Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alımında kimler vasi-veli tayin edilir? Yetkili merci neresidir?

AKO1710

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Forumda,görüyorum ki tek tek birçok kişi, ÖTV'sizaraç almak istiyorum. Abim için, babam için vasi kararı gerekir mi şeklindekisorularına münferit ve özel cevap bekliyor. Ben, daha önce zaten muhtelifbaşlıklar altında şahıs bazında doğru yanlış yanıt verilmiş ya da yanıtalamamış bu tür mükerrer soruların dağınık biçimde forumda yer tutmaması,engelli ve yakınlarının hatalı yanıtlarla yanlış yönlendirilmemesi açısından bukonuda tek bir başlık açılmasını, mümkünse tüm soru ve cevapların bu başlıkaltında toplanmasını öneriyorum. Böylece harcanan zaman ve emeğin en az yüzde70i kurtulmuş olur.

Bu cümleden olarak, ilk söz olarakşunları yazabilirim:

Vasi, mahkemece kısıtlanmasına kararverilen kişiler için tayin edilir. Bu konuda yetkili merci Sulh Hukuk ya da busıfatla görev yapan mahkemelerdir. Sulh Hukuk Mahkemesi literatürde Vesayet Makamı olarak da yerini bulur.

[FONT=Verdana]Peki kimler kısıtlanmak zorundadır? Kısıtlanmakararının birçok dayanağı vardır. Bunları, Medeni Kanunun ilgili maddelerinde(daha sonra belirtiriz) bulabiliriz.[/FONT][FONT=Verdana]

[/FONT]
[FONT=Verdana]Bir de veli kavramı var ki bu vasi[/FONT][FONT=Verdana]kavram[/FONT][FONT=Verdana]ı[/FONT][FONT=Verdana]ndan olduk[/FONT][FONT=Verdana]ç[/FONT][FONT=Verdana]a farkl[/FONT][FONT=Verdana]ı[/FONT][FONT=Verdana]. Her birinin yetki, g[/FONT][FONT=Verdana]ö[/FONT][FONT=Verdana]rev, hak ve sorumluluklar[/FONT][FONT=Verdana]ı[/FONT][FONT=Verdana] aras[/FONT][FONT=Verdana]ı[/FONT][FONT=Verdana]nda [/FONT][FONT=Verdana]ö[/FONT][FONT=Verdana]nemli farklar var.[/FONT][FONT=Verdana]

[/FONT]
[FONT=Verdana]Ders verir gibi olmaması açısından meselenin,ÖTV'siz motorlu araç alım-satımı sürecindekarşımıza çıkan engeller çerçevesinde ele alınmasında fayda görüyorum.[/FONT][FONT=Verdana]

[/FONT]
[FONT=Verdana]Bu noktada herkesi en çokilgilendiren, anladığım kadarıyla çoğunluk görüşü olarak Trafik Tesciltarafından arandığı belirtilen Ek Kararkonusu...[/FONT]

Ancak bu konunun tartışılıp anlaşılması da vasi,veli gibi kavramların tam olarak ne ifade ettiğinin bilinmesine bağlı. Ziraveli ve vasinin yetki, görev ve hakları birbirinden farklı olduğu için bukavramlar, Trafik Tescilin kimlerden EkKarar istemesi gerektiğini bilmesi, mahkemelerin de vesayet ya da velayetdoğrultusunda hüküm verirken, tayin edilen kişinin yetki ve görevlerini gerekçeli kararına daha kapsamlı ve bazıdurumlarda ek karar gerektirmeyecekşekilde yazması açısından çokbüyük önem arzediyor.

Bir diğer soru ise ek karar vermeyeyetkili mahkeme neresi?

Yaşanan örneklere bakılırsa, bu konuda esasen Yargıtay hariç hiçbir ilkdereceli yargı merciinin kafası açık değil. Kimi Sulh Hukuka, kimi Asliye Hukukakimisi de Aile Mahkemesine başvuruyor. Kimse senin ne işin var burada demiyor. Ondan sonra da ilgili-yetkili çoğukişi ve kurum için eziyet dolu, bıktırıcı bir süreç başlıyor. Aylarca yıllarcaboşa kürek çekildikten sonra dava Yargıtaya kadar gidebilirse birçok hatalı kararbozulup yetkili mahkemeye işaret ediliyor. Ancak, biz yine akıllanmıyoruz. Buncaemek ve zaman sarfına rağmen hakimler hatalı kararlar vermeye, milletihayatından bezdirmeye devam ediyor. Anlaşılması mümkün değil! Bu ancak Türkiye'de olur durumu yani.

Şimdilik bu kadar. Engellerin sadecegünlük yaşam içinde değil bürokraside de aşılması temennisiyle.

Üst Alt