Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz alınan aracın sahibinin vefat sonrası..?

EYLEMB

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ben Babamın uzerıne ÖTV indirimli arabayı 2010 yılı ekım ayında satın almıstım.. ve Babamı 6 ay once kaybettım..
Arac halen babamın uzerıne henuz varıslerden bırının uzerıne gecırmedık.
bazı sorunlarımız var.
*Babamın uzerıne arac dısında baska mal varlıgı bulunmadıgı ıcın kardeslerden aldıgım feragatname ıle arabayı kendı uzerıme alırsam daha once odemedıgım otv yı (kendı payıma dusen harıc) odemek zorundaymısım..
*Eger aracı 6 varısın uzerıne yaparsam otv yı odemekten kurtuluyorum fakat kardeslerden bırının vergı borcu olmasından dolayı araca e-hacız gelmesı muhtemel osebeple sımdı aracı varıslerın uzerıne de yapamıyorum.

sorularım; aracın sıgortalarını yenıleyemıyorum sıgortaları bıttıgı ıcınde kullanamıyorum.. vefat eden kısı uzerıne sıgorta olamadıgı ıcın de sanırım benım durumumda otv den kacısım yok gıbı gozukuyor sızın yorumunuzu alabılırmıyım?
* feragatname ve vergı daıresınden alınan dıger evraklarla trafıge gıttım dıyelım aracın benım uzerıme gecmesı ıcın orda aynı hersey bıtıyormu vergı borcu bana ne zaman yansıcak? yenı ruhsatı aldıktan sonra bana bı yazı mı gelıcek vergı borcumla ılgılı o surecı yasayan bılen var mı ? bu otv yı taksıtlendırme ımkanı oluyormu veya erteleme?

yardımlarınız ıcın tsk

Başınız sağolsun.

Başka bir mal varlığı olmadığı için durum aleyhinize görünüyor. Başta ödenmeyen ÖTV'yi ödemektense kardeşler arasında pay etmek daha avantajlı değil mi? Yani, altıda bir hak için velev ki icra takibi olsa, o payın ödemesini yapıp, diğer 5 kardeş üzerinden aracı ntescili devam etse..? Böyle bir ley yapılabiliyorsa tabii.

Bence en doğru yok vergi dairesinden bilgi almak. Çok spesifik bir durum çünkü. En doğru yanıtı onlar verecektir. Hatta, vergi dairesi de değil, Gelirler İdaresi Başkanlığı'Ndan özelge talebinde bulunun derim: ÖZELGE TALEP FORMU

Benzer bir özelge: http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=2BJTaQ2OJRJu1PB9&type=ozelge

Bu konuda deneyimi olan var mı arkadaşlar?

bülent hocam bende kızımı geçen hafta kaybettim henüz bir araştırmaya başlamadım inşaallah sonuçlarını sizinle paylaşırım.kızımdan annesiyle bana araçtan başka bir şey kalmadı

Sabırlar diliyorum Mehmet bey.

Dilerim sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatırsınız.

*Babamın uzerıne arac dısında baska mal varlıgı bulunmadıgı ıcın kardeslerden aldıgım feragatname ıle arabayı kendı uzerıme alırsam daha once odemedıgım otv yı (kendı payıma dusen harıc) odemek zorundaymısım..
*Eger aracı 6 varısın uzerıne yaparsam otv yı odemekten kurtuluyorum fakat kardeslerden bırının vergı borcu olmasından dolayı araca e-hacız gelmesı muhtemel osebeple sımdı aracı varıslerın uzerıne de yapamıyorum
nasıl yani
ÖTV siz alınan aracın ÖTV sinimi ödeyeceksiniz.
babanızın üzerine başka mal varlığı olsaydı durum değişecekmiydi
ben ödenmiyor diye biliyordum.

Benım bildiğim presedür şöyle. Varislerinden birinin üzerine araç geçirilir ancak kullanılamaz diye temlik konur, daha sonrada aracı biir engelliye satabilirsiniz. tabii bu durumdada ÖTV ödenmez. BUnu şuradan biliyorum; ilk aracımın sahibi vefat etmişti ve oğullarından birinin üzerine geçmişti araç ancak hala sakat aracı olarak ruhsatta işliydi. Yada varislerden birinin üzerine geçirip ÖTV ödenır kendiniz kullanır yada harhangibir şahsa satabilirsiniz.

peki bu olay 5 sene içinmi geçerli
5 seneden sonra olursa vefat olayı nasıl oluyor

5 sende sonra olursa ÖTV ödemek gerekmez.

Üst Alt