Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçta 5 yıl geçmeden vefat olursa süreç nasıl ilerleyecek?

rolanddes

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Konu hakkında sabit başlık var ama kendi durumumda nasıl geçerli olur anlayamadığımdan başlık açayım dedim. Babam çok rahatsız. %98 engelli raporu aldı. 2 kardeşiz. Babamın üstüne hiç bir mal mülk yok. Araç alacağız. Sadece ben ödeyeceğim.

Eğer Allah gecinden versin 5 sene geçmeden babam bizden ayrılırsa,

- ne önceden noterden vasiyet belirlemek
- ne fazladan mal mülk olmadığı için kardeşimin arabanın hakkında feragat etmesi
- ne de aracı kardeşimin ve benim üstümüzde paylı olarak tutmak (vefat sonrası hemen vergi işliyormus)

işe yaramıyormuş. Acaba kardeşimin sadece arabadan değil de tüm kalanlardan reddi miras yapması yeter mi? (gerçi reddi miras da arabadan feragat etmekle aynı şey oluyor heralde) Bizim durumumuzda ÖTV ödemekten kaçınma olasılığı yok mudur?

Teşekkürler

rolanddes

Vefatın ardından 5 yıl süresince varislerin üzerine kayıtlı olması halinde zaten ÖTV ödenmez. Sadece vefat tarihi itibarı ile MTV ödemeye başlarsınız.
[-]Kardeşiniz reddi miras yapabilir[/-]

Çok teşekkürler hocam. Ben ilgili sabit başlığı okuyunca kafam karıştı. Babamın üstüne araçtan başka kayıtlı olan bir varlığı olmasa da kardeşim reddi miras yaptığında ben ÖTV ödemek zorunda kalmam değil mi?

rolanddes

Ben de bu hukuk dillerinden çok anlamıyorum doğrusu. Belki UZAKLAR fikir verebilir?

"Söz konusu şartlar dahilinde, istisnadan yararlanılan taşıtın varislerden birine intikalinde ÖTV aranmadığı gibi, lehine taşıt üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçilen mirasçının buna karşılık taşıt haricinde terekede yer alan diğer mal ve/veya haklardaki miras hissesinden diğer mirasçılar lehine vazgeçmesi de aranmaz. Ayrıca, bu kapsamda işlem tesisi için muristen mirasçılara intikal etmiş olan söz konusu taşıtın dışındaki diğer mal ve/veya haklarla ilgili olarak da aynı mirasçı lehine feragat edilmiş olması aranmaz. Ancak, istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın varislere kalan hisselerinin tek bir mirasçıya ivazlı olarak devredilmesi halinde, devralan mirasçının taşıt üzerindeki kendi mülkiyet hakkına (miras payına) karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere bu satış işlemi "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmez. Bu kapsamda, söz konusu taşıtın malul veya engelli tarafından ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmeden istisnadan yararlanamayanlara devri halinde, taşıtın bu mirasçıya intikalinde vergilendirilmeyen kendi miras payına tekabül eden kısma ilişkin ÖTV’nin de beyan edilip ödeneceği açıktır."

Tam burada takıldım ben de. :)
Eğer allah gecinden versin, babam vefat ederse ben ve kardeşim aracı beraberce üstümüze alır 5 senenin geçmesini beklersek, yani ikimizden biri diğerine devir yapmazsa ötv ödemek zorunda kalmıyoruz gibi hissediyorum sanki?
UZAKLAR hocam yardım et :)

Cok uzattım ama. 5 yılın sonrasında satmak istersek?

rolanddes

Evet, araç ikinizin üzerinde 5 yıl dolana kadar kaldığı sürece ötv ödenmez. Bu kesin

5 yılın sonrasında istediğiniz kişiye ötv ödemeden satış yapabiliyorsunuz. Burada önemli olan , olur da vefat olursa varsın ruhsatta iki kardeşin ismi yazsın aranızda nasılsa anlaşırsınız, yok eğer olay sen ben işine düşerse devlet sizden ötv yi alır. :)

Üst Alt