Bir zamanlar ben de bu durumdaydım ve bunu sormuştum.. Ama cevap: Hayır, b sınıfı ehliyetini h sınıfına çevirmeden mtv den muaf olamazsın..
Şöyle Özetleyeyim:
1. Ehliyet: H + otomatik vites ise (Sol alt extremite sakatlığın varsa)
a) Sıfır araç otomatik vitesli araç için: MTV+ÖTV indirimi
b) 2.el araç otomatik vitesli araç için: MTV indirimi (ÖTV yok zaten
2. Manuel araç için MTV istiyorsan
a) Ehliyetin "H + Özel tertibatlı" olacak
b) Mevcut aracına özel tertibat taktıracaksın (officer ın anlattığı gibi)
3. Sıfır manuel araç için ÖTV+MTV istiyorsan 2.maddenin şıkları yine geçerli.
Kısaca B ehliyetini H a çevirmeden ve ehliyetine uygun aracı almadan bu haklardan yararlanamazsın. Ben de B ehliyetimi H'a çevirdim ve geçirdiğim süreçleri aşağıda anlattım. Kolay gelsin.
-----------------------------------------
http://www.engelliler.biz/forum/oze...nifina-ehliyet-degisimi-ve-otv-muafiyeti.html
sayfasındaki cevabımdır:
Merhaba,
Ben bu işlemleri henüz yeni gerçekleştirmiş biri olarak geçtiğim aşamaları açıklamak istedim. Benim de B sınıfı ehliyetim vardı. Sol alt extremite sakatlıkta ÖTV muafiyeti için yasa çıkınca ben de H sınıfına çevirmek için geçtiğim aşamaları sırayla yazayım:
1. Öncelikle bir devlet hastanesine başvurarak "
H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araç kullanır." ibareli rapor aldım. İlk başvuruda bir dilekçe vermenizi öneririm. 3 gün sürdü, biraz zor bir aşama oldu benim için. Gittiğim hastane rapor verme konusunda çok talep gördüğü için epey kalabalıktı ve heyete girmeden önce bir sürü bölüme yönlendirildim. Ortopedi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon vs. Durumunuza göre sizi yönlendiriyorlar. Raporunuzda sol alt extremite ibaresi olmasına dikkat edin. Yüzde verilmedi, zaten ehliyet için gerekmiyormuş. ÖTV indirimli araç almak istediğinizi söylemeyin bence.. Heyette bana sordular, H sınıfı ehliyet almak ve otomatik vitesli araç kullanmak istiyorum dedim. Raporunuzu alınca birkaç fotokopisini hastaneden onaylatmayı unutmayınız. Bu raporu aldıktan sonra 6 ay içerisinde diğer aşamaları halletmelisiniz.
2. H sınıfı ehliyet veren bir sürücü kursu buldum. Birkaç yere sorup fiyat aldım. En sonunda 250 TL + 50 TL sınav ücreti ile sadece direksiyon sınavına girdim. 1 hafta içerisinde de sürücü kursu tarafından Emniyete götürmem gereken evrakları bir dosyada verdiler. Direksiyon sınav tarihlerine bakınız, sanırım 3 ayda bir kayıt yaptırabiliyorsunuz.
3. Emniyetin web sayfasından randevu alarak evraklarımla emniyete gittim. Emniyette engelli masasından yardım istedim. Randevum da olduğu için 1 gün içerisinde evraklarım teslim ettim. Öğleden önce gidince öğleden sonra işlem bitiyormuş ama ben öğleden sonra gittiğim için ertesi güne kaldı. Orda da yaklaşık 160 TL verdim, tam hatırlamıyorum. Burda da önerim yeni çekilmiş bir resimle ve mutlaka randevu alarak gitmeniz. Randevu saatinden yarım saat önce orda olmalısınız ki randevu saatine kadar evraklarınızı doldurabilesiniz.
4. Ehliyetimi aldığımda üzerinde otomatik vitesli araç yazıyordu. Otomatik vitesli araç, debriyajı olmayan araç olduğundan tiptronik vitesli araç da olabiliyor.
5. Tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra ehliyetle bir galeriye gidip ÖTV'den ve MTV'den muaf otomatik vitesli bir araç aldım. Aracınızı sıfır almayacaksanız bile sıfır araç da alsanız MTV'den muaf kalmak için vergi dairesine bizzat gitmeniz gerekiyor. Ruhsatta aracın otomatik vitesli olduğu tam yazmıyordu, A / T ibaresini kabul etmediler. Teknik özelliklerini gösterir bir belge ibraz ettim. Sıfır araç alırken raporunuzun 1-2 adet noter onaylı fotokopsini istiyorlar. Bunun için de 30 TL vermiştim.
Süreç bir sıkıntılı da olsa bu sonuç için biraz göre almak gerek. Şimdiden kolay gelsin ve hayırlı olsun.