Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alımında Vergi Dairesi %28'lik rapor oranını düşük buldu!?

mat24

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merahabalar. Ocak ayından beri ÖTVsiz araç alımı prosedürleri ile uğraşmaktayız. Fakat artık canımızdan bezdik.
Aracımızı bulduk, parasını verdik, aparatlar takıldı fakat Ümraniye Nakil Vasıtaları Vergi Dairesinde takıldık. Raporda gördüğünüz gibi Kronik Ortopedik bir engelimiz mevcut, özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaremiz mevcut. Ancak vergi dairesi yüzde 28 i az bulmuş. Telefonlarına da ulaşamıyorum.
Bu uygulamaları mevzuata aykırı mıdır?

ortopedik engelde rapor oranı ne zamandır aranmaya başlamış !

mat24

Bok yemiş vergi dairesindekiler! Şahsen gidip cırlayın.
Ehliyette doğru kısıtlama kodları var mı?

evet doğru. Ehliyetteki kısıtlama kodlarına göre aparatmızı da takdırdık.

Merhaba,

Yüzde 18 engelli raporu ile geçen hafta aracımızı bayiden aldık. Burda önemli olan İl Sağlığın vergi dairesinin sorusuna nasıl cevap verdiğidir. İstanbul Halk Sağlıkta Seda Hanım var bu işlerle uğraşan. Ondan yazılan yorumu talep edebilirsiniz.

biz sağlık kurulu raporunu başka şehirden almıştık. Vergi dairesi, raporu aldığımız hastaneye engel durumu hakkında soru sormuş. Vergi dairesi onu kabul etmemiş, daha ayrıntılı cevap istiyorlarmış.
Zaten sorun da bu. Vergi dairesi, sağlık kurulu raporundaki engeli kabul etmeyip neden hastaneye tekrar görüş soruyor?

Aynı vergi dairesinden 2016 yılı raporumla "özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi olmadan %20 oranımla işlem yapıp araç almıştım. Sizin ilk mesajınıza çok şaşırdım okuyunca.

Mevzuatta yeri var mıdır, sebebi nedir bilmiyorum ama farklı şehirden alınan raporları vergi daireleri kabul etmiyorlar. Araç almak istediğin şehirden rapor almalısın diye çok uğraşan bir tanıdığım olmuştu.

Hastaneden, Vergi dairesine daha ayrıntılı bir cevap yazmasını istedik. Vergi dairesi bu yazıyı da kabul etmezse dava yoluna gideceğiz.
Aslında bu haksızlığı yapanlara karşı her türlü dava açılmalı, cevapları olumlu ya da olumsuz olsun fark etmez.

Açıklama kısmına tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olması gerekmiyormu ?

Raporun en alt kısmında(açıklama) var zaten hocam

Emre1818

Soruyu muhtemelen bana sordun. 2019 sonrası alınan raporlarda açıklama kısmında "hareket ettirici aksamda tertibatlı araba kullanması gerekir." ibaresi zorunlu.

2019 öncesi raporlar için zorunluluk yok, kabul edilebilirde edilmeyebilirde.

mat24

Dava açmak uzun ve sinir-stres yaratan bir yol bence.
Önerim raporun farklı şehir nedeniyle mi kabul edilmediğini öğrenip sorun bu ise istanbul dan yeni rapor çıkartmak daha az uğraştıracak ve sizi daha az yoracaktır bence.

Bu var olan bir süreç. Kabul etmeme gibi bir durum yok. Aynı süreçten bizde gectik. Vergi dairesi tıbbı acıklamalari anlamiyor bu sebepten sade bir aciklama istiyorlar süreç 1 ay gibi sürede tamamlanır

ortapedi servisi girmemiş raporu nöroloji vermiş vergi dairesi bunu bahane etmiş bana göre rapora itiraz edip
düzeltilmesi gerekir

Bunun başlıca sebepleri var

1-raporda tanı eksik
2-raporda engelin tam olarak nerede olduğunu açık değil
3-engellinin bu tanıya göre nasıl araç kullanabileceğini açıklamasını durum bildirir raporu uzman görüşü doğrultusunda ister

Şahsi düğşüncem size haksılzık edilmiş %3 ile araç alan tanırım ben hem de istanbuldan oradaki nakil vasıtaları şefi yakup gittikten beri bunlar sapıtmaya başladı

size tavsiyem mahkeme falan sakın uğraşmayan sonu belirsiz kara delik siz zararlı çıkarsınız seçim sonu bekleyip öyle hareket edin ya da araç ihtiyacınız varsa başka illerden alabilirsiniz çok taklılmayın bu duruma farklı illerden araç bulup deneyin derim

cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Raporu aldığımız hastanenin görüş yazısını pazartesi Vergi Dairesine götüreceğiz. Verecekleri kararı buraya yazacağım. Belki bizimle aynı durumu yaşayanlara tecrübe olur ileride.

Aracımızı teslim aldık. herkese teşekkür ederim.

Hayırlı, uğurlu olsun aracınız. Güzel günlerde kullanırsınız, inşallah.

Vergi dairesine göre sorun neymiş, neden problem çıkarmışlar?
Hastane görüş yazısı yeterli oldu mu ?

detaylar konusunda bilgi verebilirsen benzer durumdakilere faydası olabilir.

Vergi dairesi sağlık kurulu raporundaki tanıları yetersiz bulmuş (acaba rapordaki tıbbi terimlerden ne alıyorlarsa) ve raporu aldığımız hastaneye ayrıntılı bir görüş sormuş. Araç kullanmasına engel bir durum olup olmadığı ile ilgili ayrıntılı bir yazı istemiş yani. Hastane bir cevap yazmış fakat Vergi dairesindeki profesör doktor memurlarımız bunu da yetersiz bulmuş. Daha sonra Hastaneden daha ayrıntılı bir yazı istedik, yazdığı görüşte sağ el ve sağ ayakla araç kullanamayacağını yazınca sorun çözüldü. Tabi bu yazışmalar 4 ay sürdü.

Üst Alt