Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti ile alnın aracın vergileri inceleme sonrası geri isteniyor!?

Neme07

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2016 yılında %90 üzeri sürekli engelli raporu ile alınan araç, bir yoklama ile aracın evde olmadığı bir gün Yoklama yapılarak, aracın engellinin fiilen kullanımında olmadığı sözde tespiti ile hem ötv hem de 4 yıllık mtv si ile beraber geri istendi geçen hafta. Bununla ilgili hem hukuki hem fikri olarak yardımcı olabilirmisiniz.

araç evde olmalı diye bir kaide mi var. hangi kanunla bu işlemi yapmışlar.

Engelli ÖTV İndirimi ile alınan aracın ÖTV sini Maliye Geri İstedi

Engellinin amacı dışında kullanılıyor demek istemişler sanırım. Hazinede para kalmadı dikkat edin herkesin başına gelebilir. Geçmiş olsun.

Raporlu kişi ile aracın kaydı aynı adreste mi?
Denetime gelenlerin aileyle ilgili diyaloglarında neler soruldu?

Raporlu kişi ile araç aynı adres tabi ki ama elbette araç 7/24 adreste olcak diye bir kanun yönetmelik, tebliğ yok, sorular araç kimde nerde kim aldı gibi sorular ama o kadar teknik sorular var ki engellinin cevaplaması imkansız kendisi doldurmuş yoklama memuru sonra imzalatmış, bir de trafik cezaları ve kasko sigorta engellinin dilde aracı kullanan die tabir edilen kişinin kredi kartıyla alınmış die saçma sapan bir delil yazmışlar :)

Engelli ile araç aynı adreste kayıtlı olsa dahi araç farklı bir yerde fiilen başkasının kullanımında olabiliyor.
İlgili yönetmelikte böyle durumların tespitinde ödenmemiş olan ÖTV bin tahsil edileceği yönünde madde var.
Tabi bu zamana kadar pek uygulandığını görmedik.
Kars'ın köyündeki yatalak dedesinin üzerine aldığı lüks araçla İstanbul'da fink atanları her yerde görmek mümkün.
Bunu sizin için değil genel olarak söylüyorum yanlış anlamayın. Ama araç zaten gerçekte de engellinin adresinde ama sadece o an dışarda ise olumsuz bir işlem yapılmaz. Ama değilse yapılan işlem yasal.

Neme07

Denetim esnasında araç aynı şehirde ise hemen ilgili kişilere bu teyit edilerek bir orta yol bulunabilirdi diye sordum yukarıdaki soruyu aslında. Yani tabii ki kapının önünde beklemez araç Aynı şehirde olması memur açısından kabul edilebilir bir şey olmalı.

Memurun sorduğu sorulara verilen yanıtlar işi zora sokmuş anlaşılan.

İtiraz edip şansınızı deneyin

Aslında genel anlamda biz insanların yanılgısı sanırım tam da burada, kanun çok açık bir şekilde 3. şahısların kullanamaması ya da başka şehirde ilçede köyde olamazsın diye bir madde koymamış, bu insanların özel ihtiyacları olabilir olmasada bu aracları başkası kullanamaz hükmü olmadığı gibi karayolları kanunu aksine olabilir diyor, bununla ilgili Anayasa mahk. engellilerin seyehat özgürlüğü sebebiyle verdiği 2 kararda 3. kişilerin uhdesinde olabilir kararı bile vermiş, sadece kanunen hakkımız olanı ve idarenin ben yaptım oldu işlemine karşı burdaki insanlarla bi düşünce teyakkisi yapmak istedim

@Neme07
Kayıtsız şartsız herkesin kullanımında değil, kısıtlama mevcut.
Özel Tüketim Vergisi II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nin ilgili maddesi aşağıdaki metni içermektedir. Size buna göre işlem yapılmış. Bu maddenin size uymadığını düşünüyorsanız itiraz edebilir, o da olmazsa yargı yoluna gidebilirsiniz.
Tabi kaybedersiniz karşı tarafın masrafları da size kalır.

İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. Taşıtın, zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir.

Evet ufukalp bey maalesef bu tebliğ tamda bunun icin çıkarılmış en azından bu maddesi. Ancak tek bir yoklama ile yapılması bir kez yapılan yoklamanın fiili durumu yansıtmasının imkansızlığı, engellilerin anayasanın tanıdığı seyehat özgürlüğünün dışında işlem olması, karayolları yönetmeliğinde akraba bile olmaksızın 3. kişilerin bile kulanabilceği ve normlar hiyerarşisinde yönetmelik ve tebliğ bağıntısının dışına çıkması gibi hususların dışında işlem olması umarım engelliler adına bir umut ışığı olur, bundan sonraki süreçler için.

Merhabalar, tam olarak nasıl olmuş olay ben anlayamadım. Araç sahibi engelli kişi muhtemelen ben kullanmıyorum benim adıma aldılar falan demiş olmalı ki böyle bi işlem yapılsın. Araç o an orda olmak zorunda değil hayta duruma göre aynı şehirde bile olmayabilir kimse de neden şuan burda değil diye sorgulayamaz diye düşünüyorum. Tam olarak ne söylenmiş de böyle işlem yapılmış hocam bilgi verebilir misiniz? Bir de araç sahibi engelliyle kan bağınız var değil mi?

Merhaba, ermanceyhan,yoklama esnasında sormuşlar aracı kim aldı ve nerde diye engelli kişide aracın kendi ihtiyaclarının karşılanması icin torunu tarafından alındığını hastane kontrolleri icin kullanıldığı ancak an itibaryle şehir dısında torununda olduğunu belirtmiş. Onun dısındaki herşeyi zaten yoklamacı otomatikman doldurmuş. Engellinin hastalığı ve ehliyetinn olmamasından dolayı kullanımı imkansız, dede torun ilişkisi kan bağı. Hukuki anlamda umarım emsal olcak bir karar cıkarablrz

Neme07
Anladım, o zaman sanırım engellinin ikametinin aracın kullanıldığı şehirde olması en garantisi bu tarz durumlarda. Engelli kişi ikametinin olduğu şehirde o zaman zarfı içinde olmasa da ona da sorun çıkarmazlar herhalde diye düşünüyorum. Sonuçta bu insanlar yer geliyor köye bağa bahçeye ya da diğer şehirdeki çocuklarının yanına gidiyorlar.

Merhaba, aynı dertten muzdaribiz. Ne yaptığınızı, mevzunun nasıl sonuçlandığını öğrenmek istiyorum. Bu konuda sizinle konuşmak isterim.

Üst Alt