Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz alınan aracı bir yıl sonra ÖTV ödeyerek satmak ve sonra yeniden ÖTV'siz araç?

jojankes

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar

babamın %95 özürlü raporu var ve 1 yıl önce onun üzerine %37 ötv indiriminden faydalanarak bir arac aldık. Bu aracı ötv si ni ödemek kosuluyla bugün itibari ile sattık (fakat noter satışı henuz gercekleşmedi). Sizden ricam bu ay içerisinde yeni bir araç aldığımızda ötv indiriminden faydalanabilecek miyiz, faydalanamayacak mıyız bunu merak ediyorum.

Konu ile ilgili olarak kanun metnini okumama rağmen yeterli bir açıklamaya yer verilmediği için çelişkide kalmış durumdayım. farklı oto plazaları ile görüşmeme rağmen her biri farklı ifadelerde bulunuyorlar. Fakat kimse resmi birkayıt gösteremiyor.
Vergi dairesi ile görüştüm ve bana 5 yıl arac alamıyacağımı soyledıler kendılerıne aracın vergı borcunu ödedıgımızı söyledim. M.yrd. Yanına cıktık bana aracın ruhsat değişimi gerceklestikten yanı babanızın üzerinden cıktıktan sonra herhangi bir problem kalmaz yenı bır arac alabılırsınız dedi.
daha önce busekılde bır sorunla karsılastıysanız ve benı bu konuda aydınlatırsanız cok memnun olurum.
şimdiden çok tesekkur ediyorum.

Aracı ötv sini geri ödeyerek satsanız bile 5 yıl dolmadan yeni bir araç alamazsınız. Keşke satmasaydınız. Yada yine özürlüden satılık bir araç takip edip alacaksınız.

peki bu konuda bana verilen bilgi ötv vergisi ödendiği taktirde ve ruhsat değişimi durumunda hakkımı geri kazanacağım yönünde yani mantıkta da öyel olması bana normal geliyor öyleki bir otomaobil firması sen aracın satışını yap bana evraklarını getir aksamına aracı al gıt dıyor ve bunu ötv indiriminden faydalanacağımı söyleyerek yapıyor. cok kötü ikilemdeyim yasayı okumama rağmen acık bır ıbare yok sadece ilk hakkınızı kullandığınız taktirde 5 yıl bu hakkı geri alamazsınız gibi bir ifade var fakat ötv vergisini ödediğimiz de bir aıklama yok. sizin bu na benzer sahıt oldugunuz bır konu oldumu

anon16-rounded.gif
arabalari.net dedi ki...
@JOJANKES;
Yazının tamamını büyük harflerle yazmanıza gerek yoktu.
Sattığınız aracın vergi borcunu öderseniz ÖTV ödemeden yeni araç alabilirsiniz. Vergi dairesindeki yönetici daha iyi bilir.

Size kimse bilgi vermemiş, sadece sizinle konuşmuşlar hemde bilmedikleri halde. Sitede bu konuyla ilgili o kadar çok bilgi varki biraz araştırırsanız zaten pek çok örnek göreceksiniz. Hatta aracını alıp sonra devlete ötv yi geri ödeyen bayiyle mahkemelik olan bile var. Yasa gayet açık, araç çalınsa, hurdaya bile çıksa 5 yıl bir daha araç alamazsın diyor. Mantık nerede diyeceksin. Neresi doğruki bu ülkenin özürlüler meselesinde ?

Bir de o otomobil firmasına pek inanmayın bir günde engelliye araba verecek firma yok. Ama bu işle ilgili tüm sorumluluk ceza v.s bize ait, sizdende talep etmeyeceğiz diye sözleşme yaparsanız, sözleşmeyide şirket müdürüne imzalatırsanız. Ekinede imza sirkülerini ve şahsın kimlik fotokopisini eklerseniz sorun yok. Buyurun alın. Gerisi onların sorunu :)

konuyla ilgili 2008 yılı 10 ncu aya kadar olan tüm yazı ları okudum. sadece 3 kişi var biri mahkemelik olmuş ki bence vergi dairesi suçlu işlem yapılırken bu konuyu nasıl atlamışlar anlamak mümkün değil. diğerlerinde sonuclar acıklanmamıs. peki kanun neden ilk istisnayı 5 yıl koydum diyor da ötv sini ödediğinde de bu haktan yararlanamazsın dememiş buraya takılıyorum. asıl konu şu ben arac almaya gıttım ok dedıler. belgeleri verdik vergidairesi olmaz demiş. ben vergi dairesi gittim. mdr trd. ile görüştüm ve bana aynen su cümleyi kullandı aracın ötv sini ödemiş iseniz aracın ryhsat yani tescil kaydı babanızın üzerinden çıktıktan sonra hiç bir sorun kalmaz dedi. bu konuyuda pzt gunu bellı olacak. aracın ruhsatı değişecek bakalım sistem ozaman nasıl bir cevap vereck bende cok merakla beklıyorum ınsallah olumsuz dusundugum gıbı olmaz. ama bu konuda gercekten hıc kımsenın bılgısı yeterlı duzeyde degıl yanı acıkcası suan deneme yanılma yontemını denıyorum. soylekı aracım bıle geldı ama otv odemeden alamıycaz galıba saglık molsun pzt ogleden sonra bellı olacak artık

engelli bir vergi dairesi müdür yardımcısı olarak size şu bilgiyi vereyim: ötv siz araç alındıktan sonra 5 yıl geçmedikçe başka ötv siz araç alamazsınız. tek istisnası hurdaya çıkma kaza gibi unsurlar.
diyeceksiniz ki ötvsini ödedik.. hatanız şurda ötv yi yasal olarak siz değil aracı alan ödedi. satış yapmamış iseniz hemen vazgeçin. aksi takdirde 5 yılı doldurmak zorundasınız. hatta bu süre yurtdışını da kapsıyor.

Serkan dost yanlız bilgi veremktesin
Yönetmelik değişti...
Yani araç çalınsa yansa yada Hurdaya çıksa pert olsa yani
yeni araç alabilmektesin. ÖTV muhafiyetinedn yaralanarak 5 sene dolmadan...
Onun için bu konu böyle diğeri ise aracınızı satsanızda ikinci bir araç almak için 5 sene beklemeniz gerekli
saygılar
TAYFUN

Teşekkür ederim. Bu değişikliklerden haberim yoktu
Ne zaman oldu ve bu değişikliğin varsa tam metnini foruma yapıştırabilirmisin ?
Perti kabul etmeyebilirler, illaki araç hurdaya çıksın diyebilirler. Sigortalar ise genelde aracı pert olunca çekme belgesine düşürürler. Araç yapılamayacak kadar ağır hasarlıysa hurdaya çıkarma işlemi uygulanır.

Vallahi paşam ben onu sitede gördüm zannımca tarih 21.07.2009 bu düzenlenme tarihi burada pert de var.
bir araştırayım sende bir göz at bakalım..
esenlikler.
TayTIS

Bence aşağıda kalın harfle belirginleştirdiğim satırlar, araç 5 yıldan önce ötv'sini ödeyerek satılsa bile 5 yıl tamamlanmadan yeniden istisnadan yararlanıp araç alamaz, anlamındadır. Aksi halde bu bendin tebliğe koyulmasının bir manası olmaz diye düşünüyorum.
Yukarıda açıklanan usul ve esaslara göre istisnadan yararlananlar, 5 yıl süre ile ikinci bir defa bu istisnadan yararlanamayacaklardır.
Öte yandan bu şekilde istisna kapsamında iktisap edilen araçların istisnadan yararlananlar dışındakilere satışında, bu Tebliğin (15.2.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde vergileme yapılacaktır."
Kaynak: 7 seri no'lu tebliğ

Bülent abi bu bana biraz eski gibi geldi
bakarmısın orada diyor ki
1600 cc icin %30 otv oranı var diyor bu oranlar değiştir
en fazla şu anda % 84 alınıyorum orada % 75 oran vermişler
bakar mısın lütfen yönetmeliğe eskis olmasın
cünkü ben bilyorum sordum cünkü
alınması lazım değişmiş olabilir
saygıları tayfun

Yok Tayfun, 7 seri nolu tebliğ hala geçerli. O eski ibareler daha sonra değiştiriliyor, ama yukarıda alıntıladığım satırlar aynen duruyor.

Ama birde bülen abi şu var YARARLANANLAR diyor
burada yararlanılmış ve o haktan sonra vaz gecilmiş oluyor ....
Şimdi o zaman araç pert olduğunda (kazda) yine buna istinaden yaralanamaz olması gerekli burada ki olaylar aynı.
İkicinde de birisinde istiyerek diğeride ise kaza sonucu var olan haktan mahrum olma var .. Yararlananların konulması bence 5 yıl bitmeden bir daha yaralanılmasın diyedir.

saygılar
TAYFUN

Üst Alt