Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alımında vergi dairesine takıldım, aşamadım!?

uNiQuE_54

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
3
Arkadaşlar bundan 5 yıl önce engelli sağlık raporu aldım ve raporda doktorun yazdığı bulgular kısmında ''sol kalça kısıtlılığı, 5 cm kısalık ve sağ dizde rekurvatuma gidiyor (sol kalça kısıtlılığı ve sağ dizde menisküs yırtığı ile bağ kopması mevcut)'' denilmeklte ve H sınıfı ehliyet alır, otomatik vites araç kullanabilir ibareli heyet raporu ile H sınıfı ehliyet alarak araç aldım..

Ancak şimdi ise araç değiştirmek istiyorum ancak vergi dairesindeki müdürün dediği sol kalça kısıtlılığına tamam diyor ama rapordaki bulgularda sağ dizden de bahsettiğinden özelge istemek gerekiyor dediler.
Yani vergi dairesi elimdeki heyet raporunun karar kısmındaki otomatik vites kullanabilir ibresini baz almayıp bulgulara takılıyor. Acaba vergi dairesi heyet raporundaki karara göremi işlem yapması lazım yoksa bulgulara göre mi?
Artık sadece sol bacakdaki kısıtlılıkdan bahseden tekrar heyet raporu almam gerekecek tabi doktor sağ ayağı yazmazsa rapora..

uNiQuE_54

Bu haliyle sorun yaşamak ve olumsuz özelge gelmesi çok muhtemel. Mümkünse yeni rapor almak, ya da "sağ dizde araç kullanımını etkileyecek bir kısıtlılık bulunmamaktadır" diye bir uzman hekim değerlendirmesi içeren yazı alıp raporla birlikte vergi dairesine vermek lazım.

@KKELEBEKK ÖTV için verilen rapor çıkarmak için gittiğimizde en son rapor geçerli deniliyor ve onu istiyorlar hastane sağlık kurulundan öncedeki raporlar geçerli değil diyorlar ama sağlık raporu yönetmeliğine bakıldığından bu yönetmelik öncesinde alınan raporlar ve oranlar geçerlidir diyor çelişkili bir durum..

Ayrıca Ötv için rapor alacağımızda oran düşme ihtimali yüksek oluyor.. Peki ötv raporunu da düşük oranlı olup da sonradan başka rahatsızlıkları ekletmek için tekrar rapor çıkartılabiliyor mu ? Ne kadar süre geçmesi lazım ?

@OturanBoğa Tekrar hastaneye başvurdum başvururken ne için rapor istenildiği yazan form'a ''engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanabilir, ÖTV den yararlanabilir'' diye yazdım doktorları gezdim fizik doktoru sol bacak 10cm. kısallık dedi Ortopedinin yazdığı okunmuyor ama sağ dizde problem yok dedi sol kalçada problem dedi. Şimdi kurula 26 ocakda gireceğim zaman kurulda ''Sol alt ekstremitede kısalık ve kısıtlılık mevcut'' diye yazdırma imkanımız olurmu yoksa raporda sol kalçada kısalık ve hareketinde kısıtlılık yazsa da Vergi Dairesi yeni alacağım raporu kabul eder mi sizce

uNiQuE_54

sol kısım değerlendirilirse, hangi şekilde olursa olsun, "otomatik vites" ibaresi yazdığında alırsınız.

OturanBoğa

Merhaba benim raporum bu sekilde ve bu rapor ile 5 yıl önce sorunsuz şekilde araç aldım.. Şimdi ise bulgular kısmındaki ifadelere takılıyorlar tekrar rapor almak için "engelliliği ile başkaca özel tertibat olmadan otomatik vitesli araç kullanabilir, ÖTV'den yararlanabilir' ifadesi için müracaat ettim, sorun yaşamamak için sizce nasıl bir ibare yazdırmalıyım .. vergi dairesinden raporda bulgular kısmında yazan sağ diz ve sol skolyoz ifadelerini kaldırtmamı söylediler sağlık kuruluna girdiğim de doktorlar kaldıramayız derse nasıl bir ifade yazdırmalıyım

Yukarıda da yazdığım gibi, raporun bir yerine parantez içerisine "sağ dizde araç kullanımını etkileyecek bir kısıtlılık bulunmamaktadır" diye bir değerlendirme olursa sorun olmaz

OturanBoğa Sağlık Raporlarına ilişkin usül ve esaslar'a baktım ÖTV indirimi ile ilgili raporlarda; özel tertibatlı araç kullanabilir veya özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur ifadelerinden başka birşey yazılamayacağı yazıyor yakın zamanda rapor almadığım için soruyorumda hastaneler ÖTV indirimli raporlara sol bacakdan engeli olanlara "sadece otomatik vitesli araç kullanır"diye ibare yazıyorlarmı? Ben sol ayak kısıtlı engelliyim şimdi çıkaracağım raporda otomatik vitesli araç kullanabilir yazamayız sadece özel tertibatlı araç kulllanabilir yazıyoruz demezler degilmi? 5 yıl ĺnce sorunsuz araç aldım şimdi engel çikarıyorlar anlamış değilim birde cevaplarsanız çok sevinirim

uNiQuE_54

Arkadaşım merhaba..

Yaşamış olduğunuz sorunun aynısını kısa süre içinde tecrübe edindiğim için size şu şekilde yardımcı olmaya çalışayım..

5 Yıl önce almış olduğunuz raporla ve hatta varsa ki mutlaka vardır, hastalığınızın sürekli olduğuna dair tanısı net bir şekilde tıp dili olarak ifade edilmiş raporunuzun aslı veya fotokopisini de alıp vergi dairesinde ötv memurlarına durumu açıklayıp uygun bir dille yardımcı olmalarını isteyin. Ben bir kaç gün uğraştım lakin durum vaziyet gerçekten içler acısı!! Düşünün ki sürekli ve değişken olmayan hastalığınızın vergi dairesi memurlarınca neredeyse olimpiyatlara katılmanıza etki edecek derece de sözde bürokrasiyi dile getirip kanunları uygulama doğrultusunda karar vermeleridir. Devleti hastanesinden bütün ciddi bölümlere muayene olunup, en az 10 doktorun imzasıyla sağlık kurulundan geçmiş olduğumuz bu işkence sürecini baltalayıp 'ben size daha neler göstereceğim diyen' inanılmaz sonuçlarla karşılaşacağınız saçma sapan bürokrasi anlayışı hiç ummadığınız bir memurun elinde giyotine dönebiliyor..

2012 de alınan rapor ve henüz yenilenme sürecinde olan H sınıfı ehliyet ile yeni araç alabilme durumu kesinlikle günceldir. Herhangi bir kurumda aman böyle olmaz, şu kadar fotoğraf, bu rapor, şu özelge denilmiş olsa da bakanlıklar arasında ki uyuşmazlığın kurum içinde ki memur müdür iletişimine kadar sağlıksız bir şekilde tarafımıza yansımasıdır. Yani burada engel diye ifade edilen asıl öngörünün tamamen bürokrasinin işlevsizliğinden kaynaklanan sürekliliğidir ki biz kendilerinden asla yeni bir rapor talep etmemeliyiz;)

yasak_kent Aynen dediklerin gibi çok haklısın daha önce aldım sorunsuz şekilde raporumda bulgular kısmında sol kalça kısıtlılığı ve sağ dizle alakalı şeyler yazıyor sonuç kısmında da otomatik vites araç kullanabilir diyor yeni değiştirdiğim ehliyette de otomatik vites yazıyor ama şimdi raporla ve ehliyetle vergi dairesi müdür yardımcısına gittim sağlık raporundaki kurulun değerlendirmesine bakmayıp raporun bulgular kısmındaki rahatsızlıklara bakıyor bu ne bu ne diyor rapordaki bulgulardan sağ diz ifadesi olmasın çıkarttırın diyor şimdi yeni rapor için müracaat ettim anca Sağlık raporları usül ve esaslara baktım ÖTV ile ilgili verilecek raporlarda da [FONT=sans-serif]özel tertibatlı araç kullanabilir veya özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur ifadelerinden başka bir şey yazılamayacağı yazıyor bilmiyorum hastane nasıl bir rapor verecek bakalım hayırlısı olsun diyorum.. Yani vergi dairesi ile Hastane arasındaki problemden bizler zarar görüyoruz uğraşıyoruz..[/FONT]

@OturanBoğa
Araç yenilemek için ilk başta engelli raporu ve ehliyet raporuyla Antalya vergi dairesine gitmiştim müdür yardımcısı engelli raporumda ki sağ diz ile ilgili ifadeye takıldı bu ifadeyi çıkarttırarak tekrar engelli raporu çıkartmamı söylemişti bende yeniden engelli raporu için sağlık kuruluna müracaat ettim ve 26 ocakta sağlık kurul heyetine girecektim..

Bu arada da Sakarya'dan bir bayi ile görüşüp 5 yıl önceki engelli raporumu ve il sağlık raporumu Sakarya Vergi Dairesine sordurdum orası da sağ diz demedi ama %10 rapor oran düşük olduğu için özelge almamız lazım dedi. Bende bu sefer Ankara da bir araç bayisi ile görüştüm aynı evrakları ona gönderdim Ankara vergi dairesine sordurdum Ankara Vergi Dairesi de engelli raporumu, ehliyetimi ve il sağlık raporumu kontrol etmiş ve olur alabilir demişler. Yani sadece Ankara dan araç alımına olur denildi.

Forumdaki arkadaşların bazılarına araç aldıktan sonra yazı ceza felan geldiğini okuyorum o sebepten tereddütte kaldım. Ankadan alıp sonra ceza keserlermi diye arada kaldım.

Şimdi sizce ne yapmalıyım;
1- Ankara ya gidip oradaki bayiden mi aracı satın almalıyım?
2- Antalya da yeni rapor için müracaat etmiştim kurula girecektim sonrasında da oradan çıkacak raporu Antalya Vergi Dairesine verip uygunluğunu sorup Antalya dan mı almalıyım?
3- Ankara'dan aracı alıp, buradaki sağlık kuruluna girmesem engelli raporu yinede çıkar mı yoksa ben kurula gitmeyince iptal olur mu?
4- Ankara dan aracı alıp, Antalya'da ki hastaneden başvurduğum engelli raporumu 26 ocakta yinede sağlık kuruluna girip araç engelli raporu çıkartmalımıyım?

uNiQuE_54

1- Ankara'dan almanızda hiç bir sakınca yok

2- Bu da olabilir

3- Kurula girmeyince rapor kadüktür, hiç başvurulmamış gibi sayılır

4- Hayır, en son alınan rapor araç alımında kullanılmak zorunda. Yeni rapor alınırsa o raporla araç almak şarttır

@OturanBoğa Teşekkür ederim cevabınız için.. Antalya vergi dairesine yeni rapor için müracaat ettiğimi söylemiştim Md. Yrd. da yeni alacağın raporda otomatik vites veya ozel tertibat kullanabilir yazdırmamı söyledide oysaki yonetmeliktede ap açık yazıyor sol bacak engelliler otomatik vites tertibat sayılır diye ama anlatamıyorsunki..

Bu arada Ankara vergi dairesinde benim durumuma uygun özelgeler mevcut sol bacak engeli+ sağ kalçasında protez olanlar bile sadece otomatik vitesli araç alabilir görüşü var o sebepden olur denildi. Bu arada elimde en son 2015 tarihli olan raporda mevcut izmir vergi dairesinden cvp bekliyorum olumlu gelirse ordan olumsuz gelirse ankaraya 2015 tarihli raporu sunacagım ve ordan alarak sonuçlandiracagım inşallahh..

@OturanBoğa bu arada sağlık rappru için başvurduğumda kurulda bana işlemi yarım bırakırsam ücret çıkarılacağı söylendi 26 sında heyete girecektim şimdi vazgeçersem girmekten 300TL. civarı ödemek zorunluluğu varmıdır yasalmı bu

uNiQuE_54

Muayene öncesinde zaten para almadılar mı? Genelde en başta alırlar ödemeyi. Almadılarsa, çıkıp gidebilirsin ama o bor. hesabına yazılır. Bir daha o hastaneye gittiğinde yıllar geçse bile karşına çıkar

@OturanBoğa Yok hayır herhangi bir ücret almadılar Sağlık raporu %0 çıkarsa yada işlem yarıda bırakılırsa alınacağını söylemişlerdi. Ancak ben baktım ki riske giriyorum 26 Ocakda heyete girip raporumu alıp ona göre sağlıklı işlem yapmaya karar verdim..

Bu arada ne zor işmiş bu yahu 1 aydır kurumlara rapor beğendirmeye çalışıyoruz..

@OturanBoğa

Bugün heyete girdim ve sağ dizi çıkarttırdım yani raporda sol koksartroz, sol bacakda 10 cm kısalık, sol bacak uylukda 6 cm atrofi mevcut. değerlendirme kısmında ise ÖTV'den faydalanır, özel tertibatlı araç kullanabilir dediler haftaya raporu alacağım. Ancak mevcut rahatsızlıklarım da mevcut mesela sol bacak hareket kısıtlılığı, sağ diz menisküs ve bağ kopması, bel ile ilgili rahatsızlık ve hafif skolyozda var ama araç alırken bu rahatsızlıklar vergi dairesi ve trafikte sorun çıkarıldığından dolayı eklettirmedim.

Daha önceki %40 üstü raporlarımla birlikte engelli memur kadrosunda çalışıyorum, vergi indirimide aldım ve engelli kimlik kartım var. Şuan rapor oranım haliyle %24 e düşecek

1- Rapor oranının %24 e düşmesi engelli memur kadrosunda çalışmama, vergi indirimimde ve engelli kimlik kartıma herhangi bir olumsuz etkilermi?
2- 6 ay sonra veya bir kaç yıl sonra engellilik durumum arttı diyerek tüm rahatsızlıklarımın değerlendirilmesi için tekrar rapor için müracat edebilirmiyim?

Özel tertibatlı arac kulanabilir yaziyur raporunuzda arac alabilirsiniz eğer vergi dairesi kabul etmese özelge isteyiniz ve sonuc siz kazanırsınız benim raporumda üst ekstremite tertibatli ve otomatik vites kulanabilir yaziyurdu bir turlu kabul etirmedik vergi dairesine özelge istedim iki ay sonra gelen cevap tertibat yazıldığindan dolayi aracı aldim

uNiQuE_54

1- Memurlukta zaten emeklilik zamanı geldiğinde yeni rapor almanız gerek. Dolayısıyla bugün alınacak düşük oranlı raporun ilerideki emekliliğinize bir etkisi olmaz

2- Evet, daha sonra yeni rapor almanıza mani bir durum yok

Üst Alt