Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetinden yararlanarak 78 kodu ile tertibatız otomatik araç alınabilir mi?

tunah

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
1
Bugün sağlık raporumu yeniledim ve bolu vergi dairesi ile görüştüm. Boluda fazla araç satışı olmadığı için İstanbul Vergi Dairesini aradı ve detaylı bilgi aldık. 78 kodu ile tertibatsız otomatik araç alınabiliyormuş. Ancak İstanbul ''Tek Hekim Raporu'' adı altında manuel vitesi kavrayamadağını dair muayene raporu istiyor. Bu tek hekim raporunu alabilen var mı acaba normalde böyle bir tebliğ veya kanun yok kafalarına göre rapor istiyorlar.

Banada haksız yere kısıtlama verilen kodların arasında 78 kodu vermişlerdi, ÖTV için fırsat olabilir diye vergi dairesinden sorgulattığımda araçta hareket ettirici tertibat yoksa ÖTV söz konusu olamaz denildi. , yani gaz fren terdibatı yada direksiyon topuzu olabilir, tabi bunlar içinde ayrıca ÖTV muafiyet komisyona girilmesi gereklidir.

Merhaba, engelli raporu çıkartmadan önce aldığım 18 yıllık b ehliyetlim var. Rapor, eski ehliyeti yenilememe engel oldu.
Kurul sonrası, otomatik araç için İl sağlık müdürlüğünden hangi kodları almam doğru olur.
Ortopedik kısıtlılığım var. Ama tertibata gerek yok. Ötv muafiyetinden yararlanabilir miyim.

@16Caner16,

genelgede ''
Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.'' hükmü var. İstanbul Vergi Dairesi raporunda ''Hareket ettirici özel terbiatlı araç kullanır ibaresi varsa ve ehliyetinde 78 kodu varsa otomatik aracı tertibatsız alabilrsin bilgisi verdi bana ancak yukarıda yazdığım gibi manuel vitesi kullanamayacağını açıkca yazan bir hekim raporu istiyor. ben bu raporun kanunda veya tebliğlerde olmadığını bu raporu almadan araç almak istediğimde şu cevabı verdiler :''Biz yine evrakları alırız ama üst makama (bakanlığa) görüş sorarız kabul edilirse onay veririz.'' dediler. Aslında sağlık raporumda sağ kolun zaten hasarlı olduğu açıkca belirtiliyor ve buna göre 78 kodu veriliyor maalesef memurun kendini garantiye almak istediği bir evrak bu.

Engelli bireyler hayat 1-0 yenik başlıyor, yetmiyormuş gibi her işleri bürokrasiye takılıyor ve çok ilginçtir engellilerin haklarını bu ülkedeki haramzade aç gözlü gergedanlar yiyor. Mesela yukardaki yorumlara bakıyorum, arkadaşların hepsi engelli ama neredeyse hiç bir haktan yararlanamıyor. Geçenlerde bir haber okudum, 2024 yılı içinde tam 300 BİN kişi (sağlam, sağlıklı) ÖTV muafiyetli araç almış, kimin adına, ne hakla, hangi ayrıcalıkla almış bilinmiyormuş. Bence hastane, maliye bakanlığının aç gözlü bir kısım memur ve bürokratlarından kaynaklı, sonuçta parayı basan dansöz gibi oynatıyor insanları. Ya çok mücadele edip bu yolda yıpranacağız ya da her şeyden vazgeçip bu hayata razı olacağız. Allah herkesin yardımcısı olsun, zira bu namusuzlar yük olmaktan başka bişey olmuyorlar.

Üst Alt