iken bir de sürücü raporunun istenmesi eziyetten başka bir şey değil. Ben de iyi ki resmini çekmişim yoksa gidip tekrar bir nüshasını(aslı gibidir veya fotokopi) temin etmek zorunda kalacaktım. Sırf bu yüzden araç alım süreci tıkanabilirdi.

Teknoloji geliştikçe ileri gitmek yerine geriye gidiyoruz. Engellimin değişmeyeceğini bildiği halde ötv hakkı 5 yıllık diye heyet başkanı bana süreli 5 yıllık rapor verdi düşün. Aracı 5 yıl sonra satsam da satmasan da mtv muafiyeti için tekrar gidip rapor almak zorunda kalacağım. Heyet bile engelliye bu kadar destek oluyor işte.

Allah kazasız belasız güzel günlerde kullanmak nasip etsin herkese.

Üst Alt