Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç, alım-satım, icra-haciz paradoksu..?

Mhmt06

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ÖTV siz araç, satıp kurtulma, icra haciz, paradoks
Arkadaşlar 2 yıl önce Babamın %95 özürlü sağlık raporu (akli dengesi yerinde)ile ÖTV siz bir araç satın aldık. Aracın tüm ödemelerini ben yaptım. Babam tek kuruş ödemedi. Ancak tabiki araç babamın üzerine olamk zorunda oldu. Şimdi birkaç aydır babamın çok fazla kredi kartı olduğunu farketmemden dolayı içime bir korku oluştu. Bu adam 30-40 bin lira gibi bir borç yapar ve ödemezse icralık duruma felan düşerse direkt benim aldığım araca el konulur mu? Bence konulur.
1. Aracın ÖTV sini ödeyip üzerime alsam mı diye kara kara düşünmeye başladım. Nerden baksan 25 bin lira ÖTV ödemem gerekecek.
2. Sonra bir arkadaş dedi ki üzerine aracını alsan bile babanın gelecekte (6 ay) sonra bile olsa banka borçlarını ödemezse geriye dönük mal satışını engelleme davası açılır ve senin aracına el konulur. Bu bilgi her ne kadar bana saçma gelse de internetten okuduğum bilgiler doğrultusunda, bu şekilde uygulamaların olabildiğini gösteren yazılar yazılmaktadır.
3. Hiçbir şey yapmadan beklesek 5 yılı doldurmaya çalışsak neyle karşılaşacağımız gelecekte belli değil.
4. Şimdi bu arabaya ben 40 bin lira ödemişim. Bu arabaya haciz gelirse araba elden gidecek. Bu araba üzerinde benimde hakkım var. 40 bin tl ödediğimin banka dekont belgesi var. Nasıl bir yol izlemeliyim.
5. Bu arabanın ÖTV sini ödeyip üzerime alsam, 40 bin tl nin üzerine bir 25 bin tl daha ödemiş olacağım. Geriye dönük bir tasarrufu tedbir işleminde hem 40 bin TL param, hem de 25 bin Tl param gimiş olacak.
6. Bu konuda bilgi ve önerisi olanlar lütfen bu forum da bir beyin fırtınası oluşturular mı?
Not: Kendi üzerinize değilde babanızın kardeşinizin, yada herhangi bir kimsenin üzerine araç felan satın almayın.
Eğer alıyorsanız yukarda benim sorduğum soruların cevaplarını net öğrenin.

Mhmt06

Evet, mal babanızın, borcu olursa el konur.

1- Tabii vergileri ödeyip üzerinize alabilirsiniz ama unutmayın, bugünkü ÖTV oranları üzerinden vergileri ödersiniz. ÖTV oranları yeni arttı, malum.

2- Sanmam. Ama bir tereddüt varsa 3. bir kişiye devredin.

3- Babanızla arayı iyi tutun :)

4- Hiç bir yolu yok

5- Araçların fiyatları bayağı arttı. Şimdi 2. el fiyatlarındaki artış düşündüğünüz kadar zarar etmenize mani olur

ÖTV yi ödeyip üzerime almayı düşündüm. Ancak hukuken 1 yıl sonra bile olsa babam icralık hacizlik bir duruma düşerse geriye dönük iki yıl (bazı yerlerde beş yıl yazıyor) içinde elden çıkardığı malları eğer 1.2.3. derece kan bağı akraba yada sıhri akraba bile olsa tasarufu iptal kararı aldırılıp ev araba ne varsa direkt el konulur yazıyor. Yani arabayı alsam bile hep diken üstünde olacağım. İlginç durum ödediğim ÖTV de yanacak gözüküyor.

Benzer sıkıntı yaşayan mutlaka olmuştur. Hukuken bunun yasal bir çözümü olmalıdır. Babam iki yıl sonra borçlandı borcunu ödemedi, ne yani benim 2 yıl önce ondan devir aldığım arabaya sırf akrabam diye haciz mi gelecek. Şuanki araştırmalarım ne yazık ki böyle olduğunu gösteriyor.

Böyle bir sorunla daha önce hiç karşılaşan olmadı mı arkadaşlar? Bu araçla ilgili ne yapılabilir? bilgisi tecrübesi olan yok mu?

Babanla iyi geçin, yada arabayı sat kurtul gibi cevaplardan başka çözüm yolları olması gerekmez mi?

Böyle bir konuda hukuksal bir önlem alan, öğrenen, araştıran hiç mi olmadı?

Konu hakkında avukatlarında bildiği pek bir şey yok, konuyu sizden az bilip, danıştığınız konuların cevaplarını sizden öğrenmeye çalışıp, üstüne 400 lira danışmanlık ücretini almasını biliyorlar. Çok ilginç danışıyorsunuz, cevaplar alamıyorsunuz üstüne 400 lira verip çıkıyorsunuz.

Şimdi anlıyorum oto-sanayideki ustaların bize çok hakkı geçmiş. Ustalara yüzlerce şey danıştık. Danışmadan önce para istemediler. Danıştıktan sonra da eğer herhangi bir iş, işçilik yapmadılarsa yine para istemediler. Bundan sonra oto sanayide bi şey danışır sorarsam istemeseler bile gönülden bi ücret ödeyeceğim.

Aile sağlığı merkezinde doktorlara yüzlerce şey soruyoruz. Bıkmadan bize cevap veriyorlar. Onlardan da Allah razı olsun. Bi daha bir sorudan başka soru sormayacağım. Her soru, sorun başına danışmanlık ücreti alsalar mahvolmuştuk.

Arkadaşlar avukatlardan almak istediğiniz danışmanlık hizmetini kağıda yazın. Konuyu dağıtmayın. Karşınızdaki hiçbir şey bilmiyor ve size yardımcı olamıyor ve yol gösteremiyorsa, danışmanlık hizmeti veremiyorsa, bu durumu kendisine belirtip hiçbir ücret ödemeyin. Biz oraya sorunumuzu anlatıp 400 tl verip, eli kolu boş dışarı çıkmak için gitmiyoruz. Öyle olsa psikiyatrise giderdik. Sorunumuz anlatır ve parasını öder, çıkardık. Biz danışmanlık hizmeti almaya gidiyoruz. Yani bize bir yol, rotanın gösterilmesi lazım. Bu yolda nasıl yürüyeceğimize sonrasında yine kendimiz karar veririz.

Üst Alt