Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araç almak istiyoruz ama rapor oranı %84'te kalıyor!?

Metnsarslmaz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle Merhaba. Malumunuz ülkemiz çok zorlu süreçlerden geçiyor. Sizi böyle bir konuda rahatsız ettiğim için şimdiden özür diliyorum.*
İsmim Metin Üniversite öğrencisiyim ve tatil zamanlarımda Sakarya’ya ailemin yanına geliyorum. 89 yaşında dedem, annem ve engelli bir teyzem var. Ben artık çıkış yolu bulamadığım için size yazıyorum. 2012 senesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden engelli teyzem için sağlık kurulundan rapor aldık. Kendisi Polio Sekeli. O zaman tablo 4.1 den yüzde 80 alt ekserimite, yüzde 20 ise her iki üst ekserimite bozukluğu vermişler. Ortalama yüzde 84. Ben ailemden uzakta yaşıyorum. Teyzem tekerlekli sandalyeye bağlı ve annemin yardımı olmadan kendine bakımını bile gerçekleştiremiyor. Kolları o zamandan bugüne iyice güçsüzleşti ve el titremeleri çok daha fazla arttı. ( örnek olarak kendisi kağıda spiral bile çizemiyor. İnce hareketleri zorlukla yapabiliyor. ) Tahmininiz üzere hiç bir yere gidemiyorlar ve annem,teyzem ve dedem için araç satın almak istiyor. ( Ötv muafiyeti için) şunuda belirtmek isterim Bu zamana kadar zaman zaman ihtiyacımız olduğu halde sırf kendimize bakabiliyoruz diye bir kez olsun engelli aylık parasına başvurmadık başkalarının hakkını yememek için. Malumunuz virüs nedeniyle okulumuz ertelendi ve bende yardımcı olmak amacıyla Devlet Hastanesinden sağlık kurulu için randevu aldım. Günü geldiğinde gittik ve tek tek doktorları gezdik. Ben aylarca araştırdım ve polio sekelinin tablo 3.4 den değerlendirilmesi gerektiğini öğrendim. Hatta zamanında 4.1 den değerlendirilen raporların tekrar değerlendirlmesi için bakanlık tarafından geri gönderildiğine dair belgelere bile ulaştım. Nöroloji doktoru teşhis koydu. Ortapedi doktoru benim söylememle tabloyu buldu, teyzemin gerekli tetkiklerini yaptı ve tablo 3.4 den yüzde 96 lık tekerlekli sandalyeye bağlı seçeneğine karar verdi. Saatlerce kurulu bekledik ve heyet toplandığında teyzemi çıkardık. Hiç bir şekilde teyzemi muayene etmeden kararı verdiler. 2 gün sonra rapora ulaştım. Hiç bi şekilde ne nöroloji doktorunun tanısını ciddiye almışlar ne de ortapedi doktorunun. Teyzem ilokul mezunu bile değil ne ehliyeti ne okuma yazması var ve bu duruma çok üzülüyor. Dışarı çıkamadı senelerdir ve hayatı diğer insanlar gibi yaşamak istiyor. Ben ise onun yüzüne bakamıyorum. Beni sakın yanlış anlamayın ama ben ülkemi ve insanlarını çok sevdiğim için yurtdışında kurulu yapılı bütün düzenimi bırakıp geldim. Bu ülkeye ve insanlarına inancım olduğu için. Ben sadece teyzemin hakkı olanı istiyorum başka hiç bişey değil. Biz İl sağlıktan itiraz etsek başka bir hastaneye gönderileceğiz. Kararlar uyuşmazsa başka bir hastaneye daha gönderecekler. Bu süreç boyunca zaten gücü olmayan teyzemi yıpratmak istemiyorum. Polio sekeli hastalığının tek bacakta olacağını söylüyorlar bunu bende biliyorum ama çapa, cerrahpaşa hastanelerinde tedavi ve ameliyat oldu. Hepsi teşhisi polio sekeli olarak koydular. Tek bacağını hiç kıramıyor ve bir bacağıda kısa. Kısacası belden aşağısı hiç tutmuyor. Kendisi tekerlekli sandalyeye bağlı ve tablo 3.4 e göre yüzde 96 alması gerekiyordu fakat heyet hiç bir muayene olmaksızın kendi doktorunun kararını hiçe saydı. Fizik tedavi doktoru parapleji teşhisi koymuş ve 80 oran vermiş tablo 4.1 üzerinden. Kurul ise bunu kabul etmiş.işin komik tarafı engel durumu kısmı Ortopedi işaretli ve ortopedi doktorunun koyduğu tanıya sıfır verilmiş. İmza kısmında da bu doktorun imzası yok. Nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Ne yapacağımı hiç bilmiyorum. Bir çare belki burada bulunan güzel insanlar bize bir yol gösterir diye düşündüm. Saygılarımla

Geçmiş olsun
İtiraz edebilirsin ama bu süreç hastayı çok yoracaktır, hele şu günlerde böyle bir şey yapman zaten imkansız gibi, 1 veya 2 puan eksik olsa uğraşırsın ama 6 puan eksik, pek değişmiyor,
Sıfır araba alacak kadar paranız var , şimdilik 2. el bir araba al,ihtiyaçlarında kullan, sonuçta sıfır arabayıda bu anlamda kullanmak için almıyormusun,

Haklısınız fakat ben zaten ailemden uzakta yaşıyorum. Yani araçla ilgilenecek durumda olacak kimse başlarında olmayacak. Zaten ötv indirimiyle alabileceğimiz en düşük ücretli aracı almayı düşünüyoruz. Burda sadece yakındığım nokta mevzuata göre hakkımız olan yüzdeyi almakta engellenmemiz.

Üst Alt