Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için heyet raporu hakkında

duygu1972

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, benim sağ elde baş parmak hariç 2.3.4.5. parmaklarda eklem yerlerinden itibaren amputedir.2018 yılında Numune hastanesi % 32 oran verdi, rapor açıklamasına" ÖTV için durum bildirir rapordur" diye yazdılar. Bu raporla GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI, Ankara Vergi Dairesi Başkanlığına dilekçe verdim ÖTV indirimi için.SONUC : " ibraz edilen engelli sağlık kurulu raporuna göre, 4760 sayılı Özel tüketim vergisi kanununun 7/2-c maddesi uygulamasından yararlanmanız mümkün değildir" cevabı geldi.

Aranızda bana benzer ortopedik sorunu olup da son zamanlarda heyet raporu alan varmı? Hangi hastaneden rapor almamı önerirsiniz ? Sadece hastaneden alınan heyet raporu ile araç alınamıyor degilmi, bu raporla birlikte Vergi Dairesi Baskanligina başvuruda bulunmamiz gerekiyor degilmi? oradan gelen sonuca göre araç alabiliyoruz degilmi?

2021 yılında hastaneden alınan heyet raporu arkasına yazılacak olan maddeler değişmiş şeklinde bilgi öğrendim, acaba 2021 içerisinde Ankara içerisindeki hastanelerden rapor alan varmı aranizda, mevcut ehliyetim hala H sınıfı ve alacağım rapora istinaden nüfus müdürlügunden değiştireceğim, sağlık kurulu raporunda ehliyetin arkasına yazılması için kodlar yazıyormuş, hangi kodlar yazılıyor bu konuda bilgisi olan varmı, bilgi verirseniz tşk ederim

Ankara içerisinde aynı durumda olan bazı arkadaşların bazı hastanelerden raporu alabildiği bazı hastanelerden ise alamadığını duyuyorum, bu durumda benim hangi hastaneden rapor almam gerekir sizce?

En son 2018 yılında Vergi Dairesi Baskanligina ÖTV indirimi için başvurdum, aynı konu için hemen yeniden basvurabilirmiyim yada başvurmak için bir süre bekleme zorunluluğu varmı? bilgi verirseniz sevinirim, tşk ederim

[FONT=Arial][FONT=Verdana][/FONT][/FONT]

Engeliniz doğuştan ise ÖTV istisnasından yararlanılıyor diye biliyorum. Sonradan olduysa ÖTV den %40 ve üzeri kişiler yararlanıyor.
Ehliyetinizi değiştirmek için önce hastaneden rapor alıyorsunuz. (Ehliyet değişimi için.) Sonra il sağlık müdürlüğünde yeni bir heyete gireceksiniz. Oradaki heyet size sürücü olur ya da olamaz kararını verecek. Olumlu olursa engel durumunuza uygun kodları yazıyorlar. Ondan sonra değiştirmeye gideceksiniz.

duygu1972 Merhaba,

Benim de benze engel durumum mevcut, çok araştırdım hala daha araştırmaya devam ediyorum ÖTV indiriminden nasıl yararlanabilirim diye, bazı konuları netleştirdim,2 ay içinde hastaneden rapor almak için başvuracağım.

ÖTV indirimden yararlanabilmek için öncelikle 2 konuyu halletmek gerekiyor;

1- H sınıfı ehliyetini değiştirip yeni tip B sınıfı üzerinde kodların yazıldığı ehliyet almak gerekiyor.
Bu işlemi geçen sene yaptım ehliyetimi yenileyip B sınıfı ehliyet aldım, burada yazan kodları sen belirleyemiyorsun, sağ el olduğu için standart kodlar yazıp seni gönderiyorlar.Bana verilen kodlar, otomatik vites,direksiyon topuzu,sağ sileceği soldan kontrol aparatı...
Bu kodlar arasında en önemlisi otomatik vites araç kullanabilir kodu

2- Devlet hastanesine başvurup ÖTV indiriminden yararlanmak istediğini belirtip sağlık raporu çıkartmak gerekiyor.
Bu işlemi henüz yapmadım 2 ay sonra bu raporu çıkaracağım inşallah
Bu raporda en önemli konu raporun açıklama kısmında aşağıdaki ibarelerin muhakkak yazması gerekiyor.
"Hareket ettirici aksamda Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir "

Bu işlemleri hallettikten sonra bayiye gidip, yeni ehliyetini ( B Sınıfı ve üzerinde kodların yazılı olduğu ) ve yeni sağlık raporunu veriyorsun onlar vergi dairesinden senin için bu işlemleri gerçekleştiriyorlar. Extra bir yere dilekçe falan vermene gerek yok. Şimdilik bildiklerin bunlar, sağlık raporunu aldıktan sonra daha detaylı bilgi vermeye çalışırım.

bilginiz için tşk ederim, benim engelim 5-6 yaşlarinda iken kaza ile oldu, bu durumda en az ortopedik % 40 oranlamı ÖTV den muaf olabiliyorum, başka türlü mümkün degilmi?

merhaba, deco53 kullanicisi , eğer Ankara da yaşıyorsanız heyet raporu için Numune hastanesine gitmenizi önermiyorum size, çünkü heyetdeki doktor bana " siz bu şekilde normal araç kullanabilirsiniz, neden rapor istiyorsunuz" dedi bana, bende " yasal olarak hakkım ise eğer yararlanmak istiyorum" dedim, sadece baş parmak ile vitesi sıkı kavrayarak çok seri vites değiştirebileceğimi zannetmiyorum, yoğun trafikte kaza yapmama neden olabilir bu durum, o yüzden bence ben otomatik vites kullanmalıyım diye inanıyorum buna.

Arkadaşlar , benim sağ elde baş parmak hariç 2.3.4.5. parmaklarda eklem yerlerinden itibaren amputedir, 5-6 yaşlarında iken kaza sonucu oldu, 2018 yılında Numune hastanesi % 32 oran verdi, engelim sonradan kaza ile olduğu için ÖTV muafiyeti almak icin en az % 40 oranmı olması gerekiyor? bu kesinmi?

duygu1972 kesinlikle haklısın, öncelikle normal araçtan kasıtları ne ? manuel vitesli araç ise zaten engelin durumuyla kullanman çok çok zor. Otomatik vites araçtan bahsediyorsa o ilgili kişi, zaten otomatik vitesli araçlar özel tertibat sınıfına giriyor.Dolayısıyla bu senin ve ya bizlerin durumunda olan herkesin hakkı, bu hakkı kullanmamız gerekiyor. Ben istanbul'da yaşıyorum buradaki hastanelere başvuracağım, benzer bir problem yaşarsam hemen hastaneyi değiştirip farklı hastaneye başvurabilirim.Ortopedik engelliler için %40 oranı şart koşulmuyor. İsterse %10 olsun farketmiyor, ortopedik engelliler için "[FONT=sans-serif]Hareket ettirici aksamda Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresinin raporda yazılı olması yeterli.[/FONT]

ben tekrar hastaneden heyet raporu aldım diyelim, ortopedik engelime yine % 32 oran verdiler diyelim (engelim kaza sonucu meydana geldi) , raporun açıklama bölümüne de "Hareket ettirici aksamda Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir " diye yazdılar diyelim, bu durumda ÖTV muafiyeti alabilirmiyim sizce ??

deco53, normal araçtan kastı manuel vitesli araçtı, doktor resmen beni "hakkın olmadığı halde fırsatçılık yapıyorsun" der gibi bir tavırla hareket etti, bence yanlış tavırdı, sağ elde sadece baş parmak ile vitese çok hakim olamayacağım kesin birşey.
Birde bir konuya dikkat çekmek istiyorum, engelli adına alınan araç engellinin yaşadığı yerden başka bir yerde kullanılıyorsa, bu durum yoklamada tesbit edilirse indirim yapılan ÖTV yi devlet geri istiyormuş bilginiz olsun, buradaki arkadaşlardan birisi paylaşmış bu konuyu

Merhaba
@deco53 , @duygu1972

Sorunun cevabı EVET alabilirsin. Çünkü ortopedik engellerde oranın bir önemi yok, önemli olan raporunda; "Hareket ettirici aksamda Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir " ibarenin yazılı olması. Yeni raporlarda, düzenlenmiş yönetmelik gereği artık bu ibarenin yazılı olmasını vergi dairesi görmek istiyor.

Arkadaşlar, ÖTV muafiyeti için Ankara da hangi hastaneye gitmemi önerirsiniz?

35efe35

haklısın hocam ama maliye bunları da keyfi işleme alıyor malesef. ibareler kodlu ehliyetler falan olsa da maliyenin keyfine kalmış durumdayız.

Arkadaşlar ÖTV muafiyeti için Ankara da hangi hastaneden heyet raporu almamı önerirsiniz, en problemsiz en kolay hangi hastaneden rapor alabilirim bilgi verir misiniz?

deco53 merhaba,
ÖTV muafiyeti ile araç almak icin işlem sıralaması,
1- H sınıfı ehliyeti B olarak değiştirip ehliyetin arkasina kodları yazdirmalıyım
2- ÖTV için rapor almalıyım.

işlem sırası yukardaki gibimi olmalı yoksa önce ÖTV raporu alıp daha sonramı ehliyeti değiştirmeliyim ?
işlem sıralaması önemli burada çünkü, bazıları önce ÖTV raporunu al sonra ehliyeti degistir diyor, bilgi verirseniz çok sevinirim

Arkadaşlar, bazı yazdığım mesajları sistemde göremiyorum, kendiliğinden siliniyor sanırım, sizdede oluyormu bu durum?

duygu1972

Merhaba,
Öncelikle ehliyetinizi yenilemeniz daha faydalı olur. Ötv muafiyeti sırasında kodların yazıldığı ehliyet raporunu da istiyorlar çünkü.

duygu1972

Konuyla alakasi yoksa yöneticiler baska yere yüklüyorlar.örnek: nakdi ucret ,örnek: ötv vs gibi forum başlıgıyla alakasız yazilar alakası olan başlıga iletiyorlar yada yeni başlık açıyorlar.anladinmı

verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim ama hâlâ ÖTV için Ankara da hangi hastaneye gitmeliyim, en problemsiz ÖTV raporunu hangi hastaneden alabilirim bir görüş yazan olmadı, görüşlerinizi yazarmisiniz lütfen.
Başka başlık altında paylaşıyorum bu konuyu, konu ilgisiz diye sanırım site yönetimi tarafından hemen yazı kaldırılıyor.

Arkadaşlar merhaba, benim sağ elde baş parmak hariç 1.2.3.4. parmaklar eklem yerinden amputedir, 2018 yılında Ankara Numune hastanesi ÖTV raporunun açıklama bölümüne " ÖTV için durum bildirir rapordur" diye yazdığı için vergi dairesi ÖTV muafiyeti vermedi ve araç alamadım, bu sene yeniden denemek istiyorum, Ankara dan son zamanlarda rapor alan varmı, ÖTV raporu için hangi hastaneyi önerirsiniz bana ?Ankara ya yakın illerin hastaneside olabilir, bu defa problem yaşamak istemiyorum artık.

Üst Alt