Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV'siz araç alırken önceden alınmış raporlara da bakılır mı?

YalcinBozkurt

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
2016 yılında Hastaneden aldığımız ortopedik %45 engelli raporunda ÖTV işaretli değil ve araç kullanımıyla ilgili herhangi bir ibare yazmıyor. Vergi İndirimi (emeklilik) için almıştık. Bu yıl ehliyet için il sağlık raporu alındı ve sadece otomatik araç kullanabilir kodu verildi ehliyet engelli olarak yenilendi. Ötv muafiyetli araç alımı için maliye, hastane raporu ve il sağlık raporunu birlikte değerlendirir mi yoksa hastane raporunu yenilemek mi gerekir? Böyle bir durumla karşılaşan oldumu acaba.
teşekkürler.

Selamlar
ötv indirimli araç alırken yakın zamanda bu tecrübeyi yaşadım.
maliyeye elimde bulunan 2011 tarihli ötv ibareli raporumu verdim ancak sistemde en son tarihli (2018 ancak ötv ibaresi olmayan) raporumu istedi ve son raporuma göre işlem yaptılar.
Maliye sistemdeki en yeni tarihli raporu istiyor eğer elinizdeki raporu yenilemenizi isterse onu bildiriyor

ÖTV Mevzuarında bu şekilde raporuna bak vergi dairesi ile görüş

(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP]
Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Malul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) Aynı şekilde, ÇÖZGER’e istinaden istisnadan yararlanılması ve taşıtın alındığı tarihten itibaren beş yıllık süre içinde malul veya engellinin 18 yaşını doldurması halinde, ÖTV istisnasının devamı için erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu ibrazı aranmaz.

YalcinBozkurt

Benimde engelli raporum 2016 yılında üzerinde ötv ile ilgili bir ibare yok bu sene ehliyetimi değiştirdim ve aracımı aldım sizde bir galeriyle görüşüp daha net bilgi alabilirsiniz

Merhaba Dostum,

elindeki o raporla araç alamazsınız çünkü açıklama kısmına mutlaka tertibat ibaresi olmak zorunda...Ben desenin gibi elimdeki 3 raporla gitmiştim vakti zamanında 3-4 ay kadar önce ama kabul edilmedi yer istanbul/ümraniye vergi dairesi nakil vasıtalarına gittim müdür bey ile görüştüm..Bu şekildeki raporlarla işlem yapılamaz denildi...

yeni rapor çıakrttım Kullanım amacı ÖTV indirimi hk

açıklama kısmı;"sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekmektedir" yazmalı daire bunu ister ya da buna benzer ifade...

sadece bununlada değil ayrıca B engelli ehliyet ve tertibat kodlu ehliyet zorunlu ve raporla uyumlu olmalı

marto1

Yukarda Yönetmeliği gönderdim ama bazı vergi memurları sanki çebinden veriyormuş gibi bu olmaz deyip geçiştirdiklerinide gördüm.

bence olanıda olmaz diyip uğraştırıyorlar.

evet çok doğru...sizinle bu konuda çok kez yazışmıştık belki hatırlarsınız ben de çok süründüm bu mevzular yüzünden hatta rapor yüzünden 2020 başında volvo xc40 175bine alaıyrodum kaçırdım sırf bu memur beylr yüzünden o sebeple Türkiyede kimseye güvenmeden iş yapmam..ki hala araç alabilmiş durumda değilim araç yok limit saçmalığı yüzünden sürünüyorum Allaha havele ediyorum her neyse

herkes dikkat etsin o mevzuatta yorumlama hakkı var o sebeple o raporlar kabul edilmiyor son karar merci gibe bırakılmış

Üst Alt