Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz alınan otomatik vitesli aracı kimler kullanabilir?

MİDNİGHT34

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
2
Rapor oranı %90 altında fakat ortopedik durumu da raporunda belirtilen hastanın ötv indiriminden faydalandığını biliyorum.

Soru şu ; raporu %90 altında bulunan hastanın raporunda otomatik vitesli araç kullanır ibaresi var ise engellinin 1. derece yakınlarının da aracı kullanabileceğini duydum..Bilgisi olan var mı?

%90 oranında engeli olan ÖTV muafiyeti alıyor.En az %40 ve %89 arası engeli bulunan kişilerde ÖTV indirimi alıyor diye biliyorum..

Doğru mudur?

Rapor oranı %40 ile %89 arasında bulunan engelli vatandaşın ''ÖTV indirimi'' ile almış olduğu otomatik vitesli araçların 1. derece yakınları tarafından kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyorum..

Bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica ediyorum.

%90 oranında engeli olan ÖTV muafiyeti alıyor.En az %40 ve %89 arası engeli bulunan kişilerde ÖTV indirimi alıyor diye biliyorum..

Doğru mudur?

Doğru değildir.
Ortopedik engelde oran önemli değil. Ve ötv konusunda, indirim ile muafiyet aynı şeydir.

UnFeeLinq
UnFeeLing bey %90 altındaki raporlu engelli otomatik vites engelli araçlarını herkes kullanabilir diyorsunuz..Bu konuda kafam epey karıştı; şundan ötürü %90 üstündeki araçların engelli kişi haricinde kullanıldığını duymuştum.%90 altında bulunan engellilerin araçlarını sadece engelli kişiler kullanabiliyor diye biliyordum.Eğer sizin dediğiniz gibiyse sorun yok..Engel oranı ne olursa olsun aracı herkes kullanabiliyor.

themoon
themoon bey engel oranı %60 üstünde bu oranın içinde belli bir yüzde ortopedik oran var ( sağ kalça kırığından ötürü ) sizin söylemenize göre bu haktan ötv muafiyetinden faydalanma durumu var yanlış yorumlamıyorum değil mi.

peki size de sorayım.bu engelli kişinin otomatik vites aracını yakınları kullanabilir mi?

Evet biz de araç alırken bu konuya çok dikkat ettik, babam da sizle aynı şekilde 90 altı ortopedik engelli ve ben babamın aracını kullanıyorum, alırken polise de sormuştuk. Kaldı ki herkes kullanamasa bile 3.dereceye kadar yakınları mutlaka kullanır.

Ama şunu belirteyim raporun bir kısmında ortopedik engel yazıyor diyorsunuz, önemli olan sonuç kısmı. Otomatik araç kullanması gerektiğini belirten bir ifade olmalı veya ortopedik engel ile ötv muafiyeti kutucukları işaretli olmalı raporda. Her ilin/hastanenin rapor biçimleri farklı olabiliyor. Örneğin babamınkinde sol ayağını kullanmayı gerektirmeyen araç yazıyor.

UnFeeLinq

Bir sorum daha olacak.Özel tertibatlı araç kullanabilir hükmünü rapora hangi şartlarda koyuyorlar.Sanırım uzuv kaybı durumunda böyle bir madde işletiliyor yanılıyor muyum.

Bizim allaha şükür öyle bir durumumuz yok sadece kırık ve protez var.Böyle bir madde raporda yazmaz sanırım. Yani otomatik vites kullanabilir yazsa yeterlidir.

Aynen sol dizde eklem hareket kısıtlılığım mevcut sağda bir problemim olmadığından sadece debriyaja basamamak gibi bir sıkıntım var o nedenl otomatik vites araç kullabilir raporum var.

Otomatik vitesli araç kullanır ibaresini rapora eklenmesini biz mi talep etmeliyiz?

Arkadaşlar heyet raporu çıkarken ''otomatik vitesli araç kullanabilir'' ibaresini rapora eklenmesini biz mi talep etmeliyiz.Yoksa prosedür gereği zaten rapora yazılıyor mu?

UnFeeLinq

UnFeeLinq bey heyet raporu çıkarken ''otomatik vitesli araç kullanabilir'' ibaresini rapora eklenmesini biz mi talep etmeliyiz.Yoksa prosedür gereği zaten rapora yazılıyor mu...

Ben rapora baş vururken başvuru nedenine .''ENGELLİ HAKLARI'' yazmıştım.Yani ortopedik kısıtlılıktan ötürü otomatik vites kullanır ibaresi eklenir mi.?

Bir de raporlu engelli illa H sınıf ehliyet çıkarmak zorunda mı? Engelli kişi misal aracı ötv indirimi ile alıp şöförlüğünü yakınları yapablir mi.Yani , engelli kişi ehliyet almadan yakınları araç alındıktan sonra kullanabilir mi.

90 üzeri ehliyetsiz olur sizin olmaz

.engelli olan kişinin ehliyeti var ; ama B sınıf ehliyet , ''B engelliye'' çevirmemiz gerekiyormuş H sınıf ehliyet kalmış diyorlar.

Sitede bu hususla alakalı iki farklı görüş var.Bir grup engelli sürücünün geçmişinde B sınıf ehliyeti varsa direk emniyete başvurup yeni b sınıf ehliyete engelli ibaresini ekletip sorunun üstesinden gelindiğini söylüyor.

Diğer görüş eskiden B ehliyeti olanların da tekrar en baştan sürücü kursuna kayıt olup tekrar direksiyon sınavına girip ehliyetini engelliye çevirebilir diyorlar..

ikinci görüş hem çok zahmetli hemde çok saçma para tuzağı gibi , sonuçta engelli kişi geçmişte bir şekilde yazılı sınavı ve direksiyon sınavını başarıyla vermiş tekrar direksiyon sınavına tabi tutulması çok büyük haksızlık olur..

Bu konuda net bilginiz var mı?

Sürücü kursu yok, gerekli engel kodlarının yazılı olduğu sürücü sağlık raporu almanız yeterli. Eskiden ehliyetler emniyette verilirdi şimdi nüfus müdürlüğü veriyor.

B engelli dedikleri şey gerekli tertibat kodlarının yazdığı B ehliyettir. Otomatik vites için 78 veya 10.02 yazarlar. Bu konudaki bilgim kesin çünkü babamın da aynen bu şekilde oldu, 6 ay önce yaptık bu işlemleri.

(Forumda bazıları sadece direksiyon sınavına girildiğini yazıyor, babamın E sınıfı ağır vasıta ehliyeti vardı eskiden, hiç kursla falan işimiz olmadı direkt emniyetten aldı yeni ehliyetini. Bu yüzden ben bu şekilde biliyorum, bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum, kursa giden sınava giren falan varsa bilemem.)

themoon

Eyvallah themoon bey sağolun.

Son olarak birşey soracam.. Bizim yarın raporumuz hayırlısı ile saat 1 gibi çıkıyor.

Zaten heyet raporu alacaz. ''Heyet Raporu'' ehliyet için yeterli mi?

engel kodlarının yazılı olduğu ''sürücü sağlık raporu'' demişsiniz.Bu raporu ayrı mı çıkarmamız lazım.Heyet raporu yeterli olmuyor mu?

Bir de çıkarmamız gerekiyor ise nereden alıyoruz aile hekimi veriyor mu?

Tek çekincem polis engelli haricinde aracı kullanan diğer kişilere sorun çıkarır mı?

Son düzenleme:
En az %40 ve %89 arası engeli bulunan kişilerde ÖTV indirimi alıyor diye biliyorum..

Doğru mudur?

bu konu kesin mi acaba? %53 raporumla hiç bi şekilde ötv indiriminden faydalanamadığımı biliyorum...

sajo___

ötv indirimli araç almak için;
eğer ortopedik engelli iseniz raporunuzla %engel oranına bakılmaksızın araca gerekli tertibat yaptırmak suretiyle alırsınız.
şayet ortopedik engeliniz yok ise rapor oranınızın %90 ve üzeri olması gerekiyor.

aynen abi bende öyle biliyordum...
2 kere açık Kalp ameliyatı oldum, rahatsızlığım bu yönde... konu gözüme çarptı dedim değişen bişeymi var acaba die yazıyım dedim. çok teşekkürler abi...

MİDNİGHT34
Yarın alacağınız rapor engelli sağlık raporudur. Sürücü raporu ayrı, bunun için önce aile hekimine gideceksiniz, yanınızda 1 fotoğraf olsun, o gerekli uzman doktorlara sevk edecek. Uzman doktorlar, mesela ortopedi doktoru, sürücü olup olamayacağına, engelinin ne olduğunu otomatik mi kullanacak falan bu bilgileri yazıyor. Oradan il sağlık müdürlüğüne gidip heyete/kurula gireceksiniz. Onlarda kodları yazacak. Bu kodlarla ehliyet alacaksınız.

Tertibat yoksa herkes kullanabilir. Yapılan kaskolarda engelli araçlarına + artık sadece kasko engelliye değil tüm herkesi kapsıyor.

@UnFeeLinq

Merhaba,

Ben bildiğim şöyle, ÖTV muhafiyetinden yararlanıp engelli statüsünde araç alanlar sadece aldıkları aracı kullanabiliyor başka araç kullanamıyorlar diye biliyorum ( otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi olanlar) özel tertibattan bahsetmiyorum emin misiniz yasal olarak bütün otomatik araçları kullanabileceğinden

arkadaşlar ne dersiniz var mı böyle birşey raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi varsa bütün otomatik vitesli araları kullanabiliyormuyuz yoksa sadece kendi aracımızı mı kullanabiliyoruz?

musa güzel

otomatik vites dışında bir özel donanım şartı yoksa raporda/ehliyette, otomatik vitese sahip tüm araçlar kullanılabiliyor.

OturanBoğa

merhabalar, kusura bakmayın yeni konu açmaktansa bu konuyu güncellemek istedim, yeni maddeler gelmiş sanırım bu durum için herhangi bir değişme durumu söz konusu mudur? bilginiz var mı ? teşekkürler.

Üst Alt