Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV Uygulama Genel Tebliği'nde kazanılmış haklar ve eşitlik ilkesi ihlal ediliyor

daimon

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
2
28/04/2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Kazanılmış Haklar ve Eşitlik İlkesi İhlal Ediliyor

2000 yılında düzenlenen engelli raporum ile ÖTV istisnasından faydalanmak suretiyle 2005 ve 2011 yıllarında iki defa araç sahibi oldum. Geçtiğimiz günlerde araç almak için bayi ile anlaştım ancak vergi dairesi 2015 ÖTV uygulama tebliğine istinaden eski tarihli raporlara ilişkin sorun çıkarttı. Böylelikle bu tebliğden de haberim oldu. Yeni rapor alma sürecinin uzun olması ve görme yetimin dahada geriye gitmesine rağmen özür oranının düşürülme ihtimali nedeniyle yeni rapor almak istemiyorum.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması başlıklı 2010 yılı 12 numaralı sirkülerinde rapor tarihleri ile ilgili olarak “Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır” şeklinde açıklama yer alıyor.

Bahsi geçen 2006 tarihli yönetmelik 2013 yılında yenilenmiş ve yenilenen yönetmeliğin kazanılmış hakları içeren 18. Maddesinde “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez” şeklinde hüküm bulunmaktadır.

2006 yılında çıkartılan yönetmelik ile 2013 yılında çıkartılan yönetmelik hükümleri incelendiğinde eski raporların geçerliliği konusunda bir gerileme yokken ÖTV Kanunu ile verilen hak tebliğle nasıl kaldırılabilir.

Uygulama tebliğinde 2002 yılında önceki raporların geçerli olmayacağını belirtirken eşitlik ilkeside göz ardı edilmiştir. Örneğin, ablam ve ben aynı göz rahatsızlığı nedeniyle %90 engelli raporumuz var. Benim raporum 2000 yılında ablamın raporu ise 2005 yılında aynı yönetmelik çerçevesinde düzenlendi. 2005 yılında alınan rapor ÖTV istisnasında geçerlidir derken 2002 öncesi alınan aynı mahiyetteki rapor geçerli değildir deniyor.

Tebliğler yaslarda belirtilen hakları kısıtlayıcı hüküm içeremez, sadece yasanın nasıl uygulanacağına ilişkin yöntemleri belirler. Bu durumda bu tebliğe istinaden ÖTV istisnasının sınırlandırılması mümkün değildir ve gerekirse dava konusu edilmelidir.

Üst Alt