Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alımında ehliyet alamayan ama raporu %90'ın altında kalanlar..?

Cukuleaks

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Özetin özeti (Anlaşılabilirlik üzerine): Devlet %40 engelli vatandaşa ÖTV'den yardım ediyor, %90 engelli vatandaşa ÖTV'den yardım ediyor fakat %40 ile %90 arasında kalan ama aparat takılsada araç kullanamayan engelli vatandaşa hiçbir şey yapmıyor. Arada kalanlar ne olacak ?

Merhabalar. Babam yaklaşık 15-16 sene öncesinde bir beyin kanaması geçirdi ve %40 felçli oldu, şuanda %40 felçli raporu var zaten. Araba alma fikri geldi aklımıza babam için, yaşla beraber ve hastalığın bir kaç kademe ilerlemesiylede artık Halk otobüslerine binmeyi bırakın dışarı çıkıp 5 dk yürüdüğünde tökezlemeye, aşırı derecede zorlanmaya başlamasıyla birlikte. Tabi engellilik durumu olunca ÖTV indirimi vb. şeyleri araştırdım. Kanuna göre %40 engeli olanlar özel aparat sayesinde kendisi sürecek şekilde ötv'den yaralanıp araba alıyorlar. %90 oranındakilerinde yakınları sürebilmesi izniyle ÖTV indirimi hakkı veriliyor. Tüm problemde burada başlıyor:

Babam %40 raporlu fakat bu %40 sadece teknik anlamda böyle. Stres ve çok az iş yapmak bunu gün içinde çok yüksek seviyelere çekebiliyor, öyleki yaklaşık 1 hafta önce hiçbirimiz anlamadan gizli felç geçirmiş doktoru söyledi. Yani anlatmak istediğim temelde %40 ama normal aktif yaşantıda bu sürekli olarak %40 ların çok üzerinde. Kanuna göre babam ötv indiriminden yalnızca özel aparat ile araç alarak yararlanıyor fakat babamın şuanki durumunda hiçbir özel aparat ona uymuyor, uymasıda imkanız, aparatı geçtim el göz kol bacak koordinasyonu zaten yok denecek seviyede. Sağ eli ve sol bacağı neredeyse kullanılamaz halde. Özel aparat takılamıyor, engeli %90 da değil ama %90 lığa yakın ihtiyaç halinde. Bu durumda arada biyerde kalıyoruz, ne yapmamız gerekiyor ? Bildiğimiz tüm uzman doktorlara sorduk hepsi error verdi, diyecek birşey bulamadılar.

Bu işi nasıl çözeceğimizi bilen varsa lütfen yardım etsin, şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Arkadaşım zaten bi kaç doktora sormussunuz ve %90 oran alma imkanı da yokmuş, şu anki durumu demek ki başkasının babanızın adına ÖTV indirimli araç almasının imkanı yokmus zaten,bu durumda da neyi öğrenmek istiyorsunuz? Hakkınız olmayan, başkasının hakkı olan,haksız bi şekilde nasıl hangi yol ile hakkım olmayan bi şekilde ÖTV indirimi hakkı alırım,? konusunda ben şahsen en ufak bi fikir size vermem,umarım bu forumda başka kimsede size bu konu hakkında bir fikir vermez!
Ya babanız kendi imkanlarıyla özel tertibatlı ehliyet ve araç alıp kullanır,yada bırakın hakkınız olmayan bi devlet desteğini (ÖTV indirimini) rapor oranı uygun olup hakkı olan kişiler kullansın!

enes75

devletın vergı uzerınden vergı almasını elestırmek yerıne burda ıyı veya sıze yanlıs gelsede bısey danısan bırıne boyle yaklasım hıc ama hıc olmamıs..

arkadasa cevaben ıse yuzde 90 bu sartlarda almanız cok ama cok zor umarım babanızın saglıgı yerıne gelır en kısa zamanda..

enes75
Sanırım şaka yapıyor olmalısınız. Hakkımız olmayan şeyin mantıksızlığını anlattım burada dikkat ederseniz. %40 olan indirim alabiliyor, %90 olan indirim alabiliyor ama %40 olup aparatlı araç kullanamayan engelli vatandaşa en ufak yardım ve vergi muafiyeti yok. Durumu hafif olana yardım var ağır olana yardım var ortada kalana hiçbirşey. Bunu anladığınızı umuyorum artık en net haliyle ve örnekleriyle.

Devleti kandırmakta bizim gibi adamların değil başka tip insanların işi. Onu gidip bir takım siyasi cemiyetlere girerek görebilirsiniz, Allahtan hiçbirine dahil değilim safkan vatandaşım merak etmeyin. Dahada fazla birşey yazmam doğru olmaz daha yeni kaydoldum foruma, iyi forumlar.

caliente
Anlayışınız ve forum kültürünüzden dolayı çok teşekkür ederim. Babamın durumu iyileşsede temel hastalığı malesef herzaman vardı ve bundan sonrada olmaya devam edecek bu bir hayatın gerçeği. Bizim isteğimiz ise bu kanunda nerede olduğumuzu anlamlandırmak.

Bir futbol kulübünde "Sakat ama tedavi görünce maça devam eden" ve "Çok sakat ve yerine yedek adamla devam edilen" oyuncular olduğunu düşünün. Bu durumda "Sakat ama tedavi görünce düzelmeyen oyuncu"nun maça devam etmek zorunda olduğunu düşünün. Bu ne kadar saçmaysa şuan bu kanundada bizim durumumuzda kalan biz ve bizim gibiler saçma bir durum içindeyiz. Umarım anlaşılır ve mantıklı bir cevap gelir soruma. Tekrardan teşekkürler.

yüzde 40 engelliyle yüzde 90 engelli arasında bir fark olmasın mı? bu sitede insanlar yüzde 40'ın altında raporu olduğu için veryansın ediyor, benim raporum yüzde 92. bir gözüm astigmattan yüzde 30 bir gözüm yüzde 10 görmüyor, diğer hastalıklarım olmasaydı sadece gözden yüzde 3 oranlı raporum olacaktı. sizin ve forumdaki diğer veryansın edenlerin mantığıyla ben yüzde 3lük raporla hayatı benden daha zor olacak olan oranı yüksek diğer engelli bireylerle aynı hakkı mı talep etmem gerekirdi? hayatı diğer insanlara göre daha zor yaşayan biz engelliler bile kendimizin hakkına saygı göstermezsek başkalarından bu hakkı nasıl isteriz? biz de mi bizlere haksızlık edelim. sistemin yanlışlıkları olabilir, ama bu durum onun ötvsiz araç alma hakkı var benim neden yok veya o engelli ben neden engelli sayılmıyorum diyerek sistemin yanlışlıklarını düzeltmek yerine ben sistemin açığını nasıl bulurum demektir benim nezdimde.

turukku

Ya ben kendimi anlatamıyorum ya siz anlamıyorsunuz.

Bakın devlet diyorki "%40 engelin varsa özel aparat takalım ötv indirimiyle araç al"

birde devlet diyorki "%90 engelin varsa bir yakının aracılığıyla ötv indirimiyle araç al"

şimdi bende devlete diyorumki "%40 engelim var fakat özel aparat işe yaramıyor, engelim buna izin vermiyor. Ne yapmalıyım?".

Bunu başka nasıl izah edeyim gerçekten şaşırdım kaldım. %40 olup durumu bizden hafif olan yani özel aparatla işi götürebilene yardım var,

bizden ağır olana yardım var,

ama bizim gibi arada kalana yardım yok.

Devlet yere düşüp dizi kanayana yardım ediyor, yere düşüp dizi kırılana yardım ediyor fakat yere düşüp dizi çatlayana hiçbirşey yapmıyor ve hiçbirşeyde demiyor.

Daha nasıl anlatmam lazım durumu ? Cidden şaşkınım.

Cukuleaks

Sİz yanlıs bılıyorsunuz . Benım rapor oranım %24 ancak bende ÖTV indirimli araç var. nasıl ? Cunku bende uzuv kaybı var sol ayağımda rahatsızlık oldugu ıcın devlet aracı hareket ettıren el kol bacak ayak gibi uzuv kayıplarında % oranına bakmıyıor. isterse %5 olsun arabayı hareket ettrııcı rahatsızlık varsa ÖTV sız arac verıyor . Gelelım sızın konunuza.İç hastalıklarda ise ağır engelli isen bu hakdan yararlanma imkanı sunuyor sana. o da yakınların seni getirsin götürsün diye. sızın arac almanız için %90 ve uzerı engelınız olması gereklı.

@Cukuleaks

sevgili arkadaşım ötv siz araç alma konusuna bakarsak şartları açık ve net olarak %90 üstü olanlar araç alabilir bunun altında oranları düşük olanların araçlarda özel donanım olmaları halinde fizik sel bir engele bağlı olarak ve engelli ehliyeti de olması ile araç alabilirler normalde 40 ve üstü engeeli olanların bu haktan şartlar aranmadan faydalanması istese idi bilmiyorum türkiyede acaba 40 ve üstü kaç kişide engelli raporu var çoktur bu rakam böyle olsa idi hem piyasada ki vergi algı yönünden durum değişirdi hemde bunu suistimal eden çok kişi olurdu benimde fiziksel engelim var ama engelli ehliyeti için hst gittiğimde alamazsın diye şerh koydular gözlerimdeki görme oranı çok az dı ve pisikoljik tedavi görüyordum hiç itiraz etmedim.aradan bir yıl geçti 24 olan göz numaram 1 e indi ameliyat oldum gözlerimden ameliyat nisan ayından beride pisikiyatri ilaçlarını kullanmıyrum ameliyat için bırakmıştım bu ve yine pisikiyatri dr hep gittiğim kişide dr beyenmedim nedeni uzun değil kısa dr hastasını tanımıyor bu hasta intihara etmiş bunu yapmış tanımaması imkansız diyorum ve verdiği ilaçları bıraktım ilk bir ay zorlandım sonra aaaaaa baktım ki korkularım endişlerim öfkelerim hepsi gitti meğer hepsi beynimdemiş 3 ay oldu ilaç almıyorum anksiyete teşkisi konmuştu bana durum itibari ile yıl sonuna kadar beklicem eğer iyi gidersem hem %25 oranın iptalini isticem evet sizler içinde zor babanızı hst getirip götürmek ama şartlar şu anda size uymuyor ancak özel taksi ile getirip götürebilirsiniz fiziksel engelde oranın çok da önemi yok işin aslı böyle tek şartnamaleri taşıması

hilal72

O halde yapacak birşey yok fakat devletin bu konuda acilen net bi düzenleme yapması lazım. Babamı normal kisisel aracla 10 dkda goturecegim yere 1 saati aşkın süreyle yolda bildiğiniz düşe kalka götürüyoruz, eve döndüğünde perti çıkmış vaziyette günlerce istirahat etmesi gerekiyor. Tedavi olmak için hastalanıyorsa bir vatandaş bunda çok büyük bir sıkıntı vardır. Amacım bunun suistimali değil zaten, herşey ortada çünkü. Neyse bizde ikinci ele yönelir işimizi görecek şekilde araç alırız yapacak birşey yok, cevabınız için teşekkürler.

Merhaba arkadaşlar yorumları okudum benim 50 oranında raporum var maalesef ortapedik rahatsızlık olmazsa araç alamiyormusuz.hayirlisi yalnız bir konu gerçekten kanun yönünden bilmiyorum ayrımcılık var sanki yani 40 raporu var ama ortapedik hastalığı var araç yardımı alıyor yani ÖTV MTV filan.diyer yandan 89 oranlı raporu var alamıyor araç neden ortapedik hastalığın yok.bana biraz saçma geldi ama devlet böyle düzenlemiş kanunları hiç bir itirazım olamaz başımın üstünde yeri var ne derse odur benim için.ben bir kaç firmaya sordum engelli raporu ile araç alımını 50 oranında raporum var dedim ortapedik yoksa olmaz dediler yada 90 üstü rapor olacak dediler bende eyvallah dedim demek ki kanun böyle hayırlısı dedim.Ha kafana hattımı sistem yatmadı yani engelli vatandaşa yaşam kolaylığı sagliyacagim diyorsan o zaman ortapedik kaldırmalı bence bu şartı .bunu sadece benim hastaligim için demiyorum asıl 89 oranlı biri için biraz daha zor kabullenme diyorum.ama dedim ya devletimiz böyle uygun görmüş başım üstüne diyorum.belkide işte devletimize maliye ye nereye ise istekler şikayetler arzular belki de yapılıyor dile getiriliyordur .Her halde bu sorunlardan devletimizin de haberi vardır umarım inşallah yeni bir yol çizerler.saygilarimla

GM 6 d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mbsmah; Cukuleaks; hilal72; egemmm; turukku; caliente; enes75;
Arkadaşlar merhaba, konuyu hortlatmak istiyorum, çok güzel bir başlık açılmış ama hoş yorumların dışında konudan sapan diyaloglar kurulmuş.
Konuyu açan arkadaşımız tespitlerinde çok haklı neden diye sorarsanız?

Seyahat hakkı en temel haktır, insan hakları evrensel bildirgesinde yazıyor ve bu bildirgeyi ülkemizde imzaladı.
Aynı durum bende ve çevremdeki arkadaşlarımda da var; sen kişiye ehliyet alamazsın diyorsun ama arabada alamazsın diyorsun. Peki kişi ne yapacak, ya taksi tutacak yada toplu taşıma. Anca ya kişi sürekli taksiye binecek kadar zengin değil ise ne olacak? Peki toplu taşımaya binemeyecek şekilde engeli var ise ne olacak? Bu yüzden bu konu çok çok önemli. Kimse burada suistimal peşinde değil hayatındaki bazı eksiklikleri başka haklar ile kazanmaya çalışıyor sadece. Keşke benimde sağlık durumum iyi olsa da hiç böyle işler peşinde koşmasam diyorum.
Bu sebeple bende, benim gibi olan kişilerin hakkının peşindeyim, sadece kendimi düşünmüyorum.

Eğer konuyu açan arkadaşı anlayamadı iseniz de kendi hikayemi aktarayım;
Ben az görme engelliyim, engelli raporum %45 ve son rapor yani 2019’da çıkan yönetmelikle yeni rapora doktor önerisi dışında başvuramıyorum. Ama görme kaybım % 90 oranında, stargardt hastalığı yani araç kullanmam sağlıklı değil. Ehliyet için başvuru yaptığımda sağlık raporu alamıyorum. Ancak raporum da % 45 olduğu içün ÖTV muafiyetli araç alamıyorum. Bu durumda ÖTV muafiyetinden faydalanabilmek için ne yapmam gerekiyor?
Hikayenin özü bu, hiç bir şey yapamazsın diye cevap vermek yerine bu durumdaki insanların sesini duyurmak hakkını savunmak daha doğru yol olacaktır.
Teşekjkürler.

Evet mevcut kanun baştan aşağı saçmalık aslında ama birinin ayağına basılmadıgı sürece bu değişmez.
Başka konuların altınada yazdım.
Bi arkadaşım var, sadece sag kolunda problem var başka her hangi bi sorunu yok. Bu kişi elden tertibatlı araç kullanabilir deniyor ve ötv muafiyetinden yararlanıyor.
Başka bi arkadaşım var %80 raporu var, yürümede çok zorlanıyor kollarında sıkıntı var, ve bu kişi ne tertibatlı araç için ehliyet alabiliyor nede %90 lık dilime girip kendi adına muafiyetli araç alabiliyor.

Bu bi örnek, bunun gibi bir çok örnek çıkabilir.

Bu kanunu ya baştan aşağıya değiştirin, yada tamamen serbest bıraksın herkes rahatlasın.

Mami Junior; dediklerinizde çok haklısınız.
Geçenlerde Bülent bey'in OturanBoğa; bir konferans konuşmasında şöyle bir tespiti vardı yanlış hatırlamıyorsam. Avrupa devletleri bütçesinin % 10-15 arasında payı engelli hizmetleri için ayırıken bizde bu oran % 2-3 aralığında imiş.
Yani aramızda bas bas bağıranlar var ya dünya kadar hakkınız var diye, istatistikler ortada. Bir de bu tarz yasalar sade ve net olmayınca insanlar enerjisini bir yol var mı diye araştırmak için kullanıyor. Örneğin thy de engelli indirimli bilet bakıyoruz, normalde % 25 indirim var yazmışlar ama yok vergisi vs. hariç diyip fiyat aynı çıkıyor. Müşteri hizmetlerini aradığınızda uçuşa göre değişiklik gösteriyor oranlarımız diyor ve şimdi bu çağrı ile bilet alırsanız 25-50 tl de hizmet ücreti ekliyoruz diyor. Hoopp dönüyoruz başa iternetten normal bilet alıyoruz. Yani sözün özü insanların vakti de boşuna harcanmış oluyor. Net ve basit olsa ne kadar güzel olur. Ama ne yazık ki sesimizi çıkarmadığımız/duyuramadığımız sürece kimse de bizimle ilgilenmeyecek gibi görünüyor.
Teşekkürler.

Cukuleaks maalesef aynı sıkıntı kronik rahatsızlıktan engelli raporu olan benim gibi engellilerde de var devlet sen engellisin diyor ama aynı devlet engellilere verilen bazı haklardan yararlanamazsın diyor kronik hastasın pandemide dikkat et kalabalıktan uzak dur diyor ama işe toplu taşıma ile git diyor burda cimer şikayet edelim diye başlık açtım ben ettim sonuç hikaye

suskun57 bunun için kanun çıkması gerek bunu yapacak meclis gibi hazır metin bir cevap geldi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir. Anılan Tebliğ metnine Başkanlığımız resmi internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ulaşılması mümkündür.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 veya üzerinde olan engellilerin söz konusu istisnadan yararlanması için ilk iktisap edilecek taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmaz iken, engellilik derecesi %90’ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar, anılan Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.
Buna göre başvurunuzda yer alan öneriniz, kanun değişikliği yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda değerlendirilmek üzere not edilmiş olmakla birlikte, Anayasamıza göre yasama (kanun yapma/değiştirme/kaldırma) yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.
Bilgilerinize sunulur. suskun57

Mrb arkadaslar konu başlığı ile ilgili bi sorum olacak yardimci olursaniz sevirim
Benim abimin yuzde 80 agir engelli raporu var(nörolojiden).ama abimin ehliyeti yok ve diplomasıda yok.bu sekilde arac alabiliyor muyuz

Hondam38
Vergi muafiyetli araba alamazsınız, % 90 altı oranlı raporla sadece ehliyeti olan ortopedik engelliler muafiyetten yararlanabilirler, abinin ehliyeti olsa bile yararlanamaz

Üst Alt