Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV ve özel tertibat kısmı değerlendirilmemiş rapor ile araba alabilir miyim?

hege54

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,engelli raporu için ilk başvurumda 27 puan çıktığı için itiraz ettim.itiraz sonucu aldıgım rapor 59 oranla çıktı.fakat bu raporum çıkmak üzereyken ortopedik rahatsızlığım dolayısı ile özel tertibatlı araça da hak kazanabilceğimi öğrendim.ama başvuru sırasında "ötv muafiyeti" seçeneğibi işaratlemediğim için çıkan 59 oranlı raporumda herhangi bir ek açıklama yok.ne yapmam lazım özel tertibatlı araç raporu için?son çıkan raporumda 1hafta önce çıktı bu arada.

@güllerin efendisi,
Birisine sordugumda "itiraz et ya da 6 ay sonra yeniden engelli raporu al" demişti.benim merak ettiğim:6 ay beklemem lazım mı,ya da hemen başvurabilir miyim özel tertibatlı raporu için?rapor için başvurdugumda sadece ortopedi mi bakacak?

Özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazmazsa alamazsın. Bende yazmadılar ama tertibat da verdiler seve seve ötv ödedim :D

@hege54,
oncelikle tertibat kodlu ehliyetiniz var mı ? ortopedik engel ile ÖTV muafiyetli araç almak icin TERTİBATLİ ehliyet . temmuz 2024 tarihinde rapor aldım ÖTV icinde başvurdum kabul etmediler TERTİBAT kodlu engelli b ehliyetim olmadığı için sonra ehliyet için sırasıyla aile hekimine gittim o hastaneye sevk etti ortopedik engelliyim bende ortopedi doktoru il sağlık komisyonuna sevki uygundur diye yazdı daha sonra engelli raporum ve ortopedi doktorunun sevki ile il sağlık komisyonuna başvurdum oradan bana 20 gün sonraya gün verdiler o gün gittim komisyon huzuruna çıktım orada engelime göre tertibat kodları verdiler sonra ehliyet yenileme başvurusu yapıp yeni tertibat kodlu ehliyetimi aldım. ve 6 ay sonra riske girerek tekrar ÖTV muafiyeti için başvurdum ve son raporumu aldım . unutmayın son rapor önceki raporu etkisiz kılar son rapor geçerlidir .Anlayacağınız ehliyet yoksa ÖTV için başvuru yapmanız zor ,he yapan hastaneler varmıdır bilemem. itiraz edip hakem hastaneden oran almışsınız 6 ay bekleyin fakat risk var bilginiz olsun oran düşebilir

@AHMET FATİH ERYILMAZ,
Ehliyet ve ötv aynı değil.
Ehliyeti İl Sağlık Komisyonu tertibat kodlarını verir. ÖTV için hastane heyeti karar verir. Rapora tertibatlı vs yazar.

@hege54,
Aile Hekimi>Eğitim Araştırma>İl Sağlık önce sürücü olur raporu alacaksınız kod gerekirse sadece orada verecekler.

@Polmiks,
Bu özel tertibat gerekir ibaresi engelli raporunda mı yazmalı yoksa ort. Rahatsızlık dolayısı ile ayrı bir raporda yazabliyor mu?yani benim şu anda elimdeki raporda yazmıyor diye işlerim uzayacak mı?

@hege54,
Engelli Heyet raporunda yazacak yani Engelli oranı olan raporda yazacak.
Tertibatlarınıda il sağlık kurulu komisyonda karar verecek ve kodları yazacak. Her ikisi bir birinden farklıdır.
Sürücü olur raporu alırsın tamam kodlar gelir ama engelli raporuna ötv için işlem yaptırmak istersen o heyet sana sürücü olamaz kararı da çıkartabilir.

Sürücü olur raporun varsa hiç uğraşma ötv indirimi olmasın diye imkanları bahaneleri varsa sürücü olamaz kararı çıkartıyorlar.

@Polmiks,
SAĞLIK RAPORLARI USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE nin 7. Maddesinin 3. Fıkra (d) bendine göre sürücü olamaz yazamazlar.

(3) ÖTV istisnasından yararlanarak araç alımına yönelik Engellilik Sağlık Kurulu Raporlarında aşağıdaki hususlara dikkat edilir.
a) Hem alt, hem üst ekstremitede veya her iki alt veya her iki üst ekstremitede aynı veya farklı tür engelin bulunduğu durumlarda, ekstremitenin türü (alt/üst) ve yönü (sağ/sol) itibarıyla, her bir engel durumu ve buna karşılık gelen engel oranları ayrı ayrı belirtilir.
b) Raporun açıklama kısmına manuel vitesli bir taşıtın hareket ettirici aksamında (gaz, fren, debriyaj pedalı ve vites kolu) özel tertibat yaptırmadan taşıt kullanamayacak durumda olan engelliler için “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir.”, özel tertibat yaptırmadan kullanabilecek durumda olan engelliler için ise “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri mutlaka yazılır. Bu iki ibare dışında, “özel tertibatlı araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanabilir”, “otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade eden değerlendirmelere raporda yer verilmez.
c) Engellinin sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmasının gerektiği durumlarda raporun açıklama kısmına, “Sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanması gerekir” açıklaması yazılır.
ç) Raporun Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozukluklar bölümünde engelli puanı verilen kişilerde konulan tanılara açıklama olarak “vasi tayininin gerekip gerekmediği” ayrıca belirtilir.
d) Engelli raporlarına sürücü belge sınıfı, özel tertibat kodu, sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm kesinlikle yazılmaz.
e) Terör, kaza, maluliyet raporları hariç olmak üzere 3 (üç) aydan kısa süreli hastanede yatarak tedavisi devam eden kişiler ile yoğun bakımda tedavisi devam eden kişiler için engelli sağlık raporu düzenlenmez. Ancak yatarak tedavisi sonrası taburculuğu planlanan hastalara taburculuk öncesinde talep halinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenir.

Son düzenleme:
@AHMET FATİH ERYILMAZ,
Bende eski tip ehliyet vardı bende tam tersini yaptım öncetertibatlı araç raporuna başvurdum doktor ehliyetin varmı dedi bende eski tip var ama arabam yok araba raporum çıkar ise şayet ehliyeti günceleyecem hocam dedim, şayet araba alamayacaksam uğraşmayacam ehliyet ile ne gerek var dedim o şeklide önce araba sonra ehliet hallettim:)

@kendihalindebirey,
Tecrübe ile sabittir yazıyorlar, bana hemde ehliyetim olduğu halde ehliyeti 2 hafta önce aldığım halde yazmak istediler mesela dilekçe verip iptal ettirdim.
Adamlar istediğini yapıyor ve şikayet edebileceğin bir şey yok. Mahkeme mahkeme sürünüyorsun.
Komisyondan sürücü olur raporu almışım tertibat kodlarını alıp ehliyeti bile almışım gerisini sen düşün :)

Son düzenleme:
@hege54,
Öncelikle engeline uygun olarak komisyon tarafından belirlenmiş tertibat kodları yazılı ehliyetin olması gerekiyor.

Rapor işlemleri için sağlık kurulu sekreterliğine başvuru sırasında Özel Tertibatlı Araç için rapor almak istediğini söyleyeceksin. Ortopedi veya Ftr bölümüne muayene olurken bunu doktora hatırlatacaksın ona göre değerlendirme yapacak. Son olarak heyet odasına girdiğinde orada da imkanın olursa bu durumu söyleyeceksin.

Raporun açıklama kısmında tam olarak şu cümlenin yazması gerekiyor 👇

“Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir”

Son düzenleme:
@Polmiks,
İş bilmediklerinden ve mevzuata hakim olmadıklarından kaynaklanıyor. Yönergede açıkça belirtiliyor kesinlikle yazılmaz diye ama dediğin gibi gel gör ki kime ne anlatıyorsun! 😀

@kendihalindebirey,

Adamlar yazdıktan sonra ne yaparsan yap :) Mahkemeye git diyorlar verilmiş hakkını gasp ediyorlar.a Yönerge vs kimsenin umurunda değil. Yaptıkları işten ceza da almıyorlar.
olan sana oluyor.
Bu maddelerin orjinal linki var mı

@Polmiks,

Başvururken bu yönerge gösterilse ve buna uymak durumunda oldukları belirtilse sağlık kurulunda bu işlerle ilgilenen personele, o zaman uymak durumunda kalırlar. Bu yeni tip ehliyet işi ilk 2016 yılında çıktığında yönetmeliği çıktı alıp doktora ayrı sağlık kurulundakilere ayrı ayrı gösterip yapacakları işleri göstermiştim. Yani düşünün dışarıdan herhangi bir vatandaş ne yapacağını gösteriyor. 😄😄😄

Yönerge linki: https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/E...slarihakkindayonergedegisikliklerislenmis.pdf

@kendihalindebirey,
2 yıl sonra kontrolüm var uımarım ehliyetime el koymazlar. Adamlar benden kör nokta uyarı sistemli araç istedi ben iş garanti olsun diye HyundayiTucson Elite Plus aldım. 360 kamerası var sinya lverince göstergeden sağ veya sol kamera açılıp gösteriyor. Aynalardan bile %200 daha geniş ve net gösteriyor. Benım için 2 sene sonra tehlike :)

Üst Alt